Спілкування в мережі

Про матеріал
Презентація для уроку інформатики 5 клас НУШ. За підручником Глинський Я. Розкрито основні поняття "мережа", "цифровий слід", "кібербулінг"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Спілкуванняв мережіНова українська школа5 клас. Побєда Ю. В. Урок 14

Номер слайду 2

Ти дізнаєшсящо таке електронна пошта;які існують служби обміну миттєвими повідомленнями та соціальні мережі;що таке цифровий слід;що таке кібербулінг. Дотримуйся правилроботи з комп’ютером.

Номер слайду 3

Побєда Ю. В. Від чого залежить вибір засобу спілкування?Які засоби спілкування в Інтернеті використовуєте ви та ваші близькі?Поміркуйте. Які засоби використовуються для організації дистанційного навчання у вашій школі?

Номер слайду 4

Електронна пошта. Побєда Ю. В. Найпопулярнішими службами інтернету є Всесвітня павутина та комунікаційні служби, а саме: електронна пошта; служби інтерактивного спілкування;служби обміну миттєвими повідомленнями;форуми;соціальні мережі.

Номер слайду 5

Пригадай. Побєда Ю. В. Електронна пошта — це найстаріша служба інтернету,призначена для обміну повідомленнями між відправником і одним або кількома одержувачами. Окрім тексту, в електронному листі можна надсилати прикріплені файли з фото, фільмами, комп’ютерними програмами тощо.

Номер слайду 6

Засоби спілкування в інтернеті Створюють електронну скриньку зазвичай на безкоштовних серверах. Є українські поштові служби — Ukr.net, Мета, I. UA, а є зарубіжні — Gmail, Outlook.com, Yahoo Mail. Побєда Ю. В.

Номер слайду 7

Цікаво!Побєда Ю. В. У 1971 році програміст Рей Томлінсон надіслав електронною поштою перший лист. Саме він розробляв електронну пошту в комп’ютерній мережі ARPANET.

Номер слайду 8

Електронна пошта. Адреса електронної пошти складається з двох частин, які розмежовані символом @, а саме: імені користувача та імені поштового сервера. Побєда Ю. В.

Номер слайду 9

Служби обміну миттєвими повідомленнями Служби обміну миттєвими повідомленнями призначені для передавання повідомлень мережею в режимі реального часу, тобто є службами інтерактивного спілкування. Програми для користування службами інтерактивного спілкування називають месенджерами (англ. message — повідомлення). Повідомлення може бути текстовим, голосовим або відеоповідомленням. Окрім повідомлень, користувачі можуть передавати один одному файли, зображення, відео-, аудіо записи, вітати один одного з важливими подіями чи святами. Побєда Ю. В.

Номер слайду 10

Побєда Ю. В. Месенджери можна:встановлювати на смартфониабо користуватися ними на комп’ютеріСлужби обміну миттєвими повідомленнями

Номер слайду 11

Соціальні мережіСоціальна мережа — це інформаційна платформа, якадає змогу інтернет-користувачам створювати особисті записи або об’єднуватися в спільноти за певними правилами. Побєда Ю. В.

Номер слайду 12

Побєда Ю. В. Соціальні мережіФункції соціальних мереж:створення індивідуальних профілів, що містять певні відомості про користувача;підтримка взаємодії користувачів, тобто перегляду профілів один одного, написання коментарів;обмін ресурсами;можливість досягнення спільної мети, наприклад, пошук друзів, місця навчання, засобів професійного зростання тощо.

Номер слайду 13

ПОМІРКУЙТЕДо яких наслідків може призвести порушення цих правил?Чи потрібно, спілкуючись в Інтернеті, дотримуватися правил увічливості?Як називають людей, які порушують правила спілкування в мережі? Чи хочеться вам чути ці назви відносно себе?

Номер слайду 14

ЦИФРОВИЙ СЛІД Цифровий слід — це всі дії особи в інтернеті, з яких складається її електронний портрет. Побєда Ю. В.

Номер слайду 15

ПАМ’ЯТАЙ! Коли ти публікуєш фотографії, аудіозаписи, відео, текстові повідомлення чи пишеш на сторінках друзів, то залишаєш у мережі так званий слід. Привабливість і водночас небезпека всесвітньої мережі в тому, що з неї ніщо не зникає безслідно. Тож пам’ятай:твій цифровий слід (як і будь-який інший вміст у мережі) може побачити хто завгодно;уміст, опублікований у мережі, важко або навіть неможливо видалити з неї назавжди. Ось чому так важливо піклуватися про власну безпеку. Щоб захистити себе, публікуй лише вміст, який є цілковито безпечним для тебе. Побєда Ю. В.

Номер слайду 16

Безпечне використання інтернету. Побєда Ю. В. Використовуючи Інтернет, потрібно пам’ятати про можливі небезпеки, пов’язані з особливостями роботи в мережі. Під час пошуку інформації та при користуванні службами спілкування в мережі потрібно дбати про:захист особистих данихзахист від шкідливих програмзахист від негативного вмісту

Номер слайду 17

Побєда Ю. В. Не викладайте в мережі ваші фото та повідомлення, які можуть зіпсувати вашу репутацію або розкрити приватну інформацію. Ніколи під час спілкування в мережі не наводьте приватні дані про себе та свою родину, якщо особисто не знайомі з адресатом. Ніколи не погоджуйтесь на особисту зустріч з особами, знайомими вам тільки через онлайн-спілкування. Не викладайте в мережі ваші фото та повідомлення, які можуть зіпсувати вашу репутацію або розкрити приватну інформацію. Не відповідайте на рекламні повідомлення, не відкривайте вкладені файли та не переходьте за посиланнями, отриманими від невідомих осіб. Не реагуйте на непристойні та грубі коментарі, адресовані вам. Повідомляйте дорослим про дописи, отримані в Інтернеті, які вас непокоять (погрози, повідомлення з неетичним або протиправним вмістом, небезпечні пропозиції). Правила безпечного користування Інтернетом:

Номер слайду 18

КІБЕРБУЛІНГ Кібербулінг — це навмисна спроба спричинити фізичну, емоційну або психологічну шкоду людині, використовуючи інтернет або інші цифрові технології. Побєда Ю. В.

Номер слайду 19

КІБЕРБУЛІНГПобєда Ю. В. Кібербулінг — це:публікація образливих або погрозливих повідомлень через електронну пошту, онлайн-чати, форуми, мобільні телефони, соціальні мережі;надсилання неприємних, принизливих фотографій, зображень і відео;використання особистих даних жертви (логінів, паролів) задля здійснення від її імені негативної комунікації.

Номер слайду 20

ПОВТОРЮЄМОЗапитуй у дорослих. Будь обережний з незнайомцями. Не поспішай надсилати SMSНе розповідай про себе. Не відкривай невідомі файли

Номер слайду 21

Дайте відповіді на запитання1. Які служби інтернету ти знаєш? Якими з них ти користуєшся?2. Що таке електронна пошта? Як записують адресу електронної скриньки?3. Для чого створено соціальні мережі? Назви найпопулярніші серед них.4. Що таке цифровий слід?5. Назви правила безпечного користування інтернетом. Побєда Ю. В.

Номер слайду 22

Домашнє завдання. Проаналізувати§ 13 с. 76– 79 Побєда Ю. В.

Номер слайду 23

Працюємо за комп’ютером

Номер слайду 24

Дякую за увагу!Побєда Ю. В.

pptx
Додано
15 листопада 2022
Переглядів
1051
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку