Рибальство. Рибальство поширене всюди, де є вихід до моря або річки. Половина світового обсягу вилову риби припадає на такі країни: Китай, Перу, Росія, США, Чилі, Японія. Останнім часом розвинувся морський промисел, який передбачає добування морепродуктів - морської капусти, інших водоростей, різних тварин, що використовують як продукти харчування.
Підвищується значення аква- та марикультури. Аквакультура – промислове штучне розведення й вирощування важливих для господарства водних організмів у контрольованих умовах. Марикультура – штучне вирощування живих організмів у морському середовищі. Франція (розводить устриць та мідій)Японія (розведення молюсків)
Зональність світового сільського господарства. Агрокліматичні пояси світу. Холодний. Розвиток с/г обмежений недостатністю тепла і майже суцільним поширенням багатовікової мерзлоти. Землеробство можливе у закритому грунті. Розвивається оленярство. Помірний. Помірний прохолодний (незначні ресурси тепла)скоростиглі культури - жито, ячмінь, овочі, рання картопля. Помірний теплий (підпояс масового землеробства) різноманітні культури, виноградарство, садівництво. Різні види тваринництва. Субтропічний. Вирощують по 2 врожаї на рік. Узимку - культури помірного поясу (зернові, овочі), улітку - тропічні однорічні (бавовник), або багаторічні (оливи, цитрусові, чай, інжир)Тропічний. Неперервна вегетація рослин=>збір декількох врожаїв на рік (цукрова тростина, кава, какао, батат та ін.) Великі площі під пасовищами.