Стаття ( з досвіду роботи) "Виховуємо патріотів України"

Про матеріал
У статті розкрито досвід виховної роботи у Скадовському технікумі ДВНЗ «ХДАУ». Змістом патріотичного виховання в технікумі є формування особистості зорієнтованої на національні цінності, прагнучої розбудови де-мократичної, незалежної української держави. Визначений зміст патріотич-ного виховання реалізуються у ході проведення цілої низки культурно-просвітницьких заходів.
Перегляд файлу

Рубін Роза Іллівна

заступник директора з  виховної роботи,  спеціаліст першої категорії, викладач

Скадовського

технікуму ДВНЗ «ХДАУ»

 

ВИХОВУЄМО ПАТРІОТІВ УКРАЇНИ

 

    У статті розкрито досвід виховної роботи у Скадовському технікумі ДВНЗ «ХДАУ». Змістом патріотичного виховання в технікумі є формування особистості зорієнтованої на національні цінності, прагнучої розбудови демократичної, незалежної української держави. Визначений зміст патріотичного виховання реалізуються у ході проведення цілої низки культурно-просвітницьких заходів.

 

    Ключові слова: патріотизм, патріотичне виховання, національна свідомість, громадянськість, досвід виховної роботи, форми і методи виховної роботи.

 

    Наша держава з давніх-давен славиться вільними і мужніми, працьовитими і добрими, сильними і самостійними українцями, які шанують традиції, звичаї та обряди.

    Сьогодні, виховуючи молодь в умовах, коли вони пережили Революцію Гідності, вшанували героїв Небесної Сотні, стали свідками неоголошеної війни на Сході України, відчули глибину втрат, на державному рівні особливо акцентується увага щодо національно-патріотичного виховання молоді.

    Патріотичне виховання розглядається як складова національного виховання, головною метою якого є становлення самодостатнього громадянина – патріота України, гуманіста і демократа, готового до виконання своїх громадських і конституційних обов’язків, до успадкування духовних і культурних надбань українського народу , досягнення високої культури взаємин.

    Патріотизм (від грец. Раtris – Батьківщина) – одне з найглибших соціальних почуттів, змістом якого є: любов до Батьківщини, відданість своєму народові, гордість за національні здобутки і прагнення захищати інтереси Батьківщини.

    Патріотичне виховання – предмет дослідження багатьох поколінь педагогів. Видатні вчені минулого Г. Ващенко, О. Духнович, С. Русова, К. Ушинський, В. Сухомлинський та багато інших у своїх працях приділяли значну увагу вихованню любові до своєї землі, рідної мови, поваги до історичного минулого, формуванню національної самосвідомості українського народу. Як зазначав В. Сухомлинський:«виховання громадянина патріотом – це гармонія розуму, думки, ідей, почуттів, духовних поривів, вчинків»,а Г. Ващенко наголошував «щоб любити Батьківщину, треба, в першу чергу, знати її,а знати Україну – це означає знати її минуле й сучасне».

    В сучасних умовах емоційним чинником патріотизму виявляється мужність, рішучість, готовність громадян України  відстоювати незалежність своєї держави всіма можливими засобами.

    Особлива відповідальність за долю країни належить молоді. Саме вона забезпечує соціальну мобільність суспільства та постає джерелом ініціативи та вдосконалення всіх сфер суспільного життя.

    Основна мета виховного процесу в Скадовському технікумі – формувати особистість, наділену громадянською відповідальністю, національною самосвідомістю, високими духовними цінностями; створювати умови для розвитку творчо обдарованої молоді, її індивідуальних якостей, набуття, за час навчання, молодою людиною соціального досвіду.

    У своїй роботі , присвяченій патріотичному вихованню молоді ми виділяємо наступні види та форми студентської діяльності:

  1. волонтерські проекти;
  2. соціальні проекти на громадських засадах ;
  3. участь в різних молодіжних організаціях , органах студентського самоврядування і координаційних радах.

    Під час участі в соціальних проектах наші студенти мають можливість самореалізації , налагодження зв’язків і комунікацій , підвищення творчого потенціалу.

    На підвищення соціальної активності спрямовані завдання патріотичного виховання:

  • утвердження в свідомості і почуттях особистості патріотичних цінностей , переконань і поваги до культурного  та історичного минулого України;
  • виховання поваги до Конституції України, законів України , державної символіки;
  • підвищення престижу військової служби, а звідси – культивування ставлення до солдата як до захисника, героя;
  • формування толерантного ставлення до інших народів , культур, традицій ;
  • утвердження гуманістичної моральності,  як базової основи громадянського суспільства;
  • культивування кращих рис української ментальності – працелюбності, свободолюбства, справедливості , доброти , чесності, бережного ставлення до природи;
  • спонукання зростаючої особистості до активної протидії українофобству , аморальності, сепаратизму, шовінізму, фашизму та ін.

\\Admin\ФОТО ВСЕ\День победы 2018\DSC_3090.JPGВиховний процес в Скадовському технікумі, відбувається як через інформаційно-просвітницькі виховні години, зустрічі з цікавими людьми, так і через залучення студентів у гуртки художньої самодіяльності, клуби за інтересами, до роботи краєзнавчого музею технікуму, бібліотеку з Інтернет центром, спортивні гуртки, органи студентського самоуправління. Саме через них розвивається художньо-естетична культура, формується національна та громадянська свідомість, реалізуються творчі можливості студента .

\\Admin\ФОТО ВСЕ\Ярмарка2018\DSC_0398.JPG\\Admin\ФОТО ВСЕ\Річниця чорнобиля 2016\DSC_0284.JPG    Серед заходів найбільш запам’яталися: вечір реквієм «Голодомор 1932-1933 рр. – незагоєна рана України», тематичний вечір присвячений українському козацтву «Лине слава козацька з далеких віків»,цикл виховних проектів «Українська держава - єдина та незалежна», цикли виховних годин присвячених річницям від народження видатних українських письменників та громадських діячів, інформаційно - просвітницькі години:«Екологічні проблеми нашого району», «Осінні народні свята та традиції», круглі столи присвячені правам людини за участі працівників правоохоронних органів та працівників відділу молоді і спорту районної адміністрації,  щорічно проводяться Шевченківські тижні, Великодній тиждень з виставкою Пасхальних композицій, дні пам’яті за загиблими в Другій світовій війні «Ми про Вас пам’ятаємо»,зустрічі з учасниками АТО, свято української вишиванки «Веселі барви вишиванки» та ін.

    Як довів досвід, такі форми позанавчальної роботи користуються значною популярністю серед студентства, свідченням чого є їх активна участь в організації та проведенні даних заходів. Так, наприклад,завершуючи місячник оборонно-масової роботи , разом з райкомітетом ТСОУ на честь 74- річниці визволення України та 75- річниці визволення Таврійського краю від німецько-фашистських загарбників, 24 листопада  2018 року у музеї Скадовського  технікуму  було \\Admin\ФОТО ВСЕ\Шевченко2018\DSC_2300.JPGпроведено музейний урок  з військово-патріотичного виховання , на якому були присутні студенти , викладачі , гості .   

\\Admin\ФОТО ВСЕ\День открытых дверей2018\DSC_2490.JPGДиректор Скадовського технікуму Гончарський І.Л. мав честь  відкрити нову експозицію військової форми та зброї  періоду  Великої Вітчизняної війни . Він розповів цікаві факти про  людей , які на різних  ділянках фронту приймали участь в жорстоких боях за визволення рідного краю.  Назавжди у вдячній пам’яті нащадків збережеться подвиг дев’ятнадцяти  працівників технікуму, що звільняли міста і села України та країни Європи від фашизму.

    Цікаву оглядову екскурсію провів для всіх присутніх ,завідувач музею, викладач технікуму Овцинов І.В.. Він ознайомив з  маловідомими документами, що аналізують оборонні і наступальні операції, проведені на території України та Скадовщини  у роки Великої Вітчизняної війни, показують масовий героїзм бійців і командирів Червоної армії у боях за визволення рідного краю від німецько-фашистських загарбників .

    Викладач історії Чорна І.В.  познайомила студентів з ситуацією, яка склалася під час окупації Херсонщини, розкрила суть «нового порядку», установленого окупантами. З інтересом студенти слухали розповідь про життя людей та події, які відбувалися в Скадовському районі протягом періоду окупації .

    По завершенні зустрічі про рубежі мужності та патріотизму розповів  викладач Об'єдко Олександр учасник АТО, який нагороджений орденом «За мужність». Він наголосив про те, що  Українська армія завжди була та буде з народом України, а свободу та незалежність своєї землі потрібно відстоювати. Ми маємо пам’ятати,  яку жахливу ціну заплатив український народ і платить зараз на сході нашої країни, в зоні проведення АТО за право жити на рідній землі . «Ми не допустили ворога на наші землі до цього часу і зробимо все , щоб не допустити це в майбутньому будь-якою ціною,» - такими словами завершився музейний урок у стінах Скадовського технікуму.

\\Admin\ФОТО ВСЕ\Волонтери\2017\DSCN0700.JPG    Наш навчальний заклад  ніколи  не  залишався осторонь історичних подій, які відбуваються в Україні. І в  умовах неоголошеної війни, яка ведеться на сході країни, наш громадянський обов’язок - допомогти  та підтримати бійців Збройних сил України, всіх військових формувань, що захищають нашу Батьківщину та нашу свободу.  Тому  в  такий непростий час членами студентського самоврядування, під керівництвом викладача ДПЮ  створений волонтерський загін «Добра воля»,  який  постійно долучається  до благодійної акції «Разом переможемо» у допомозі бійцям на Сході та регулярно надає шефську допомогу військовим частинам, чим вносить свій вклад у захист нашої землі.

     Вирішення завдань національно – патріотичного виховання молоді залежить від застосування методів та засобів, за допомогою яких здійснюється цілеспрямований педагогічний вплив на свідомість і поведінку молоді, формування благородних якостей й збагачення їх необхідним життєвим досвідом.

    Однією з основних форм позанавчальної діяльності та виховання студентів є колективна робота. В технікумі діє близько 10 гуртків за інтересами в яких студенти можуть розвивати свої творчі здібності та вподобання. У процесі практичної реалізації концепції національно-патріотичного виховання сприяє створення, з ініціативи адміністрації технікуму і викладачів, кабінету « Захист Вітчизни», який на сьогодні обладнаний новітніми інформаційними стендами згідно статутів Збройних Сил України, а також видами сучасної військової форми та штандартів. Також оформлено експозицію, яка  присвячена воєнним подіям на сході України «Ніколи знову».

\\Admin\ФОТО ВСЕ\Регіональнь змагання ДПЮ 2018\DSC_0402.JPGУ технікумі створено військово-патріотичний клуб «Гайдук» , який систематично займається волонтерством, викладачі та студенти власними силами збирають одяг, предмети гігієни, продукти харчування для бійців на Сході.

    22 вересня 2018 року команда «Гайдук» під керівництвом викладача Захисту Вітчизни, представила Херсонську область в міжрегіональному турнірі з тактико-спеціальної підготовки « Захисників Вітчизни» в м. Миколаїв. Зайняла І місце та була нагороджена дипломом, кубком і цінними призами. Вітаємо наших хлопців, майбутніх захисників рідної землі.

\\Admin\ФОТО ВСЕ\стельба 2017\DSC_1147.JPG  Також з великим задоволенням хлопці та дівчата відвідують гурток «Стрілець», де знайомляться з і зброєю, навчаються стріляти та проводять цікаві екскурсії.

     Дієвим засобом патріотичного виховання є українська пісня, що за змістом і глибиною посідає одне з перших місць серед народів світу. Саме вона підтримує свідомість національної єдності українського народу, любов до Батьківщини і пошану до себе. Саме тому найулюбленішим місцем, серед студентів та викладачів, є клуб «Чарівниця» під керівництвом Яценко Г.С. Учасники приймають участь у творчому житті технікуму, організовують виїзні бригади, є учасниками та неодноразовими переможцями фестивалю патріотичної пісні.

    Важливу роль у патріотичному вихованні студентів відіграє прищеплення любові до літературної спадщини українського народу. Студенти із задоволенням беруть участь у літературних вечорах, присвячених пам'яті Т.Г.Шевченка, Л.Українки, І.Я.Франка. Все це сприяє формуванню високої мовної культури студентів, вихованню любові до рідного слова.

Отже, розвиток національно – патріотичного виховання – це планомірна виховна діяльність , у ході якої студент  поступово усвідомлює свою приналежність до родини, колективу, народу, своєї країни.

 

Висновки

 

 Патріотичне виховання – це суспільна діяльність , яка формує ставлення людини до себе, до свого народу й Батьківщини. Це ставлення виявляється у відповідних почуттях, переконаннях, ідеях.

Воно має бути стрижнем усієї навчально – виховної роботи, оскільки ми виховуємо особистість , яка має почуття гордості за свою державу, сумлінно виконує громадські обов’язки, усвідомлює соціальні потреби Батьківщини та українського народу, любить близьких та рідних людей. Без цього людина не має обличчя, вона втрачає себе.

Патріотизм – це стиль життя.

 

Література

  1.       Агаддулін Р.Р. Позанавчальна виховна робота у ВНЗ: досвід формування полікультурної компетенції сучасного вчителя// Педагогіка та психологія. – 2007. – №3. – C. 64-72.
  2.       Ващенко Г. Виховний ідеал. – Полтава: Полтавський вісник, 1994.–191 с.
  3.       Вишневський О. І. Теоретичні основи сучасної української педагогіки. Посібник для студентів вищих начальних закладів. – Дрогобич: Коло, 2003.– 528
  4.       Демешкевич В.А. Особливості патріотичного виховання молодів контексті розвитку сучасного суспільства [Електронний ресурс] – Режим доступу : www.managment.kr.sch.in.ua/naukovo-praktachna_internet-K
  5.       Загородня А. Сучасне розуміння патріотичного виховання молоді [Електронний ресурс] – Режим доступу: www.tme.umo.edu.ua/docs/10/6.pdt.
  6.       Сухомлинський В. А. Родина в серце. – 2–е изд. – М: Молодая гвардия,1980. – 175. **********************************************************************
docx
Додано
17 березня 2019
Переглядів
673
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку