Тема: Кревська унія 1385р. та українські території. Опір руських князів політиці централізації та його наслідки.

Про матеріал
Причини та умови укладення Кревської унії 1385р., її наслідки, причини опору руських князів політиці централізації, вдосконалювати вміння працювати з історичною картою, аналізувати, порівнювати, робити висновки з теми, виховувати історичне мислення, інтерес до історії України, толерантне ставлення до політичних діячів минулого.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Кревська унія 1385р. та українські території. Опір руських князів політиці централізації та його наслідки. Урок з історії України 7 клас

Номер слайду 2

Тема: Кревська унія 1385р. та українські території. Опір руських князів політиці централізації та його наслідки. Мета: Визначити причини та умови укладення Кревської унії 1385р., її наслідки, причини опору руських князів політиці централізації, вдосконалювати вміння працювати з історичною картою, аналізувати, порівнювати, робити висновки з теми, виховувати історичне мислення, інтерес до історії України, толерантне ставлення до політичних діячів минулого. Очікувані результати: Після уроку учні зможуть:- показувати на карті території українських земель, що увійшли до складу - великого князівства Литовського та Королівства Польського;- визначати причини, умови та наслідки Кревської унії;- визначати причини опору руських князів політиці централізації та його наслідки;висловлювати власне ставлення до діяльності князів литовських династій, причетних до історії українських земель; Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу.

Номер слайду 3

Хід уроку І. Організаційний момент Психологічна настанова «До успіху». ІІ. Актуалізація опорних знань учнів 2.1. Повторення вивченої теми (робота з історичними джерелами) 2.2. Написання графічного диктанту

Номер слайду 4

1. Литовське князівство виникло в XIII ст.? ( )2. Засновником Литовського князівства вважається князь Гедимін? ( )3. Процес приєднання політично роз'єднаних і залежних від Золотої Орди земель Русі до Великого князівства Литовського розпочав князь Свидригайло? ( ) 4. Після смерті Гедиміна великим князем став його син Ольгерд? ( )5. Ольгерд правив державою разом з братом князем Кейстутом? ( ) 6. Ольгерд зосередився на західному напрямі зовнішньої політики, а Кейстут – на східному напрямі? ( )Відповіді на питання до графічного диктанту

Номер слайду 5

7. Більшість українських земель Литва приєднала в XIV ст. за князя Ольгерда? ( )8. Литовське військо перемогло ординців поблизу р. Сині Води в 1362р.? ( )9. Хан Тохтамиш не поступився територією Київщини, Переяславщини, Поділля та частиною Чернігово-Сіверщини на користь Великого князівства Литовського? ( )10. Удільним київським князем з литовської правлячої династії Ольгердовичів став Любарт? ( )11. Столицею підвладних земель Любарт обрав м. Луцьк? ( )12. Автономія – це здійснення державної влади або управління, що надається якійсь частині території країни? ( )

Номер слайду 6

III. Мотивація навчальної діяльності Проблемне запитання Наприкінці XIVст. Литва отримала від ослабленої Польщі пропозицію: шляхом династичного шлюбу польської королеви Ядвіги та литовського князя Ягайла об’єднати сили двох держав. У 1385р. було укладено Кревську унію, метою якої була інкорпорація (входження) ВКЛ до складу Польської держави. Як ви вважаєте, Кревська унія була позитивним чи негативним явищем в історії України?

Номер слайду 7

IV. Вивчення нового матеріалу План. Причини , умови та наслідки укладення Кревської унії.2. Опір руських князів політиці централізації та його наслідки.3. Приєднання українських територій Угорським королівством, Молдавським та Московським князівствами.

Номер слайду 8

Унія – союз, об’єднання двох держав. Документ, що був підписаний в Креві 1385 року

Номер слайду 9

Кревський замок — місце підписання унії

Номер слайду 10

{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA} Дата укладення Причини укладення Основні умови Наслідки уніїДля Литви. Для ПольщіДля України. Таблиця « Кревська унія 1385 року»

Номер слайду 11

Польсько-литовська держава, 1387 рік. Робота з картою1. Як змінилися кордони українських земель після Кревської унії?

Номер слайду 12

Пам’ятник Ядвізі та Ягайлу у Кракові

Номер слайду 13

VI. Підсумок уроку Підбиття підсумку у формі гри « Я – редактор журналу « Знання» ЖУРНАЛ « ЗНАННЯ»На сьогоднішньому уроція дізнався/дізналась мені сподобалось V. Закріплення нового матеріалу 1. Назвіть держави, у складі яких опинились українські землі у XIV – XVст.? 2. Як це вплинуло на становище українських земель?

Номер слайду 14

Домашнє завдання: Опрацювати §23(п. 2 – 3)Підготувати невеликий твір на тему: «Діяльність литовських князів з династії Гедиміновичів на українських землях»Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Історія України 7 клас (Гупан Н.М., Смагін І.І., Пометун О.І.)
Додано
27 квітня 2020
Переглядів
2867
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку