Сторінка історії: Минуле та сучасне поряд

Про матеріал
Новгород-Сіверський історико-культурний музей-заповідник « Слово о полку Ігоревім» запрошує пройтися сторінками історії краю, що розкривається у творі« Слово о полку Ігоревім».
Перегляд файлу

"Минуле та сучасне поряд"

Новгород-Сіверський  історико-культурний музей-заповідник « Слово о полку Ігоревім» запрошує  пройтися сторінками  історії краю,  що  розкривається у творі« Слово о полку Ігоревім».

Перед нами    оживають  експозиції музею з однойменною назвою. Історичні події постають перед відвідувачами  музею у вигляді пам’яток археології  періоду Київської Русі.

 Цей “високоідейний і високохудожній твір колосальної сили” доніс до нас живі голоси  князів, дух древньої держави, відгомін боротьби з недругами Київської Русі-України.

Князь Ігор безстрашний і рішучий воїн, своїм найсвятішим обов’язком вважає захист рідної землі. Він готовий віддати життя за її свободу. Але поряд із позитивними рисами Ігор має і вади: він виступив у похід сам, не порадившись ні з ким, навіть із київським князем. Прославляючи мужність і патріотизм князя Ігоря, підкреслюється що тільки спільними зусиллями можна подолати ворога.

Автор приділяє увагу не тільки чоловічим образам. Нарівні з ними описані і славні жіночі образи

 Ярославна – юна дружина Ігоря,.

 Вона була відданою дружиною князя Ігоря і  до останнього залишалася вірною йому. Ярославна щиро співпереживала  всі події, що відбуваються з військом Ігоря. Вона плаче і тужить про втрати, вона молить всі сили природи про допомогу.

Образ Ярославни передає нам ті тяготи  та страждання, які лягли на плечі не тільки цієї молодій жінки. Адже скільки дружин і матерів чекали своїх чоловіків і синів з битви. Скільки вони пролили сліз і скільки прочитали молитов. Так, такі тендітні жінки, як Ярославна, мало чим могли допомогти в бою. Але своєю духовною силою вони могли підтримати кожного. Своїми молитвами вони творили чудеса.

І заграло море. крізь туман
Вихор примчав на північ рідного –
Сам Господь з половецьких країн
Князю шлях вказує до дому.

У творі давньоруської літератури “Слово о полку Ігоревім”  одне з центральних місць займає образ рідної землі. Саме на ній розгортаються всі жахливі події, які ми пам’ятаємо досі. Кожен рядок просякнутий палкою любов’ю до своєї землі, патріотизмом, бажанням захистити і вберегти свою землю від будь-яких нападів і потрясінь.

Слово о полку Ігоревім” – це пісня слави, вірності і патріотизму наших предків, це прославляння нашої історії.

І як добре, що цей прекрасний твір попри всі перешкоди: війни, стихійні лиха, пожежі – таки дійшов до нас. Дійшов і говорить до нашої душі, до нашої особистості, показуючи, хто ми, яких предків діти.

Новгород-Сіверщина надає безмежний простір для вивчення української історії. Нікого не залишить байдужим подорож до чудового міста – Новгорода-Сіверського -  легендарного оборонця  української державності.

 Музей дарує чудову можливість  відволікатися від буденності й зануритися в атмосферу давніх часів. Тож запрошуємо усіх  бажаючих відвідати  унікальну історичну локацію, що вражає та надихає.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
3 квітня
Переглядів
58
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку