" СНІД - чума ХХ століття." (презентація)

Про матеріал

Презентація містить пояснення та наочний матеріал по темі "СНІД", що це за хвороба, її причини та наслідки, стане в пригоді вчителям та учням старшої школи.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чума ХХІ століття. СНІДПрезентацію підготувала Демків Марта, учениця групи П-14 Дрогобицького ліцею

Номер слайду 2

Що таке СНІД?СНІД (синдром набутого імунодефіциту) - повільно прогресуюче інфекційне захворювання, що характеризується порушеннями функцій імунної системи і сумою різних клінічних ознак. ВІЛ відноситься до групи повільний інфекцій. вірус СНІДу

Номер слайду 3

Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) представляє групу ретровірусів, що носить назву лентивірусів (їх ще називають «повільні» віруси). У 50% носіїв ВІЛ-інфекції тривалість безсимптомного періоду дорівнює десяти рокам. Вірус імунодефіциту людини ВІЛ

Номер слайду 4

Що відбувається в організмі при зараженні віл-інфекцією ?Коли ВІЛ- інфекція потрапляє в кров, відбувається її прикріплення до клітин крові, які відповідають за імунітет.

Номер слайду 5

Протягом всього періоду хвороби не відбувається ефективної відповідної реакції на присутність ВІЛ. Крім цього, ВІЛ характеризується вираженою мінливістю. Результатом цього стає те, що імунні клітини банально не ідентифікують вірус. Що відбувається в організмі при зараженні віл-інфекцією ?

Номер слайду 6

Симптоми СНІДу. Ранні симптоми ВІЛ: лихоманка нез'ясованої етіології більше 1 міс; загальна слабкість; головний біль; підвищена стомлюваність; тривала діарея (більше 1-2 місяців); безпричинна втрата маси тіла на 10% і більше; пневмонія, стійка до стандартної терапії.

Номер слайду 7

Симптоми СНІДу. Ранні симптоми ВІЛ: затяжне, що повторюється або не піддається звичайному лікуванню, запалення легенів; бронхіальний і легеневий кандидоз; постійний кашель більше 1 місяця; збільшення лімфовузлів 2-х і більше груп понад 1 міс; слабоумство в раніше здорових людей; лімфома головного мозку; інші, більш важкі хвороби. 

Номер слайду 8

Перебіг хвороби. Через приблизно 3-6 тижнів з моменту зараження настає гостра гарячкова фаза. Проявляється вона не у всіх ВІЛ- інфікованих, тільки у 50-70 %. У решті частини хворих інкубаційний період змінює безсимптомна фаза. Тривалість гострої фази - до декількох тижнів. Після цього періоду у більшості ВІЛ- інфікованих настає безсимптомна фаза. Водночас приблизно у 10% пацієнтів ВІЛ відрізняється блискавичним перебігом, коли стан різко погіршується.

Номер слайду 9

Перебіг хвороби. Безсимптомна фаза ВІЛ-інфекції : Безсимптомна фаза має тривалий перебіг. Приблизно у 50 % ВІЛ-інфікованих безсимптомна фаза може тривати до 10 років. Швидкість протікання даної фази залежить від того, з якою швидкістю розмножується вірус. СНІД - розгорнута стадія ВІЛ: Дана стадія характеризується активізацією так званих опортуністичних інфекцій.

Номер слайду 10

Яким чином можна заразитися ВІЛ- інфекцією. Яким чином можна заразитися ВІЛ- інфекцією. При статевому контакті. У ін'єкційних наркоманів Під час процедури переливання крові або її компонентів. Від матері дитині. Від хворих медперсоналу і навпаки.

Номер слайду 11

Яким чином неможливо заразитися ВІЛ Якщо серед знайомих вам людей є інфікована ВІЛ, потрібно знати, що інфекцією неможливо заразитися через:!!-- під час чхання та кашлю; -- через рукостискання; -- через поцілунок або обійми; -- вживаючи спільну з хворим їжу або пиття; -- в лазнях, басейнах, саунах; шляхом «уколів» в метро. !

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Принципи лікування ВІЛ–інфекції. Основою медичного ведення ВІЛ-інфікованих, що дає змогу продовжити і поліпшити життя хворих, є АРТ (Антиретровірусна терапія). Ця терапія не знищує ВІЛ і не видаляє його з організму, а тільки перешкоджає його реплікації, тому ВІЛ-інфіковані повинні приймати АРВ-препарати протягом усього життя.

Номер слайду 14

Принципи лікування ВІЛ–інфекції.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Профілактика СНІДу. Профілактика СНІДу включає в себе:· Пропаганду засобів попередження зараження ВІЛ;· Зміна способу життя людей;· Зведення до мінімуму факторів ризику серед осіб, які належать до груп підвищеної небезпеки інфікування;· Вивчення соціальних умов, що сприяють поширенню захворювання.

Номер слайду 17

Уникнути зараження ВІЛ не так складно, як вилікувати вже існуючу інфекцію, тому варто докладати всіх зусиль для того, щоб кожного з нас минула ця біда.!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Демків Марія Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Зазуля Марія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 березня 2018
Переглядів
4550
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку