Сучасні біотехнології

Про матеріал
Основи біотехнології. Молекулярна біотехнологія. Відповіді на запитання. 1. Які завдання та напрямки сучасної біотехнології? 2. Оцініть значення синтетичних органічних речовин; 3. Як би ви оцінили можливості позитивних і негативних наслідків застосування досягнень біотехнології.
Перегляд файлу

Природничі науки                                                                               Співак К. 11 А

Завдання та напрямки сучасної біотехнології

imageЗ розвитком біотехнології пов'язують вирішення глобальних проблем людства — ліквідацію нестачі продовольства, енергії, мінеральних ресурсів, поліпшення стану охорони здоров'я і якості навколишнього середовища.

image розробка штамів різних мікроорганізмів;

image виведення нових порід тварин і сортів рослин;

image розробка харчових продуктів та кормів для тварин; image створення засобів захисту сільськогосподарських культур від шкідників і різних хвороб; image розробка сучасних методик щодо захисту екології.

Значення синтетичних органічних речовин

imageСинтетичні органічні сполуки— невід’ємна складова нашого життя. Вони всюди — у їжі й одязі, косметичних засобах і будівельних матеріалах, спортивному й туристському спорядженні, в автомобілях і літаках, комп’ютерах і лікувальних препаратах, засобах захисту рослин і мобільних телефонах.

Можливості позитивних і негативних наслідків застосування

                      Мінуси                          досягнень біотехнології                          Плюси

Введення в природу нових, штучно сконструйованих видів, з еволюційно необумовленим комплексом процесів і властивостей, потягне за собою порушення рівноваги і саморегуляції біосфери. Це може привести до небачених і некерованих наслідків, до екологічної катастрофи глобальних масштабів.

Істотний внесок у розв’язання проблеми отримання сільськогосподарської продукції було зроблено завдяки створенню продуктивніших сортів культурних рослин і порід сільськогосподарських тварин. Завдяки «генетичному поліпшенню» вдалося підвищити врожайність кукурудзи майже на 90 %, а продукцію молока - на 50 %.

Всяке втручання в спадковість людини не тільки несе в собі аморальність, але й наносить біологічну шкоду унікальному виду на Землі. Тільки зміна соціальних допоможе більш повніше реалізувати потенціальні можливості людини, розкрити її духовні і фізичні якості.

pdf
Додано
24 травня 2022
Переглядів
781
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку