Соціальні проекти для учнів загальноосвітніх закладів

Про матеріал
Наше суспільство сьогодні на жаль не є ідеальним. Досить часто спостерігаються прояви нерозуміння, жорстокого ставлення до людей, особливо дітей. Дорослими спостерігається ігнорування дитячих потреб і бажань. Тому саме нам з вами не варто забувати про тих, хто найбільше потребує нашої уваги і піклування. Діти — це наше сьогодення і наше майбутнє. Заради їхнього щастя, щиросердечних усмішок, ясних очей дорослі роблять все, щоб малюки не засмучувались, не почували себе самотніми — без ласки, турботи та любові.
Перегляд файлу

Соціальні проекти для учнів загальноосвітніх закладів

з досвіду роботи волонтерського загону «Відкриті серця»

УНВК «ЗОШ І- ІІІ ст.. № 7 –колегіум»

Уманської міської ради Черкаської області

      Волонтерський загін «Відкриті серця» Уманського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа  І-ІІІ ст.. № 7 –колегіум» протягом п’яти років є активними учасниками Всеукраїнських благодійних акцій та проектів в допомозі дітям.  Тому було вирішено організувати та реалізувати власний проект по допомозі дітям без батьківського піклування та дітям –інвалідам в нашому місті.

      Участь в проекті бере вся школа. У рамках дії проекту волонтерський загін «Відкриті серця» до складу якого входять учні 5-11 класів, постійно підтримують зв’язок з вихованцями та працівниками притулку, дітками-інвалідами та їх батьками. Це дає можливість краще зрозуміти потрібні напрямки надання допомоги та підтримки дітям. Волонтери організовують різні акції,які сприяють допомозі та підтримці дітей. Проведення благодійних акцій показує, що навколо нас багато небайдужих, добрих і милосердних людей. Учні школи переймаються турботою про вихованців притулку, дитячого будинку, центру реабілітації дітей –інвалідів. Кожного місяця  представники волонтерського загону відвідують дітей: читають їм книги, грають в ігри, допомагають їм в підготовці і проведенні різних свят.

Для поширення серед учнів, батьків школи позитивного досвіду благодійної діяльності учасники проекту проводять круглі столи, тренінгові заняття, де обговорюють важливі питання, план подальших дій, результати проведених акцій.

          В рамках проекту проводиться «Тиждень толерантності», основною метою якого є поширення серед учнівської молоді знань про добро,милосердя. Проведено ряд годин спілкування, флеш-моб,  уроки доброти, тренінгові заняття. Конкурси малюнків та дитячих проектів. Кожного місяця в ході реалізації проекту на шкільному сайті та в міській пресі  висвітлюється інформація про проведення акцій, заходів запланованих в рамках проекту « Відчини серце – допоможи дитині».

Чому ми вирішили організувати благодійні проекти по допомозі та підтримці статусних дітей нашого міста?  Серед учнів міста Умань в загальноосвітніх закладах навчається 14 дітей –сиріт та 56 дітей позбавлених батьківського піклування, що виховуються під опікою. В Обласному міжрегіональному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей м. Умань виховується понад 55 дітей віком від 3 до 18 років, 20 дітей  виховуються в дитячому будинку с.Ладижинка, 100 дітей – в школі інтернат с. Бабанка.

        Тож ми бачимо що в Україні, зокрема в Умані є діти обділені батьківським теплом, яких не пригорне до себе мама та не посадить на коліно тато, вони не мають достатньо людської уваги і турботи, а тих коштів, які виділяє держава, вистачає лише на основні потреби. Наше суспільство сьогодні на жаль не є ідеальним. Досить часто спостерігаються прояви нерозуміння, жорстокого ставлення до людей, особливо дітей. Дорослими спостерігається ігнорування дитячих потреб і бажань. Тому саме нам з вами не варто забувати про тих, хто найбільше потребує нашої уваги і піклування.

         Діти — це наше сьогодення і наше майбутнє. Заради їхнього щастя, щиросердечних усмішок, ясних очей дорослі роблять все, щоб малюки не засмучувались, не почували себе самотніми — без ласки, турботи та любові.  Нам, благополучним людям, які виховуються  у родинах, важко навіть уявити собі, що відчуває у своєму серці маленька дитина, від якої відмовились батьки або ж якщо їх  позбавляють батьківських прав. У такому випадку, майже самотній, безпорадний маленький янгол  залишається наодинці зі своїми  проблемами.

 

 

 

 

 

 

Соціальний проект «Подаруй янгола»

1.1. Назва проекту -   «ПОДАРУЙ ЯНГОЛА»

1.2. Виконавці проекту (кількість та категорія) –

волонтери УНВК «ЗОШ І-ІІІ ст.. № 7 – колегіум», батьки, педагоги НВК.

1.3. Партнери та спонсори проекту (якщо є).

 загальноосвітні заклади міста, приватні підприємці, жителі міста.

1.4. Цільова аудиторія (кому саме надається допомога). –  діти, від яких відмовилися батьки та діти, які були вилучені із сімей через недбале ставлення і невиконання Закону України про обов’язки батьків, діти, що знаходять  в Обласному міжрегіональному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей в м.Умань.

1.5. Географічна територія, на яку поширюється діяльність проекту. – місто Умань.

1.6. Терміни реалізації проекту – жовтень 2015 -  червень  2016 навчальний рік

1.7. Мета проекту : Здійснити мрії дітей ,які виховуються і проживають в Обласному міжрегіональному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей в м. Умань.

1.Формування в учнів власного погляду на складні проблеми виховання активної життєвої позиції, виховання значущих загальнолюдських цінностей (соціальне партнерство, толерантність, діалог), виховання почуття відповідальності, гуманізму, милосердя, співчуття, самодисципліни і самоорганізації, виховання бажання виконати роботу якісно, формування відповідального відношення до дорученої справи, вмінь подавати інформацію про пророблену роботу з метою залучення до благочинної діяльності ровесників.

2. Формування уміння виявляти проблеми в суспільстві і знаходити шляхи їх вирішення, практичних навичок надання допомоги людям, навичок участі у суспільному житті міста, району. Вироблення особистого погляду на події, усвідомлення значення спільних зусиль та роботи в команді, активізація молодіжного волонтерського руху, виявлення і розповсюдження кращого досвіду роботи серед дітей та молоді та впровадження нових форм роботи , значущих як для кожної окремої людини, так і для суспільства в цілому.

3. Виховувати в учнів співчуття, милосердне ставлення до людей, до дітей, до ровесників, які потребують соціально – психологічної допомоги.

4. Залучати учнів до волонтерської діяльності шляхом благодійності, яка може бути не лише матеріальною, але й духовною.

5. Надавати постійну посильну допомогу Обласному міжрегіональному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей м. Умань.

6. Сприяти формуванню в учнів навичок надання реальної допомоги дітям, які  виховуються без батьківсько-ціннісних гуманістичних орієнтирів.

7. Виховувати в учнівської молоді: милосердя, доброту, співчутливість, чуйність, небайдужість до чужого болю, готовність підтримати у важку хвилину, розрадити у біді.

8. Привернути увагу громади до проблеми дітей-сиріт та дітей ПБП.

9. Удосконалювати систему соціальних взаємин між учнями НВК та дітьми, які виховуються без батьків.

Завдання проекту.

1. Не залишитися байдужим до проблем, з якими живуть діти в дитячих притулках, створити атмосферу любові і радості, поділитися своїм теплом серця, подарувати краплини радості.

2. Надання можливості свідомо формулювати ситуації і організовувати власний життєвий простір, розвивати громадянської ініціативи і громадянської відповідальності, стимулювати інтерес до рішення актуальних проблем суспільства, привернути увагу різних структур і суспільства до проблем дітей з особливими потребами, покращувати емоційний стан дітей, що виховуються без батьківського піклування по можливості, сприяти забезпечення можливостей учнівській - молоді відчути себе соціально значущою одиницею в суспільстві, популяризація волонтерського руху в м. Умань.

3. Організувати та взяти активну участь в благодійних акціях «Святий Миколай Чудотворець –дітям», «Великоднє диво».

4.. Провести свято Миколая в  Обласному міжрегіональному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей м. Умань, дитячому будинку.

5. Налагодити постійне спілкування з дітьми та працівниками Обласного міжрегіонального центру соціально-психологічної реабілітації дітей м. Умань.

7. Роз’яснення про важливість даної проблеми батькам, вчителям, учням.

8. Залучення волонтерів до різних благодійних акцій міського та Всеукраїнського рівнів, з метою виховання в них доброти, милосердя, співчутливості, співпереживання до проблем інших.

Очікувані результати реалізації проекту: шляхом практичної діяльності довести, що учнівська молодь  може дати надію на впевненість держави у надійному зростаючому поколінні, яке вміє знаходити шляхи реалізації великих проблем суспільства через реальні дії маленьких громадян, здійснення мрій вихованців Обласного міжрегіонального центру соціально-психологічної реабілітації дітей в м. Умань.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗАХОДИ

щодо роботи учнівського волонтерського колективу

УНВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів № 7 – колегіум»

над соціальним проектом «ПОДАРУЙ ЯНГОЛА»

Назва заходу

Термін виконання

Відповідальний

1

Інформування учнівського, педагогічного та батьківського загалу школи про умови соціального проекту «Подаруй янгола»

Вересень-жовтень

Соціальний педагог

2

Настановче засідання волонтерського загону «Відкриті серця» на тему: «Умови та зміст  соціального проекту «Подаруй янгола»

 ІІІ тиждень жовтня

Соціальний педагог

3

Призначення відповідальних за збереження життя та здоров’я волонтерів (учнів) під час проведення  соціального проекту

 жовтень

Соціальний педагог

4

Підготовка  інформаційних брошур, плакатів про інформування учнів, вчителів, батьків громади міста про проведення проекту «Подаруй янгола»

ІІІ тиждень жовтня

Волонтери

5

Зустріч із  вихованцями Обласного міжрегіонального центру соціально-психологічної реабілітації  «Про що ти мрієш дитино»

Листопад

Соціальний педагог, волонтери

6

Проведення соціального опитування «Чи готовий ти допомагати?»(на вулицях міста  та мережі Інтернет ).

Жовтень-листопад

Соціальний педагог, волонтери

7

Проведення тренінгових занять з групами волонтерів:  «Ефективні комунікації»,     «Я-волонтер  »

 Жовтень, Березень

Соціальний педагог

8

Відзначення дня волонтера

5 грудня

Волонтери

9

Мрії збуваються - «Святий Миколай Чудотворець –дітям» в Обласному міжрегіональному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей.

19 грудня

Соціальний педагог, волонтери, батьки, спонсори

10

Створення творчої групи по підготовці та проведенню круглого столу «Дитячий форум доброти» (підведення підсумків акції «Святий Миколай Чудотворець –дітям»)

Березень

Соціальний педагог

11

Зустріч з вихованцями  Обласному міжрегіональному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей, «Великоднє диво»

Квітень

Соціальний педагог, волонтери

12

Підбиття підсумків. Висвітлення на шкільному сайті інформації про проведені акції  в рамках проекту«Подаруй янгола».

Травень

Соціальний педагог, волонтери

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

Тематичний напрямок проекту: соціальний проект

Проект   «Відчини  серце – допоможи дитині»

за програмою «Повага дією»

І. ІНФОРМАЦІЯ ПРО ПРОЕКТ

1.1. Назва проекту -   «Відчини  серце – допоможи дитині».

1.2. Виконавці проекту (кількість та категорія) - волонтери УНВК «ЗОШ І-ІІІ ст.. № 7 – колегіум», батьки, педагоги НВК.

1.3. Партнери та спонсори проекту (якщо є).  Немає

1.4. Цільова аудиторія (кому саме надається допомога). –  діти, від яких відмовилися батьки та діти, які були вилучені із сімей через недбале ставлення і невиконання Закону України про обов’язки батьків, діти, що знаходять, діти-сироти, діти ПБП, діти з функціонально – неспроможних сімей, діти –інваліди, що навчаються  в УНВК №7, діти, які виховуються при центрі реабілітації дітей –інвалідів «Пролісок».

1.5. Географічна територія, на яку поширюється діяльність проекту – місто Умань.

1.6. Терміни реалізації проекту – 2014/2015 навчальний рік

1.7. Мета проекту :

1.Формування в учнів власного погляду на складні проблеми виховання активної життєвої позиції, виховання значущих загальнолюдських цінностей (соціальне партнерство, толерантність, діалог), виховання почуття відповідальності, гуманізму, милосердя, співчуття, самодисципліни і самоорганізації, виховання бажання виконати роботу якісно, формування відповідального відношення до дорученої справи, вмінь подавати інформацію про пророблену роботу з метою залучення до благочинної діяльності ровесників.

2. Формування уміння виявляти проблеми в суспільстві і знаходити шляхи їх вирішення, практичних навичок надання допомоги дітям. Вироблення особистого погляду на події, усвідомлення значення спільних зусиль та роботи в команді, активізація молодіжного волонтерського руху, виявлення і розповсюдження кращого досвіду роботи серед дітей та молоді та впровадження нових форм роботи , значущих як для кожної окремої людини, так і для суспільства в цілому.

3. Виховувати в учнів співчуття, милосердне ставлення до людей, до дітей, до ровесників,які потребують соціально – психологічної допомоги.

4. Залучати учнів до волонтерської діяльності шляхом благодійності, яка може бути не лише матеріальною, але й духовною.

5. Надавати постійну посильну допомогу центру реабілітації дітей –з особливими освітніми потребами «Пролісок»,  дитячому будинку.

6. Сприяти формуванню в учнів навичок надання реальної допомоги дітям.

7. Виховувати в учнівської молоді: милосердя, доброту, співчутливість, чуйність, небайдужість до чужого болю, готовність підтримати у важку хвилину, розрадити у біді.

8. Привернути увагу громади до проблеми дітей-сиріт та дітей ПБП.

9.Удосконалювати систему соціальних взаємин між учнями НВК та дітьми, які мають обмежені можливості.

ІІ. ОПИС ПРОЕКТУ

2.1. Актуальність проекту.

Проект є актуальним на сьогоднішній день, оскільки в державі є діти з особливими потребами,які виховуються  в загальноосвітніх закладах, які ходять з батьками до магазину, які граються в парку чи на дитячому майданчику. Саме тому назріла необхідність створення нової системи, використання нових технологій, які б сприяли становленню нових громадянських позицій серед дітей, серед молоді, і соціалізації особистості і в навчальній, і в позаурочній діяльності.

Учасники проекту отримають соціальний досвід, а діти, на яких направлений проект, отримають емоційну та моральну підтримку, через насичення їх життя спілкуванням, цікавими подіями та культурними заходами, учні - волонтери намагатимуться  привернуть увагу до життєво важливих проблем маленьких громадян міста.

Діти з особливими потребами та їх родини отримають підтримку (моральну, емоційну та матеріальну), відчують небайдужість суспільства до себе, не залишаться один-на-один зі своїми проблемами; покинуті діти отримають любов, якої позбавили їх батьки, відчують, що вони не самотні, є люди, яким вони не байдужі.

Проект передбачає постійне відвідування центру реабілітації «Пролісок»  під час якого школярі спілкуються з дітьми, щиро дарують підтримку та свою дружбу. Допомогти дітям, а особливо тим, кому практично немає від кого чекати допомогти і підтримки  є надзвичайно важливою і потрібною справою.

2.2. Завдання проекту.

1. Не залишитися байдужим до проблем, з якими живуть діти з особливими потребами, створити атмосферу любові і радості, поділитися своїм теплом серця, подарувати краплини радості дітям, які виховуються без батьківського піклування, які опинилися в складних життєвих обставинах.

2. Надання можливості свідомо формулювати ситуації і організовувати власний життєвий простір, розвивати громадянської ініціативи і громадянської відповідальності, стимулювати інтерес до рішення актуальних проблем суспільства, привернути увагу різних структур і суспільства до проблем дітей з особливими потребами, покращувати емоційний стан дітей, що виховуються без батьківського піклування по можливості, сприяти забезпечення можливостей учнівській - молоді відчути себе соціально значущою одиницею в суспільстві, популяризація волонтерського руху в м. Умань.

3. Організувати та взяти активну участь в благодійних акціях «Іграшка для друга», «Подаруй радість дітям», «Святий Миколай Чудотворець –дітям», «Твори добро, бо ти людина».

4.Провести благодійні акції  по збору благодійних коштів на лікування дівчинки Світовенко Ольги.

5. Організувати та провести благодійні акції , що має за мету  збір одягу , канцелярського приладдя для учнів НВК з числа дітей з функціонально неспроможних сімей.

6. Провести свято Миколая в  Обласному міжрегіональному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей м. Умань, дитячому будинку, центрі реабілітації для дітей –інвалідів.

7. Налагодити постійне спілкування з дітьми та працівниками Обласного міжрегіонального центру соціально-психологічної реабілітації дітей м. Умань, дитячого будинку, центру реабілітації для дітей – інвалідів.

8.Роз’яснення про важливість даної проблеми батькам, вчителям, учням.

9. Залучення волонтерів до різних благодійних акцій міського та Всеукраїнського рівнів, з метою виховання в них доброти, милосердя, співчутливості, співпереживання до проблем інших.

2.3. Стислий опис проекту.

Протягом п’яти років волонтери є активними учасниками Всеукраїнської благодійної акції в допомозі дітям.  Тому було вирішено організувати та реалізувати власний проект по допомозі дітям сиротам, ПБП в нашій школі та місті,  дітям –інвалідам в нашому місті.

2.4. Очікувані результати реалізації проекту: шляхом практичної діяльності довести, що учнівська молодь  може дати надію на впевненість держави у надійному зростаючому поколінні, яке вміє знаходити шляхи реалізації великих проблем суспільства через реальні дії маленьких громадян.

 

 

 

 

 

 

ЗАХОДИ

щодо роботи учнівського волонтерського колективу

УНВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів № 7 – колегіум»

над соціальним проектом «Відчини серце-допоможи дитині»

Назва заходу

Дата проведення

Відповідальний

1

Інформування учнівського, педагогічного та батьківського загалу школи про умови соціального проекту «Відчини серце-допоможи дитині»

вересень

Соціальний педагог

2

Настановче засідання волонтерського загону «Відкриті серця» на тему: «Умови та зміст  соціального проекту «Відчини серце-допоможи дитині».

 Вересень

Соціальний педагог

3

Призначення відповідальних за збереження життя та здоров’я волонтерів (учнів) під час проведення  соціального проекту

 Вересень

Заступник директора з ВР

4

Акція “Допомагаємо творити добро ” .

Вересень

Волонтери

5

Тренінгові заняття для  волонтерів за програмою  «Повага дією»

Протягом року

Соціальний педагог

6

Зустріч із  вихованцями дитячого будинку

Вересень

Волонтери

7

Зустріч із вихованцями центру соціально-психологічної реабілітації дітей –інвалідів «Пролісок»

Вересень

 

Волонтери

8

Акція «Допомагай розважаючись».

Жовтень

 

Педагог організатор, учні школи, соціальний педагог

9

Організація благодійної акції по збору коштів на лікування дівчинки Світовенко Ольги, що хвора на гострий лейкоз.

Вересень - жовтень

Соціальний педагог, волонтери.

10

Акція  «Зігрій дитину-подаруй тепло»

Листопад

 

Волонтери, соціальний педагог

11

Тиждень толерантності.

Листопад

Соціально-психологічна служба

12

Відзначення дня волонтера

Грудень

Волонтери

 

13

Акція  "Іграшка для друга",

Листопад - Грудень

Волонтери, соціальний педагог

14

Акція «Святий Миколай Чудотворець –дітям» в центрі реабілітації дітей- інвалідів «Пролісок»

Грудень

Волонтери, соціальний педагог, педагог-організатор.

15

Створення творчої групи по підготовці та проведенню круглого столу «Дитячий форум доброти» (підведення підсумків акції «Святий Миколай Чудотворець –дітям»)

Грудень

Соціальний педагог,міністер учнівського міністерства «Соціометр», волонтерський загін «Відкриті серця»,президент ш/п учнів «Гармонія»

16

Акція «Бібліотека для притулку»

листопад-грудень

Волонтери

27

Всеукраїнська акція «Щастя на крилах»

Жовтень –грудень

Волонтери

18

Всеукраїнська акція «Серце до серця»

Протягом навчального року

Волонтери, соціальний педагог, педагог-організатор

19

Акція «Добром обізветься твоя доброта»

Листопад

Волонтери, соціальний педагог

20

Відзначення дня –інваліда. Виставка дитячих робіт. Участь у фестивалі «Повір у себе»

3 грудня

Волонтери, соціальний педагог

21

Акція «Не смійся з мене»

Квітень

Волонтери, соціальний педагог

22

Робота   міністерства «Прес-центр»

Інформування учасників навчально –виховного процесу школи та громадян м. Умань  про хід підготовки та реалізації соціального проекту «Відчини серце –допоможи дитині».

Зв'язок з місцевими ЗМІ у роботі над проектом.

 Травень

Соціальний педагог, волонтерський загін «Відкриті серця».

23

Висвітлення на шкільному сайті інформації про проведені акції  в рамках проекту«Відчини серце –допоможи дитині».

Протягом навчального року.

Соціальний педагог

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
1 квітня 2019
Переглядів
1848
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку