Світ природи в образотворчому мистецтві. Пейзаж

Про матеріал

Презентація "Світ речей в образотворчому мистецтві. Пейзаж " для здобувачів освіти, які вивчають образотворче мистецтво у 6 класі (НУШ). В презентації дано поняття пейзажу та різних видів пейзажів, історію винекнення пейзажу в Китаї та Україні. Представлені зразки різних пейзажів. Дано Творче завдання "Гірський пейзаж" та представлено зразки робіт по даній темі виконаних різною технікою.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Світ природи в образотворчому мистецтві. Пейзаж (сільський, міський, гірський, марина, фантастичний тощо) 6 клас НУШ

Номер слайду 2

Чи любите ви бувати на природі, «спілкуватися» з нею?Що в природі є такого, що захоплює художників та художниць, надихає на створення неймовірних пейзажів? Які види пейзажів існують?Чи відрізняються пейзажні роботи художників/художниць різних країн?

Номер слайду 3

Людина споконвіку живе в оточенні природи, яка її годує, оберігає та надихає. Не можна не милуватися гарними краєвидами рідної України — лісами та степами, горами і морями, селами й містами. Тому так багато художніх творів у різноманітних техніках написано саме на теми навколишнього середовища. Ця різноманітність зображень і є пейзажем.

Номер слайду 4

Роман Мотузок. Водяний млин. Пейзаж (з фр.— місцевість, природа) — жанр образотворчого мистецтва, об’єктом зображення якого є природа. Пейзажем називають також окремий твір цього жанру.

Номер слайду 5

Окремим жанром образотворчого мистецтва пейзаж став не одразу. Свій початок він бере з релігійних і міфологічних картин, на яких фігури людей і тварин поступово відходили на другий план, поступаючись пейзажу. Джотто ді Бондоне. Втеча до Єгипту. Фрески Базиліки Сан-Франческо у АссізіРоздивіться стінопис, який створив італійський художник Джотто ді Бондоне. Чи звернули ви увагу на зображення пейзажу у роботі?

Номер слайду 6

Фрески Джотто ді Бондоне. Проповідь птахам. Дивовижне відкриття джерела

Номер слайду 7

Чен Їшоу. Літній вітерець. Куточки природи оспівувані майстром Чен Їшоу. Літній вітерець, дуже натхненні та поетичні, носієм кольору виступає особливий різновид туші - так звана китайська туш. Розтерта на порох і розведена водою, туш дає багато відтінків чорного - від найслабшого сірого до вугільно-чорного. А вже уява глядача допомагає здогадатися, що чорне листя - зелене, сірі квіти - рожеві і червоні тощо але формат роботи для нас не зовсім звичний. Вона має дещо панорамний вигляд (витягнута по вертикалі), бо написана на сувоях. Сувій — стародавній рукопис на папірусі чи пергаменті, згорнутий у трубку. Саме тому сувої мають таку витягнуту форму.

Номер слайду 8

Милування природою характерне для китайського живопису.

Номер слайду 9

Милування природою характерне для китайського живописучорною тушшю, але це не зменшує привабливості роботи. Природа, за уявою китайців, була втіленням будови світу, що і знайшло відображення в картинах типу «шань-шуй» («гори-водойми»). Ці картини наповнені зображеннями скель і гір, оповитих хмарами та туманами, крізь які ледь помітні ліси, людські оселі тощо.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Пейзажі бувають різні. Охарактеризуйте кожен вид пейзажу. Пейзаж. Сільський. Міський (урбаністичний)Морський(марина)Гірський. Фантастичний

Номер слайду 12

Розквіт теми пейзажу в Україні припадає на ХІХ ст. Образи природи хвилюють й українських митців. Пейзажі, що оспівують рідний край, передають думки, почуття настрій художників/художниць. Тетяна Яблонська. ТишаІван Айвазовський. Дев’ятий вал

Номер слайду 13

Тарас Шевченко. Хата батьків Т. Г. Шевченка. Йосип Бабінець. На перевалі Роздивіться уважно роботи українських художників/художниць. До яких видів належать їхні пейзажні твори? Порівняйте роботи українських і китайських майстрів. Чим вони різняться?

Номер слайду 14

У Чжень. Рибалка. Цзен Хоус. Гори і ріки. Об’єктом зображення у китайському пейзажному живописі є навіть не сам пейзаж (у нашому розумінні як фотографічна точність зображення), а невловимо мінливий стан природи (узагальнений образ) й переживання цього стану художником/художницею.

Номер слайду 15

Своїми творами майстри/ майстрині намагалися викликати у глядачів бажання бути ближчими до гір, водойм і лісів, злитися з ними і відчути красу природи.

Номер слайду 16

Секрети художніх матеріалів і технік. Пастель. Пастель — сухі, м'які кольорові олівці без оправи, спресовані з розтертих у порошок пігментів; твір мистецтва, виконаний у цій техніці. Пастельними олівцями малюють на шорсткому папері, картоні, ґрунтованому полотні, замші, пергаменті. Готовий малюнок закріплюють рідким фіксатором.

Номер слайду 17

Творче завдання«Гірський пейзаж»1. «Мелодія гір». Намалюйте гірський пейзаж у стилі китайського живопису. Використовуйте для цього туш або акварель одного кольору (бажано чорного). 2. «Гірські нескорені вершини». Намалюйте гірський пейзаж за уявою. (техніка довільна)

Номер слайду 18

Послідовність зображення гірського пейзажу Розпочинаючи роботу над композицією, виконайте кілька пошукових ескізів та оберіть вертикальний або горизонтальний формат. Продумайте розміщення природних об'єктів на передньому, середньому, дальньому планах. Відповідно до задуму доберіть колорит пейзажу. Поради

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Бажаю творчого настрою і натхнення!

pptx
Додано
19 жовтня 2023
Переглядів
872
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку