Тема: "Османська імперія"

Про матеріал
Презентація на тему: "Османська імперія" Презентація на тему: "Османська імперія" Презентація на тему: "Османська імперія" Презентація на тему: "Османська імперія" Презентація на тему: "Османська імперія" Презентація на тему: "Османська імперія" Презентація на тему: "Османська імперія" Презентація на тему: "Османська імперія" Презентація на тему: "Османська імперія"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА: “Османська імперія”

Номер слайду 2

Османська держави утворена 1299р. Осман І (1299-1324)Мехмед ІІ Завойовник (1451-1481) – засновник Османської імперії

Номер слайду 3

Османська імперія в кінці XIII-XVIIст.

Номер слайду 4

Райя - феодально-залежний, прикріплений до землі феодала селянин, зобов'язаний виконувати численні повинності і платити податки на користь держателя землі і військові податки на користь казни. Харадж — у Османській імперії і других мусульманських країнах — подушний податок з немусульман. (Джизью).

Номер слайду 5

Константинополь – Стамбул(з 1453р.) Вступ Мехмеда II у Константинополь (1453)Собор Святої Софії — символ візантійського Константинополя

Номер слайду 6

Селім І Грізний (1512-1520) – об’єднав титул султана і халіфа. Султан – правитель ісламської держави Халіф - титул ісламського правителя, як керівника вірян і наступника Мухамеда, верховного глави ісламської громади, що вибирався для здійснення духовного і світського керівництва в ісламському світі. Збільшив територію Османської імперії вдвічі; 1516-1517рр. Селім І підкорив Єгипет, Сирію, Палестину, Ліван і Західну Аравію(разом з Меккою та Мединою).

Номер слайду 7

Державний устрій Османської імперіїДиван - вищий орган влади в ряді ісламських держав. Мулла – представники ісламського духовенства. Каді – мусульманські судді. Висока Порта – назва Османської імперії. Шейх-уль-іслам – астосовувався в Османській імперії до муфтія Константинополя, посада якого з часом набула величезного релігійно-політичного значення

Номер слайду 8

Османська армія. Сипахи - різновид турецької важкої кавалерії, що став разом з яничарами основним військовим підрозділом, використовуваним Османською імперією. Яничари - регулярна піхота в Османській імперії. Яничари спершу набиралися з полонених, потім поповнювалася примусовим набором дітей християн підданих (сербів, болгар та інших).

Номер слайду 9

Сулейман І Законодавець (Пишний) (1520-1566)Систематизував законодавство;Захопив м. Белград;Здобув перемогу над чесько-угорською армією в битві під Могачем (1526р.);1529р. – османи взяли в облогу Відень;Підкорив Ірак, Західну частину Грузії та Вірменії.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Битва біля мису Лепанто (1571р.)Іспано-італійський флот завдав поразки туркам, похитнувши Середземноморське панування Османської імперії.

Номер слайду 12

1683р. - Турецька армія взяла в облогу Відень. Пам'ятник козакам у Тюркеншанцпарку. Пам'ятник козакам. Леопольдсберг

Номер слайду 13

Ахмед III (1703-1730) Внаслідок російсько-турецьких війн ХVIII-XIX ст. – Османська імперія зазнавала все більших територіальних втрат

Номер слайду 14

Мечеть Шехзаде або Мечеть Принца (1543-1548)(архітектор Сінан)Мечеть Селіміє (1569-1575)

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Домашнє завдання: Параграф№19

pptx
Додано
15 лютого 2022
Переглядів
1594
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку