Метою цієї презентації є ознайомлення з причинами харчових отруєнь,ознаками харчових отруєнь та першою долікарською допомогою; формування здоров'язберігаючої компетентності; розвиток особистої відповідальності за власне здоров'я.
Моя пошта: kusovol@hotmail.com
При харчовому отруєнні симптоми і їх прояви можуть бути різними. Все буде залежати від причин, які його викликали, кількості прийнятої напередодні неякісної їжі, типу токсину і виду інфекційного збудника.
Харчові отруєння — хвороби, що виникають при вживанні їжі, яка містить шкідливі мікроорганізми або отруйні речовини.
Харчові отруєння поділяються на три групи:
Небезпечною особливістю харчового отруєння є:
Характерні також:
Харчове отруєння — перші ознаки
Перші ознаки харчового отруєння виникають в проміжку через 1 — 2 і до 6 годин після отруєння. У наступні 2 дні вони прогресують і в подальшому без лікування можуть привести до тяжких наслідків.
Симптоматика харчового отруєння залежить від певних факторів:
Але перші ознаки харчового отруєння завжди однакові, незалежно від перерахованих вище факторів:
Ознаки харчового отруєння, яке викликане нейротоксическими отрутами, може супроводжуватися втратою зору, слабкістю м’язової системи, підвищеним слиновиділенням, втратою свідомості, параліч, галюцинаціями, зниженням ваги.
Термінова госпіталізація для невідкладної терапії проводиться в важких ситуаціях, коли є загроза для життя. У переважній більшості випадків на початковому етапі при харчовому отруєнні перша допомога надається на дому.
Заходи при першій допомозі:
• дезінтоксикація це процес, спрямований на знешкодження токсичних речовин, зменшення їх активності, видалення з організму.
• усунення дегідратації (зневоднення).
Лікування харчових отруєнь та перша допомога хворому
Лікування харчового отруєння може цілком проводитися в домашній обстановці при відсутності побічних ефектів і особливих випадків. Однак якщо симптоми мають затяжний і наростаючий характер, слід негайно звернутися до лікаря. Справа в тому, що харчове отруєння може бути одним з перших проявів серйозних вірусних захворювань.
Перша допомога при харчових отруєннях передбачає ретельне промивання шлунка і кишечника. У першому випадку хворий п'є велику кількість рідини з подальшим виведенням через стравохід. У другому випадку використовується клізма. Дані процедури допомагають максимально можливо ізолювати хвороботворні мікроорганізми і видалити залишки зараженої їжі з ШКТ.
Далі допомогу при харчовому отруєнні полягає в абсорбуванні вірусів за допомогою активованого вугілля. Такі заходи необхідні ще до приїзду швидкої.
В цілому, лікування харчового отруєння включає в себе наступні складові:
У деяких випадках, згаданих вище, потрібна госпіталізація.
Обсяг першої допомоги при харчовому отруєнні залежить від часу, що пройшов з моменту отруєння і тяжкості стану.
Існують правила, про які потрібно пам'ятати всім:
1. Не можна приймати протиблювотні або протидіарейні препарати, так як блювота і пронос є захисними механізмами організму і найшвидшими способами масивного виведення токсинів.
2. Необхідно давати потерпілому багато рідини (чистої води) і викликати блювоту для видалення токсинів зі шлунка. Промивання шлунка продовжувати до появи чистої прозорої води.
3. Відновлення водно — електолітного балансу і обсягу втраченої рідини: рясне пиття із застосуванням аптечних форм сольових розчинів або приготованих в домашніх умовах. Готові розчини для прийому всередину.
4. Для швидкого виведення токсинів обов'язковий прийом сорбентів (в разі, якщо вже сталося всмоктування токсинів в кишечнику): Полісорб (порошок, розчинний у воді, зручний для застосування, Ентеросгель, Ентерол, в крайньому випадку — активоване біле і чорне вугілля, таблетки якого можна подрібнити і дати в воді з розрахунку. Зазвичай при багаторазовій блювоті і проносі можна використовувати до 20 таблеток одноразово.
5. При сильному больовому нападі неприпустимий прийом анальгетиків або антибіотиків, якщо не виставлений діагноз. Можливий прийом спазмолітиків.
6. Якщо блювота і пронос відсутні, необхідний прийом проносних препаратів для попередження подальшого всмоктування токсинів в кишечнику.