Сюжетний урок "Чистота - запорука здоров'я"

Про матеріал
Через рольову гру діти опановують основи особистої гігієни, здорового способу життя. Народна мудрість говорить: "Чистота - запорука здоров'я". Це дуже важливо в наш час бурхливого розвитку суспільства і екологічних катастроф.
Перегляд файлу

ТЕМА: Чистота - запорука здоров’я.

 

МЕТА: Розширити і узагальнити знання школярів про особисту гігієну, виховувати їхню санітарну культуру.

 

обладнання : Демонстраційні плакати, табло: «Знаменитий Мийдодір», грамзапис, квитки чистоти (Питання в них різноманітні :Чому потрібно вмиватись?, Яким має бути клас?, Для чого потрібен режим дня?, Для чого слід регулярно стригти нігті? та ін.)

 

На дошці записуємо слова з вірша Т.Волгіної.

«Зрозуміло, всім відомо, що приємно бути здоровим,

                            Тільки треба знати, як здоровим стати».

 

Бесіда вчителя: (Повідомлення теми)

Дорогі діти! Ви - наше майбутнє. Вам - вирощувати хліб і водити космічні кораблі, стояти біля верстата й лікувати хворих, будувати нові міста і шити красивий одяг, вирощувати сади, і стояти на захисті нашої улюбленої України. Щоб вирости здоровими і життєрадісними, працьовитими, здатними долати будь - які труднощі й перепони, вам необхідно знати вимоги гігієни і дотримуватися їх.

ГІГІЄНА - це наука про збереження здоров'я людини завдяки профілактичним заходам. Кожен ваш день, діти, має розпочинатися з ранкової гімнастики, яка тому й називається зарядкою, що проганяє залишки сну і дає заряд жвавості на весь день.

 

Троє ведучих виконують зарядку.

 

1-й ведучий.

Кожен день по розпорядку                                      Робимо ми всі зарядку.                                                Для здоров'я вона плюс.                                                  Намотай собі на вус.

 

2-й ведучий.

Свій день слід розподіляти за режимом,                                                                                                                           Який підтримує дисципліну,                                                                                                                                               Хто дотримується режиму дня, вміє цінувати час,                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Той усе встигає і нічого не забуває.

УЧИТЕЛЬ.

 

ЧИСТОТА - запорука здоров’я , - говорить народна мудрість.  Чистота - неодмінне дотримування правил особистої гігієни в школі і вдома - гарантія профілактики різних захворювань.

 

3-й ведучий.

Якщо ти неакуратний,               А тим більше - неохайний, Санітарний пост у нас.                    Ні за що не пустить в клас.

 

УЧИТЕЛЬ.

Хто стоїть на сторожі дотримання особистої гігієни в школі?                                (Класний санітар, пост  бережливих)

 

1-й ведучий.

Щоб у класі було гарно,             Треба бути в нім охайним.  Запорука чистоти -                            В школі наші санпости.

 

2-й ведучий.

 

Тримай завжди охайно книги, сумки й зошити.

Дуже важливо дбати про чистоту рук.                                                                                                          Деякі хвороби так і називаються «Хвороби брудних рук».

 

Вивішуємо плакат: «Запам'ятай - хвороби брудних рук, - черевний тиф, дизентерія, жовтуха, холера, глистові захворювання».

 

УЧИТЕЛЬ.

  Інфекційним захворюванням легше запобігти, ніж лікувати їх. Надійним засобом проти неї є дотримання особистої гігієни. Чистота рук - основна вимога особистої гігієни. Руки потрібно старанно мити з милом після всілякого забруднення, а також перед їдою, після туалету.

 

                           Плакат «НАКОПИЧЕННЯ МІКРОБІВ»

а/ з немитої руки,                  б/ з помитої руки,                в/ з руки, вимитої милом.

 

1-й ведучий.

               Бережись немитих рук - кран з водою, ніжний друг.                       

2-й ведучий.

Руки мити частіше і чистіше, сам побачиш - буде ліпше.

 

 

 

 

УЧИТЕЛЬ.

Шкіра захищає наше тіло від шкідливого впливу зовнішнього середовища. Вона не пропускає мікробів. Якщо не митись, багато мікробів поселиться на шкірі, крізь яку проникає повітря, а піт, жир, пил забруднюють її. Тому тіло треба споліскувати не рідше одного разу на тиждень, митись у ванні чи в лазні під душем теплою водою з милом. Доросла людина змиває з тіла близько 120 млн. мікробів. Є така народна приказка «Води не бійся - щоденно мийся».

Учні слухають у грамзапису звернення польського письменника

               Ю. Тувма «Лист до всіх дітей про одну дуже важливу справу».

Дорогие мои дети!

Я пишу Вам письмецо!

                                           Я прошу Вас, мойте чаще ваши руки и лицо,

Все равно, какой водой.

Кипяченой, ключевой,

Из реки иль из колодца.                                             Нужно мыться непременно, или просто дождевой!

Утром, вечером и днем перед каждой едою.            После сна и перед сном,                                    Тритесь губкой и мочалкой!                           Потерпите - не беда!

И чернила, и варенье смоют мыло и вода. Дорогие мои дети!

Очень, очень вас прошу, мойтесь чаще -  Я грязнуль не виношу.

                                Не подам руки грязнулям, не пойду и в гости к ним

                                          Сам я моюсь очень часто. Ваш Мойдодыр.

 

            Бесіда після прослуховування.

 Діти, про яку важливу справу пише мийдодир (польський письменник)? (Про дотримання особистої гігієни ) - Кому він не подасть руки? (Бруднулям). - Про що просить Вас мийдодир ? (Митись вранці, вдень, ввечері і обов'язково перед їдою.

Води не бійся,

Щоденно мийся.

 

Ведучий.

Брудні руки є бідою, щоб хвороба тебе не зламала, будь культурним - перед їдою мий руки з милом. Важливо з дитинства берегти зуби. Де ми буваємо двічі на рік? (У Лікаря Нехворійка) При недостатнім догляді за порожниною рота кількість мікробів в 1 мл. зубного нальоту досягає 800 млн. (У 100 раз менше).  Якого правила слід дотримуватись?

                                Всі ведучі.

Зуби чистити двічі: щоранку і щовечора. Бо чистити це запорука здоров'я.

                                 Звучить пісня" Про зарядку".       

                                 Всі діти стають, танцювати.

doc
Пов’язані теми
Фізична культура, Сценарії
Додано
16 серпня 2019
Переглядів
1827
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку