Тема: Настроювання часових параметрів аудіо- та відеоряду. Додавання до відеокліпу відеоефектів та настроювання переходів між його фрагментами

Про матеріал

Мета:

Навчальна: сформувати знання про настроювання часових параметрів аудіо- та відеоряду, додавання переходів між фрагментами фільму.
Виховна: виховувати культуру праці, працелюбність, бережне відношення до майна;
Розвиваюча: розвивати технічне мислення, сприяти розвитку координації рухів, розвивати пам`ять, мислення.
ТИП УРОКУ: лекція

Перегляд файлу

Урок 8

Тема: Настроювання часових параметрів аудіо- та відеоряду. Додавання до відеокліпу відеоефектів та настроювання переходів між його фрагментами
Мета: 
          Навчальна: сформувати знання про настроювання часових параметрів аудіо- та відеоряду, додавання переходів між фрагментами фільму.
          Виховна: виховувати культуру праці, працелюбність, бережне відношення до майна; 
          Розвиваюча: розвивати технічне мислення, сприяти розвитку координації рухів, розвивати пам`ять, мислення. 
ТИП УРОКУ: лекція 
ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент 
-    Добрий день, діти!
-    Сідайте, будь ласка!
-    Хто сьогодні черговий?
-    Хто сьогодні відсутній?
-    Хто сьогодні не готовий до уроку і чому?
II. Повторення раніше вивченого матеріалу 
Запитання для актуалізації знань по темі: 
1.    Що таке мультимедіа?
2.    Як захопити відео кліп?
3.    Які Ви знаєте формати аудіо та відео файлів??
ІІІ. Повідомлення теми, мети, завдань уроку, мотивація навчальної діяльності .
Тема уроку: Настроювання часових параметрів аудіо- та відеоряду. Додавання до відеокліпу відеоефектів та настроювання переходів між його фрагментами
Мета уроку:  сформувати знання про настроювання часових параметрів аудіо- та відеоряду, додавання переходів між фрагментами фільму.
IV. Викладення нового матеріалу. 
Відеокліп, що створюється за допомогою Windows MovieMaker, може містити відеофрагменти, аудіозаписи та статичні зображення. Для додавання до проекту мультимедійних об’єктів, що зберігаються у файлах, можна виконати вказівку Файл/Імпорт до збірок або скористатися вказівками з панелі операцій з фільмами, що містяться в розділі Запис відео: Імпорт відео, Імпорт зображень, Імпорт звуку або музики.
Першим кроком у створенні проекту є формування збірки матеріалів, що будуть використовуватися.
За допомогою майстра можна швидко створити фільм на основі обраних кліпів. Для застосування майстра мають виконуватися такі умови: збірка чи кілька кліпів мають бути виділені на панелі Збірки або панелі Вмісту, час відтворення обраного відео та/чи зображень має бути не менше ніж 30 с; якщо фільм міститиме аудіозапис, то час його відтворення також має бути не менше ніж 30 с.
Для створення проекту за допомогою майстра можна скористатися одним із способів: вибрати в меню вказівку Сервіс/Автофільм або на панелі Операцій з фільмами в розділі Монтаж фільму вибрати вказівку Створення автофільму. Далі в області Вибрати вид монтажу автофільму слід вибрати один з можливих видів, у разі потреби ввести назву фільму, вибрати звук або фонову музику та вибрати посилання Готово, можна монтувати фільм.
Файли не всіх мультимедійних форматів можна імпортувати до проекту:
Розширення файлів, які можна імпортувати до проекту
Відеозаписи asf, avi, m1v, mp2, mp2v, mpe, mpeg, mpg, mpv2, wm і wmv
Аудіозаписи aif, aifc, aiff, asf, au, mp2, mp3, mpa, snd, wav і wma
Зображення bmp, dib, emf, gif, jfif, jpe, jpeg, jpg, png, tif, tiff і wmf
Windows MovieMaker надає можливість об’єднувати два чи кілька суміжних відеокліпів, тобто таких відеокліпів, які були відзняті разом і продовжують один одного. Об’єднання кліпів зручно виконувати, якщо в збірці утворилося кілька коротких відеокліпів, в які не потрібно вносити змін, і після об’єднання вони можуть бути використані як один кліп. Об’єднання суміжних кліпів можна виконати на панелі Вмісту або на Аркуші розкадрування/Шкалі часу. Для цього слід виділити потрібні відеокліпи та виконати вказівку меню Кліп/Об’єднати або вказівку Об’єднати з контекстного меню виділених кліпів.
Щоб додати до кліпу обраний відеоефект, його слід перетягнути лівою клавішею мишки на потрібний кліп на Аркуші розкадрування або Шкалі часу. Дізнатися, на які з кліпів накладено відеоефекти, допоможе позначка на ескізі кліпу на Аркуші розкадрування чи Шкалі часу.
Аналогічно до використання анімаційних ефектів зміни слайдів у комп’ютерних презентаціях, під час створення фільму можна додавати відеопереходи між окремими кліпами. Перелік відеопереходів міститься в збірці Відеопереходи. Відобразити його на панелі Вмісту так само, як і відеоефекти, можна різними способами. Додавати відеопереходи до проекту зручно на Аркуші розкадрування — для цього достатньо перетягнути лівою клавішею мишки потрібний відеоперехід на прямокутник, що розміщений між кліпами.
Додати відеоперехід можна також і на Шкалі часу — в такому випадку слід перетягнути обраний відеоперехід на межу між кліпами.
Відеозаписи, записані на відеокамеру чи імпортовані з файлів, можуть містити й звук. У випадку, якщо відеозапис ще не містить звуку або не потрібно відтворювати наявний звук, можна додати до відеокліпу інший музичний супровід або звуковий коментар.
Шкала часу, крім доріжки Відео, містить також доріжки Звук та Звук або музика, до яких можна додавати аудіокліпи чи звуковий коментар.
Дуже рідко трапляється ситуація, коли тривалість відео та аудіо однакові, тому потрібно налаштовувати часові параметри. Отримати відеозапис чи аудіокліп потрібної тривалості можна різними способами: приховати початок чи кінець певних відео чи аудіокліпів, застосувати відеоефекти Прискорення, у два рази або Уповільнення, у два рази відповідно для зменшення чи збільшення тривалості кліпу, додати до відеокліпу назви, титри чи додаткові зображення тощо. Тривалість відображення зображень та відеопереходів можна змінювати на Шкалі часу або за допомогою відповідних параметрів, що задані за замовчуванням.
Після завершення роботи над проектом можна зберегти готовий відеокліп як фільм у форматі відео. Для цього слід виконати вказівку Файл/Зберегти файл фільму, виконання якої запускає Майстер збереження фільмів. Залежно від того, де потрібно зберегти фільм, може бути обраний один із запропонованих варіантів. На наступних кроках роботи Майстра збереження фільмів пропонується вказати ім’я файла та параметри, що впливають на якість відео та обсяг файла, але можна не змінювати параметри, запропоновані за замовчуванням.
За допомогою вказівки Кліп/Шкала часу мовленнєвого супроводу або відповідної кнопки на Шкалі часу можна записати голосовий коментар з описом подій, що відображаються у відеозаписі.
Перед початком запису звукового коментаря слід відобразити Шкалу часу та встановити індикатор відтворення у місце відеозапису, де потрібно почати коментар, але в цьому положенні доріжка Звук чи Звук або музика має бути порожньою.
У вікні Шкала часу мовленнєвого супроводу за потреби можна встановити додаткові параметри та натиснути кнопку Запустити. У процесі запису коментаря у вікні Попереднього перегляду відображається відеозапис, що дає змогу синхронізувати коментар з відео. Для завершення запису слід натиснути кнопку Зупинити, далі буде запропоновано ввести ім’я файла, до якого буде записано коментар.
V. Закріплення вивченого матеріалу. 
Дайте відповідь на запитання: 
1. Як додати відео ефект?
2. Як додати перехід?
3. Як додати музичний супровід?
VI. Домашнє завдання
Вивчити матеріал по темі, підготуватися до практичної роботи. 
VII. Пыдсумок  уроку.

docx
Додано
5 серпня 2018
Переглядів
781
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку