Григорій Сковорода – символ мудрості української землі

Про матеріал

Спадщина композитора, поета, байкаря і філософа Григорія Сковороди є безцінним надбанням української національної і світової культури. Можливо, ми українці ХХІ століття, є тими людьми, які творять нашу нову славу, нашої оновленої землі, на цій землі завжди житиме в серцях вдячних правнуків легендарний любомудр, наша гордість і слава – Григорій Сковорода.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Григорій Сковорода – символ мудрості української землі

Номер слайду 2

Григорій Сковорода – козацького роду. Він народився 3 грудня 1722 року в Чорнухах Батьки – Сава та Пелагея – у сім років віддали його до школи. На майбутнього філософа незабутнє враження справили чудові рідні краєвиди, народні звичаї і традиції, пісні й думи лірників.

Номер слайду 3

З 1734 року навчався у Києво-Могилянській академії. Його навчання в Академії, з перервами, тривало до 1753 року.Її бібліотека стала для нього джерелом знань. У навчанні був перший, і всі найкращі похвали належали йому. Знав латинську, грецьку, церковнослов’янську, польську, німецьку й інші мови, що давало йому можливість читати в оригіналах твори античних філософів, поетів та істориків, а також твори мислителів епохи Відродження і Нового часу, письменників, від античних до сучасних, праці яких були присутні в академічній бібліотеці. https://www.youtube.com/watch?v=D8q. ACXU75go  

Номер слайду 4

Спадщина композитора, поета, байкаря і філософа Григорія Сковороди є безцінним надбанням української національної і світової культури.

Номер слайду 5

Байки

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Ідея “сродной праці” Г. Сковороди«Багатством живиться тіло, а душу звеселяє споріднена праця» Праця за природними нахилами приносить людині задоволення, радість. Така "споріднена" (сродная) праця сама стає красою, бо дає насолоду не стільки своїми результатами, скільки самим процесом, і це робить людину прекрасною. Життя людини тільки тоді матиме зміст і буде для людини природною потребою. Людина повинна пізнати себе, свою духовну сутність: свої уподобання, здібності, нахили до певного виду діяльності. Знаючи свої нахили, можна визначити своє місце в суспільстві.  

Номер слайду 9

Мудрі думки, афоризми Г. Сковороди. Насіння лихих справ – лихі думки;Як ліки не завжди приємні, так і істина буває сувора;З видимого пізнавай невидиме;Не той дурний, хто не знає, але той, хто знати не хоче;Якщо прикрашаєш і вдягаєш тіло, не забувай серця;Солодкий шлях життя, коли совість чиста;Ти не можеш віднайти жодного друга, не нашукавши разом з тим і двох-трьох ворогів;Хіба може говорити про біле той, котрому невідоме, що таке чорне;Чисте небо не боїться блискавки та грому;Більше думай, а тоді вирішуй. Спіши повільно. Не тіло, а душа є людиною;Шукай себе в середині себе…

Номер слайду 10

Світ ловив мене, та не спіймав. Щастя в серці, серце в любові, любов же в законі вічного. Не розум від книг, а книги від розуму створились. Визначай смак не по шкарлупі, а по ядру.1. 4. 3. 2.

Номер слайду 11

Що…

Номер слайду 12

Творча спадщина Г. Сковороди

Номер слайду 13

Вшанування пам’ятіІм'ям Сковороди названо:село Сковородинівка, Золочівського району на Харківщинівулиці у Києві, Харкові, Одесі, Львові, Дніпрі, Запоріжжі, Чернігові, Хмельницькому, Дрогобичі, Мелітополі, Фастові, Золочеві, Конотопі, Кропивницькому, Ковелі та інших населених пунктахІм'я Григорія Савича Сковороди мають наукові та освітні заклади: Інститу філософії імені Григорія Сковороди НАН України в Києві, Харківський національний педагогічний університет, університет Григорія Сковороди в ПереяславіНа його честь названо астероїд 2431 Сковорода.

Номер слайду 14

Вшанування пам’яті

Номер слайду 15

Музеї Г. Сковороди

Номер слайду 16

Сковородинівка Харківської області. Національний музей Григорія Сковороди07.05.2022 Від будівлі музею імені Григорія Сковороди під Харковом після російського обстрілу залишилися самі стіни.

Номер слайду 17

Пам’ятники Г. Сковороді

Номер слайду 18

Г. Сковорода на грошових знаках21 червня 1996 року Національний банк України  випустив срібну ювілейну монету номіналом 1 000 000 карбованців з посвятою великому українському філософу і вченому XVIII століття Григорію Сковороді (1722—1794 рр.)15 вересня 2006 року Національний банк України випустив банкноту номіналом 500 гривень, на аверсі якої зображено Григорія Сковороду.

Номер слайду 19

Г. Сковорода у живописі

Номер слайду 20

Кавалерідзе І. П. Художня кінобіографія «Григорій Сковорода», 1959 р. Роллан Сергієнко. Документальна кінострічка про Григорія Сковороду «Відкрий себе», 1972 р. Юрій Зморович, Анатолій Кучеренко. «І світ мене не впіймав…» , 2004 р. Олексій Лябах. «Григорій Сковорода» із циклу «Великі українці», 2008 р.«Григорій Сковорода» із циклу «Обличчя української історії», НТК України, 2011 р. Олена Хмирова. Документальний телефільм «Таємничий Сковорода», 2013 р.

Номер слайду 21

Г. Сковорода у кіномистецтві

Номер слайду 22

Г. Сковорода у музиціСковорода грав на скрипці, бандурі, гуслях, флейті. Багато віршів Григорія Сковороди покладені на музику. Український композитор Леонід Грабовський творив цикл «Temnere Mortem» (1991). Крім того, існують відомості про композиторську діяльність Григорія Сковороди. Зокрема, йому належать пісні «Ой ти птичко жолтобока», «Стоїть явір над водою». Поодинокі записи музики Сковороди збереглися у рукописних збірках кінця XVIII — початку XIX століття. Вірш «Всякому городу нрав і права» входить до репертуару багатьох сучасних кобзарів-виконавців.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Заключне слово Пророче передбачаючи майбуття, а в ньому долю свого народу, великий письменник і філософ – писав: «Ми створимо світ кращий. В майбутній Україні бачу все нове: нових людей, нове творіння і нову славу» . Можливо, ми українці ХХІ століття, є тими людьми, які творять нашу нову славу, нашої оновленої землі, на цій землі завжди житиме в серцях вдячних правнуків легендарний любомудр, наша гордість і слава – Григорій Сковорода.

pptx
Додано
20 березня
Переглядів
28
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку