Текстовий документ оформлення учнівського проєкту «Дослідження умов проростання насіння сільськогосподарської культури »

Про матеріал
Приклад оформлення учнівського дослідницько- експериментального проєкту «Дослідження умов проростання насіння сільськогосподарської культури »
Перегляд файлу

Бахмутської ЗОШ І-ІІІ ступенів Соледарської міської ради

 

 

 

 

«Дослідження умов проростання насіння

сільськогосподарської культури - апельсина.»

                                                                                                                

                       Робота учня 5б класу

Бахмутської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Соледарської міської ради

Бахмутського району

Донецької області

Токарєва Дмитрія Володимировича

21.06.2012

10 років

Вчитель Єна Л.В

 

 

2023 р.

План

  1. Вступ.
  2. Мета і завдання дослідження.
  3. Дослідження рослини і насіння.
  4. Виконання дослідів умов проростання насіння.
  5. Корисність і шкода даної культури для людини .
  6. Вирощування апельсина як сільськогосподарської культури.
  7. Цікавинки апельсину.
  8. Висновки.
  9. Джерела інформації

1  Вступ.

Мій улюблений апельсин - дуже поширена і давня цитрусова рослина. Імовірно, його почали культивувати близько 4000 років до н.е. в Південно-Східній Азії. Вважають ,що першими європейцями, які скуштували апельсин, були солдати Олександра Македонського. В Європі, з XI століття, спочатку вирощувався кислий апельсин, завезений маврами в Середземномор’я. Пізніше, в XV столітті, апельсин з солодкими плодами привезли з Палестини.
Так апельсин поступово ставав однією з основних плодових культур тропічних і субтропічних районів земної кулі.

В країнах з більш холодним кліматом були спеціально побудовані приміщенні - оранжереї (апельсінніци). Апельсин - по-французьки «оранж» - назва походить від арабського «наранжи», що означає «золотистий».

"Апельсин" походить від німецького «Apfel-sine», що в перекладі означає «китайське яблуко».

 

 

 

2. Мета і завдання проектує.

Мені дуже подобаються апельсини, тому я вирішив дізнатися де і як їх вирощують. Спробувати отримати в домашніх умовах.

Дослідити процеси проростання насіння.

Виявити умови, необхідні для проростання.

Дізнатися багато цікавого про цю рослину і розказати про це своїм однокласникам.

  1. Дослідження рослини і насіння.

Характеристика рослини .

Вічнозелене дерево висотою до 7-12 м роду, цитрус. Субтропічна  рослина сформувалося в умовах вологого, теплого клімату, чим обумовлений його безперервний вегетативний ріст. Тепло- та вологолюбна рослина, вирощується в тропіках та субтропіках. Має круглу компактну крону. Листя з округлою основою і загостреною верхівкою. Квіти білі, ароматні, з великою кількістю нектару, запилюються комахами, а в Центральній Америці ще й колібрі. Плоди кулясті або овальні, іноді з зачатковим плодом на верхівці; забарвлення від світло-жовтого до майже червоного; соковиті, кисло-солодкі плоди

. Апельсин — Википедия

Апельсин — їстівний плід вічнозеленого дерева апельсин, багатогніздова ягода- соковитий , має багато насіння. Його прийшлось розрізати.  Розміри можуть досягати до 10 см у діаметрі, внутрішня частина складається з 9—13 часточок, які погано відокремлюються, м'якуш кисло-солодкий, з насінням . Ось такі апельсини я взяв для досліду

 Будова насінини апельсина.

Під товстою шкіркою я побачив складові частини: 2 великі семядолі, і маленький корінець, бруньку і 2 мілюсеньки листочка, все білого кольору

 

 

4 Виконання дослідів умов проростання насіння.

Умови які я створив для насіння апельсинів 18 березня

А 26 березня я отримав результати .

Без води в теплі з повітрям  насіння не проросло зовсім. воно висохло.

З водою, повітрям  у холодильнику не проросло

Вода, тепло, мало повітря.

Проросло .

 

Вода , тепло , повітря .

Добре проросло.

 

Отже  для проростання насіння сільськогосподарської культури апельсина потрібні умови : обов’язкові  -вода і тепло, бажані – повітря.

Все проросле насіння набубнявіло. Першим з’явився корінець який прорвав тверду шкірку

.

 

 

Для подальшого  росту рослин потрібні грунт, вода і світло з повітрям.Тому усі пророслі насінини я посадив у горщик.

.

 

2.04 2023 з вилися  листочки .З

еленого кольору, значить у них відбувається фотосинтез.

Я дізнався, що виростає апельсин до 50 см в рік. На гілках розташовані колючки і шипи довжиною до 10 см. Листя апельсинового дерева живуть 2 роки, тому на одній рослині одночасно можуть бути торішнє листя, які служать для накопичення поживних речовин, і молоді, які беруть участь у фотосинтезі. На коренях рослини апельсина немає ворсинок, які вбирають з ґрунту вологу, мінеральні та органічні речовини. Замість них на кінчиках корінців розташовані спеціальні ковпачки, на яких розмножуються сапрофітні гриби. Через їх міцелій до дерева надходить вода і всі необхідні для харчування компоненти. Симбіоз підвищує врожайність рослини.. Гриби не переносять низьких температур, пересушеній ґрунту, тому рослина плодоносить тільки в теплому кліматі, потребує поливу і зрошення. При пересадці легко пошкодити коріння і міцелій. Молоде деревце переносять на нове місце з грудкою землі.

 

 Кімнатні дерева, зовні схожі на кущ з глянсовим листям,

 ростуть до 0,8-1,0 м.

 Виняткові екземпляри, яким більше 10 років, бувають двометровими.

 Збираюся перевірити це на власному досвіді.

 

5 Корисність і шкода даної культури для людини

Апельсини використовують для профілактики авітамінозів, відновлення сил після операцій, стресів, перевтоми. Великий вміст солей калію надає їм діуретичні властивості. Клітковина і пектини нормалізують травлення, позбавляють від закрепів. Розумне вживання відновлює гарне самопочуття, налагоджує роботу всього організму. Може :

  • нормалізувати обмін речовин,
  • зміцнити ясна,
  • активізувати роботу кишечника,
  • підвищити захисні сили в сезон застуд,
  • поліпшити апетит,
  • зняти апатію і втому,
  • підняти настрій,
  • підвищити працездатність,
  • уповільнити старіння,
  • захистити від шкідливої ​​дії вільних радикалів.

Використовуються свіжими і переробленими (соки, варення, джем, цукати).. Джерело цілющих речовин містять багато вітамінів містять цукри (до 9 %), лимонну кислоту (до 2,5 %), вітаміни А, В і С; Вітамін С відновлює життєві сили, сприяє ясності мислення, робить нас стрункішими, молодшими, привабливішими. Апельсин масою 150-180 г містить ~ 70-80 мг вітаміну С, а це майже добова потреба

В: пантотенову (В5 – для енергії клітин, кольору волосся) і дріжджову кислоту (В9 – для нормального росту клітин, процесів кровотворення, вироблення шлункового соку), а також вітамін краси – біотин для шкіри і волосся.

Апельсини зміцнюють імунну систему і сполучну тканину, покращують процеси кровотворення, стимулюють роботу мозку, усувають підвищену кровоточивість ясен і носову кровотечу, підсилюють потенцію, впливають на стан і зовнішній вигляд волосся  Біофлавоноїди (біологічно активні речовини), що містяться в м'якоті апельсина в великій кількості, захищають вітамін С від окислення і підвищують його дію в 20 разів, а пектини адсорбують токсичні речовини і виводять їх з організму, нормалізують роботу кишечника. 

Харчова цінність апельсина:

Наведені усереднені значення (поживні речовини, вітаміни, мікроелементи) з розрахунку на 100 грамів продукту.

Калорійність — 47 кКал

Вуглеводи — 10.3 гр

Жири — 0.2 гр

Білки — 0.9 гр

Клітковина — 1.4 гр

Пектинові речовини — 0.6 гр

Органічні кислоти — 1.3 гр

Зола — 0.5 гр

Вітаміни:

А — 0.23 мг

B1 — 0.87 мг

В2 — 0.4 мг

В6 — 0.1 мг

C — 53.0 мг

PP — 0.28 мг

Макроелементи / Мікроелементи:

Калій — 181.0 мг

Кальцій — 40.0 мг

Магній — 10.0 мг

Фосфор — 14.0 мг

Залізо — 0.1 мг

Мідь — 0,45 мг

Цинк — 0.7 мг

Алергія у дітей | Газета "Уют"Зі шкірки отримують ефірні олії. - апельсинове масло, одержуване пресуванням з шкірки плодів, має солодкий фруктовий аромат, використовується при виробництві парфумерії та косметики, в медицині.

    Увага ! 

 Не слід забувати про здатність апельсинів викликати алергію, особливо у дітей.

Вживання великої кількості цитрусових подразнює слизову оболонку шлунку і кишківника.

Тому апельсини не рекомендуються при виразці, гастриті, коліті і холіцисти.

 Поради . Купуючи апельсини, вибирайте запашні плоди з яскраво-оранжевою шкіркою, пам'ятайте, що апельсини середнього розміру солодші. Якщо ви не збираєтеся їх довго зберігати, тримайте їх при кімнатній температурі. Не залишайте надрізані і подрібнені плоди: у них всі поживні якості зберігаються недовго.

 

6 Вирощування апельсина як сільськогосподарської культури.

Важлива частина сільського господарства і економіки США (штати Флорида і Каліфорнія), і таких країн як Бразилії, Мексики, Китаю, Індії, Італії, Ірану. Кілька менше значення має для Іспанії, Південної Африки та Греції, Туреччини. Вологість, температура і склад грунту для апельсинів ідеальні на берегах Середземномор’я, в Єгипті, Пакистані, Туреччині. Кліматичні умови  дозволяють ласувати апельсинами і вирощувати їх на експорт.

За даними інтернету у  порівнянні з 1974 роком у 2004 році виробництво апельсинів подвоїлася, збільшившись на 99,8%. Апельсин від апельсина різниться. Існує багато різних сортів, наприклад “Валенсія”. Як випливає з назви, регіон навколо іспанського приморського міста Валенсія є центром поширення цього сорту. Цей сорт —  озимий, він доступний на ринку з листопада по травень. Літні апельсини привозять з Південної півкулі, наприклад, з Південної Африки чи Бразилії. Зимові апельсини більш солодкі та соковиті, тому зима — найкраща пора року, щоб насолодитися ними.

Український селекціонер успішно вирощує та розводить в теплиці екзотичні фрукти На Україні можуть рости на Південному березі Крима. На іншій території клімат не підходить,  Можна виростити тільки в теплицях або в кімнаті. Тільки плодів від цих кімнатних рослин не дочекаєшся. Досить гарні деревця будуть радувати око, але тільки листям. Вирощені з насіння, вони будуть плодоносити пізно (якщо таке взагалі станеться) і плоди будуть не такими смачними.

 Під Києвом у теплицях Анатолія Патія ростуть апельсини. За його словами, до революції 1917 року під Уманню було 1,5 км теплиць. У них росли ананаси, лимони, інжир, апельсини. Україна експортувала їх до Європи але з приходом Радянського Союзу все було знищено.

7. Цікавинки . Існує чимало цікавих легенд, пов`язаних з апельсином.

 Апельсин - одне з найбільш плідних дерев, тому це - древній символ родючості, і в такому значенні довго асоціювався з любов`ю і шлюбом (в легендах, наприклад, саме він - «золоте яблуко», яке Юнона дала Юпітеру в день їхнього одруження).

Не яблуко, а  апельсин був  забороненим плодом, який Єва запропонувала Адаму, після цього вони були вигнані з Едемського саду.

У стародавні часи китаянці дарували апельсин, і це означало пропозицію руки і серця. У В'єтнамі апельсин підносили молодим подружнім парам, а в Індії з квіток апельсинового дерева робили вінки для тих, хто вступає в шлюб
Апельсиновий коктейль захистить від грипу і застуди

 На 2-4 порції: 4 апельсина, 2 ківі, 0,5 л молока. Апельсини і ківі очистити, з апельсина видалити насіння. Нарізати фрукти шматочками, змішати в міксері з молоком і розлити коктейль по склянках. 

При виробництві апельсинового соку половина сировини йде у відходи. Тому розглядаються проекти по їх переробці на біопаливо.

Як апельсин спас ціле місто від занепаду. Пам’ятник апельсину в Одесі
 

Одеса – портове місто України. Імператор Петро І хотів закрити будівництво порту, від якого мав залежати добробут міста.Коли з Греції  привезли вантаж з апельсинами, найкращі три тисячі плодів і кількома підводами надіслано імператору у дарунок. Вони настальки сподобалися, що до Одеси посланець повернувся 250 тисячами карбованців золотом на будівництво порту і розвиток міста. Ось так апельсини врятували місто!

Вірші про апельсини

Апельсинка
Маленька і жовта
Так схожа на сонце,
Апельсинка в моїх руках.

Маленьке жовте сонечко
У мене на долоні.
Чи це частинка сонця,
Чи подарунок долі?

Маленький жовтий символ,
Який в хмарну погоду
Малює в мені посмішку
І радість у негоду.

Коли на небі хмари
І вітер сильно дме,
Маленьке жовте сонечко
Мені знов настрій підійме!

Наповнити хату запахом
Далеких островів
І смаку сильним спалахом
Діткне до всіх чуттів.
Маленьке жовте сонечко…
Це символ? Може знак?
Симпатія чи дружба це?
Чи так, а чи не так?!
автор Марічка Іванів

Апельсини
На базарі тато з сином
Купували апельсини
І вирішили в парку сісти,
Апельсини ці з’їсти.
Син задоволений і щасливий,
І з посмішкою на обличчі,
Тому що в апельсинах
Вітаміни А, В, С,
Тому що апельсини
Разом брали тато з сином,
Тому що апельсини
Разом їли тато з сином,
А ще й тому,
Народ, що йде повз,
Так заздрив йому!
автор Олег Бундур

8 Висновки

Апельсин дуже корисний для більшості людей, відновлює сили і здоров’я, покращує настрій. Його можна виростити самостійно з насіння.  При потраплянні в сприятливі умови насіння починає  проростати. Цей процес починається при оптимальних для насіння апельсину співвідношення  вологості, тепла й повітря.

9.Джерела інформації

  1. https://sadukr.uа/dachni-poradi/8445-simvol-apelsina-jaki-legendi-mifi-perekazi-pov.html
  2. https://www.ogorodnik.com/node/7185
  3. https://dobrovirshi.com.ua/bila-zyma/zymovi-frukty/apelsyny/ 
  4. https://cash-flow.com.ua/de-rostut-apelsini-i-yak-osoblivosti-posadki-i-viroshhuvannya-kimnatnogo-vidu/
  5. https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BF%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D1%81%D0%B8%D0%BD_%28%D0%BF%D0%BB%D1%96%D0%B4%29
  6. https://superagronom.com/news/6250-ukrayinskiy-selektsioner-uspishno-viroschuye-ta-rozvodit-v-teplitsi-ekzotichni-frukti
docx
Додано
2 лютого
Переглядів
68
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку