Сучасні сервіси Інтернету. Сервіси веб-2.0. Геосервіси

Про матеріал
Мета:  навчальна: сформувати поняття про сучасні сервіси Інтернету, сервіси веб-2.0, геосервіси;  розвиваюча: розвивати логічне й алгоритмічне мислення; формувати вміння діяти за інструкцією, планувати свою діяльність, аналізувати i робити висновки;  виховна: виховувати інформаційну культуру учнів, уважність, акуратність, дисциплінованість.
Перегляд файлу



Робота з комп'ютером

Вправа 1. Перегляд вулиць

Завдання. Знайдіть за допомогою сервісу Google Карти Михайлівську площу в Києві та перегляньте околиці в режимі перегляду вулиць. Скористайтесь переміщенням вулицею та перегляньте панорамні зображення надворі й у приміщеннях.

1.   У вікні браузера відкрийте Google Карти. У рядку пошуку введіть адресу: Михайлівська площа, Київ.

2.   У лівому нижньому куті вікна оберіть інструмент для переходу до режиму перегляду вулиць у вигляді жовтого чоловічка та перетягніть його в місце карти, де з’являться блакитні лінії або блакитні чи жовті крапки. Визначте, у чому відмінність цих позначок.

3.   Визначте, як зміниться зображення,якщо виконати протягування мишею в різних напрямках.

4.   Перетягніть жовтого чоловічка в інше місце в лівому нижньому куті вікна, де наявні необхідні позначки. Перегляньте світлини з інших місць, щоб зрозуміти, як виглядає Михайлівська площа.

5.   Оберіть інструмент Назад у лівому верхньому куті вікна, щоб вийти з режиму перегляду вулиць.

Робота з комп'ютером

Вправа 2. Прокладання маршруту

Завдання. Прокладіть маршрут від міста Києва до Підгорецького замку. Визначте доступність транспорту на цьому маршруті та час його подолання різними видами транспорту. Перегляньте зображення, які прив’язані до місця віртуальної подорожі.

1.   У вікні браузера відкрийте Google Карти. Оберіть послугу Маршрути

2.   Введіть маршрут за зразком.

3.   Перевірте, скільки маршрутів запропоновано, яка відстань між початковою та кінцевою точками кожного з них. Визначте, чи зміниться довжина маршруту, якщо в параметрах варіантів маршруту поставити позначку Уникати автомагістралей.

4.   Натисніть мітку Підгорецький замок. Визначте розклад роботи замкового комплексу у списку розкладу роботи.

5.   Увімкніть режим показу фотогалереї, клацнувши в нижньому правому куті.

6.   За зображеннями фотогалереї в нижній частині вікна визначте, які з них пов’язані із замком у с. Підгірці. Перейдіть до панорами, знятої в замку. Для цього клацніть на об’єкті, який позначено інструментом .

7.   Виміряйте відстань на карті між Києвом і Підгірцями. Для цього на мітці Підгорецький замок натисніть праву кнопку миші й у меню оберіть Виміряти відстань. На карті натисніть позначку — місто Київ. Загальна відстань у кілометрах (км) і милях (мл) відображатиметься на картці в нижній частині вікна.

8.   Перевірте, чи отримали ви значення, близьке до 400 км. За потреби точки й шляхи можна перетягнути або видалити, натиснувши вдруге. Закінчивши, натисніть значок закриття на картці.

Робота з комп'ютером

Вправа 3. Публікація даних на карті

Завдання. Після реєстрації на сервісі Вікімапія відшукайте та позначте місце, де ви проживаєте.

1.   Відкрийте у браузері сервіс Вікімапія (http://wikimapia.org/). У списку мов інтерфейсу оберіть українську.

2.   У меню Увійти оберіть Реєстрація й заповніть форму реєстрації. Зареєстрований користувач отримує перший рівень користувача Вікімапії та може редагувати місця, створені іншими користувачами, і завантажувати фотографії.

3.   У полі пошуку введіть місто чи село, у якому ви проживаєте.

4.   У списку об’єктів з подібною назвою оберіть назву населеного пункту. За допомогою панелі масштабування оберіть найбільш прийнятний для перегляду масштаб так, щоб ви відшукали потрібну вулицю та будинок.

5.   Оберіть інструмент Додати об’єкт. Помітьте контури вашого будинку. Натисніть кнопку Зберегти та заповніть відомості про позначений об’єкт. Зауважте, що при збереженні даних важливо пам’ятати як про правила мережевого етикету, так і про особисту безпеку.

6.   Перевірте, чи змінюється вигляд позначеного місця при переході на інші види карт у верхньому правому куті вікна сервісу.

7.   Оберіть інструмент Вимірювання відстані у списку інструментів, доступних за вашим профілем. Двічі клацніть на інструменті . Поставте точки контура навколо будинку та прибудинкової території. У вікні Вимірювання відстані розгляньте довжини лінійних розмірів і загальний периметр території.

8.   Завершіть роботу із сервісом і браузером.





Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Сервіси веб-2.0. Геосервіси

Номер слайду 2

Робота з комп'ютером. Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Вправа 1. Перегляд вулиць. Завдання. Знайдіть за допомогою сервісу Google Карти Михайлівську площу в Києві та перегляньте околиці в режимі перегляду вулиць. Скористайтесь переміщенням вулицею та перегляньте панорамні зображення надворі й у приміщеннях.1. У вікні браузера відкрийте Google Карти. У рядку пошуку введіть адресу: Михайлівська площа, Київ.2. У лівому нижньому куті вікна оберіть інструмент для переходу до режиму перегляду вулиць у вигляді жовтого чоловічка та перетягніть його в місце карти, де з’являться блакитні лінії або блакитні чи жовті крапки. Визначте, у чому відмінність цих позначок.3. Визначте, як зміниться зображення,якщо виконати протягування мишею в різних напрямках.4. Перетягніть жовтого чоловічка в інше місце в лівому нижньому куті вікна, де наявні необхідні позначки. Перегляньте світлини з інших місць, щоб зрозуміти, як виглядає Михайлівська площа.5. Оберіть інструмент Назад у лівому верхньому куті вікна, щоб вийти з режиму перегляду вулиць.

Номер слайду 3

Робота з комп'ютером. Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Вправа 2. Прокладання маршруту. Завдання. Прокладіть маршрут від міста Києва до Підгорецького замку. Визначте доступність транспорту на цьому маршруті та час його подолання різними видами транспорту. Перегляньте зображення, які прив’язані до місця віртуальної подорожі.1. У вікні браузера відкрийте Google Карти. Оберіть послугу Маршрути2. Введіть маршрут за зразком.3. Перевірте, скільки маршрутів запропоновано, яка відстань між початковою та кінцевою точками кожного з них. Визначте, чи зміниться довжина маршруту, якщо в параметрах варіантів маршруту поставити позначку Уникати автомагістралей.4. Натисніть мітку Підгорецький замок. Визначте розклад роботи замкового комплексу у списку розкладу роботи.5. Увімкніть режим показу фотогалереї, клацнувши в нижньому правому куті.6. За зображеннями фотогалереї в нижній частині вікна визначте, які з них пов’язані із замком у с. Підгірці. Перейдіть до панорами, знятої в замку. Для цього клацніть на об’єкті, який позначено інструментом .7. Виміряйте відстань на карті між Києвом і Підгірцями. Для цього на мітці Підгорецький замок натисніть праву кнопку миші й у меню оберіть Виміряти відстань. На карті натисніть позначку — місто Київ. Загальна відстань у кілометрах (км) і милях (мл) відображатиметься на картці в нижній частині вікна.8. Перевірте, чи отримали ви значення, близьке до 400 км. За потреби точки й шляхи можна перетягнути або видалити, натиснувши вдруге. Закінчивши, натисніть значок закриття на картці.

Номер слайду 4

Робота з комп'ютером. Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Вправа 3. Публікація даних на картіЗавдання. Після реєстрації на сервісі Вікімапія відшукайте та позначте місце, де ви проживаєте.1. Відкрийте у браузері сервіс Вікімапія (http://wikimapia.org/). У списку мов інтерфейсу оберіть українську.2. У меню Увійти оберіть Реєстрація й заповніть форму реєстрації. Зареєстрований користувач отримує перший рівень користувача Вікімапії та може редагувати місця, створені іншими користувачами, і завантажувати фотографії.3. У полі пошуку введіть місто чи село, у якому ви проживаєте.4. У списку об’єктів з подібною назвою оберіть назву населеного пункту. За допомогою панелі масштабування оберіть найбільш прийнятний для перегляду масштаб так, щоб ви відшукали потрібну вулицю та будинок.5. Оберіть інструмент Додати об’єкт. Помітьте контури вашого будинку. Натисніть кнопку Зберегти та заповніть відомості про позначений об’єкт. Зауважте, що при збереженні даних важливо пам’ятати як про правила мережевого етикету, так і про особисту безпеку.6. Перевірте, чи змінюється вигляд позначеного місця при переході на інші види карт у верхньому правому куті вікна сервісу.7. Оберіть інструмент Вимірювання відстані у списку інструментів, доступних за вашим профілем. Двічі клацніть на інструменті . Поставте точки контура навколо будинку та прибудинкової території. У вікні Вимірювання відстані розгляньте довжини лінійних розмірів і загальний периметр території.8. Завершіть роботу із сервісом і браузером.

Номер слайду 5

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Працюємо за комп’ютером

Номер слайду 6

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Домашнє завдання. Вивчити §4 стор. 30-35 п.4.1-4.2 Опрацювати всі запитання і завдання з рубрик Заповнити словничок Web-2.0, геосервіс

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк

Номер слайду 2

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк

Номер слайду 3

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Пригадайте: За допомогою яких програм можна отримати доступ до сервісів Інтернету?Які засоби використовують для підтримки інформаційного процесу пошуку?Як здійснювати простий пошук даних в Інтернеті?Як користуватися електронною поштою?

Номер слайду 4

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Ти дізнаєшся:

Номер слайду 5

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Сервіси веб-2.0. Геосервіси

Номер слайду 6

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Комп'ютерні мережіМережеві технології Сервіси Веб

Номер слайду 7

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Комп'ютерні мережіМережеві технології Сервіси Веб 2.0

Номер слайду 8

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк Комп'ютерні мережіМережеві технологіїСервіси Веб. Відмінності поколінь веб-технологій

Номер слайду 9

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Комп'ютерні мережіМережеві технології Геосервіс. Геоінформаційні системи (ГІС) – це інформаційні системи, призначені для збирання, зберігання, аналізу та відображення просторових даних. Геосервіс – це сервіс Інтернету, що дає можливість отримувати та розміщувати матеріали з географічною прив’язкою на карті

Номер слайду 10

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк Комп'ютерні мережіМережеві технологіїГеосервіс. Функції геосервісу:відображення об’єктів, маршрутів і їх пошукпереміщення по карті, зміна маршруту відображенняпідключення даних до набору відображення та їх відключенняпідключення космічних знімків для відображеннядрук обраного фрагмента картивідображення даних за окремим об’єктомвимірювання відстаней

Номер слайду 11

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк Комп'ютерні мережіМережеві технологіїГеосервіс. Google Карти (Google Maps)Планета Земля (Google Earth)Геосервіс Вікімапія (http://wikimapia.org) Картографічні сервіси

Номер слайду 12

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Домашнє завдання. Вивчити §4 стор. 30-35 п.4.1-4.2 Опрацювати всі запитання і завдання з рубрик Заповнити словничок Web-2.0, геосервіс

Номер слайду 13

Розгадайребус. Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк

Номер слайду 14

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Розгадай ребус. ГЕОСЕРВІС

Номер слайду 15

Робота з комп'ютером. Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Вправа 1. Перегляд вулиць. Завдання. Знайдіть за допомогою сервісу Google Карти Михайлівську площу в Києві та перегляньте околиці в режимі перегляду вулиць. Скористайтесь переміщенням вулицею та перегляньте панорамні зображення надворі й у приміщеннях.1. У вікні браузера відкрийте Google Карти. У рядку пошуку введіть адресу: Михайлівська площа, Київ.2. У лівому нижньому куті вікна оберіть інструмент для переходу до режиму перегляду вулиць у вигляді жовтого чоловічка та перетягніть його в місце карти, де з’являться блакитні лінії або блакитні чи жовті крапки. Визначте, у чому відмінність цих позначок.3. Визначте, як зміниться зображення,якщо виконати протягування мишею в різних напрямках.4. Перетягніть жовтого чоловічка в інше місце в лівому нижньому куті вікна, де наявні необхідні позначки. Перегляньте світлини з інших місць, щоб зрозуміти, як виглядає Михайлівська площа.5. Оберіть інструмент Назад у лівому верхньому куті вікна, щоб вийти з режиму перегляду вулиць.

Номер слайду 16

Робота з комп'ютером. Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Вправа 2. Прокладання маршруту. Завдання. Прокладіть маршрут від міста Києва до Підгорецького замку. Визначте доступність транспорту на цьому маршруті та час його подолання різними видами транспорту. Перегляньте зображення, які прив’язані до місця віртуальної подорожі.1. У вікні браузера відкрийте Google Карти. Оберіть послугу Маршрути2. Введіть маршрут за зразком.3. Перевірте, скільки маршрутів запропоновано, яка відстань між початковою та кінцевою точками кожного з них. Визначте, чи зміниться довжина маршруту, якщо в параметрах варіантів маршруту поставити позначку Уникати автомагістралей.4. Натисніть мітку Підгорецький замок. Визначте розклад роботи замкового комплексу у списку розкладу роботи.5. Увімкніть режим показу фотогалереї, клацнувши в нижньому правому куті.6. За зображеннями фотогалереї в нижній частині вікна визначте, які з них пов’язані із замком у с. Підгірці. Перейдіть до панорами, знятої в замку. Для цього клацніть на об’єкті, який позначено інструментом .7. Виміряйте відстань на карті між Києвом і Підгірцями. Для цього на мітці Підгорецький замок натисніть праву кнопку миші й у меню оберіть Виміряти відстань. На карті натисніть позначку — місто Київ. Загальна відстань у кілометрах (км) і милях (мл) відображатиметься на картці в нижній частині вікна.8. Перевірте, чи отримали ви значення, близьке до 400 км. За потреби точки й шляхи можна перетягнути або видалити, натиснувши вдруге. Закінчивши, натисніть значок закриття на картці.

Номер слайду 17

Робота з комп'ютером. Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Вправа 3. Публікація даних на картіЗавдання. Після реєстрації на сервісі Вікімапія відшукайте та позначте місце, де ви проживаєте.1. Відкрийте у браузері сервіс Вікімапія (http://wikimapia.org/). У списку мов інтерфейсу оберіть українську.2. У меню Увійти оберіть Реєстрація й заповніть форму реєстрації. Зареєстрований користувач отримує перший рівень користувача Вікімапії та може редагувати місця, створені іншими користувачами, і завантажувати фотографії.3. У полі пошуку введіть місто чи село, у якому ви проживаєте.4. У списку об’єктів з подібною назвою оберіть назву населеного пункту. За допомогою панелі масштабування оберіть найбільш прийнятний для перегляду масштаб так, щоб ви відшукали потрібну вулицю та будинок.5. Оберіть інструмент Додати об’єкт. Помітьте контури вашого будинку. Натисніть кнопку Зберегти та заповніть відомості про позначений об’єкт. Зауважте, що при збереженні даних важливо пам’ятати як про правила мережевого етикету, так і про особисту безпеку.6. Перевірте, чи змінюється вигляд позначеного місця при переході на інші види карт у верхньому правому куті вікна сервісу.7. Оберіть інструмент Вимірювання відстані у списку інструментів, доступних за вашим профілем. Двічі клацніть на інструменті . Поставте точки контура навколо будинку та прибудинкової території. У вікні Вимірювання відстані розгляньте довжини лінійних розмірів і загальний периметр території.8. Завершіть роботу із сервісом і браузером.

Номер слайду 18

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Працюємо за комп’ютером

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дешура Олександр Олексійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Додано
12 червня 2020
Переглядів
1354
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку