Стаття: "Про картину Ель Греко «Поховання графа Оргаса»

Про матеріал

При вивченні теми: " Живопис Іспанії епохи Середньовіччя " може длплмлгти вчителю ця стаття "Про картину Ель Греко «Поховання графа Оргаса».


Перегляд файлу

Про картину Ель Греко «Поховання графа Оргаса»

Коли Сальвадор Далі побував у Толедо і вперше побачив «Похорон графа Оргаса», він втратив свідомість: така була реакція великого сюрреаліста на геніальний твір Ель Греко

 Эль Греко и его картина *Погребение графа Оргаса*.

Ель Греко і його картина * Поховання графа Оргаса *.

"Поховання графа Оргаса" одного з великих художників іспанця Ель Греко - картина, по праву займає місце серед світових шедеврів живопису. Цікава картина не тільки тим, що належить пензлю великого майстра, а й безліччю цікавих фактів, які з нею пов'язані, і наявністю так званих "пасхалок".

  1. Сюжет картини  заснований на місцевій легенді

Народ іспанського міста Толедо любив і захоплювався доном Гонсало де Руїсом за його благодійність і щедрість навіть після смерті. Після його смерті було виявлено заповіт, у якому обумовлено, що кожен власник нерухомості повинен щорічно сплачувати до скарбниці внесок на благоустрій церкви Сан-Томе. Місцеві жителі стверджували, що, коли в 1323 тіло графа було поховано, з неба спустилися святий Стефан і святий Августин, щоб поховати його особисто.

Город Толедо - одна из визитных карточек Испании.

Місто Толедо - одна з візитних карток Іспанії.

  1. Картина була створена після вдалого судового процесу

 

Портрет пожилого мужчины (предположительно, автопортрет Эль Греко). Написан около 1600 года.

Портрет літнього чоловіка (ймовірно, автопортрет Ель Греко). Написаний близько 1600 року.

У 1562 році спадкоємці графа перестали виплачувати пожертвування, які обіцяв Де Руїс. У результаті виник судовий процес, після успішного проведення якого платежі були відновлені, а парафіяльний священик Андрес Нуньєс вирішив знайти спосіб вшанувати пам'ять благодійника церкви. Він попросив Доменікос Теотокопулоса (відомого як Ель Греко) намалювати сцену поховання графа Оргаса.

 

  1. Вимоги до картини були дуже специфічні

Фрагмент картины Эль Греко *Погребение графа Оргаса*

Фрагмент картини Ель Греко * Поховання графа Оргаса *

 

Нуньєс чітко виклав, що він хотів бачити на картині. В угоді від 18 березня 1586 було обумовлено, що Ель Греко повинен не тільки зобразити місцеву легенду про поховання графа святими, але також зобразити видних громадян міста, які були присутні на похоронах. Також картина також повинна була закривати всю внутрішню стіну церкви. Більш того, Ель Греко повинен був зробити все це всього за дев'ять місяців.

 

4. Картина величезна

Розміри "Поховання графа Оргаса" - 480 × 360 см.

 

  1. На картині зображений біблійний сюжет

 

Библейский сюжет в верхней части картины Эль Греко *Погребение графа Оргаса*.

Біблійний сюжет у верхній частині картини Ель Греко * Поховання графа Оргаса *.

У верхній частині картини посередині зображено Ісуса, з боків якого нескладно помітити Іоанна Хрестителя і Діву Марію, Святого Петра в жовтому вбранні, Лазаря, який повстає з могили. Зліва зображені Давид, Мойсей, і Ной. Внизу ж святі Стефан і Августин в золотих шатах укладають графа на вічний спочинок.

 

6. Король Філіп і папа Сикст V

Обидва зображені у верхній частині "Поховання графа Оргаса", а це означає, що іспанський король і папа знаходяться на небесах. З одного боку, начебто нічого поганого, якби не одне але. У 1588 році, коли картина була вже закінчена, обидві ці людини були ще живі.

 

7. Скорботні на картині

Ель Греко зобразив на картині не лише місцеву знать. Так, люди у шатах із червоними хрестами - члени військово-релігійної громади, ордена Сантьяго. Імена більшості були загублені в історії, але відомо, що Ель Греко зобразив самого себе і свого друга Антоніо де Коваррубіаса у натовпі скорботних. Також на картині можна знайти сина Ель Греко і замовника - Андреса Нуньєса.

Люди в одеяниях с красными крестами - члены военно-религиозного общества, ордена Сантьяго.

Люди у шатах із червоними хрестами - члени військово-релігійної громади, ордена Сантьяго.

8. Душа графа

Трохи вище чоловіків, що стоять на землі, парить ангел у золотому одязі. В руках він заколисує, як немовля, якусь примарну форму, яка (як вважають мистецтвознавці) символізує душу де Руїса, що піднімається на небо.

 

9. Ель Греко зробив сімейний портрет

Мальчик на картине - младший сын Эль Греко.

Хлопчик на картині - молодший син Ель Греко.

 

 

На "Поховання графа Оргаса" є зображення як самого художника, так і його сина. Мистецтвознавці вважають, що Ель Греко зображений серед скорботних зліва від центру. Він єдиний з усіх людей на картині дивиться прямо на глядача. Його молодший син Хорхе Мануель - хлопчик зліва, який вказує на сцену поховання.

 

10. "Поховання графа Оргаса" висить на тому ж місці, де і була розміщена спочатку

Картина Эль Греко в часовне де Руиса в церкви Сан-Томе в Толедо.

Картина Ель Греко в каплиці де Руїса в церкві Сан-Томе в Толедо.

 

 

Картина була розміщена на місці поховання (в каплиці де Руїса в церкві Сан-Томе) так, що здається, ніби святі укладають графа в його справжню могилу.

 

11. Картина негайно привернула увагу

Завдяки включенню в картину Ель Греко зображень безлічі біблійних особистостей, а також відомих людей, картина відразу після появи придбала загальну увагу.

 

12. Картина була відправлена ​​в запасники

 

 

Але був час, коли про картину практично забули. У 19 столітті картину зняли і відправили в сховище в підвалі церкви. У 20 столітті її знову розмістили на старому місці і сьогодні "Поховання графа Оргаса" є не тільки відомим твором мистецтва, але також популярною туристичною визначною пам'яткою.

 

13. Завдяки картині Ель Греко увійшов в історію

Незважаючи не те, що Ель Греко не завжди був популярним, цією картиною завжди захоплювалися критики і вважали її прикладом геніальної композиційної уяви.

 

14. Ель Греко зобразив Землю і Небо в різних стилях

 

У верхній частині картини "Поховання графа Оргаса" використовуються сміливі кольору, неоднорідне використання світла, відсутність глибини і непропорційні подовжені форми, які асоціюються з типовим стилем маньєризму Ель Греко. На відміну від цього, в нижній частині картини, яка зображує Землю, використовуються темні кольори, а сама вона менш сюрреалістична в деталях, більш реалістична в пропорціях, текстурі, глибині і гармонійності світу.

 

15. Це була улюблена картина Ель Греко

Здивувавшись тому, що йому так мало заплатили за картину (1200 дукатів), Ель Греко сказав про свій твір: "Хоча оплата поступається вартості моєї піднесеної роботи, моє ім'я будуть згадувати нащадки, як одного з найбільших геніїв іспанського живопису". І хоча цей вислів художника може здатися нескромним, насправді так і вийшло.

 

Сучасне мистецтво радикально відрізняється від класики. Тим цікавіше побачити роботи найвідоміших в світі художників, які малюють на стінах будівель по всьому світу.

 

КУЛЬТУРОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК

Маньєри́зм (італ. manierismo — від maniera — «манера», «стиль», буквально — примхливість, химерність, штучність) — течія в європейському мистецтві та архітектурі 16 століття, що відобразила кризу гуманістичної культури Відродження. Характеризується втратою ренесансної гармонії між тілесним і духовним, природою та людиною.

Деякі дослідники (особливо літературознавці) не схильні вважати маньєризм самостійним стилем і вбачають у ньому ранню фазу бароко.

 

Сюрреалізм (фр. Surréalisme - зверхреалізм) - напрям у мистецтві, філософії та культурі, який сформувався до початку 1920-х у Франції. Відрізняється підкреслено концептуальним підходом до мистецтва, використанням алюзій і парадоксальних поєднань форм.

Засновником та ідеологом сюрреалізму вважається письменник і поет Андре Бретон. Одними з найбільших представників сюрреалізму у живопису стали Сальвадор Далі, Макс Ернст і Рене Магрітт.

Основне поняття сюрреалізму, сюрреальність - змішування сну і реальності.

 

docx
Додано
25 листопада 2018
Переглядів
2052
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку