Сучасна біотехнологія

Про матеріал
Ця тема актуальна для учні так як вона розкриває зміст, методи, значення, напрями сучасної біотехнології для розв’язання проблем медицини, сільського господарства, різних галузей промисловості, охорони довкілля, а також пов'язана з професією учнів. Учні повинні навчитись правильно формулювати свої думки, розвивати комунікативно-мовленнєві вміння, творчі здібності, тому учні зацікавилися та слухали уважно, висловлювали свої думки, намагалися активно приймати участь на уроці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Сучасна біотехнологія

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання «Мозковий штурм» 1. Селекція – це … 2. Що є предметом селекції? 3. Коли людина розпочала роботу із селекції культурних рослин? 4. Назвіть один найперший об'єкт селекції ….. 5. Як називають групу нових рослин, нових тварин та нових мікроорганізмів, що мають більш вдосконалені корисні характеристики для людини?

Номер слайду 3

6. Хто із вітчизняних вчених зробив вагомий внесок в розвиток селекції? 7. Що таке «Зелена революція», що вона дала людству? 8. Що таке одомашнення, або доместикація? 9. Які методи застосовує сучасна селекція? 10. Що таке гетерозис? 11. Які типи гетерозису було виявлено в рослин? 12. Вкажіть вченого який визначив 9 основних географічних центрів. 13. Що таке клітинна інженерія? 14. Що таке генна інженерія? 15. Що таке генетично модифіковані організми?

Номер слайду 4

Питання для бесіди У яких давніх процесах виробництва продуктів харчування задіяні мікроорганізми? До яких систематичних груп ці організми належать? Які потрібні продукти людина отримує за допомогою живих організмів?

Номер слайду 5

«Будь які втручання людини в природу мають різні наслідки, деякі з них непередбачувані» (Грей Хардін) Прийом «Фантастична добавка» Учені передбачають, що через 20 років ми зможемо легко відключати гени, які сприяють старінню та розвитку захворювань, наприклад, ген інсулінового рецептора, який відповідає за розростання жирових клітин. Будемо добавляти гени, які захистять від раку та хвороб серця – головних вбивць людства.

Номер слайду 6

З’явиться можливість вирощувати нові органи зі стовбурових клітин, взятих із нашої власної шкіри. Кожен рік буде відкривати для нас нові можливості омолоджування, і так, поступово, людство відкриє секрети довголіття. Якими шляхами це можливо? (обговорення)

Номер слайду 7

Одна із таких перспектив – біотехнологія. Багатьма науковцями світу ХХІ століття назване «золотим століттям» генетики та біотехнології. Ми щодня маємо справи з біотехнологічними продуктами: Так, як ви за професією кухари, кондитери назвіть ці продукти…

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Біотехнологія – не просто наука, а й дуже велика й важлива сфера людської діяльності, яка має масу аспектів і визначає нині науково-технічний прогрес. Їй присвячується сьогоднішній урок.

Номер слайду 10

Проблемне запитання: Протягом уроку ми будемо шукати відповідь на запитання: Що вам, як кухарям, потрібно знати про біотехнологію?

Номер слайду 11

Тема уроку: Сучасна біотехнологія

Номер слайду 12

Мета уроку: сформувати в учнів знання про завдання та напрямки сучасної біотехнології, розкрити їх зміст, методи, значення для розв’язання проблем медицини, сільського господарства, різних галузей промисловості, охорони довкілля

Номер слайду 13

План 1. Біотехнологія та її напрями 2. Досягнення біотехнології в медицині 3. Успіхи у створенні генетично модифікованих організмів

Номер слайду 14

1. Біотехнологія та її напрями Біотехнологія — це сукупність промислових методів, які застосовують для виробництва різних речовин із використанням живих організмів, біологічних процесів чи явищ. Термін «біотехнологія» вперше використав угорський вчений Карл Ерекі в 1919 році для позначення процесів, в яких продукти отримують за допомогою живих організмів, а поширюється він з 1970-х років.

Номер слайду 15

БІОТЕХНОЛОГІЯ Сільське господарство Промислове виробництво Медицина і фармакологія Охорона природи Традиційні галузі застосування мікроорганізмів наразі розширюються і зараз ми з вами з ними ознайомимося (повідомлення)

Номер слайду 16

медицина; харчова промисловість; хімічна промисловість; захист навколишнього середовища; очищення води

Номер слайду 17

Отже, сучасна біотехнологія демонструє необмежені можливості використання організмів у різних галузях народного господарства.

Номер слайду 18

Біотехнологічні методи широко використовуються в таких галузях медицини, як репродуктивна медицина і трансплантологія.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Отже, репродуктивна медицина – це галузь медицини, що займається відновленням репродуктивного здоров’я та розв’язуванням проблем народження дітей і планування сім’ї, а донорство органів і тканин використовується в медицині для лікування, виготовлення лікарських препаратів або в наукових дослідженнях.

Номер слайду 22

Генетично модифікований організм (ГМО)  — це організм, генотип якого було змінено за допомогою методів генної інженерії. Генетично модифіковані організми стали успішною основою багатьох проектів, пов’язаних із вирішенням продовольчих та медичних проблем.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

В 1999 році Україна спробувала впровадити деякі трансгенні культури, але на даний момент промислового використання цих культур немає. Підприємці і уряд України намагаються, щоб такі культури, як трансгенна картопля сортів Атлантик, Новий лист, генетично модифікована кукурудза корпорації “ Монсарто” не потрапили на ринок України. Але вже зараз Україна імпортує продукцію компаній, які використовують трансгенні культури. Це і компанія Coca- Cola, і Nestle, і McDonalds, Cadbury, Pepsi Cola. Більшість питань, які викликають заборону на ввіз та використання ГМ-культур, викликані економічними та політичними причинами.

Номер слайду 25

У світі вже зареєстровано кілька десятків їстівних трансгенних рослин. Це сорти сої, риса и цукрового буряка, стійких до гербіцидів; кукурудзи, стійкої до гербіцидів та шкідників; картоплі, стійкої до колорадського жука; кабачків, які зовсім не містять кісточок; помідорів, бананів и динь с подовженим строком збереження; рапсу та сої із зміненим жирокислотним складом; риса с підвищеним вмістом вітаміну А. Генетично модернізовані джерела можуть зустрічатися в ковбасі, сосисках, м'ясних консервах, пельменях, сирі, йогуртах, дитячому харчуванні, кашах, шоколаді, конфетках, морозиві.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

1. Що таке біотехнологія? 2. Для чого потрібна біотехнологія? 3. Хто вперше використав термін «біотехнологія» 4. У яких галузях застосовують біотехнологічні методи? 5. У яких галузях медицини широко застосовують біотехнологічні методи? 6. Навіщо потрібні репродуктивна медицина та трансплантація? 7. Чому трансплантація органів може становити небезпеку для самого пацієнта? 8. Що таке ГМО? 9. Які ви знаєте генетично модифіковані продукти?

Номер слайду 28

1. На сьогоднішньому уроці для мене найбільш важливим відкриттям було… 2. Отримана інформація дозволяє нам зробити висновок, що… 3. Знання, отримані на уроці, в майбутньому використаю…

Номер слайду 29

Вивчити §50, стор.188 - 191. Біологія 11 клас. Задорожний К.М. Підготувати проект на тему «Трансгенні організми: за і проти» Домашнє завдання

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
25 березня 2021
Переглядів
979
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку