Сучасні методики і додатки у вивченні англійської мови

Про матеріал
Вчити мови в наш час з швидким розвитком мовних платформ та інформації у вільному доступі стало набагато простіше, аніж це було раніше. У цій статті я поділилася корисними порадами для вивчення переважно англійської мови, а саме додатками, платформами та методами ефективного вивчення.
Перегляд файлу

С Сучасні методики і додатки у вивченні англійської мови.

6 МЕТОДІВ САМОСТІЙНОГО ВИВЧЕННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ | ФАКУЛЬТЕТ ІНОЗЕМНИХ МОВ

 

 Вчити мови в наш час з швидким розвитком  мовних платформ та інформації у вільному доступі стало набагато простіше, аніж це було раніше. У цій статті я поділилася корисними порадами для вивчення переважно англійської мови, а саме додатками, платформами та методами ефективного вивчення.

Людина, яка розвивається, постійно хоче вивчати нове. Проте є моменти, коли ми натхненно дивимось на книгу, яку купили для вивчення мови і  втрачаємо віру в те, що можемо вивчити мову. Нестача часу і відсутність розуміння, як вчитись легше. Розберемо декілька порад, які підкажуть вам, як вчити англійську мову ефективно.

Проте перед цим просто та доступно розглянемо методики вивчення мов.

  • Існує безліч методик для викладання англійської мови, є як загальноприйняті, так і авторські. Розглянемо більш загальні методики, тому що вони прямо пов’язані з вивченням мови:
    комунікативна методика  методика, ціль якої навчити людину, що вивчає мову орієнтуватись в ситуаціїї тут і зараз. Зазвичай на занятті, де використана ця методика, ви відчуєте, що усі завдання та граматика перегукуються з реальними ситуаціями з життя людей, наприклад: соціальна англійська  замовлення квитків на потяг, чек- ін в готелі тощо; 
  • лексична методика  методика, яка сконцентрована на вивченні  вокабуляру та фраз, що використовуються найчастіше. Менше уваги приділяється граматичній стороні, адже йде заучування слів та висловів;
  • метод граматичного перекладу  метод, яким нас з вами вчили у школі. Начитка правила та декілька вправ на розуміння та закріплення  саме так виглядає метод граматичного перекладу.
  • task-based method  метод, назва якого говорить за себе. Найпростіший спосіб, який використовується майже у всіх робочих сферах, адже він дуже гармонійно поєднується з роботою.  (Наприклад: вивчення лексики програмного забезпечення: пассив, напрямки).

Практичні поради для вивчення мови:

Найпоширеніших сучасних методів вивчення англійської мови.
          1. Перегляд серіалів та фільмів.

Перегляд серіалів та фільмів  це один із найпопулярніших способів вивчення мови, переглядаючи серіал вдруге, можна виписати декілька нових слів і виразів. До речі, вивчення цілих фраз, а саме сталих виразів, набагато позитивніше відображається на вивченні англійської мови, а ніж вивчення лише окремих слів. 

Момент, який не можна випустити, варто дивитись серіал з англійськими субтитрами або ж просто подивитись улюблений телесеріал або фільм мовою оригіналу (англійською) та з субтитрами.

2. Спілкування з носіями. 

Наразі існує велика кількість додатків та сайтів, де можна спілкуватись з англомовними носіями, для цього не потрібно робити чогось незвичного. Іноді зручніше мати усе під рукою, щоб у будь який вільний момент поспілкуватись з носіями.

Також пропоную  топ-підбірку найкращих і найдоступніших додатків для вивчення англійської мови і підготовки до ЗНО з англійської мови:

Перший топ додаток, який я рекомендую кожному, особливо якщо ви вивчаєте мову з початкового рівня, вивчаєте з нуля, а тим більше, якщо ви вивчаєте самостійно. Цей додаток називається Duolingo. Ви побачите, наскільки просто і легко ним користуватися, і цей додаток дозволить вам вивчати готові конструкції, готові фрази, які необхідні вам для спілкування.

Якшо вам раптом треба згаяти час, чекаючи в черзі, їдучи у транспорті, чи загалом ви маєте декілька вільних хвилин упродовж дня, то використання цих додатків може бути дуже суттєвим у вашому процесі покращення, досконалення мови. Навіть, такі незначні 5 хвилин на день, якщо ви проводите в цьому додатку регулярно, в суммі дають вам численну кількість годин і все це сприяє покращенню вивченню іноземної мови

Наступний додаток, який я всім рекомендую, при підготовці до ЗНО, в якому можна створювати власний словник для заучування слів, в якому можна переглядати фільми, серіали, музику, пропрацьовувати навички граматики, а також вивчати цілі набори слів. Це додаток Lingualeo.

І знову ж таки, наголошу на тому, що проводити навіть 5 хвилин на таких платформах, дуже корисно, оскільки матеріали бувають дуже цікавими. І знаєте, що в процесі як  вивчення іноземної мови, так і підготовці до ЗНО з англійської мови, завжди будуть моменти, коли часом стає нудно, втрачається мотивація. Саме у такі моменти, я рекомендую згадати про телефон і використати цей додаток з користю при  підготовці до ЗНО.

Наступний додаток для любителів перегляду фільмів та серіалів мовою оригіналу. Називається він Puzzle Movies. Де є можливість переглядати фільми із субтитрами з англійськими і також українськими,  можна вимкнути їх зовсім. У додатку є дуже корисна функція : під час перегляду із субтитрами, можна натиснути на слово і отримати одразу переклад та додати його в словник, де після завершення можна повчити ті слова, які ви додали під час перегляду, знову ж таки інтерактивний спосіб. Можливо, перегляд фільмів чи серіалів, іноді, не має такого ефекту,як заняття з викладачем, чи пропрацювання граматики та лексики, проте, навіть пасивний спосіб слухання і читання цих субтитрів покращує навики сприймання на слух, що досить важливо для підготовки до ЗНО аудіювання.

Наступний додаток , про який  поговоримо це Quizlet. Є додаток, а такой можна користуватися платформою онлайн. За допомогою цього додатку можна створювати свій власний онлайн словник, флеш картки для запамятовування слів, та виконувати різного роду граматичні вправи, для відпрацьовування мовних навичок. На цій платформі є можливість заучування, є можливість тестування. Ця платформа є особливо ефективною для здобувачів освіти в підготовці до ЗНО. Коли вам потрібно заучувати багато нових слів від заняття до заняття, і не забувати, а постійно їх тримати в голові, я вважаю, що це найкращий спосіб, і значно ефективніше ніж прописування слів, чи повторення їх в голос. Ця платформа дозволяє тримати ваші слова в активному словниковому вживанні. Саме завдяки регулярному повторенню, що пропонує ця платформа, можливо легко засвоювати і памятати, щоб ці слова і фрази відкладалися глибоко в памяті.

Останній додаток, а також онлайн платформа, це Italki. Додаток передбачений для того, щоб  практикувати розмовні навички. Ця платформа дозволяє знайти співрозмоника для говоріння, для того щоб практикувати і не задумуватись над лексикою, над граматикою, а просто знаходити собі співрозмоника, способом використовування різних каналів звязку zoom, skype, telegram, тощо. Цей додаток допомагає позбутися мовного барєру, якщо складно саме говорити, навіть якщо добре розбираєтеся в граматиці, маєте багатий словниковий запас, та швидко орієнтуєтеся в мовній темі.

Процес навчання не повинен бути легким, але точно має бути результативним!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Використана література

  1. https://training.qatestlab.com/blog/helpful-materials/how-to-improve-your-english-effective-methods/
  2. https://osvita.ua/languages/courses/search-31-101-0-685-0.html
  3. http://www.cppk.cv.ua/321.php
  4. https://happymonday.ua/yak-u-novomu-rotsi-nareshti-vyvchyty-anglijsku
  5. https://ilc.org.ua/blog/yak-uspishno-sklasti-zno-z-angliiskoi-movi
  6. https://greencountry.com.ua/journal/read/pidgotovka-do-zno-onlajn-resursi

ики і додатки у вивченні англійської мови

 

docx
Додано
5 квітня 2022
Переглядів
605
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку