"Світовий океан та його частини".

Про матеріал
Світовий океан по праву можна вважати не лише «колискою життя», але й колискою сучасної цивілізації. Чимало давніх держав виникли на морських берегах. Ще до епохи Великих географічних відкриттів людство стало освоювати простори Світового океану, а з настанням епохи вітрильників океан став «головним водним шляхом людства». До сьогодні переважну частину вантажів транспортують водою. Воду Світового океану нерідко називають «рідкою рудою», адже в ній розчинена величезна кількість різноманітних металів. Із шельфовою зоною океану пов’язано народження багатьох осадових корисних копалин, зокрема й нафти та газу. Основна частина сучасного населення планети проживає близько (не більш ніж 200 км) від морських узбереж. І все-таки, незважаючи на тривале освоєння водних просторів глибин, Світовий океан не квапиться відкривати свої таємниці. Видатний швейцарський океанолог Жак Пікар, який присвятив життя вивченню океану, написав такі рядки: «...океан — це безодня проблем, таємниць, незрозумілих речей, безглуздих питань і захопливих загадок». Загадковими та маловивченими є живі організми океану. Багатими, але важкодоступними залишаються мінеральні запаси океану, а енергетичний запас Світового океану просто безмежний. Про те, як використовує людина багатства Океану та якими є наслідки господарської діяльності людей, ви дізнаєтеся з презентації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СВІТОВИЙ ОКЕАН ТА ЙОГО ЧАСТИНИ6 КЛАС

Номер слайду 2

Гідросфера – це водна оболонка Землі. ВОДИ СУХОДОЛУ 3,5%СВІТОВИЙ ОКЕАН 96,5%ОКЕАНИ

Номер слайду 3

У світовому океані зосереджено понад 1 370 млн км3 води, тобто 96,5% об'єму всієї гідросфери. Океани – великі ділянки Світового океану, що відділяються один від одного суходолом.

Номер слайду 4

У всіх океанах виділяють його складові частини — моря, затоки, протоки .

Номер слайду 5

Мо́ре — частина Світового океану, яка відособлена сушею або підвищеннями підводного рельєфу і має своєрідний гідрометеорологічний режим та солоність води.

Номер слайду 6

Окраїнні моря розміщуються по окраїнах материків і мало вдаються в суходіл. Наприклад, Баренцове у Північному Льодовитому океані, Аравійське в Індійському океані.

Номер слайду 7

Середземні моря розташовуються всередині материка або між материками і з’єднуються з океаном однією або кількома протоками. Наприклад, Чорне та Середземне моря в Атлантичному океані, Червоне море в Індійському океані.

Номер слайду 8

Міжострівні моря розміщуються між островами. Наприклад, Яванське, Банда в Тихому океані. Яванське море. Море Банда

Номер слайду 9

ЗАТОКАЗатока – частина моря, океану, що глибоко вдається в суходіл, але має вільний зв'язок з океаном (Біскайська Бенгальська,Ла-Плата);Найбільшими затоками є Велика Австралійська, Бенгальська в Індійському океані, Мексиканська та Гвінейська в Атлантичному, та Аляска і Каліфорнійська в Тихому океані.

Номер слайду 10

ПРОТОКАПротока- порівняно вузька смуга води що розділяє ділянки суходолу і сполучає суміжні водні басейни, або їх частини. Найдовшою на Землі є Мозамбікська протока (1 760 км), найширшою і найглибшою — протока Дрейка (відповідно, 1 110 км і 5 249 км).

Номер слайду 11

Суходіл в океаніМАТЕРИК- ВЕЛИЧЕЗНА ДІЛЯНКА СУХОДОЛУ.

Номер слайду 12

Острів – невелика ділянка суходолу, з усіх боків оточена водою. ОСТРОВИ

Номер слайду 13

Архіпелаг – група островів, розташованих поруч.

Номер слайду 14

Півострів – ділянка суходолу, оточена з трьох боків водою, а з четвертого з'єднання з суходолом.

Номер слайду 15

Шановні колеги!Не лінуймося використовувати свій творчий потенціал, щоб зробити якомога більший вклад на рахунки наших учнів, сподіваючись в майбутньому отримати відсотки по депозиту у вигляді могутньої, багатої, квітучої України.

pptx
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Презентації
Інкл
Додано
23 січня
Переглядів
173
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку