"Співаю - тож існую"(Творчість Богдана-Ігоря Антонича)

Про матеріал
Презентація до уроку на тему "Життєвий та творчий шлях Богдана-Ігоря Антонича "
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Богдан-Ігор Антонич 5.10.1909-6.07.1937

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Біографічні дані Дата народження: 5 жовтня 1909 Місце народження: с.Новиця, Лемківщина, Польща Дата смерті: 6 липня 1937 Місце смерті: Львів Громадянство: Австро-Угорщина, УНР, Польща Рід діяльності: поет, прозаїк, перекладач, літературо-знавець Освіта: магістр філософії Роки активності: 1931-1937 Напрямок: література Жанр: поезія, проза, переклад, стаття

Номер слайду 6

Поетичні збірки Привітання життя: книжка поезій. Львів, 1931; Три перстені: поеми й лірика. Львів, 1934; Книга Лева. Львів, 1936; Зелена Євангелія. Посмертне видання. Львів, 1938; Ротації. Посмертне видання. Львів, 1938. Велика гармонія (збірка друкувалась 1932-33 рр. у періодиці; повністю надрукована 1967 р.);

Номер слайду 7

Мотиви поетичних збірок 1931 рік – перша книжка “Привітання життя”-перші проби пера Поезія напруженої думки; поет намагається говорити про галовне: життя, молодість, красу; відзначається незнаною на той час тематикою спортивного циклу.

Номер слайду 8

Мотиви поетичних збірок 1934 рік – друга книжка “Три перстені”- найдосконаліше ліричне творіння поета Образ Лемківщини, казковий світ дитинства та юності, одначе, затьмарений реальними картинами злиденного підневільного життя краю.

Номер слайду 9

Мотиви поетичних збірок 1936 рік – третя книжка “Книга Лева”- найбільша з прижиттєвих видань Зв’язок між людиною і природою; розкриття “таємниці життя” в єдності духовних та матеріальних виявів.

Номер слайду 10

Мотиви поетичних збірок 1938 рік – четверта книжка “Зелена Євангелія”- посмертне видання Книга природи; гармонія живого й неживого на землі.

Номер слайду 11

Мотиви поетичних збірок 1938 рік – п’ята книжка “Ротації”- посмертне видання Книга міста й цивілізації урбаністичні та апокаліпсичні мотиви

Номер слайду 12

Мотиви поетичних збірок 1967 рік – шоста книжка “Велика гармонія” – посмертне видання Книга віри, звернення до Бога; лірика думки, що намагається збагнути загадки і закони світобудови.

Номер слайду 13

АВТОБІОГРАФІЯ В горах, де ближче сонця, перший раз приглянувся небу, тоді щось дивне й незнане пробудилося у мені, і піднеслася голова, й слова прийшли до уст зелені. Тепер - де б я не був і коли-небудь, я все - п'яний дітвак із сонцем у кишені. А як зійшов із гір гамірливих міст, у злиднях і невдачах не кляв ніколи долі та не ганив, глядів спокійно на хвиль противних гурагани. Мої пісні - над річкою часу калиновий міст, я - закоханий в життя поганин.

Номер слайду 14

АВТОПОРТРЕТ “Я все — п’яний дітвак із сонцем у кишені”. “Я — закоханий в житті поганин”. (З першої книжки “Привітання життя”) Червоні клени й клени срібні, над кленами весна і вітер. Дочасності красо незглибна, невже ж тобою не п’яніти? Я, сонцеві життя продавши за сто червінців божевілля, захоплений поганин завжди, поет весняного похмілля.

Номер слайду 15

КНЯЗЬ Ще гори куряться від снігу, сім стріл неначе сім пісень, і юнака вітає день окриленим найменням: Ігор. Горять скрипки в весільній брамі, на ній стобарвний прапор дня. Іду в захопленні й нестямі, весни розспіваної князь.

Номер слайду 16

ЩАСТЯ З усіх людей найбільше я щасливий, будую білий калиновий міст. Мій дім скляний не з казки, лиш правдивий. Великої моєї філософії такий безглуздий зміст. Не заплачу стражданню й горю мита, люблю риск, небезпеку й сум'яття. Я є рушниця, радістю набита, якою вистрілю на честь життя. Я п'ю його до дна, без сумнівів, без журб і бід, ніщо, що людське, не є мені чуже, а що сьогодні я не маю грошей на обід - байдуже.

Номер слайду 17

ВИШНІ Антонич був хрущем і жив колись на вишнях, на вишнях тих, що їх оспівував "Шевченко. Моя країно зоряна, біблійна й пишна, квітчаста батьківщино вишні й соловейка! Де вечори з Євангелії, де світанки, де небо сонцем привалило білі села, цвітуть натхненні вишні кучеряво й п'янко, як за Шевченка, знову поять пісню хмелем. 16 квітня 1935

Номер слайду 18

Номер слайду 19

СЕЛО Корови моляться до сонця, що полум'яним сходить маком. Струнка тополя тонша й тонша, мов дерево ставало б птахом. Від воза місяць відпрягають. Широке конопляне небо. Обвіяна далінь безкрая, і в сивім димі лісу гребінь. З гір яворове листя лине. Кужіль, і півень, і колиска. Вливається день до долини, мов свіже молоко до миски.

Номер слайду 20

ТРИ ПЕРСТЕНІ Крилата скрипка на стіні, червоний дзбан, квітчаста скриня. У скрипці творчі сплять вогні, роса музична срібна й синя. В квітчастій скрині співний корінь, п'янливе зілля, віск, насіння та на самому дні три зорі, трьох перстенів ясне каміння. В червонім дзбані м'ятний трунок, зелені краплі яворові. Дзвони, окриленая струно, весні шаленій і любові! Підноситься угору дах, кружляє дзбан, співає скриня. І сонце, мов горючий птах, і ранок, спертий на вориння.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

ppt
Додано
9 січня
Переглядів
148
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку