Стаття "ЛАНДШАФТНИЙ ЗАКАЗНИК «ВЕЛИКА І МАЛА СКЕЛІ»"

Про матеріал

Заказник місцевого значення «Велика і Мала скелі» оголошений природно-заповідним об'єктом рішенням Кіровоградської обласної ради народних депутатів № 47 від 19.05.1995 року. Він розташований на території Протопопівської с/р Олександрійського району, займає площу 15 га. Увагу привертає не тільки мальовничий ландшафт, а й унікальне за своїми лікувальними властивостями штучне озеро.

Перегляд файлу

Ландшафтний  заказник  «Велика  і  Мала  скелі»

 

Петряєва Т.С., методист КНМУ «Пятихатський РМК»

 

Заказник місцевого значення «Велика і Мала скелі» оголошений природно-заповідним об’єктом рішенням Кіровоградської обласної ради народних депутатів № 47 від 19.05.1995 року. Він розташований на території Протопопівської с/р Олександрійського району, займає площу 15 га.

У 80-х роках на цій території працювала комісія науковців, які вивчали флору і фауну в заплаві річки Інгулець. Тут були виявлені угрупування келерії гребінчастої, типчаку, ковили волосистої та видів рослин, які занесено до Червоної Книги України: астрагал шерстисто-квітковий та зозулинець болотний. Фауна цього району представлена багатьма видами тварин: вужі, ящірки, боривітри, куріпки, журавлі, лелеки, зозулі, ластівки, лиски і навіть черепахи. Лише впродовж короткого перебування (менше години) екскурсійної групи на цих землях у середині жовтня вдалося побачити красеня-фазана та їжака.

Увагу привертає не тільки мальовничий ландшафт, а й унікальне за своїми лікувальними властивостями штучне озеро. Вважається, що воно заповнене водою реліктового джерела юрського періоду (раніше на місці озера діяв кар’єр з видобутку будівельного матеріалу – каменю. Якось після чергового вибуху на поверхню потужно хлинула вода. За 10 хвилин глибочезний кар’єр був заповнений водою вщерть. Площа поверхні озера – 1,5 га, максимальна глибина – 80 метрів). Емпіричним шляхом люди дійшли висновку, що озерна вода лікує хвороби опорно-рухової системи, остеохондроз, ревматизм, відкладення солей, захворювання шкіри. Тому приїздять туристи з різних міст сюди не тільки відпочивати, а й на лікування. Іноді одночасно тут перебуває до 800 осіб.

 



Для обслуговування заказника Протопопівською с/р створено комунальне підприємство «Скеля», яке влітку встановлює  на берегах озера біотуалети та сміттєзбірники, впорядковує територію. Та ще необхідно провести детальне дослідження води в озері, побудувати автостоянку та під’їзні шляхи (останні реально залишають бажати кращого!). Проте остаточне враження залишає все ж таки не грунтова, місцями розмита дощами, дорога, а неймовірно мальовнича природа заказника!

Фото автора

doc
Пов’язані теми
Географія, Інші матеріали
Додано
17 жовтня 2018
Переглядів
1008
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку