Світоглядні мотиви поезій О.П.Гунька

Про матеріал

Презентаційний матеріал може бути використаний на уроках літератури рідного краю і покликаний ознайомити учнів з творчістю херсонського поета Олександра Петровича Гунька. Розробку уроку, що містить додатки з творами автора, можна завантажити на методичній платформі «На урок» («Світоглядні мотиви поезій О.П.Гунька»). Урок має на меті розвивати у школярів інтерес до культури та літератури рідного краю, формувати світоглядні позиції, виховувати повагу до творчості талановитих земляків.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентаційний матеріал до Презентаційний матеріал до уроку літератури рідного краю (у 8-9 класах) за творчістю херсонського поета О. П. Гунька Світоглядні мотиви поезій О. П. Гунька Презентаційний матеріал може бути використаний на уроках літератури рідного краю у 8-9 класах і покликаний ознайомити учнів з творчістю херсонського поета Олександра Петровича Гунька. Розробку уроку, що містить додатки з творами автора, можна завантажити на методичній платформі «На урок» («Світоглядні мотиви поезій О. П. Гунька»). Урок має на меті розвивати у школярів інтерес до культури та літератури рідного краю, формувати світоглядні позиції, виховувати повагу до творчості талановитих земляків.

Номер слайду 2

Олександр Петрович Гунько. Долання буденності – надзавдання поета

Номер слайду 3

Шляхи-дороги. Народився 29 серпня 1952 року в Чаплинці на Херсонщині. Працював учителем української мови й літератури, кореспондентом, відповідальним секретарем, редактором у різних виданнях Херсона й Нової Каховки, оглядачем «Газети по-українськи» в Києві.

Номер слайду 4

Творчий доробок. Член Національної Спілки письменників України з 2002 року. Автор поетичних збірок «Змова мовчання» (2000), «Зоряний канон» (2006), книги перекладів «Три лауреати. Бунін, Пастернак, Бродський» (2006), «На вулиці генія» (2012), «Брама Всесвіту» (2014), «Сталкери по крові» (2017).

Номер слайду 5

Літературний Парнас. Лауреат літературних премій імені О. Кручоних (1992), М. Куліша (2014), А. Бахути (2015), призер Всеукраїнського конкурсу «Євроформат-2008».

Номер слайду 6

Збірка «На вулиці генія»Які ті гріхи у поета? Одні поеми та вірші. Цикл «Постаті»: поетичні портрети Джордана Бруно, Казиміра Малевича, Лесі Українки, Леся Курбаса, Марка Шагала, Олександра Довженка, Миколи Хвильового

Номер слайду 7

Логічні пари«Логічні пари»Поєднати ім‘я митця (ліричного героя поезії) з асоціаціями, викликаними його творчим доробком, галуззю мистецтва чи створеним його уявою образом. Леся Українка. «Лісова пісня»Лесь Курбас . Театр «Березіль»Казимір Малевич. «Чорний квадрат»Марк Шагал. Картини «Скрипаль на даху», «Прогулянка»

Номер слайду 8

Збірка «Три лауреати. Бунін, Пастернак, Бродський»Переклад українською мовою віршів трьох російських поетів, що в різні роки і за різних – досить драматичних – обставин стали лауреатами Нобелівської премії в галузі літератури. І. Бунін – в 1933-му, Б. Пастернак – в 1958-му та Й. Бродський – в 1987-му році.

Номер слайду 9

«Малюю музику словами»Прослухати аудиозапис пісні на слова Б. Пастернака «Мело, мело по всій землі…». Передати мінорний настрій ліричної героїні. Село. Хати. Так тихо-тихо. По вікна білим замело. Сліди. Сніги і порожнеча. І вітру злого ворожнеча. Зима.

Номер слайду 10

Чи відкриється «Брама Всесвіту»?Виразно і вдумливо прочитати поезії зі збірки «Брама Всесвіту». Дібрати власні заголовки до творів, що відображали б тему чи основну думку кожного з них.

Номер слайду 11

Чи відкриються брами Всесвіту?Скласти асоціативний кущ за змістом вірша «Magistral»Долання Найважча Змінити Чи требажитейських боротьба - світ , не робитиперепон з собою і змінюючи вибір за себе себе

Номер слайду 12

Збірка «Сталкери по крові»Сталкери – провідники у світі небезпек. Вони серед нас і з нами. Ті, хто вийшов на Євромайдан у 2013-му. Хто, кинувши все, пішов у добробати. Хто стояв на смерть у Донецькому аеропорту. Хто став волонтером за покликом серця…Метафоричність і філософізм – характерні ознаки поезії О. Гунька. У збірці «Сталкери по крові» вони проявилися у низці віршів про Майдан та війну на Донбасі. Схильність до авангардизму – привабливість поетичного стилю митця.

Номер слайду 13

Творче завдання «Археологи»Виписати з опрацьованих на уроці поезій авторські неологізми. Дібрати літературні відповідники, синоніми чи синонімічні сполуки. Увіч - у світ, у Всесвіт. Шурхливий – шумливий, із шерхотом. Осмучені – сумніБез означень – без зауважень. Надзоряні, надсонячні – небуваліВідлунки – відлуння. Гультяки – гультяїГетьманат – когорта гетьманів. Боронь - боротьба

Номер слайду 14

Підсумовуючи роботу на уроціРобота в парах. Скласти «Доміно» - «Життєтворчість О. П. Гунька»Поет – перекладач – учитель – редактор – член Національної Спілки письменників України – лауреат літературних премій – авангардист. Скласти паспорт одного з віршів, що найбільше сподобався. Автограф від поета{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва. Автор. Рік написання чи назва збірки, до якої вірш увійшов. Тема. Мотиви. Художні засоби. Головна думка

Номер слайду 15

Не кожен день дарує зустріч зі справжнім поетом

Номер слайду 16

Ми отримали незабутні враження

pptx
Додано
28 грудня 2020
Переглядів
442
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку