"Стежками рідного краю"

Про матеріал
Екологічна мандрівка "Стежками рідного краю" призначена для використання на уроках "Я досліджую світ", "Математики", "Народознавства" та як захід у групі подовженого дня
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стежками рідного краю. Екологічна мандрівка. Підготувала вчитель початкових класів Лохвицької ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 Пономаренко Тетяна Миколаївна

Номер слайду 2

У Центральній Україні, в північно-західній частині Полтавської області, між високих пагорбів та широких долин розкинула химерне мереживо своїх мальовничих вулиць ЛОХВИЦЯ - стародавнє українське місто.

Номер слайду 3

Кожного, хто приїжджає сюди, огортає вона неповторним затишком та спокоєм, вражає багатством унікальної природи. Лохвиця по праву пишається своїм скарбом - лохвичанами, які стали її окрасою і славою. Тут живуть прекрасні та щирі люди, які бережуть історію, невтомно дбають про сьогодення, турбуються про майбутнє.

Номер слайду 4

Лохвиця існує багато століть. Поселення на місці сучасної Лохвиці існували вже за часів Київської Русі і навіть раніше - у 8 столітті, в епоху роменської культури. В межах міста існувало кілька древніх поселень, рештки городищ яких збереглись до наших часів. В історичних джерелах місто вперше згадується у 1320 році.

Номер слайду 5

Всесвітньо відомим воно стало завдяки композитору Ісааку Дунаєвському, диригенту Нестору Городовенку, письменнику Архипу Тесленку, драматургу Олексію Коломійцю та багатьом іншим видатним діячам літератури, мистецтва , інших галузей.

Номер слайду 6

Існує кілька легенд відносно походження назви міста. Найбільш вирогідним є твердження, що поселення дістало назву по імені річки, на якій було розташоване. Назва річки, безумовно, значно старіша від міста і походить від назви дикої маслини «лох», що була дуже розповсюдженою на її берегах, та й зараз часто зустрічається. Не виключено, що саме пора цвітіння лоху, коли береги річки ніби одягалися в жовто-сріблясті шати, і дала нашим предкам поштовх до створення поетичної географічної назви а ще кажуть, що назва "Лохвиця" походить від слов'янського слова "локва" - калюжа, болітце.

Номер слайду 7

Побутує й інша версія. Буцімто, в ХІІІ столітті в околицях міста та прилеглої місцевості до розташування населеного пункту стали селитися втікачі, які повиривали під землею так звані "льохи" для захисту від набігів кочівників. Річка Лохвиця, яка майже висохла, в той час називалася "Хвицею" через свою покрученість. Від назв "Льох" та "Хвиця" і набула назву "Льохвиця", яка з часом перетворилась на "Лохвиця", але від деяких старших місцевих жителів можна почути "Льохвиця"..."

Номер слайду 8

В’їжджаючи у Лохвицю зі сторони Сум ви обовязково побачите золотавий купол каплички яка стоїть на високому пагорбі край березового гайочка.

Номер слайду 9

Окрасою Лохвиці є велична споруда Благовіщенської церкви, яка розташована в самому центрі міста і є однією з перших місцевих кам’яних споруд. Благовіщенська церква – єдина, яка уціліла за радянських часів, адже на початку – 20 століття у Лохвиці діяло ще чотири церкви: Миколаївська, Преображенська, Покровська, Іванівська та Собор Різдва Пресвятої Богородиці, який був побудований у 1763 році за наказом останнього січового отамана Петра Калнишевського, як вдячність за проявлену мужність і героїзм лохвицьких козаків у війні з турками.

Номер слайду 10

Сосновий парк —улюблене місце відпочинку лохвичан, ботанічна пам'ятка природи місцевого значення в Україні. Розташована в межах міста Лохвиця Полтавської області. Площа 50 га.

Номер слайду 11

Дубо́вий Гай — ботанічна пам'ятка природи місцевого значення в Україні. Розташована в межах міста Лохвиця Полтавської області, при вул. Ватутіна за будинком № 108 (приміщення Лохвицької районної державної лабораторії ветеринарної медицини). Площа 1,0/36 га. Статус надано для збереження невеликого лісового масиву з насадженнями дуба звичайного. Це залишок дубового гаю на придолинному плато, де зростає 36 дерев віком 120-150 років.

Номер слайду 12

На південний схід скільки осягнеш оком безмежні плавні в яких .серед незліченних острівків петляє, дорога́ і люба кожному лохвичанину, голубоока Сула.

Номер слайду 13

Береги річки поро́сли духмяною лепехою, м’ятою, качалочками та очеретом, а на острівцях та по берегах річки ростуть рідкісні рослини. Це валер’яна , алтея основні запаси якої зростають саме тут на лівобережній Україні.

Номер слайду 14

Тут великі запаси девятисилу, тут і рідкісні рослини це шабельник , бобівник трилистий, тут і біла лілея,і ракові шийки, а окрім того чималий твариний і пташиний світ.

Номер слайду 15

Саме тому ці болота і заплави оголошено гідрологічним заказником «Середньосульський», який охороняється законом.

Номер слайду 16

Річка Лохвиця (Суха Лохвиця) бере початок на захід від села Суха Лохвиця Чорнухинського району. Тече в межах Полтавської рівнини. Річка дуже «покручена» — спершу тече на схід, далі на північний схід, потім знову на схід, від північної околиці села Яхників до села Безсалів тече на південь, далі — знову на схід, у пригирловій частині — на північний схід. У межах міста Лохвиці робить кілька зиґзаґоподібних закрутів. Впадає до Сули на північний схід від Лохвиці. Довжина річки 63 км, площа басейну 491 км².

Номер слайду 17

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 4 клас, Презентації
НУШ
Додано
28 лютого 2023
Переглядів
368
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку