«СОБОРНІСТЬ УКРАЇНИ – СОБОРНІСТЬ НАШИХ ДУШ»

Про матеріал
Мета: розширити кругозір учнів про історію виникнення та святкування Дня Соборності України; закріпити знання, отримані на заняттях української літератури, історії України; прищеплювати любов і повагу до історичних та культурних надбань українського народу, інтерес до минулого; виховувати почуття національної гідності, гордості за свою Батьківщину та народ, повагу до культурних цінностей, літературної спадщини та історії власного народу.
Перегляд файлу

 «СОБОРНІСТЬ УКРАЇНИ – СОБОРНІСТЬ НАШИХ ДУШ»

Мета:  розширити кругозір учнів про історію виникнення та святкування Дня Соборності України; закріпити знання, отримані на заняттях української літератури, історії України; прищеплювати любов і повагу до історичних та культурних надбань українського народу, інтерес до минулого; виховувати почуття національної гідності, гордості за свою Батьківщину та народ, повагу до культурних цінностей, літературної спадщини та історії власного народу.

Обладнання: мультимедійний проектор, наочне, музичне оформлення.

Хід заходу:

 Вступне слово викладача. Ми горді зватися українцями. Поклик рідної землі завжди відчували наші прадіди й діди, ті, хто живе в Україні та кого доля закинула на чужину. І де б не був українець, захвилюється аж до сліз, почувши рідне слово, рідну мелодію.  

Показ відеофільму «Мальовничі куточки України».

Учень: Україна... Її майбутнє в руках молоді. Від нас залежить, якою буде наша держава! А держава, як і родина, має бути дружною, сильною, здоровою, щасливою.

Учениця: Якось батько зібрав синів і сказав: «Сини мої! Живіть у мирі й злагоді, і тоді жоден ворог вам не страшний, ніхто не зможе вас здолати». Сини стали заперечувати. Кожен вважав, що зуміє побороти ворога самотужки. «Невже ви думаєте, що здолаєте ворога, коли кожен із вас, як та гілка, яку вітер хилить у різні боки, а як сильніше дмухне – то й зламає? – мовив батько. – Ось спробуйте зламати цей пучок гілля. Що, не можете? Тож запам‘ятайте: нікому ще не вдалося перемогти людей, які тримаються одне за одного, як ці гілки».

Викладач: Упродовж століть землі України були розрізнені, належали до різних держав: Російської імперії, Польщі, Австро-Угорщини. Тож споконвічною мрією українців було об'єднання розрізнених частин України в межах однієї держави.У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності наш народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події. Одна з таких сторінок нашого минулого – боротьба українського народу за соборність своїх земель.

Учень: Щороку 22 сiчня весь український народ iз вдячністю згадує тих героїв, якi боролися за об‘єднання усiх нацiонально-демократичних сил українства, хто словом i ділом намагався вiдродити незалежну Соборну Українську державу. Ідея всеукраїнської єдності формувалася ще з часiв Київської Русi, Галицько-Волинської держави, Запорізької Січі, Визвольної вiйни пiд проводом Богдана Хмельницького, Гетьманщини.

Учениця: 22 сiчня 1919 року на Софіївській площi, бiля пам‘ятника гетьману Богдану Хмельницькому, у присутностi десяткiв тисяч киян лiдери УНР і повноважна делегація ЗУНР заявили про свiй непохитний намiр збудувати єдину соборну Українську державу.

Соборність означає:

 по-перше, об’єднання в одне державне ціле всіх земель, які заселяє конкретна нація на суцільній території;

 по-друге – духовне об’єднання всіх жителів держави, згуртованість громадян, незалежно від їхньої національності. Нарешті, соборність невіддільна від державності, суверенітету й реальної незалежності народу – фундаменту для побудови демократичної держави.

Викладач: Давайте перевіримо, чи добре ми знаємо прості істини.

1. Назвіть один із найдавніших знаків, який є гербом України. (Тризуб)

2. Коли було прийнято постанову про Державний прапор України і якого він кольору? (28 січня 1992 p., жовто-блакитний)

3. Як називається Гімн України?(« Ще не вмерла Україна»)

4. Хто є автором слів Гімну України? (Павло Чубинський)

5. Назвіть український Національний герб. (Тризуб)

6. Назвіть найбільшу святиню українського народу в музичній символіці.

(Гімн)

7. Назвіть композитора, який вірш П. Чубинського поклав на музику, цей твір невдовзі став гімном. (Михайло Вербицький)

8. Назвіть пісні, які виконують як Гімн України. («Ой, у лузі червона калина», «Боже великий, єдиний…»)

Викладач : Цей день увійшов до національного календаря як велике державне свято – День Соборності України, і відзначають його з 1999 року. Ті вікопомні історичні події сформували підґрунтя для відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї. У розмаїтті жовто-синіх знамен 22 січня 1990 року наші сучасники поєднали живим ланцюгом злуки Схід і Захід України.

Живий ланцюг — символічна акція, яку проводять великі гурти людей, узявшись за руки. В Україні найбільша така подія відбулася у неділю 21 січня 1990 року, коли близько три мільйони людей взялися за руки, з'єднавши Івано-Франківськ (через Львів) і Київ у день 71-річчя Злуки УНР і ЗУНР.

Перегляд відео «Живий ланцюг»

Давайте і ми створимо символічний ланцюг єдності із долонь з побажань Україні

(На долоньках з паперу запис побажань Україні під час слухання пісні)

      Ідея соборності нині набуває нових відтінків та барв. На жаль, нам знову доводиться відстоювати відродження єдиної Української державності. Задля єднання суспільства довкола ідеї зміцнення державності, Ми боронимо рідну землю від агресора, ціною життя цвіту нації здобуваємо мир.

    Сьогодні бійці ЗСУ так само відстоюють не лише незалежність, а й соборність України, як і їхні попередники майже 100 років тому. Важливо проаналізувати і врахувати помилки минулого: брак національної єдності на початку ХХ ст., брак досвіду і містечковість інтересів тодішніх українських керманичів призвели до втрати української державності.

      Сьогодні, коли маємо українські території, непідконтрольні українській владі, День Соборності – це привід нагадати, що Крим та Донеччина – це Україна.

Дякую, вам, мої любі учні, гості! Ми з вами привітали нашу рідну Україну з Днем Соборності! Пам'ятаємо, що наша любов, увага та турбота – це найкращий подарунок! Бажаю всім нам любові до рідної землі. Миру, добробуту, мудрості у прийнятті будь-яких рішень. Нехай віра в європейську, демократичну, соборну й економічно багату Україну надихає нас на нові звершення заради процвітання її народу!

 

 

docx
Додав(-ла)
Демченко Олена
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Струкевич О.К., Романюк І.М., Дровозюк С.І.)
Додано
5 березня 2023
Переглядів
275
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку