Сучасна економіка Африки

Про матеріал
Презентація створена на кейс-урок "Сучасна економіка Африки-багатство чи бідність загадкового континенту"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СУЧАСНА ЕКОНОМІКА АФРИКИ – БАГАТСТВО ТА БІДНІСТЬ ЗАГАДКОВОГО КОНТИНЕНТУ

Номер слайду 2

7 розгорток з предметів, явищ та практик

Номер слайду 3

ТУРИЗМ

Номер слайду 4

ПЛЯЖНИЙ ТУРИЗМ Червоне море - найтепліше з усіх морів. Температура води навесні в південній частині моря досягає +30 °С, а в північній +22 °С! Прозора та тепла вода Червоного моря, його різноманітна фауна – притягують туристів зі всіх куточків світу. ЧЕРВОНЕ МОРЕ КАЙСЕРФІІНГ СЕРФІІНГ ПАРАСЕЙЛІНГ ПАР ЄГИПЕТ Хургада Шарм-аль -Шейх СНОРКЕРЛІНГ МАРОККО

Номер слайду 5

ЄГИПЕТСЬКІ ПІРАМІДИ Єгипет – країна пірамід. Це всесвітньо відомий вислів відразу ж викликає асоціацію з трьома головними пірамідами цієї країни – пірамідами Гізи, які ось уже кілька тисяч років охороняє безмовний сфінкс «Все боїться часу, а час боїться пірамід» Піраміда Хеопса, побудована в 26 столітті до н.е. для Хеопса, другого фараона IV династії, є найвищою і найвідомішою з єгипетських пірамід, її висота при будівництві була 146,6 метра, а тепер, коли після кількох землетрусів частина каменів впала, вона становить 137 метрів. Пірамід в Єгипті збереглося більше ста, але піраміди Гізи – справжня візитна картка цієї країни. Комплекс пірамід у Гізі знаходиться на плато Гіза в передмісті Каїру, Єгипет. Цей комплекс стародавніх пам'ятників знаходиться на відстані близько 8 км по напряму в центр пустелі від старого міста Гіза на річці Ніл, приблизно в 25 км на північний захід від центру Каїра. Будівлі були створені в Стародавньому царстві Стародавнього Єгипту під час правління IV — VI династій ( XXVI — XXIII століття до н. е.).

Номер слайду 6

Зараз проведення полювань - процвітаюча і навіть розвивається галузь туристичного бізнесу, що приносить чимало коштів до бюджету багатьох країн Африки. . САФАРІ З екологічної точки зору сафарі, у разі відповідальної організації, може бути навіть корисною формою туризму, оскільки для проведення мисливських сафарі місцевість повинна залишатися по можливості недоторканою. Сафарі (подорож) спочатку мисливські поїздки по Східній Африці. Пізніше поняття сафарі стало застосовуватися і в інших частинах Африки та світу, а його значення суттєво змінилося. Сьогодні слово «сафарі» частіше означає цілком мирні і порівняно недорогі екскурсії в дику природу, на яких фотографують звірів  ПАР, Намібія,  Ботсвана, Танзанія,  Мозамбік, Замбія,  Зімбабве,  Камерун, Кенія,  ЦАР.

Номер слайду 7

Автора́лі – авто спортивне змагання, суть якого полягає на тому, щоб проїхати на спеціально підготованому для цього автомобілі спеціально визначеною організатором змагання трасою пустелі у заздалегідь визначений термін та/або у найкоротший час від місця старту до місця фінішу (дистанція змагань). Саха́ра («Велика пустеля») — найбільша пустеля світу, площею 9 000 000 кмІ у Північній Африці АВТОРАЛЛІ ПО ДЮНАМ САХАРИ

Номер слайду 8

Завдання: Пофантазуйте та запропонуйте ще види туризму на Африканському континенті

Номер слайду 9

ГІРНИЧОДОБУВНА ПРОМИСЛОВІСТЬ

Номер слайду 10

ВИДОБУТОК АЛМАЗІВ В Африці знаходять чисті алмази і не дуже дорогі, причому займаються видобутком звичайні африканські племена. Самі алмази зберігаються на порівняно великій глибині для людини - близько 100-700 метрів. Видобуток алмазів нагадує видобуток в кар`єрі вугілля. Дорогоцінний камінь отримують шляхом фільтрації гірської породи, яка накопичується на дні котловану. Вивозиться і грунт, і самі алмази на автомобілі, який по спіралі піднімається на поверхню землі. Для цього кар`єр робиться за спеціальною схемою, яка дозволяє використовувати транспорт прямо на дні котловану. Південна Африка є одним з членів-засновників Африканського Союзу, та має найбільшу економіку з усіх його членів. Безсумнівний лідер за кількістю покладів корисних копалин, в тому числі і алмазів. Єдина країна Африки, яка не відноситься до країн «третього світу». Постійне зростання ВВП відзначає неймовірну активність зовнішнього ринку країни.

Номер слайду 11

Видобуток алмазів - надзвичайно трудомісткий процес, який до того ж потребують чималих капіталовкладень, особливо, на перших порах. До поверхні землі алмази поставляє вивергається з жерла вулкана магма, таким чином, і з`являються кімберлітові трубки. Розсипи - це вже вторинні родовища алмазів, вони утворюються при ерозії грунту, в основному в руслах водойм, на дні прибережних морських і річкових ділянок. Приблизно з 1 тонни породи можна виділити не більше 1 карата алмазів. Але це ще не все. Головне, це виявити рудники, що містять кімберлітові або лампроїтові трубки. Буває, що від моменту початку знаходження алмазного рудника до його запуску проходить не один десяток років. КІМБЕРЛІТОВІ ТРУБКИ Кімберл́ітова трубка (діатр́ема) — вертикальна геологічна структура (геологічне тіло) неправильної конусоподібної або циліндричної форми (трубка вибуху), заповнена алмазоносною породою (кімберлітом чи лампроїтом). Численні алмазоносні кімберлітові трубки знайдені саме в ПАР Термін утворено від назви міста Кімберлі в ПАР, де це геологічне тіло вперше було описано і почалась його промислова розробка у 1866 році.

Номер слайду 12

НАЙБІЛЬШІ АЛМАЗИ СВІТУ ТОП найдорожчих алмазів з Африканського континенту Кулінан— найбільший з коли-небудь знайдених алмазів масою 3106 карат. Був знайдений в Південній Африці в 1905 році й названий ім'ям президента алмазодобувної компанії. Розколотий на 105 частин. Найбільший уламок (Кулінан-I) названо «Велика Зірка Африки» , він важить 530,2 карата, огранований фірмою «Ашер» в Амстердамі в 1908 році. Прикрашає скіпетр англійського короля Едуарда VII, що зберігається вскарбниці лондонського Тауера. Кулінан-VI (63,6 карат) знаходиться також в Тауері — в короні королеви Марії (закріплений так, що його можна витягати і носити окремо як брошку). У королівській короні Англії також знаходиться Кулінан-II. Загальна маса всіх отриманих з алмазу діамантів — 1063,65 карат. «Зірка Сьєрра-Леоне» «Ексельсіор». Камінь «Спадщина Вінстона». Він був куплений на аукціоні майже за двадцять сім мільйонів доларів. У свій час алмаз знайшли в Ботсвані і огранили. В результаті вийшов камінь грушоподібної форми. Дев’ятсот дев’яносто п’ять каратів – вага іншого каменю, який називається «Ексельсіор». Незначно відстала за вагою інша знахідка – «Зірка Сьєрра-Леоне». З відомих на сьогоднішній день великих алмазів найбільшим визнаний «Куллінан». Його вага – шістсот двадцять один з гаком грамів. При його добуванні стало зрозуміло, що це всього лише уламок великого каменя. Однак його знайти так і не вдалося.

Номер слайду 13

Володіє (і орендує) великою кількістю алмазних рудників в ПАР, має переважне право на алмазні родовища в Намібії і Замбії. Здійснює продаж 85 % світового виробництва алмазів. Через дочірні компанії бере участь у видобутку руд золота і міді, вугілля, виробництві вибухових речовин і хімікатів. Працює у компанії близько 7 тис. чоловік . Після глибокого спаду в торгівлі алмазами в 1998 р. De Beers шляхом організації глобальної рекламної кампанії змогла в 1999—2000 рр. створити ажіотажний попит на діаманти і сирі алмази). У 2000 р. корпорація досягла рекордного за всю свою історію продажу, який був на 8.2 % вище, ніж в 1999 р (5.67 млрд дол.) Чистий прибуток De Beers  складає 1.3 млрд дол. . De Beers (Де Бірс) De Beers (Де Бірс) — найбільша у світі алмазодобувна  компанія.

Номер слайду 14

Африка стала колискою, а згодом і найбільшим центром у світі по видобутку цього металу. Очищуючи самородки від найменших сторонніх частинок, люди навчились промивати золотоносні піски. В безводних Нубійській та Аравійській пустелях золотошукачі просівали пісок як зерно на току. Промивання й віддування решток породи дозволили видобувати дрібне золото. А це свідчило, що доцільніше переробляти всю товщу золотоносних пісків, ніж шукати окремі самородки, як це робили перші шукачі золота. Руду збагачують на 80 збагачувальних фабриках. Вилучення золота становить 98 %. Основні запаси золота розташовуються в ПАР. Золоті руди тут були сформовані ще в кембрійський період. ПАР займає 1-е місце у світі за видобутком золота ВИДОБУТОК ЗОЛОТА Останні роки спостерігається зниження виробництва золота, відбувалося скорочення обсягів видобутку золота, що частково пояснювалося виснаженням найбагатших родовищ. Якщо в 1991 частка золота в експорті становила приблизно 30 %, то у 2017 вона скоротилася до 20 %. Різке падіння світових цін на золото неминуче веде до скорочення прибутків ПАР від його експорту. Видобуток руд золота  — найважливіша галузь гірничої промисловості, на частку якої припадає близько 2/3 вартості всієї мінеральної сировини, що видобувається в ПАР. У галузі діє понад 40 золотодобувних підприємств.

Номер слайду 15

Світові ресурси міді на континентах оцінюються Геологічною службою . Загальні світові запаси міді оцінювалися у 894,98 млн т, підтверджені – 664, 2 млн т. З них на Африку (Конго, Замбія, ПАР і ін.) підтверджені – 55 млн т (8,3%), . Найважливіші родов. мідних руд розташовані у мідноносному поясі Центральної Африки, що проходить через Заїр (Колвезі, Тенке-Фунгуруме, Кіпуші, Мусоші та ін.) і Замбію (Нкана, Конкола, Нчанга, Чингола та ін.). На частку Заїру (Дем. Респ. Конго) припадає 41% запасів міді А., на частку Замбії – 31,5%, бл. 6,5% - на Намібію. Менш значні докембрійські стратиформні родов. відомі в Ботсвані, Намібії і Уганді. ВИДОБУТОК ФОСФОРИТІВ ВИДОБУТОК МІДНОЇ РУДИ Мідні руди - природні мінеральні утворення, що містять мідь у таких сполуках і концентраціях, при яких їх пром. використання технічно можливе і економічно доцільне. Світовий ринок мідної руди має великі перспективи розвитку внаслідок того, що протягом тривалих періодів споживання міді перевищує пропозицію . ВИДОБУТОК ФОСФОРИТІВ Великі родовища фосфоритів знаходяться в Північній Африці; Запаси фосфоритів Африки становлять понад 20 млрд т (близько 50% світових запасів). Основны запаси зосереджені в 20 унікальних осадових родов. Дві третини всієї продукції дає Марокко ( Мароко займає перше місце у світі по видобутку фосфоритів) , невеликі кількості припадають на частку Тунісу, Алжиру і Єгипту. На островах Тихого океану добре відомі фосфатні копальні островів Науру, Ошен і Ма-Каті.

Номер слайду 16

За запасами нафти і газу Африки поступається Азії (Близькому та Сер. Сходу), а також Північній Америці. На 2016 рік доведені запаси нафти в Африці становили 10328,9 млн т, газу – 10138,3 млрд м3. Основні райони концентрації нафти і газу зосереджені в Присередземноморській зоні прогинання - Сахаро-Середземноморському (Єгипет, Лівія), Алжиро-Лівійському бас. (Алжир, Туніс, Лівія) і басейн Суецької затоки (Єгипет), а також в зоні перикратонних прогинів Західної Африки - басейн Гвінейської затоки (Нігерія, Камерун, Габон, Конго, Ангола, Заїр). Одиничні поклади нафти і газу виявлені в Марокко, Гані, Сенегалі, Беніні, Чаді, Судані, Танзанії, Ефіопії, Мозамбіці та ін. Значні перспективи нафтогазоносності є в межах шельфу Середземного моря, Атлантичного і Індійського океанів. Практично всі родовища нафти та газу приурочені до комплексів порід від палеозою до кайнозою включно. ВИДОБУТОК НАФТИ ТА ГАЗУ Перші поклади нафти і газу на Африканському континенті відкриті в межах вузької смуги узбережжя Суецької затоки і в міжгірних западинах системи Атлаських гір в кінці XIX - 1-й половині XX ст. На південному березі Суецької затоки виявлено понад 10 нафтових родовищ (в т.ч. Гемса, Хургада, Рас-Гариб та ін.). В 1956 р. виявлені гігантські родовища нафти (Хассі-Месауд) і газу (Хассі-Рмель) в Алжирській Сахарі, а потім і в інших районах Африки - Габоні (Пуент-Клерет, Озурі, Анімба та ін.), Анголі (Бенфіка, Луанда та ін.), Нігерії (Окан), Лівійській Сахарі (Зельтен).

Номер слайду 17

Завдання: Працюючи з картами атласу, знайдіть родовища корисних копалин та країни, в яких їх добувають.

Номер слайду 18

АГРАРНИЙ СЕКТОР ЕКОНОМІКИ

Номер слайду 19

ВИРОЩУВАННЯ КАВИ Африка: колиска кави. Ефіопія Ефіопія, вона ж екс-Абіссінія, – найдавніша країна світу. Кожен етап її історії нерозривно пов’язаний з традиціями вирощування, споживання і поширення кавових зерен. В Ефіопії каву буквально називають «Наш хліб», адже, подібно Бразилії, в цій країні майже чверть дорослого населення пов’язана з кавовою індустрією, саме тому іноді говорять – Африка: колиска кави. Щорічно Ефіопія збирає від 200 до 240 тисяч тонн кави, що означає майже 30% виробництва Арабіки усього світу. Саме своєю арабікою славиться Абіссінія – найпершим і найпопулярнішим сортом кави на планеті. Кава та пастух Калді Одна із легенд про каву розповідає, що відкрив цю чудодійну рослину пастух, на ім'я Калді, а точніше, його тварини. Якось пастух помітив, що його підопічні тварини, хтось розповідає, що то були кози, спробувавши плоди та листя однієї, невідомої йому, дикорослої рослини, ставали більш активними та працездатними. Калді вирішив і собі скуштувати, щоб перевірити дію цих цікавих ягід, трохи схожих на вишню. І відчув величезний прилив сил та бадьорості, і мало того, не потребував сну практично протягом 3 днів.

Номер слайду 20

Капучино — кава з збитим в гарячу піну молоком і пишною шовковистою молочно-кавової піною («капюшоном»). Свою назву він отримав завдяки ченцям ордену капуцинів, які, згідно з легендою, першими придумали додавати в каву збите молоко. Капучино — найпопулярніший напій у кав'ярнях. Звичайна порція — 150 мл Рекомендована температура при подачі 60-70 градусів. Часто кава капучіно посипають корицею або какао.Амерікано, americano — кава еспресо, розведений водою. Кавові напої виготовляються на основі води та кавових зерен крапельним заварюванням. Приготування кави може відбуватись повільно через кавовий фільтр, френч-прес або перколятор або швидко за допомогою еспресо-машини, за такого способу напій називають еспресо, а повільнозаверений напій — просто кавою. Усі кавові напої на каві або еспресо у різних пропорціях. Так, дяеякі з них можуть містити молоко, вершки, підсолоджувачі, алгокольні напої, чай. ПОПУЛЯРНА КАВА  Романо (romano) — еспресо з лимоном. У перекладі з італійського означає «римський». Еспресо Романо рекомендується прикрасити часточкою лимона або смужкою лимонної цедри. ПОПУЛЯРНА КАВА . Еспресо – міцна чорна кава, зварена за допомогою кавомашини. Існує два трактування перекладу з італійської «espresso» — 1) «швидкий», 2) «спресова ний», «зварений під тиском». Еспресо вважають «королем» серед кави. Основу його смаку складають приємний баланс кислинки і гіркуватості і відчуття свіжості і закінченості смаку. Стандартна порція кави еспрессо — 30-35 мл Ідеальний еспресо має однорідну, рівну, щільну золотисто-горіхову пінку (крему). Товщина крему повинна бути не менше 2 мм Подають еспресо протягом перших півтора хвилин після приготування, п'ють швидко, кількома ковтками, смакуючи пінку, іноді посипану цукровою пудрою. Також можна перед вживанням перемішати пінку з рештою кави, так як смак сконцентрований саме в ній. Американо готується на еспресо—кавоварки: бариста після приготування 30 мл еспрессо не вимикає кавова рку, а продовжує пропускати воду до отримання обсягу 120-160 млДоппіо — еспрессо подвійної порції.

Номер слайду 21

Кот-д'Івуар - головний світовий постачальник какао-бобів, тут вирощують більше 30% від усього світового врожаю. Експорт становить понад 1 мільйон тонн. Однак при вирощуванні какао не використовується сільськогосподарська техніка, замість неї застосовується ручна праця робітників, а,іноді, і рабів. Розвиток виключно екстенсивний. Деякі фахівці стверджують, що на плантаціях, з вирощування какао, працюють понад 800 тисяч дітей. В цілому умови праці на плантаціях какао залишають бажати кращого. ВИРОБНИЦТВО КАКАО Какао, воно ж шоколадне дерево, широко відоме, насіння якого використовуються в якості головного інгредієнту шоколаду. Африка виступає основним полігоном для країн-виробників какао як технічної культури для переробки. Загальний урожай какао-бобів, який збирають на цьому материку, становить приблизно 70% від усього світового виробництва. Батьківщиною какао вважається північ Південної Америки, при цьому на території сучасних Кот-д'Івуару, Гани, Нігерії і Камеруну раніше вирощували каву. Однак з часом ореоли рослин помінялися, кава стала однією з основних технічних культур Бразилії і Південної Америки в цілому, а для екваторіальної Африки тепер характерне вирощування какао-бобів.

Номер слайду 22

ЗБІР ОЛИВИ Південна Африка це, мабуть, єдина країна в світі, де точно відомо, коли тут почалося виноградарство і виноробство. В даний час в ПАР зростає 308,8 мільйонів виноградних лозин, з яких близько 91% складають технічні сорти. У країні виробляється більше 1 мільйон літрів вина. Виділено три основних виноградарських зони: Північно-Захід Капській провінції, Східне узбережжя Квазулу-Натал (не є виробником найкращих вин через свого дуже спекотного і посушливого клімату), Південно- Захід Капській провінції (географічний регіон Буланд) має чудовий клімат для виноробства. Триває невтомна робота державних органів та виноробного співтовариства щодо виділення особливих виноробних областей, випуску марочної продукції різних категорій і просуванню південно-африканських вин на світові ринки. Зараз в ПАР пляшка хорошого вина коштує 5-10 доларів, за 20 доларів можна купити продукт найвищої якості. При цьому всі великі виноробні процвітають. Олива, ао маслина — рід рослин родини маслинових. Маслина абсолютно не примхлива. Її не потрібно поливати: розвинена коренева система знайде воду навіть у найбільшу посуху. Оливи — безвідходне виробництво. Це не тільки плоди,масло , але і кісточки . Їх подрібнюють на муку і додають до корму тваринам. Головні постачальники Марокко , Туніс ВИНОГРАДОРСТВО АФРИКАНСЬКА БАВОВНА В багатьох районах Африки - бавовна відіграє основну роль в запеклій сутичці з бідністю багатьох верств населення в Буркіна-Фасо, ПАР, Уганді, Мозамбіку і багатьох інших країнах на південь від пустелі Сахара. Завдяки вирощуванню цієї культури більше 20 мільйонів чоловік не вмирають з голоду, а бавовна є третім за важливістю експортним сільськогосподарським товаром Африки. Дрібні селянські господарства південної Африки неймовірними зусиллями забезпечують високий екологічний стандарт і відмінна якість африканського бавовни, адже від цього в буквальному сенсі залежить їхнє життя.

Номер слайду 23

Першими вживати прянощі в їжу почали стародавні єгиптяни ще в 3500 році до н.е. Про це йдеться в єгипетському папірусі. Торгівля спеціями початку всюди розвиватися з 2000 року до н.е., коли на продаж стали возити перець і корицю. Найпоширенішою пряністю був перець, а самої рідкісною і дорогою - шафран . Довгий час екзотичні прянощі з Африки коштували в Європі надзвичайно дорого і були виключно прерогативою вищого стану. Наприклад, кориця підносилася як дорогий подарунок татові, царям, імператорам і королям, а венеціанським дожам, навпаки, заборонялося приймати в подарунок шафран, як щось надто цінне. Африка не є батьківщиною прянощів. Переселенці з Індії виявили, що кліматичні умови півдня Африки ідеально підходять для вирощування багатьох видів спецій і стали культивувати ці рослини. Довгий час островом спецій називали Занзібар, але і сюди вони були завезені кораблем, що йде з Індонезії в Маврикій. Тут знаходяться величезні плантації гвоздики, ванілі, мускатного горіха, імбиру і безлічі інших, але вони не в змозі конкурувати з плантаціями інших континентів. Шафран Його вирощують бербери Північної Африки. Гвоздика Вона вирощується в Танзанії (90% у світі), Занзібарі, Мадагаскарі. Імбир. Імбир вирощують в Західній Африці. Кориця Кунжут - росте в Південній Африці. Ваніль. Світовим лідером з вирощування ванілі є Мадагаскар. Базилік Зростає в Єгипті. Майоран Виростає в Єгипті. Мускатний горіх. Аніс. Зростає в Єгипті. Кмин звичайний Його вирощують в Північній Африці. Снить або аджвайн Зростає в Єгипті. Розмарин. Зростає в Марокко. Чебрець Зростає в Марокко. Селера Виростає в Єгипті. фенхель Аналогічно селері. Зростає також в Єгипті. Перець. Їх вирощують на Мадагаскарі, в Марокко, Кот-д'Івуарі. ПРЯНОЩІ Які ж прянощі ростуть в Африці?

Номер слайду 24

Чому країни Африки, спеціалізуючись на виробництві сільськогосподарської продукції, не спроможні забезпечити себе продовольством? Запитання: 1. У більшості країн переважають грунти з низькою родючістю 2. Агрокліматичні ресурси недостатні для вирощування продовольчих культур 3. Урбанізація спричинила дефіцит робочої сили в сільській місцевості 4. Зберігається низький рівень продуктивності праці в сільському господарстві 5. Сільське господарство має інтенсивний характер розвитку 6. Чисельність населення збільшується швидше, ніж зростає виробництво продовольства 7. Товарне сільське господарство набуло переважно монокультурного характеру

Номер слайду 25

ТОП -10 НАЙБІДНІШИХ КРАЇН

Номер слайду 26

За рівнем ВВП на душу населення (в доларах США) в 2017 році найнижчі позиції зайняли такі держави: 1. Малаві – 255. 2. Бурунді – 286. 3. Центральна Африканська Республіка – 358. 4. Нігер – 427. 5. Гамбія – 441. 6. Демократична Республіка Конго – 442. 7. Мадагаскар – 449. 8. Ліберія – 458. 9. Гвінея – 540. 10. Сомалі – 543. Африка є динамічним регіоном. Однак на цьому величезному континенті практично немає країн, які б надавали хоч скільки-небудь значний вплив на весь інший світ. Частіше згадують бідні країни Африки, яким ось уже кілька століть не вдається зрушити у своєму розвитку з мертвої точки. Майже половина всього населення континенту живе менше, ніж на долар в день. Політична нестабільність і безперервні війни зробили існування багатьох людей вкрай важким. ПРОБЛЕМА ГОЛОДУ ТОП - НАЙБІДНІШИХ КРАЇН

Номер слайду 27

ОСОБЛИВОСТІ ГОСПОДАРЮВАННЯ АФРИКИ

Номер слайду 28

ТИПОВІ ОСОБЛИВОСТІ ГОСПОДАРСТВА АФРИКИ Багатоукладність (співіснування у рамках однієї держави приватної, сімейної, державної, змішаної, натурального господарства форми власності) Низький рівень економічного розвитку. Частка – 2% промислового виробництва 5% - в аграрному комплексі 12% - населення Різне розмежування в с/г товарно-експортного виробництва, натурального і дрібнотоварного господарства, яке обслуговує місцеві потреби Аграрний характер економіки більшості країн Поширення монокультури в сільському господарстві Переважання у промисловому виробництві гірничодобувної промисловості Збереження колоніального характеру в зовнішній торгівлі – сировинний експорт ХАРАКТЕРНІ РИСИ ЕКОНОМІКИ

Номер слайду 29

ПРИЧИНИ НИЗЬКОГО РІВНЯ ЕКОНОМІКИ

Номер слайду 30

ЗАВДАННЯ Проаналізуйте і визначте причини того, чому на Тіньова економіка Відсутність політичної стабільності ( перевороти,зміна влади) Обмеженість природно – ресурсного потенціалу (лісові,гідроресурси,земельні…. Обмежений експорт ресурсів (уран, золото,алмази,кобальт, Неоколоніалізм «НОЖНИЦІ ЦІН» Спадають ціни Зростають ціни На сировину Готові продукти Кількість населення і якість трудових ресурсів (безграмотність,вік життя – 42- 50 років) Африканському континенті низький рівень розвитку економіки

Номер слайду 31

ВЗАЄМОЗВЯЗКИ УКРАЇНИ ТА АФРИКИ

Номер слайду 32

Головні статті українського імпорту з країн Африки Банани Кава Рис Арахіс Спеції Какао-боби Какао-паста Какао-масло Тютюнова сировина; Руди та концентрати Боксити Вугілля марганцеві руди та концентрати алюмінієві Розглядаючи потенційні можливості африканських країн, що становлять інтерес для України, потрібно брати до уваги досягнення деяких з них в окремих галузях. Наприклад, виробництво високоякісних і дешевших від західних аналогів персональних комп'ютерів (Марокко); невпинне зростання електронної промисловості (ПАР, Лівія й Туніс) тощо. Тут створюються передумови для розвитку науково-технічної кооперації, що підвищить ефективність експорту українських патентів та ліцензій і допоможе уникнути традиційних труднощів у сфері розробки нових технологій. Африка має широкий асортимент цінних видів сировини — нафти (Лівія. Нігерія. Конго. Єгипет); газу (Алжир); кобальту (Замбія, Зімбабве); кварцу (Мадагаскар); бокситів і золота (Гвінейська Республіка); золота, хромітів, марганцю, ванадію, алмазів (ПАР) тощо.

Номер слайду 33

Інжерні проекти що до виробництва зброї Участь в операції ООН в підтримці миру в країнаїх Африки (Ліберія, Кот д “Івуар, ДР Конго,Південний Судан) Продаж зброї (Нігерія) Продаж літаків «АН», «Руслан»(Лівія) ВІЙСЬКОВО – ТЕХНІЧНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО БУДІВНИЦТВО Підписані контракти що до побудови підприємств металургійних,авіаційних, сільськогосподарських у країнах Лівія,Алжир,Туніс. ПРОДОВОЛЬЧІ ТОВАРИ -Молочні продукти ( масло «Еней») -Зернові (пшениця, ячмінь) Олія, майонез ОСВІТНІ ПОСЛУГИ Нігерія (200 студентів навчається в університетах України) СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКА ТЕХНІКА (трактори(Єгипет) ТЕХНІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ Локомотиви Супутники

Номер слайду 34

Опрацювати ₴ 43, 44, 45 підручника Нанести на контурну карту райони видобутку корисних копалин, центри переробки та найбільші порти Скласти по 12 запитань (середній рівень), 24 (високий) по даній темі Домашнє завдання:

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Колеснікова Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кучер Тамара Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додав(-ла)
Прогонна Ольга
Додано
18 березня 2020
Переглядів
3900
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку