Текст до презентації "Харчові отруєння"

Про матеріал

Метою цієї презентації є ознайомлення з причинами харчових отруєнь,ознаками харчових отруєнь та першою долікарською допомогою; формування здоров'язберігаючої компетентності; розвиток особистої відповідальності за власне здоров'я.

На моїй сторінці також є презентація до тексту!

Моя пошта: kusovol@hotmail.com

Перегляд файлу

При харчовому отруєнні симптоми і їх прояви можуть бути різними. Все буде залежати від причин, які його викликали, кількості прийнятої напередодні неякісної їжі, типу токсину і виду інфекційного збудника.

Харчові отруєння  хвороби, що виникають при вживанні їжі, яка містить шкідливі мікроорганізми або отруйні речовини.

 

Харчові отруєння поділяються на три групи:

  • мікробного походження (токсикоінфекції, ботулізм);
  • немікробного (отруєння продуктами з вмістом отруйних хімічних сполук, наприклад, грибами);
  • з невстановленими причинами.

 

Небезпечною особливістю харчового отруєння є:

  • невеликий інкубаційний період (2 — 6 годин);
  • швидкий розвиток хвороби.

 

Характерні також:

  • масовість ураження: страждають усі люди, які споживали непридатний продукт;
  • отруєння може статися навіть нормальними на вигляд і смак продуктами, так як їжа могла бути вже обсемінено мікробами;
  • отруєння може статися навіть нормальними на вигляд і смак продуктами, так як їжа могла бути вже обсемінено мікробами;

 

 

 

Харчове отруєння — перші ознаки

Перші ознаки харчового отруєння виникають в проміжку через 1 — 2 і до 6 годин після отруєння. У наступні 2 дні вони прогресують і в подальшому без лікування можуть привести до тяжких наслідків.

Симптоматика харчового отруєння залежить від певних факторів:

  • токсину або інфекційного агента, що викликав отруєння;
  • кількості з'їденої їжі або випитого напою, отруєного токсином;
  • загального стану організму.

Але перші ознаки харчового отруєння завжди однакові, незалежно від перерахованих вище факторів:

  • висока температура;
  • зниження або відсутність апетиту;
  • загальна слабкість;
  • пронос і переймоподібні болі в животі;
  • метеоризм;
  • нудота і блювота;
  • холодний липкий піт, низький тиск.

Ознаки харчового отруєння, яке викликане нейротоксическими отрутами, може супроводжуватися втратою зору, слабкістю м’язової системи, підвищеним слиновиділенням, втратою свідомості, параліч, галюцинаціями, зниженням ваги.

Термінова госпіталізація для невідкладної терапії проводиться в важких ситуаціях, коли є загроза для життя. У переважній більшості випадків на початковому етапі при харчовому отруєнні перша допомога надається на дому.

Заходи при першій допомозі:

• дезінтоксикація це процес, спрямований на знешкодження токсичних речовин, зменшення їх активності, видалення з організму. 

• усунення дегідратації (зневоднення).

Лікування харчових отруєнь та перша допомога хворому

Лікування харчового отруєння може цілком проводитися в домашній обстановці при відсутності побічних ефектів і особливих випадків. Однак якщо симптоми мають затяжний і наростаючий характер, слід негайно звернутися до лікаря. Справа в тому, що харчове отруєння може бути одним з перших проявів серйозних вірусних захворювань.

Перша допомога при харчових отруєннях передбачає ретельне промивання шлунка і кишечника. У першому випадку хворий п'є велику кількість рідини з подальшим виведенням через стравохід. У другому випадку використовується клізма. Дані процедури допомагають максимально можливо ізолювати хвороботворні мікроорганізми і видалити залишки зараженої їжі з ШКТ.

Далі допомогу при харчовому отруєнні полягає в абсорбуванні вірусів за допомогою активованого вугілля. Такі заходи необхідні ще до приїзду швидкої.

В цілому, лікування харчового отруєння включає в себе наступні складові:

  • Очищення шлунка і кишечника до появи чистої води;
  • Рясне пиття протягом усього періоду захворювання (2-3 літри на добу);
  • Спеціальна дієта, що виключає дратівливі і тверді продукти. При появі перших ознак харчового отруєння рекомендується виключити прийоми їжі зовсім, через деякий час дозволяється рідке пюре на воді без солі;
  • Противірусні препарати (при токсичних інфекціях);
  • Лоперамід при сильному проносі;

У деяких випадках, згаданих вище, потрібна госпіталізація.

Обсяг першої допомоги при харчовому отруєнні залежить від часу, що пройшов з моменту отруєння і тяжкості стану.

Існують правила, про які потрібно пам'ятати всім:

1. Не можна приймати протиблювотні або протидіарейні препарати, так як блювота і пронос є захисними механізмами організму і найшвидшими способами масивного виведення токсинів.

2. Необхідно давати потерпілому багато рідини (чистої води) і викликати блювоту для видалення токсинів зі шлунка. Промивання шлунка продовжувати до появи чистої прозорої води.

3. Відновлення водно — електолітного балансу і обсягу втраченої рідини: рясне пиття із застосуванням аптечних форм сольових розчинів або приготованих в домашніх умовах. Готові розчини для прийому всередину.

4. Для швидкого виведення токсинів обов'язковий прийом сорбентів (в разі, якщо вже сталося всмоктування токсинів в кишечнику): Полісорб (порошок, розчинний у воді, зручний для застосування, Ентеросгель, Ентерол, в крайньому випадку — активоване біле і чорне вугілля, таблетки якого можна подрібнити і дати в воді з розрахунку. Зазвичай при багаторазовій блювоті і проносі можна використовувати до 20 таблеток одноразово.

5. При сильному больовому нападі неприпустимий прийом анальгетиків або антибіотиків, якщо не виставлений діагноз. Можливий прийом спазмолітиків.

6. Якщо блювота і пронос відсутні, необхідний прийом проносних препаратів для попередження подальшого всмоктування токсинів в кишечнику. 

 

docx
Додано
30 листопада 2018
Переглядів
1344
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку