Сонячні годинники. Типи сонячних годинників.

Про матеріал
оява сонячного годинника пов'язана з тим далеким часом, коли людство усвідомило зв'язок між довжиною й положенням сонячної тіні від тих чи інших предметів та положенням Сонця на небі. Хоча достеменно невідомо, вважається, що сонячний годинник з'явився приблизно у 3500 р. до н. е. Механізм роботи такого годинника був дуже простим — зміна довжини тіні гномона, центральної осі або колони сонячного годинника, вказувала на зміну часу доби. Уперше сонячний годинник був згаданий у Біблії, у 20-му розділі Другої книги царів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Со́нячний годи́нник — пристрій для вимірювання часу за зміною довжини тіні від гномона та її руху по циферблату.

Номер слайду 3

Історія виникнення У Рим перший сонячний годинник був привезений консулом Валерієм Массала з Сицилії в 263 р. до н. е. Влаштовані більш південної широти, вони показували годину неправильно. Для широти Риму перший годинник влаштований близько 170 року Марцієм Філіппом.

Номер слайду 4

Арабські астрономи (Сабіт ібн Корра, Ібн аш-Шатир, Абу-л-Хасан ібн Юніс) залишили великі трактати з гномоніки, або мистецтву будувати сонячний годинник. Підставою були правила тригонометрії. На арабський годинник наносився «вартовий» лінії.

Номер слайду 5

Разом із введенням рівної години дня і ночі (що не залежать від пори року) завдання гномоніки значно спростилося: замість того, щоб помічати місце кінця тіні на складних кривих, стало достатньо помічати напрямок тіні.

Номер слайду 6

Види сонячних годинників Розрізняють сонячний годинник горизонтальний, вертикальний (якщо площина циферблату вертикальна і спрямована із заходу на схід), ранкові або вечірні (площина вертикальна, з півночі на південь). Будувався також конічний, кульовий, циліндричний сонячний годинник.

Номер слайду 7

ЄГИПЕТСЬКІ СОНЯЧНІ ГОДИННИКИ, зроблені з каменю близько 1500 до н.е.,

Номер слайду 8

Гномоніка займалася складанням правил знаходження різних положень тіні цих поверхонь. Сонячний годинник, як уже сказано, дає не середній, але справжній сонячний час.

Номер слайду 9

Однією зі спеціальних завдань гномоніки було будувати криву на циферблаті сонячного годинника, яка вказувала б «середній» опівдні у різні пори року. У середні віки гномонікою займалися: Апіан, Альбрехт Дюрер, Кірхер. Який жив на початку XVI ст. Мюнстер був покликаний "батьком гномоніки".

ppt
Пов’язані теми
Астрономія, Презентації
Додано
26 вересня
Переглядів
61
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку