Презентація " Способи терморегуляції організмів"

Про матеріал
Терморегуляція — це сукупність процесів, які дозволяють підтримувати температуру тіла організму на певному рівні. Терморегуляція є одним із найважливіших механізмів адаптації організмів до середовища існування. Існує багато способів терморегуляції, які притаманні різним організмам, але всі ці способи можна поділити на три великі групи: хімічні, фізичні та поведінкові.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Способи терморегуляції організмів

Номер слайду 2

Терморегуляція — це сукупність процесів, які дозволяють підтримувати температуру тіла організму на певному рівні. Терморегуляція є одним із найважливіших механізмів адаптації організмів до середовища існування. Існує багато способів терморегуляції, які притаманні різним організмам, але всі ці способи можна поділити на три великі групи: хімічні, фізичні та поведінкові.

Номер слайду 3

Способи терморегуляціїФізична. ЕТОЛОГІЧНА ХІМІЧНА

Номер слайду 4

Хімічні способи терморегуляції здійснюються завдяки зміні інтенсивності окисних процесів у клітинах організму. За умови підвищення інтенсивності (наприклад, у випадку активної роботи м’язів) теплопродукція зростає. Хімічна терморегуляція вимагає значних затрат енергії. Проявами хімічної терморегуляції є виділення тепла під час м’язового тремтіння, теплоутворення в клітинах бурої жирової тканини. Хімічна Терморегуляція

Номер слайду 5

Фізична терморегуляція. Фізичні способи регулюють інтенсивність втрат тепла. Це може відбуватися за рахунок утворення спеціальних структур, які заважають виведенню тепла з організму (хутро ссавців, пір’я птахів) або, навпаки, сприяють втратам тепла (великі вуха слонів, лисиць-фенеків).

Номер слайду 6

ЕТОЛОГІЧНА або поведінкова терморегуляция * індивідуальна: риття нір, *групова:утворення скупчень у люті морози у пінгвінів, *соціальна: регуляція температури всередині гнізда у бджіл, *умовно-рефлекторна:комахи, рептилії та амфібій відшукують освітлені сонцем місця для нагрівання тіла.

Номер слайду 7

п. ОЙКІЛОТЕРМІЯстратегія виживання організмів з несталою температурою тіла, що змінюється залежно від температури зовнішнього середовища і яка залежить від тепла, що надходить ззовні. Пойкілотермність властива мікроорганізмам, грибам, рослинам, безхребетним тваринам і значній частині хребетних:рибам, амфібіям, рептиліям.

Номер слайду 8

пойкілотермні організми У них переважає поведінковий спосіб терморегуляції, що підтримує температуру тіла, яка зазвичай на 1 – 2  °С вища за температуру довкілля. Ряд пойкілотермних організмів має здатність до фізичної терморегуляції (наприклад, тепловіддача через слизові оболонки ротової порожнини у рептилій). Джмелі, пітони можуть утворювати внутрішнє тепло, яке генерується внаслідок безпосередньої рухової активності.

Номер слайду 9

Особливостями пойкілотермних тварин є те, що ферменти їхніх клітин можуть працювати в достатньо широкому діапазоні температур. А їхні потреби в енергії відносно невеликі, тому і їжі вони споживають менше, ніж гомойотермні тварини однакових із ними розмірів

Номер слайду 10

Гомойотермні організми. Гомойотермні організми можуть підтримувати сталу температуру найважливіших частин тіла незалежно від умов навколишнього середовища. Гомойотермність властива птахам і ссавцям. Вони здатні підтримувати сталу оптимальну температуру тіла завдяки високому рівню окиснювальних процесів та еволюційному вдосконаленню кровоносної, дихальної та нервової систем.

Номер слайду 11

Гомойотермія. Для птахів й ссавців характерна хімічна терморегуляція, що є потужним джерелом внутрішнього тепла. У гомойотермних організмів наявні також різноманітні й досконаліші механізми фізичної та етологічної терморегуляції. Загалом гомойотермія забезпечує біологічну активність організмів у широкому діапазоні температур, але потребує значних енергетичних затрат на терморегуляцію.

Номер слайду 12

Гомойотермія може бути справжньою (як у птахів і ссавців) або інерційною (як у шкірястої черепахи). Шкіряста черепаха для підтримання температури тіла використовує явище інерційної гомойотермії Завдяки великим розмірам співвідношення поверхня/об’єм у тіла черепахи такі, що тепло, яке виділяється під час звичайних біохімічних процесів, утрачається організмом дуже повільно. Це підтримує сталу температуру тіла без спеціальних витрат енергії на теплопродукцію.

Номер слайду 13

Тварини зі справжньою гомойотермією застосовують усі можливі способи терморегуляціїЇхньою перевагою є більша витривалість, ніж у пойкілотермних тварин, і менша залежність від температурних умов середовища. До недоліків гомойотермності відносять високі енергетичні витрати й значно більшу потребу в їжі.

Номер слайду 14

Це цікаво – теплокровна риба опах звичайний. Глибоководні опахи постійно підтримують тепло в усьому тілі, у тому числі у внутрішніх органах, і роблять це завдяки рухам грудних плавців. Секрет терморегуляції опаха — в зниженні тепловтрат, пов'язаних із одержанням кисню з холодної морської води. У цих риб вени і артерії тісно сплетені у так звану «дивовижну мережу», яка оточує зябра.

Номер слайду 15

Назвіть тварин і Поділіть їх на дві групи:1. Пойкілотермні2. Гомойотермні

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Лазаренко Ірина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кирпатий Микола Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 березня 2021
Переглядів
10447
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку