Сутність поняття "підприємництво", "бізнес". Історичний розвиток підприємництва

Про матеріал
В презентації: - представлено основні підходи до тлумачення поняття "підприємництво", "бізнес", "фірма"; - описано історичний розвиток підприємництва; - зазначено основні складові поняття "підприємництво"; - описані принципи підприємництва; - вказані основні ключові моменти відродження підприємництва.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сутність поняття «підприємництво», «бізнес». Історичний розвиток підприємництва

Номер слайду 2

Підприємництво, підприємницька діяльність – самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик, господарська діяльність задля досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Номер слайду 3

Сутністю підприємництва є знаходження і випробування чогось нового – того, чого не було раніше в структурі виробництва, в соціумі чи суспільстві.

Номер слайду 4

Основні складові підприємництва1. Підприємництво як особливий вид діяльності вимагає від суб'єктів цієї діяльності певного способу мислення, особливого стилю і типу господарської поведінки.2. Підприємництво як самостійна діяльність передбачає свободи і самостійність суб'єктів цієї діяльності в різних напрямках.3. Підприємництво як господарська діяльність передбачає організацію і управління господарським процесом незалежно від виду і сфери діяльності фірми або індивідуального підприємництва.4. Підприємницька діяльність здійснюється фізичними та юридичними особами. Фізичні особи - це індивідуальні підприємці, правове становище яких регулюється відповідними законами. Юридична особа - це носій матеріальних прав і обов'язків. Підприємницька діяльність, яка здійснюється фізичними особами, відноситься до індивідуальної (приватної) підприємницької діяльності. Підприємницька діяльність, яка здійснюється юридичними особами, відноситься до колективного підприємства.

Номер слайду 5

Підприємницька діяльність направлена на:- досягнення комерційного успіху, одержання прибутку, або підприємницького доходу- найкраще використання капіталу: власності, іншого майна, фінансових, матеріально-технічних, трудових ресурсів.

Номер слайду 6

Принципи підприємництва:вільний вибір видів діяльності;залучення на добровільних засадах до здійснення підприємницької діяльності майна та коштів юридичних осіб і громадян;самостійна розробка програм діяльності та вибір постачальників і споживачів виробленої продукції, встановлення цін відповідно до законодавства;вільне наймання працівників;залучення матеріально-технічних, фінансових, трудових, природних та інших ресурсів, використання яких не заборонено або не обмежено законодавством;вільне розпорядження прибутком, що залишається після внесення платежів, встановлених законодавством;самостійне здійснення підприємцем-юридичною особою зовнішньоекономічної діяльності, використання будь-яким підприємцем частки валютної виручки, що йому належить, на власний розсуд.

Номер слайду 7

Бізнес - це справа, ділова активність, направлена на вирішення завдань, пов'язаних із здійсненням на ринку операцій обміну товарів і послуг між економічними суб'єктами ринку, з використанням форм та методів конкретної діяльності, які склалися в ринковій практиці.

Номер слайду 8

Бізнес робиться заради одержання доходу (прибутку) від результатів діяльності у найрізноманітніших сферах - виробництві і торгівлі товарами та послугами, банківській та страховій справах, при проведенні транспортних, орендних і багато інших операцій як видів діяльності. Суб'єкт в бізнесі називається бізнесменом або комерсантом.

Номер слайду 9

Фірма - це будь-яка організаційно-господарська одиниця, яка здійснює підприємницьку діяльність в галузі промисловості, торгівлі, будівництва, транспорту, яка переслідує комерційні цілі і користується правами юридичної особи. В менеджменті часто використовується поняття "організація".

Номер слайду 10

Історичний розвиток підприємництва. Аналіз використання капіталу з метою отримання прибутку був започаткований А. Смітом, який у своєму вченні розмежував поняття "обіговий" та "основний" капітал. Ринкові відносини неможливі без розвитку конкуренції.

Номер слайду 11

Д. Рікардо підтримує точку зору А. Сміта про необхідність розвитку конкуренції, адже вона встановлює рівень вартості товарів, достатній для того, щоб заробітна плата та інші витрати на утримання факторів виробництва були пропорційними до вартості витраченого капіталу.

Номер слайду 12

А. Маршалл констатує, що характерними рисами для торгівлі та промисловості є самостійність, вільний вибір рішень, здатність до передбачення, свобода виробництва і підприємництва.

Номер слайду 13

Значний внесок щодо ролі підприємництва відіграють погляди видатного економіста і дослідника Й. Шумпетера. Слід визнати, що на вченні Й. Шумпетера започатковані сучасні погляди щодо підприємництва, що визнають фактор новизни, новаторства.

Номер слайду 14

Вперше в науковий обіг судження «підприємництво», було введено англійським науковцем Річардом Кантільоном (1680–1734 рр.). У західних країнах підприємництво розглядається як особливий тип господарювання, в основі якого – пошук нових можливостей виробництва товарів і послуг на основі інновацій та уміння залучати ресурси із найрізноманітніших джерел.

Номер слайду 15

У вітчизняній економічній науці найповніше підприємництво окреслив З. С. Варналій: «Підприємництво як економічна категорія – є особливий вид господарювання, де головним суб'єктом є підприємець, котрий досконало поєднує фактори виробництва на інноваційній основі і власній відповідальності, організовує і керує виробництвом задля одержання підприємницького доходу».

Номер слайду 16

В праці М. Г. Лапусти «Підприємництво» сказано: «Підприємництво  - вільне економічне господарювання в різних сферах діяльності (крім заборонених законодавчими актами), здійснюване суб'єктами ринкових відносин заради задоволення потреб окремих споживачів і суспільства загалом в товарах (роботах і послугах) та одержання прибутку (доходу), необхідних для саморозвитку власної справи (підприємства) і забезпечення фінансових обов'язків перед бюджетами й іншими господарчими суб'єктами».

Номер слайду 17

Ключові моменти відродження підприємництва1. Економічні моменти:роздержавлення, приватизація, усунення монополізму;потреба існування ринкової інфраструктури (банки, біржі, постачально-збутові організації, транспортна система тощо);самостійність, свобода вибору й ухвалення рішень.2. Політичні умови:спокій в країні і розвиток процесу демократизації;підвищення авторитету уряду, довіри до нього народу.3. Наявність сприятливого психологічного клімату серед населення.4. Наявність юридичних законів, які сприяють розвитку підприємництва, захищають його, підтримують.

Номер слайду 18

Фіктивне підприємництво - створення або придбання суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) задля прикриття незаконної діяльності або здійснення видів діяльності, щодо яких є заборона. Фіктивне підприємництво є злочином.

Номер слайду 19

Дайте відповідь на запитання. Що таке «підприємництво»?Чи тотожні поняття «підприємництво» і «бізнес»?Назвіть економічні моменти відродження підприємництва. Назвіть принципи підприємництва. Що таке фіктивне підприємництво?

pptx
До підручника
Технології (рівень стандарту, академічний рівень) 10 клас (Коберник О.М. та інші)
Додано
19 жовтня 2023
Переглядів
974
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку