Таємнича душа Нушадиру

Про матеріал
Матеріал презентації може бути використаний як додаток до сценарію заняття гуртка "Цікаві та корисні властивості аміаку" або як додатковий матеріал для проведення заняття по темі "Аміак та його сполуки".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Таємнича «Душа нушадиру»

Номер слайду 2

 Історія відбулася під час I світової війни. Англійський крейсер проводив переслідування пошккодженого в бою німецького есмінця. Ціль була майже досягнута, як раптом між кораблями появилась густа біла хмара диму. Екіпаж крейсера відчув задушливий запах, який сильно подразнював горло і легені. Крейсер був змушений дати задній хід і вийти із димової хмари. З часом виявили, що постраждали не тільки люди, але і металічні частини корабля. – Це був ……………….?..

Номер слайду 3

Ця речовина має стародавню історію. Арабські алхіміки отримували її із оазиса Амон, який знаходився біля храму. Ці прозорі кристали вони називали «нушадир». Її розтирали ступках, нагрівали – і при цьму завжди виділявся їдкий газ.

Номер слайду 4

Своєю назвою задячує оазі Аммона в Північній Африці, яка розташована на перехресті караванних шляхів. В жаркому кліматі мочевина, яка міститься в продуктах життєдіяльності тварин, розкладається особливо швидко. Одним із продуктів розкладу і є …?

Номер слайду 5

Згідно іншим свідченням, цей газ отримав свою назву від древнєєгипетського слова амоніан.. Так називали людей, які поклонялися богу Амону. Вони під час своїх ритуальних обрядів нюхали нашатир NH4Cl, котрий добували біля храму бога Амона у Стародавньому Єгипті і котрий при нагріванні випаровує …?.

Номер слайду 6

За півтори тисячі років до нашої ери «єгипетські жреці» вже уміли виділяти  прозорі кристали, які  назвали « нушадір». Пізніше це слово перетворилось у нашатир - так називали алхіміки хлорид амонію. В ті часи він застосовувався в медицині як сечогінний засіб .

Номер слайду 7

В середні віки цей газ чомусь називали «лужне повітря», а його розчин і дотепер називається «н……… ……т». Першим, хто отримав чистий а…к, був англійський хімік Джозеф Прістлі. Це сталося в 1774 році, тоді його назвали «лужним газом».

Номер слайду 8

. Але чому спирт? Адже гідроксид амонію нічого спільного зі спиртами не має. Слово «спирт» хіміки запозичили із англійської мови. Англійське слово «spirit» походить від латинського «spiritus», що означає – душа, дух.

Номер слайду 9

Алхіміки, не знаючи природи тієї чи іншої речовини, але чомусь віддаючи їй перевагу, називали ії спиртом. Виний спирт наприклад означає «душа вина». Отак невідомий хімік, розчинивши у воді аміак, отриманий із нашатиря, назвав цю рідину, що різко пахла, «душою нашатиря», тобто нашатирним спиртом.  

Номер слайду 10

Назву «амоній» запропонував у 1808 році англійський учений Г.Деві. Латинське слово «ammonium» колись означало сіль із Амонії. Амонія- область в Лівії. Там знаходився храм єгипетського бога АМОНА, від імені котрого і назвали всю область.

Номер слайду 11

Одначе ще в 1787 році комісія по хімічній номенклатурі дала цьому газу назву аммоніак. А от російському хіміку Я.Д.Захарову ця назва видалася занадто довгою і в 1801 році він скоротив її на кілька букв. Так залишилась назва «аміак». Чистий газ аміак був отриманий Джозефом Прістлі в 1774 р.

Номер слайду 12

Аміак відноситься до числа найважливіших продуктів хімічної промисловості, щорічно його світове виробництво досягає 150 млн тон. В основному використовується для виробництва азотних добрив (нітрат і сульфат амонію, мочевина),

Номер слайду 13

В медицині 10 % розчин аміаку, (нашатирним спирт), застосовується при обморочних станах (для збудження дихання), для стимуляції рвоти, а також зовнішньо - при невралгії, міозиті, укусах комах. для обробки рук хірурга. При неправильному застосуванні аміак може викликати опіки стравоходу і шлунку (у випадку вживання нерозведеного розчину), рефлекторну зупинку дихання (при вдиханні у високій концентрації).

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Нашатирний спирт також застосовується у побуті для чистки вікон і ювелірних виробів

ppt
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Презентації
Додано
21 січня 2023
Переглядів
194
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку