Скажений - не навіжений

Про матеріал
Розробка кейс- випадку про сказ. Включає 5 розгорток: Вірусологія, Біологія, Медицина, Екологія, Охорона здоров'я. Тривалість - 30 хв. Провідна ідея розробки - "Обережно, сказ!" - інформування учнів про смертельну небезпеку хвороби та запобігання поширення захворювання через несвідомість населення.
Перегляд файлу

Кейс-випадок «Скажений – не навіжений»

Анатомія кейсу: матеріал у п’яти розгортках.

Тема: Як вберегти себе та своїх рідних від смертельної хвороби під назвою «сказ»?

Провідна ідея: «Обережно сказ!»

Рівень: 7-8 класи.

Цілі:

  • запобігання захворювання серед учнів та інших жителів міста;
  • популяризація збереження власного здоров’я;
  • розвиток морального ставлення до тварин;
  • інформування учнів щодо способів зараження та поширення хвороби.

Тип кейсу: кейс-випадок

Розв’язок кейсу: дедуктивний.

Аналіз кейсу: відкритий.

Очікувані результати:

  • виготовити інформаційну пам’ятку для батьків та учнів;
  • провести просвітницьку роботу щодо важливості профілактичного вакцинації населення;
  • висвітлити важливість вакцинації домашніх улюбленців;
  • залучити місцеву ветеринарну службу до інформування щодо вакцинації;

Навички, які розвиває технологія «кейс»: аналітичні, практичні, соціальні, комунікативні

Час30 хвилин

Опис ситуації

Перехожий побачив, як в парку билися кіт та білка. Вирішив розігнати тварин. Білка накинулася на чоловіка, покусала та згодом сама померла. Після смерті білки за результатами аналізів підтвердився сказ.

Розгортка 1. Вірусологія.

Опис ситуації. Сказ — це гостре особливо небезпечне  вірусне захворювання  усіх теплокровних тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю.

Питання кейсу. Чи може бути білка джерелом сказу? Вкажіть (тезисно)  ймовірні шляхи передавання інфекції.

Розгортка 2. Біологія

Опис ситуації. У людини інкубаційний період сказу, як правило, триває від 7 днів до 3 місяців, але може збільшуватися до 1-го  чи 3-х років, залежно від низки факторів. Початкові симптоми сказу — підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження. Після появи симптомів захворювання практично завжди закінчується летально. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку.

Питання кейсу. Чи потрібно чекати після укусу прояву перших симптомів?

(Відповідь учнів у вигляді короткого есе)

Розгортка 3. Медицина.

Опис ситуації. У разі інфікування людини показані негайна госпіталізація і введення антирабічної вакцини. Антирабічна вакцина запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків. Вона ефективна у разі початку курсу не пізніше 14-го дня з моменту укусу чи обслинення. У разі небезпечної локалізації укусів, будь-яких ушкоджень, завданих хижими тваринами, кажанами й гризунами, коли є ризик короткого інкубаційного періоду, окрім вакцини застосовують і антирабічний імуноглобулін.

Питання кейсу. Чи потрібний в даному випадку імуноглобулін? Чому важливо вчасно розпочати вакцинацію? Виступіть в ролі експертів. Аргументуйте свої відповіді.

Розгортка 4. Екологія.

Опис ситуації. В Україні спостерігається утворення стійких та обширних природних осередків сказу. Ускладненню ситуації сприяють недостатні заходи щодо припинення зараження у природних осередках та гостра проблема боротьби з безпритульними тваринами. Собаки, коти і лисиці – головні джерела вірусу сказу в Україні для людей і тварин.

Питання кейсу. Чи була ймовірність зараження однаковою від укусу білки і кота? Чому? Запропонуйте гасла для  заклику громадян вакцинувати домашніх улюбленців.

Розгортка 5. Охорона здоров’я.

Опис ситуації. Сказу можна повністю уникнути, якщо після укусу людина як найшвидше отримає необхідну медичну допомогу. Курс антирабічних щеплень призначають у разі ймовірного або наявного інфікування людини, після визначення приналежності випадків укусів до певних категорій контакту згідно з рекомендаціями ВООЗ. Якщо вас укусила чи обслинила тварина (особливо дика чи безпритульна) негайно зверніться до лікаря!

Питання кейсу. 1.Взяти інтерв’ю у місцевого ветеринара щодо шляхів профілактики сказу. 2 Створіть інформаційну пам’ятку «Сказ: що варто знати?»(Домашнє завдання)

Висновок

Сказ – це гостре інфекційне захворювання, яке постійно поширюється територією України. Хворіють не лише дикі і свійські тварини, а й люди. Сказ – це надзвичайно небезпечна хвороба, яка супроводжується тяжким ураженням центральної нервової системи і закінчується летально.

Лікування від сказу не існує!

 

 

 

docx
Додано
2 листопада 2022
Переглядів
746
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку