Світські дрібнички. Столовий етикет

Про матеріал
Розробка бесіди з відеоматеріалами з метою нагадати про поняття «етикет», продовжити ознайомлювати учнів з правилами етикету за столом; вчити дотримуватися елементарних правил харчування, правил поведінки за столом; виховувати культуру прийому їжі.
Перегляд файлу

Тема: Світські дрібнички. Столовий етикет.

Мета: нагадати про поняття «етикет», продовжити ознайомлювати учнів з правилами етикету за столом; вчити дотримуватися елементарних правил  харчування, правил поведінки за столом; виховувати культуру прийому їжі.

Обладнання: відеозапис №1, відеозапис№2.

Хід години спілкування

І. Вступна частина.

- Давайте пригадаємо, що ж означає слово «етикет»?

Етикет — це правила, в яких відображається належна поведінка людей у суспільстві.

 

- А що означає етикет за столом?

Етикет за столом — це перелік правил щодо поведінки людей під час при йому їжі.

- Кожна людина повинна знати і виконувати правила поведінки за столом. Деякі з них відомі вам. А про інші –ми сьогодні поговоримо.

ІІ. Основна частина.

1. Спочатку ми з вами завітаємо до ресторану і подивимось, як правильно по етикету вживати перші страви.

(Відеозапис№1 «Уроки етикету. Випуск4»)

Запитання для обговорення:

- За часів правління якого короля було створено перші правила етикету? (Французький король Людовік 14.)

- Який суп любив Наполеон? (каштановий)

- Як вживати суп, поданий у тарілці з однією ручкою? (пити)

- Як вживати суп, поданий у тарілці з двома ручками? (десертною ложкою)

- Чи можна студити суп дмухаючи на нього  або мішаючи ложкою? (ні)

- Скільки потрібно набирати супу у ложку?( щоб не переливався)

- Як потрібно набирати суп у ложку? (від себе)

- Якою стороною ложки підносять суп до рота? (гострим кінцем)

- Яким способом можна запобігти скапуванню супу з ложки? (витерти об край тарілки, підставити скобочку хліба)

- Як правильно вживати хліб? (відламувати невеличкі шматочки, не кусати)

- Куди поставити ложку після закінчення їжі? (в тарілку)

2. Якщо ви втомилися, можемо пограти у гру.

ВЕРШКИ І КОРІНЦІ

— Якщо їмо підземні частини продуктів, потрібно сісти, якщо наземні — встати на повний зріст і витягнути руки вгору. (Картопля, квасоля, морква, помідор, буряк, огірок, ріпа, гарбуз)

3. Далі ми з вами з’ясуємо , як все ж таки правильно вживати  страви з риби.

(Відеозапис №2, «Уроки етикету. Випуск 1.»)

Запитання для обговорення:

-  На якій відстані потрібно сидіти за столом? (на відстані долоні)

- Чи можна класти лікті на стіл? (ні, тільки зап’ястя)

- Куди кладуть серветку, в скільки разів складають? (на коліна, вдвічі)

- За допомогою яких приборів їдять рибу? (Виделка(в лівій), лопатка(в правій))

- Чи можна їсти рибу за допомогою двох виделок? (так)

- Чи можна користуватись зубочистками за столом? (ні)

ІІІ. Заключна  частина.

Гадаю, що сьогоднішня година спілкування стане вам в нагоді. А використати одержанні знання ми зможемо у нашій їдальні під час прийому їжі. Дякую за увагу.

 

zip
Додано
22 жовтня 2020
Переглядів
410
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку