Системний блок та його складові

Про матеріал

Матеріал можна використовувати як презентацію до уроку "Системний блок та його складові", який входить в модуль ООІ та ПЗ-2.1.1. Побудова та підключення системного блоку

Перегляд файлу

Системний блок та його складові

imageСистемний блок

imageСистемний блок — корпус комп'ютера, функціональний елемент, який захищає внутрішні компоненти комп'ютера від зовнішнього впливу та механічних пошкоджень, підтримує необхідний температурний режим в середині системного блоку, екранує створені внутрішніми компонентами електромагнітні випромінення та є основою для подальшого розширення системи. Системні блоки зазвичай виробляються з деталей на основі сталі, алюмінію та пластмаси,такожінколивикористовуютьтакіматеріали,якдеревинатаорганічнескло.

image

Материнська плата

imageimageСистемна (материнська) плата з'єднує всі найважливіші елементи комп'ютера. Завдяки їй організовуються всі складні процеси і виконуються завдання. Навіть комп'ютерні миша і клавіатура працюють так, як вони працюють, тому що обмінюються інформацією з іншими пристроямичерезсистемнуплату.

imageПрацездатність всього комп'ютера залежить від неї. Та й швидкість — теж. Тому дуже важливо при зборі комп'ютера враховувати про-пускну здатністьшинисистемноїплати. елементів.

BIOS.

image

Найкомпактніша плата — Mini ITX, йде з інтегрованим процесором, рідко коли використовується при самостійному зборі комп'ютера. Наступна за розміром — mATX. Відмінна плата для офісного або домашнього робочого комп'ютера. ATX — найбільша і функціональна плата, до неї можна підключити набагато більше пристроїв. E-ATX — ідеальний варіант для установки в продуктивні графічні станції, топові ігрові комп'ютери або сервера.

imageПроцесор

imageПроцесор – основний компонент комп'ютера, призначений для керування всіма його пристроямитавиконанняарифметичнихілогічнихопераційнадданими.

Мікропроцесор - частина цифрової обчислювальної машини, а також іншої "розумної" цифрової техніки, що реалізує процес переробки інформації і координує роботу периферійних пристроїв. У обчислювальній машині може бути декілька паралельно працюючих процесорів.

imageТакікомп'ютериназиваютьбагатопроцесорними.                             image

Основніхарактеристики:

imageТактова частота - чим вище частота тим продуктивніше процесор, вимірюється в Ghz (гігагерцах). Чи не єдиний показник продуктивності процесора.

imageimageКількість ядер- Вказуєскільки фізичних процесорів всередині чіпа. Більшість сучасних процесорів йдуть 2 ядра.

imageHyper-Threading - технологія дозволяє з 1 фізичного ядра зробити 2 логічних ядра, таким чином дозволяє розділяти ресурси фізичного ядра на кілька потоків, які виконуються одночасно і тим самим збільшують швидкодіювсієїсистеми.

imageПроцесор

Основніхарактеристики:

imageimageTurbo-boost - технологія дозволяє підняти максимальну тактову частоту при максимальних навантаженнях. Процесори серії i3 позбавлені автоматичногопідняттятактовоїчастоти,всеріїi5іi7 цятехнологіяприсутня.

imageКеш - невеликий обсяг швидкодіючої пам'яті, може прискорити обробку часто використовуваних даних

imageTDP (Thermal Design Power) - це вимоги по теплоотводу процесора, потрібно обов'язково знати , що це показує не максимальний нагрів CPU, а лише мінімальні     вимоги      до    продуктивності   системи охолодженнявумовах"складногонавантаження".

Система охолодження

imageЗверху встановленого     на  материнській     платі   процесора кріпиться охолодження. Найчастіше,воноскладаєтьсязрадіаторатавентилятора(кулера)длярозсіюваннятепла.

imageimageЦе теж важлива частина комп'ютера, оскільки без охолодження процесор буде перегріватися і при досягненні ним критичної температури (у кожної моделі процесора вонасвоя)комп'ютер вимкнеться. Запустити його знову буде неможливо до тих пір, покипроцесорнеохолоне.

Міжохолодженнямі процесоромобов'язково прокладаєтьсяшар термопасти.

Оперативна пам'ять

imageДо складу комп'ютера обов'язково входить оперативна пам'ять (оперативний запам'ятовуючий пристрій, скорочено - ОЗП). Це дуже швидкий буфер пам'яті, який використовуєтьсяпроцесором.

imageimageОперативна пам'ять    комп'ютера складається з одного або декількох модулів ОЗП - мікросхем пам'яті, які встановлюються в спеціальні роз'єми материнської плати. Ці мікросхеми енергозалежні. Тобто, всі дані, які знаходяться в них, "зникають" при вимкненні живлення (якщо вийняти модуль із роз'єму материнськоїплатиабовимкнутикомп'ютер).

imageimage

image

Модулі ОЗП бувають декількох типів. Найбільш сучасним і швидким типом ОЗП зараз є DDR4, хоча більш старі й повільні DDR3 та DDR2 все ще є досить поширеними. Роз'єми різних типів ОЗУ відрізняються. На материнську плату, розраховану на встановлення встановитимодуліDDR4абоDDR2.Навітьфізично вонитуди неувійдуть.

imageПостійний запам'ятовуючий пристрій

Постійнийзапам'ятовуючийпристрійпризначенийдля зберіганняінформації.

Головними його характеристиками є об'єм зберігання даних і швидкість зчитування/запису. Чим більшим є об'єм накопичувача, тим більше на ньому можна зберігати різного роду файлів. Ну а від швидкості зчитування/запису залежить те, наскільки швидко система зможе отримувати донихдоступ.

imageПостійнізапам'ятовуючіпристроїбуваютьдвохосновнихтипів-SSD (англ. Solid-State Drive) і HDD (англ. Hard Disk Drive, вінже "жорсткийдиск", по-простому -"вінчестер").

Головною перевагою SSD-пристроїв є висока швидкість зчитування/запису, що позитивно позначається на "чутливості" комп'ютера (швидше запускаються програми, відкриваютьсяфайлиіт.д.).

Жорсткі   диски    відрізняються   більш    високою довговічністю і кращим співвідношенням показників "об'єм зберігання даних/вартість пристрою".

imageimageВідеокарта — пристрій, призначений для обробки і генерації зображень з подальшим їхнім виведенням на екран периферійного пристрою.Відеокарта зазвичай є платою розширення і вставляється у слот розширення, універсальний або спеціалізований, проте відеокарта може бути вбудованою у материнську плату як у вигляді окремого елементу, так і як складову частину північного мосту чипсету або центрального процесора. Відповідно вставлювана називається дискретноювбудованаінтегрованою.


imageКомп'ютерний блок живлення (БП) - джерело електроживлення, призначене для постачання вузлів комп'ютера електроенергією постійного струму шляхом перетворення мережевої напругидонеобхіднихзначень.

imageВ деякій мірі блок живлення також виконує функції стабілізації і захисту від незначних перешкодживлячоїнапруги.

Як компонент, який займає значну частину всередині корпусу комп'ютера, несе в своєму складі     компоненти    охолодження частин всерединікорпусукомп'ютера.

imageПотужність

imageКоефіцієнт потужності - це відношення потужності, що йде на корисну роботу до отриманої. При наявності активного PFC коефіцієнт потужності досягає значення від 0.95 до 0.99.

Продуктивність (ККД) - Коефіцієнт корисної дії (відношення вихідної потужності до споживаної). Чим вище це значення, тим вище ефективність роботи блоку живлення і тим менше втрати електроенергії.

Сертифікація за стандартом: Сертифікація блоку живлення за стандартом 80 PLUS має на увазі відповідність його певним нормативам по ефективності енергоспоживання. При сертифікації 80 PLUS ККД повинен бути не менше 80% при 20%, 50% і 100% навантаженні, щодо номінальної потужності блоку живлення.

image

image

1.    AMP 171822-4 міні-розміру для харчування 5 і 12 вольт периферійного пристрою (зазвичай FDD дисковод).

2.    Molex звичайного розміру (molex 8981).

3.    5-контактні роз'єми MOLEX 88751 для живлення пристрою з інтерфейсом SATA.

4.    «PCIe8connector» для живлення відеокарти, розщеплюється на «PCIe6connector» (для живлення відеокарти).

5.    «PCIe6connector» для живлення відеокарти.

6.    «EPS12V» (Entry-Level Power Supply Specification) для харчування процесора.

7.    «ATX PS 12V» ( «P4 power connector») для живлення процесора.

8.    «ATX12V» основного живлення материнської плати: MOLEX 39-01-2040.


imageЗвуковий адаптер

image

imageМережева карта

imageimageМережевий адаптер (мережева карта,      NIC)   –    пристрій,  який дозволяє комп’ютеру взаємодіяти з іншими пристроями в комп’ютерній мережі. Найчастіше інтегрується в материнську плату, але буває і у вигляді      окремої     плати  або зовнішньогопристрою.

imageКорпус

imageсистеми.

Дякую за увагу!

pdf
Додано
16 квітня 2021
Переглядів
4633
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку