ТАТУЮВАННЯ: МОДА ЧИ БЕЗГЛУЗДЯ

Про матеріал
класна година ТАТУЮВАННЯ: МОДА ЧИ БЕЗГЛУЗДЯ "Небезпечний більше не той, хто завдає шкоди іншим, а той, хто шкодить самому собі." Ілля Шевельов
Перегляд файлу

Виховний захід

"Татуювання -  мода чи безглуздя"

 

"Небезпечний більше не той, хто завдає шкоди іншим, а той, хто шкодить самому собі."

Ілля Шевельов

 

Мета:

  • навчити учнів оцінювати модні явища з точки зору шкоди або користі для здоров’я;
  • дослідити історію виникнення татуювання  їх вплив на здоров’я;
  • формувати морально-гігієнічну культуру і естетику зовнішнього вигляду;
  • розвивати відповідальність за своє здоров’я;
  • розширити знання про небезпеку татуювання;
  • показати красу і негативні прояви в модних напрямках тату.

 

Форма проведення: година застереження.

 

Обладнання: мультимедійний проектор, екран, комп’ютер, фотоапарат, відеоматеріали, електронна презентація: «Презентація», анкета, відео матеріали

 

Вступне слово майстра в/н

Добрий день, шановні учні та гості нашого заходу. Сьогодні ми вітаємо вас на відкритій виховній годині у групі. Усі учні  групи на виховній годині присутні

Перш ніж розпочати наш захід, я б хотіла дізнатися про ваше ставлення до татуювання? Я хочу поставити вам ще запитання, відповідь на яке я хочу почути в кінці нашого заходу. Татуювання мода чи безглуздя?

Сьогодні практично неможливо, пройшовши вулицями міста, не зустріти людину з татуюванням. Усе більше людей прагне до самовираження, залишаючи на своєму тілі якийсь відмітний знак. Зараз стало дуже модним робити татуювання, особливо ця практика набула поширення серед молоді, яка вважає, що зробивши тату вони виглядають "круто" і ексклюзивно.

Кажуть,  краса вимагає жертв. Але чи виправдані нам такі жертви і чи потрібні вони нам? Адже татуювання може принести відчутної шкоди нашому здоров’ю.

Тому, напередодні ми провели анкетування серед наших учнів групи , щоб виявити  ставлення до цієї теми. З результатами анкетування вас ознайомить наш учень (додаток 1).


Анкета

  1. Чи є у вас татуювання?
  2. Чи знаєте ви історію татуювання?
  3. Вам цікаво було б дізнатися про виникнення татуювання?
  4. Чи вважаєте ви, що це захоплення може бути небезпечним для здоров’я?
  5. Які наслідки для здоров’я можуть виникнути у зв’язку із цим модним захопленням?

 

Майстра в/н Як ви побачили, що за результатами анкетування, половина наших учнів не знає про походження татуювання і хотіли б дізнатися чи загрожує це модне захоплення здоров’ю.

 Отже, метою нашої виховного заходу є надати інформацію про історію татуїровки, етапи її розвитку, її різновиди, стилі тату як мистецтва, чому дехто вважає його потворним, а дехто шедеврами, розглянемо протипоказання та можливі негативні наслідки тату, що відзначаються зокрема на здоров’ї та кар’єрі людей, які їх собі зробили.

Спочатку давайте розберемося з термінами, пов’язаними з татуюванням.

Майстер в/н: Перегляньте перший фрагмент та здогадайтеся, про що мова (уривок з кліпу М.Шуфутінського «Наколочка»).

Про що йдеться?

Наколка – тюремний “живопис”, що має чіткий кримінальний сенс. Відмінності  від татуювання і в техніці нанесення малюнка, і у фарбах, і у сюжетах та значеннях (темах).

Майстер в/н Яку кольорову гаму несуть наколки?

Учні відповідають

Майстер в/н Що як правило зображують на тюремних наколках?

Учні відповідають

Майстер в/н Яке їх призначення?

Учні відповідають

Майстер в/н Чи несуть вони естетичну насолоду?

Довгі роки у нашій країні це був єдиний вид тату, за якими власне і склалося негативне враження про людей з тату як про бандитів та злочинців та недовіра до них.

Майстер в/н Переглянемо наступне відео «Портаки».

Портак – написи, невдало виконані  татуювання . Від російського слова портачити – виконати недбало.

Майстер в/н Яка основна причина, що замість очікуваного мистецького малюнку виходить жахаюче видовище?     (непрофесійність майстра).

Майстер в/н Які ще причини того , що тату стає нечітким, розпливається? (реакція організму на фарбу та процедуру, неякісні фарби, неправильний догляд за татуюванням).

Синя хвороба – це нестримне бажання мати більше і більше тату. Вона спіткає за свідченнями соціологів 30 % тих, хто зробив одне тату.

Майстер в/н Так що таке татуювання?

Учні відповідають

Татуюва́ння — зображення (малюнок) на шкірі живої людини та процедура його нанесення. Технічно татуювання полягає в ін’єкціях фарби в глибину шкіри, чим досягається довготривалість — «вічність» татуювань.

Учні відповідають

Тату — термін, запозичений з полінезійської мови, на діалекті Таїті слово «татау» позначає «малюнок», «знак» а також «рана».

Майстер в/н: Тому в процесі роботи над цією темою наші активісти розподілились на дві творчі групи, кожна з яких досліджувала певне коло питань, які стосуються історії виникнення тату  їх вплив на здоров’я. Зараз наша перша група познайомить  з історією виникнення  татуювання.

 

Презентація дослідницької роботи творчої групи №1 "Історія виникнення татуювання."

1-ий учень. Слово "татуювання", tatoo або tatu, стало вживатися в Європі після подорожі капітана Кука на Таїті. Це слово схоже із гаїтянським словом tatau і  маркезанським ta-tu і означає воно "рана", "знак". Історія татуювання налічує не менш ніж 6000 років. Найстаріші татуювання знайдені при розкопках єгипетських пірамід у Гізі.  Муміям близько 4 тис. років, але малюнки на висохлій шкірі добре видно. Древні єгиптяни шанували мистецтво тату й завдяки торговельним зв’язкам навчили прикрашати власні тіла жителів Персії, Греції й Криту. Мистецтво татуювання тіла було виявлено істориками практично в кожній епосі.

Найбільший розквіт культура тату одержала в Японії, де дотепер шануються татуйовані люди.

Саме майстри Хонсю, Хоккайдо й Сикоку вперше запропонували тривимірні зображення. Замість орнаментів і плоских фігур вони стали зображувати об'ємних і кольорових міфічних тварин.

У Північну Америку мистецтво татуювання, скоріше за все, «припливло» через Берингову протоку разом із чукчами. Чукчі дружили з північноамериканськими індіанцями, які й передали мистецтво татуажа в Центральну й Південну Америку. Версія проникнення татуювання в Америку через полінезійців уважається вченими сумнівною, тому що навряд чи вони подолали 2000 км через Тихий океан. Однак татуювання з'явилося набагато раніше – при первіснообщинному ладі. Воно служило не тільки прикрасою, але й знаком племені, роду, тотему, указувало на соціальну приналежність її власника, служило маскуванням під час полювання, а крім того, мало, на переконання древніх людей, магічну силу.

2-ий учень. Причини виникнення звичаю тату, можливо, криються в природних ушкодженнях шкіри: шрамах, фляках, що отримували в боях, на полюванні хоробрі воїни, яких прагнули наслідувати. Відбувалося це наприкінці Льодовикового періоду... Білошкірі народи Європи й Азії, індіанці Північної й Південної Америки, жителі Океанії практикували татуювання, а чорношкірі віддавали перевагу рубцюванню. Від народження до смерті татуювання супроводжувало індіанські племена Полінезії й Індонезії.

Про татуювання довідалися в Європі завдяки мореплавцю Джеймсові Куку. В 1769 році він привіз із собою з мандрівок полінезійця, вкритого татуюванням із ніг до голови. Інші джерела стверджують, що мистецтво тату в Європу прийшло з Австралії, а саме з острова Самоа, ставши почесним, елітним у середовищі європейської знаті. На островах Самоа татуювання до наших днів є ознакою високого становища в суспільстві й наноситься на тіло тими ж самими методами, що й багато століть назад.

Археологи, що досліджували поховання прадавніх скіфів біля Алтаю в 1947 році, натрапили на прекрасно збереженого муміфікованого скіфського воїна, покритого татуюваннями із зображеннями міфологічних звірів (скіфи – племена кочівників, що прийшли зі сходу, вони є найбільш імовірними прабатьками нинішніх слов’ян). Особливість культури татуювання – однаковою мірою вабити до себе, інтригувати й відлякувати – збереглась і донині. При цьому татуювання було присутнє практично на всіх континентах, у багатьох культурах і релігіях.

В індіанців обличчя було пріоритетним для нанесення татуювання . Жителі Полінезії перетворювали своє обличчя на страшну маску, що викликає у ворогів панічний жах. Маскоподібні тату – Моко – носили племена Майорі з Нової Зеландії . Якщо ти воїн і бажаєш бути похованим з почестями, та ще щоб твою голову зберігали як реліквію, то зроби тату Моко, прикрась себе хитрими візерунками, інакше твоє тіло після загибелі ввійде в безперервний цикл смерть-життя й послужить їжею для тварин.

Також тату Моко виконувало ідентифікаційну роль – замість  сьогоднішнього підпису або печатки Майорі зображували точну копію своєї маски. Жінки  аборигенів Айну – ви, звичайно, знаєте, що це японське плем’я – сигналізували про наявність чоловіка, кількість дітей візерунками на повіках, щоках і губах. В інших народів велика кількість візерунків на тілі жінки символізувала її витривалість і плодючість. У наш час не зовсім зрозуміло за макіяжем жінки – з ким вона і чи є у неї діти.

 З татуюванням були пов’язані і так звані "перехідні" обряди – посвячення юнака в чоловіки або переселення в загробний світ.

3-ий учень. Проте магія тату використовувалася не лише "дикунами". У арабів талісманами вважалися вибиті на тілі цитати з Корану, британські моряки зображували на своїх спинах величезні розп’яття в надії, що це захист їх від тілесних покарань. Подорожуючи світом, ці мореплавці привозили в Європу як сувеніри дивовижні картинки на власній шкірі.

Але в деяких випадках татуювання служило і покаранням. У японській провінції Чукудзен як кару за перший злочин розбійникам наносили горизонтальну лінію через лоб, за другий – дугоподібну, а за третій – ще одну. Так само за допомогою тату мітили рабів, військовополонених, утруднюючи цим втечу і полегшуючи їх упізнання.

В Радянські часи найбільшої популяризації татуювання набуло у засуджених. Натільні малюнки мали прихований зміст і вказували на конкретну злочинну спеціалізацію носія.

В наш час татуювання – це не ознака тюремного стану, а вид мистецтва і вважається чимось ультрасучасним і молодіжним.

Пропоную переглянути відео. (film1 )

Майстра в/н. Смаки й уподобання швидко міняються, мода проходить, тому не варто поспішати прикрашати себе татуюванням. Видалити його дуже складно. Хоча сучасна наука й розробила методики виведення за допомогою лазера, але навіть його застосування дозволяє це зробити далеко не завжди. Крім того татуювання шкодить здоров’ю людини і тому кожному необхідно знати яким чином татуювання може впливати на здоров’я. І з цим нас познайомить друга група дослідників.

Презентація дослідницької роботи творчої групи № 2

"Про вплив татуювання на здоров’я".

1-ий учень. Це одне з найбільш спірних питань... Багато вчених переконані, що татуювання може призвести до виникнення онкологічних захворювань і дерматитів. Недотримання норм гігієни і безпеки під час створення тату загрожує СНІДом, гепатитом, правцем, алергічними запаленнями шкіри.

Існують також конкретні протипоказання за здоров’ям, про які рідше за все згадують ті, хто лежить під тату-машинкою чи очікує в черзі за тілесним проколом: це схильність до утворення келоїдних рубців, алергія на метали, астма, епілепсія, черепно-мозкові травми (небезпека припадків), гемофілія (ризик летального результату), порок серця, алергії, шкірні захворювання, діабет, вагітність та інше.

Крім того, будь-яка видозміна тіла є фактором ризику навіть для здорових людей. Татуювання, наприклад, небезпечне своїми барвниками. І екзема – не найстрашніший діагноз у такій ситуації. Адже барвник, потрапляючи в лімфатичні судини й закупорюючи їх, позбавляє природного захисту найближчі до місця нанесення органи. Таке ослаблення місцевого імунітету залишається назавжди.

Крім того, барвник містить дуже сильний алерген і у багатьох людей може викликати довічну алергію на сонцезахисні креми, болезаспокійливі пігулки, а також одяг і тіні для повік, що містять такий барвник. Були випадки, коли, здавалося б, у здорових підлітків після нанесення тату розвивалася бронхіальна астма.

2-ий учень. Зведення татуювання полегшення не принесе, оскільки частки фарби, що потрапили в лімфатичні вузли, устигають зробити свою чорну справу. У результаті послаблення імунітету виникають герпес, гнійничкові захворювання шкіри, активізується вірус, що викликає появу папілом. Можуть проявитися  цистит, захворювання нирок. При нанесенні тату у непрофесіоналів удома є вірогідність отримати гепатит і ВІЛ – інфекцію. Перегляньте відео (film2).

Всі ви знаєте відомого російського репера Тіматі (справжнє ім’я – Тимур Ільдарович Юнусов), випускник фабрики Зірок – 4. Він є великий шанувальник тату, але і він замислюється чи не шкідливо це? Перегляньте, будь ласка, відео (film3).

Майстра в/н. Татуювання важко вивести, але якщо ви дуже хочете його собі зробити, то є вихід – тимчасове татуювання.

3-ий учень. Тимчасові татуювання.

Зробивши собі тимчасове татуювання ви зможете трохи "побути" зі своєю мрією. Від звичайних татуювань вони відрізняються насамперед технікою виконання. Малюнок може зберігатися від декількох днів до року.

Тимчасові татуювання можна умовно поділити на  два види – хною і біотатуювання.

Хну вже кілька століть використовують для нанесення малюнків на тіло і для фарбування волосся. Татуювання хною тримається не більше одного місяця .

Біотату – це візерунки блискітками або фарбами, яке тримається на шкірі за допомогою спеціального нешкідливого клею . Такі татуювання швидко обсипаються або стираються.

Ще існує такий варіант тимчасового татуювання, як перебивні малюнки. Такі малюнки багатьом знайомі ще з дитинства – перевів малюнок з картинки на шкіру і милуйся. Правда, милуватися таким "татуюванням" доводилося не більше доби. Потім малюнок починає злазити шматками, залишаючи після себе нагадування у вигляді барвистих цяток, прилиплих до шкіри.

Деякі тимчасові татуювання наносяться на шкіру за допомогою різних маркерів . Вони тримаються всього кілька днів. Їх наносять без допомоги голок, тому ризик розвитку інфекції набагато скорочується, але залишається небезпека алергійних реакцій. Змити таке тату можна спеціальною рідиною.

На багато краще за якістю картинка, виконана в техніці аерографії. За допомогою трафаретів на тіло наноситься спеціальна фарба. Вона не токсична і практично не шкідлива. Аерографічний малюнок не вбирається в шкіру, тому і тримається, на жаль, дуже не довго – від двох до шести днів. Зате виглядає зовсім як справжня татушка і ідеально підходить для прикраси тіла на невеликий термін.

 

 

Форма роботи: інтерактивна вправа хмаринка слів

Послухавши інформацію про  татуювання, хочу почути думки вашого ставлення до  татуювання.

 

ЗА

ПРОТИ

- модно

- боляче

- красиво

- довго заживають проколи на тілі

- привернути до себе увагу

- можна занести інфекцію

 

- тату і пірсинг, зроблені любителем, часто гнояться, а шрами залишаються назавжди

 

- заразитися СНІДом, гепатитом

 

- шкіра з віком розтягується і спотворюється татуювання

 

- знижується імунітет організму

 

- тату вивести практично неможливо

Заключне слово майстра в/н.

А зараз я хочу побачити чи змінилася ваша думка, яка була на початку нашого заходу – прошу проголосувати: хто "за" і хто "проти"  татуювання.

Поки опрацьовують результати дайте, будь-ласка, відповідь на моє питання, яке я поставила на початку нашого заходу:" Татуювання мода чи безглуздя?"

За результатами голосування, я бачу що ваше ставлення змінилось.

Сьогодні ми побачили, що татуювання мають давню і багату історію. Але слід зазначити, що вони мали певний зміст, а сьогодні нанесення татуювання– це данина моді, а для декого – спосіб виділитися, бути не таким як усі. Але чи варта така краса вашого здоров’я? Адже здоров’я залишається модною течією на всі часи і нікому воно ніколи не набридне.

Перш ніж зробити тату, спочатку задумайтесь, чи потрібно це вам? Ретельно зважте всі "за" і "проти". Подивіться на ідею нанесення татуювання з двох сторін: з боку вашого бажання і зі боку здорового глузду. І лише після цього приймайте правильне рішення. Як сказав відомий науковець, мовознавець, професор Ілля Шевельов: "Небезпечний більше не той, хто завдає шкоди іншим, а той, хто шкодить самому собі."

 

doc
Додано
20 лютого 2022
Переглядів
1069
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку