Спортивно- математична гра "Ключі від фортеці"

Про матеріал
Спортино-математична гра для учнів 5 класу на розв'язування логічних задач. Гра містить не тільки математичні завдання ,а й спортивні естафети,які потрібно пройти і лише тоді приступати до логічних задач. Удачі дітям і гарно провести час!
Перегляд файлу

 

Спортивно-математична гра

 

«Ключі від фортеці »

 

     

 

     Оформлення: класну кімнату поділити на дві частини:в одній розмістити крісла для глядачів,а в іншій - виконувати завдання. Ту  частину,де будуть проводитись змагання прикрасити малюнками з різними чудовиськами,черепами,а також поставити опудала.

 

      Предмети,використані в грі:

-10 ключів;

- пісочний годинник;

- м’яч;

- лавка;

- парта з відбитими крейдою руками;

- залізну кульку;

-  дерев’яний брусок із петелькою для ключа;

- покривало;

- ключ на мотузці;

- 3 чашки;

- 3 надувні  кульки;

- 3 дротики(стріли),щоб збивати кульки;

- колодка і різні ключі;

- ящик піску,5 непрозорих банок із різним наповненням.

 

Костюми:

-         Костюм «Магістра наук» та «Відмички»;

-         Спортивні костюми для учасників.

 

 

ВСТУП

Дорогі друзі!

   Сьогодні ми проводимо спортивно – математичну гру «Ключі від фортеці». Гадаю більшість з вас мають уявлення про що йдеться в цій грі. Бачу ,всі ви вже з нетерпінням чекаєте початку гри,отож не буду більше зволікати.

Запрошуємо на гру команду 5 класу.

Представляю вам членів команди:

1.       2.   3.       

 (Звертання до гравців)

         І так,шановні гравці,познайомтеся із Магістром наук,до якого ви будете       підходити для того,щоб розгадувати загадки і за правильні відповіді одержувати ключі. І з Відмичкою,який буде супроводжувати вас по нашій фортеці і збирати здобуті вами ключі.

     Ну що ж приступимо до гри. І так,у вас є можливість отримати перший ключ. Для того виберіть одного учасника,який піде з Відмичкою до Магістра наук.

Магістр : Ти у нас найрозумніший,тому даю тобі таку загадку,на роздуми якої дається 1 хв.

(Прожив дід шістдесят років і жодного разу не пропустив своїх іменин за все своє життя,але чомусь справляв іменини лише 15 раз. Чи можливо таке?Чому?

Відповідь: можливо,якщо дід народився 29 лютого.)

    Ви відгадали загадку і отримали свій перший ключ. Дайте його Відмичці . Протягом всієї гри вам потрібно здобути 7 ключів і 4 слова-підказки. Ключ ви отримаєте лише в тому випадку ,коли виконаєте спортивне завдання і дасте відповідь на запитання,яке буде прикріплене до ключа.

  В разі не виконання вами хоча б однієї частини завдання ,ключ ви не отримаєте,тому будьте уважні  і зібрані.

  І ще одне зауваження,щоб не було ніяких підказок! Учасник ,який виконує спортивне завдання повинен сам відповісти і на запитання. Якщо з боку гравців  або глядачів прозвучить підказка,тоді автоматично команда ключа не отримує.

 

Хто із вас піде виконувати перше завдання?

 

1.     І так перше завдання: Перед вами підвішений ключ,який вам потрібно дістати,біля нього стоїть охоронець.  Завдання полягає в тому,щоб учасник зумів скину ти охоронця з лавки  і схопити ключ. Але ,якщо охоронець його скине,то він має можливість ще раз спробувати  здобути ключ. Ви швиденько берете його,зриваєте записку і читаєте запитання на яке повинні дати відповідь. Зрозуміли?

Якщо вам будуть незрозумілі якісь умови завдань,то будь-ласка перепитуйте,я ще раз поясню.

Задача 1. У кімнаті чотири кути. У кожному куті сидить кішка. Навпроти кожної кішки по три кішки,на хвості кожної кішки по одній кішці. Скільки кішок у кімнаті?(Відповідь:чотири.)

Що ж,з цим завданням ви справились,то ж приступимо до наступного.

2.     Спочатку визначтесь,хто серед вас найспритніший? Це вже маленька підказочка.

      Перед вами стіл з намальованими на ньому руками. Ти повинен будеш позмагатися із спритником нашого форту і спробувати схопити ключ,якого думаю,добровільно він тобі не віддасть. На завдання дається 1 хв. Тоді вперед!Удачі!

    Задача 2. Скільки разів за півдоби зустрічаються годинна і хвилинна стрілки?(Відповідь:11 разів.)

   У вас добавився ще один ключ,з чим я вас і вітаю. Так тримати!

  І ми знову приступаємо до нового завдання. Вибирайте силача.

3.     На парті стоїть підставка з ключем на гачку . Гравцю потрібно перевантажити руку нашого силача у напрямку ключа і збити рукою чи пальцем ключ з гачка,тобто не обов’язково перетягати  руку до кінця. На завдання дається 2 хв. Підтримайте нашого силача оплесками. Так ,швиденько бери ключ і відповідай на запитання.

Задача 3. Скільки кроків за дві секунди зробить горобець?(Відповідь:він стрибає,а не ходить.)

Ключ прошу віддати  Відмичці.

4.     У цьому завданні знову підвішений ключ та цього разу нам потрібен борець. А здобути цей ключ йому весь час буде заважати  суперник . Завдання полягає в тому,щоб він поборов суперника і дістав ключ. Тільки не плутайте,боротися,а не битися.

Задача 4. На двох руках – 10 пальців. Скільки пальців на 10 руках?(50)

 Так, Відмичко,скільки ж ключів у же здобула команда? І так у вас 5 ключів. Ну що ж вперед ,щоб здобути і ще 1.

5.     Наступне завдання.

 На столі лежать 3 чашки і поряд з ними кулька – це інші знаряддя нашого спритника,який буде перемішувати кульку під чашками,а гравець повинен добре слідкувати ,щоб вгадати під якою чашкою знаходиться кулька.

Ви повинні відгадати ,де знаходиться кулька із 3-х спроб.

Задача 5. Як із трьох сірників  зробити чотири?(ІУ)

А зараз вирішуйте,хто знову піде до Магістра наук.

Магістр наук: Селянину потрібно переправити через річку на протилежний берег мішок капусти ,козу та вовка. До берега прив’язаний маленький човник,у якому можуть поміститися лише селянин із ним або капуста,або коза,або вовка. Це означає,що переправити всіх можна лише за кілька разів. Але якщо залишити козу та вовка разом,то вовк з’їсть козу,якщо капусту з козою,то коза з’їсть капусту. Допоможіть селянину переправити через ріку без втрат.(Відповідь: козу-вовка-забирає козу-капусту-коза)

На роздуми дається 1 хв.

Іди ,ти справився із завданням,бери свій ключ.

 Що ж ви впевнено наближаєтесь  до фінішу і я бажаю вам і надалі бути такими ж рішучими і наполегливими. Отож продовжимо нашу гру.

6.     Для наступного завдання потрібен швидкий,нелінивий хлопець. Хто це буде? Завдання таке:

У ящику з піском знаходяться ключі,їх там декілька,із них потрібно знайти такий,який підійде до цієї колодки.

На завдання дається 1 хв. Отож не будемо зволікати. Вперед,час пішов.

Запитання: До свята 8 Березня було куплено 9 троянд. Чи можна їх поділити між двома матерями і двома доньками порівну?(Відповідь:так,якщо – це бабуся,мама,донька).

7.     Для цього завдання нам потрібно хорошого баскетболіста,бо суть завдання:5 раз за досить невеликий період часу 1 хв. Попасти у кільце та ще відповісти на запитання досить простенькі і це теж нічим не важче за інших.

Запитання: Яка з математичних фігур немає ні кінця ні краю?(Коло).

І так підрахуємо ваші ключі. Їх є 6. І вам потрібно здобути ще один. Цей останній ключ ви попробуєте здобути у Магістра наук.

Магістр наук:А тепер,трошки подумай. Ти пілот літака,який летить в Москву з посадкою в Києві. Скільки років пілоту? 1 хв. на роздуми.

Ви майже переможці,тому що у вашому запасі є вже 7 ключів. І вам залишається ще отримати 4 слова - підказки.

Вперед за першим словом – підказкою.

1.     Перед вами на підлозі лежить коробка із словом – підказкою. Ви берете у руки м’яч і кидаєте його до стіни так,щоб відбиваючись від стіни м’яч рикошетом відсунув коробку за лінію. Ось таким чином…

Тоді швиденько дістаєте з коробки записку із словом – підказкою і голосно зачитуєте.

Перша підказка: Вчитель.

Що ж перше слово - підказку ви здобули,але щоб розгадати ключове слово – розв’язок,гадаю однієї підказки буде  замало. Отож,перейдемо до наступного завдання.

Щоб отримати друге слово - підказку нам потрібно влучного стрільця.

2.     Завдання полягає в тому,щоб ракетками збити почергово надувні кульки,де в одному з них знаходиться слово-підказка,а в інших просто клаптик паперу. Отже ,потрібно збивши один кульку зразу подивитися чи там знаходиться слово-підказка,якщо ні,то продовжувати далі. Ви зекономите час,якщо зіб’єте за першим разом кульку,де буде слово-підказка. Отже , нехай вам щастить! Дається 1 хв.

Друга підказка:Книга.

Думайте над словом – розгадкою,яке стосується цих двох слів-підказок,з чим їх можна пов’язати?Які асоціації вони у вас викликають. Якщо у вас вже є якийсь варіант та ви ще не цілком впевнені в ньому,тоді перейдемо до наступного слова – підказки.

3.     Щоб її одержати нам потрібна дівчина,причому дуже смілива. Отримати слово-підказку досить легко ,всього лиш потрібно її витягнути із однієї із цих банок,що в ній міститься ми не бачимо. Отож приступай Сміливіше?

Третя підказка:Школа.

Так,уже напевне більше варіантів відповідей. А можливо,ви вже знаєте слово-відгадку. Якщо ще невпевнені,то ідемо по 4-ту підказку.

4.     На столі лежать різні букви. Одному із вас потрібно із них скласти слово,яке і буде четвертою підказкою. Слово потрібно скласти так,щоб були використані усі букви,що є на столі. Щоб ще зробити дається 1 хв. Так що поспішайте і думайте.

Четверта підказка:Навчання.

І так,ви отримали 4 слова-підказки. Отже,ви повинні вже знати слово - розв’язок. Але щоб ви підтвердили чи дійсно це слово,яке ви думаєте є розв’язком,вам ще задасть загадку,відгадкою якої є слово - розв’язок,Магістр наук.

Магістр наук: Ви переможете,якщо зрозумієте,про що йдеться в загадці «Крамниця велика,краму багато,всього не перемішаєш,не перелічиш,по частині купуєш,а весь не закупиш». Відповідь :Знання).

А ми зараз в цьому переконаємось. Отже ,вибирайте,літери цього слова і ставайте на них. Ну,що - готові?Увага!

(Сиплються цукерки). Так ,це справді слово «Знання». Вітаємо вас з перемогою. А зараз попрошу позбирати свої цукерки.

Вам цікаво знати ,чому вибрано саме ці підказки?

1)Вчитель – це людина,яка допомагає здобувати знання.

2)Книга - це джерело,з якого черпають знання.

3)Школа – це заклад,де людина робить перші кроки до отримання знань.

4)Навчання – це процес,під час якого людина здобуває знання.

  Ну що ж на ньому ми закінчуємо нашу гру «Ключі від фортеці». Хочемо подякувати усім присутнім за увагу, в першу чергу вболівальникам.

Сподіваюсь,що потрібні зустрічі у нас з вами будуть відбуватися частіше. Отже,набирайтесь сил. Хай вам щастить!

 

 

 

 

docx
Додано
26 лютого 2023
Переглядів
977
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку