Тема: Психічне та емоційне здоров’я. Розвиток особистості, її психічних процесів. § 25

Про матеріал
Урок з Інтегрованого курсу "Здоров'я, безпека та добробут" для учнів 5 класу Тема: Психічне та емоційне здоров’я. Розвиток особистості, її психічних процесів. § 25.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Тема: Психічне та емоційне здоров’я. Розвиток особистості, її психічних процесів. § 25 План. Розвиток особистості;Психічне здоров’я;Емоційне здоров’я;Види емоцій;Почуття людини;Способи вираження почуттів;Вчимось правильно виражати свої емоції;

Номер слайду 3

Поміркуйте й обговоріть ситуацію. Богдан та  Дарина на  пере­рві посварилися і  стали один на  одного кричати. Денис, який виявився свідком цієї сцени, запитав: «А  чого, власне, ви кри­чите? Можна просто говорити, а  не кричати?». Богдан сказав: «Вона перша почала кричати!». Дарина помовчала й  відповіла: «А я  не знаю чому... Просто я  емоційна». Як ви вважаєте, яким способом треба виявляти свої емоції?Як показати своє невдо­волення в  іншій формі, тобто не кричати?

Номер слайду 4

Розвиток особистостіКожен з нас є індивідом. Індивід — це окремий представник людського роду. Однак ми всі маємо стати особистостями. Індивід - це унікальна особистість, складена з унікальних рис характеру, думок і почуттів. Кожна людина має свої вподобання, цінності і досвід, що формує її індивідуальність. Ми всі маємо стати особистостями. Особистість — це людина, яка має певні погляди, пере­конання, світогляд. Особистість активно виявляє власні здіб­ності. Поняття «особистість» характеризує суспільну сутність людини, а не біологічну. Особистістю не народжуються. Особистістю людина має стати!

Номер слайду 5

Особистістю стають завдяки розвитку. Розвиток — це такі зміни, які свідчать про вдосконалення людини. Особистість виявляється й формується в діяльності та спіл­куванні. Розвиток психологічної сфери включає процеси формування особистісної ідентичності, розвитку самосвідомості, самоконтролю, емоційного інтелекту, креативності та інтелектуальних здібностей. Як стають особистістю

Номер слайду 6

Кожна особистість є індивідуальною, тобто не схожою на інших. Для особистості є важливим розвиток психічних проце­сів. Розвиток мислення, логіки, мови, пам’яті, волі. Психічні процеси спрямовані на пізнання навколишнього та власного внутрішнього світу.

Номер слайду 7

Ознаки особистості Ознаками особистості є розумність, уміння керувати своєю поведінкою, аналізувати власні вчинки і відповідати за їхні наслідки. Особистість здатна до самовиховання й само­оцінки. Вона вміє самостійно приймати рішення.

Номер слайду 8

Психічне здоров’я. Слово «психіка» перекладається з давньогрецької як «дихання», «душа». Психіка є функцією нашого мозку. Саме завдяки мозку ми сприймаємо і розуміємо самих себе. Психіка допомагає людині: спілкуватися з іншими, продук­тивно працювати, протистояти стресовим ситуаціям. А ще психіка — це пам’ять, мислення, логіка, поведінка, інтелект, увага. Тому психічне здоров’я є для кожного дуже важли­вим. Якщо людина життєрадісна, відкрита, творча, то вона психологічно здорова.

Номер слайду 9

Емоційне здоров’я. Певні психічні стани, чуттєві переживання називаються емоціями.

Номер слайду 10

Спробуйте виконати завдання!Прочитайте в переліку літер ті, що роз­ташовані в такій послідовності: друга, шоста, восьма, чотирнадцята, сімнадцята, дев’ятнадцята, двадцять перша, двадцять четверта, двадцять шоста, — і ви дізнаєтеся, як перекладається слово «емоція» з латинської мови. В Х Ф У М В Ц И С И Н Б О Л В Л Ю З В М А Д Р Т О И ТНу що дізналися?

Номер слайду 11

Види емоційпозитивні емоціїнегативні емоціїДосягнення мети й задовольняя потреб людини, викликають у неї позитивні емоції: задоволення, радість, інтерес…Усе, що перешкоджає досягненню мети або реалізації потреб люди­ни, викликає в неї негативні емоції: невдоволення, журбу, страх, смуток, тривогу…

Номер слайду 12

Почуття людини. Почуття людини — це її ставлення до світу, до того, що вона робить, і до того, що з нею відбувається. Основною функцією емоцій і почуттів є регуляція людської поведінки. Емоції не можна стримувати, але треба виховувати в собі культуру почуттів і способи виявів емоцій і почуттів.

Номер слайду 13

Почуття людини визначаються її взаєминами з іншими людьми. Способи вираження почуттів регулюються звичаями та традиціями суспільства. Існує культура почуттів, яка допо­магає виражати їх у прийнятних для суспільства формах. Способи вираження почуттів. Маленька дитина такою культурою ще не володіє. Коли вона щось хоче, то починає плакати і кричати, вимагаючи бажаного. Такий прояв емоцій є неприпустимим для дорослої людини.

Номер слайду 14

З дитинства кожен із нас поступово вчиться володіти своїми емоціями, керувати ними, бути терплячими. Ми стаємо по­справжньому дорослими, коли навчилися керувати своїми емоціями, насамперед негативними. Бо про що свідчить нега­тивна емоція? Вона є проявом того, що ти не отримуєш бажане. Така поведінка дитини є помилковою. Доросла людина вміє поводитися в таких випадках правильно. Тобто таким чином, щоб отримати бажане, але кричати і сваритися для цього зовсім не обов’язково. Вчимось правильно виражати свої емоції

Номер слайду 15

Емоції — це неодмінна складова психічного життя людини. Вони можуть суттєво впливати на здоров’я. Інтерес і радість, подив і гнів, сором і провина — усі ці емоції впли­вають на організм людини. Позитивні емоції можуть поліп­шувати здоров’я, а негативні — погіршувати його. Людина має навчитися правильно виражати свої емоції, керувати ними, берегти своє психічне й емоційне здоров’я.

Номер слайду 16

Люди виявляють власні почуття, позитив­ні й негативні емоції насамперед через міміку. Міміка — це виразні рухи обличчя. Але почуття виявляються ще й у виразних рухах тіла, інтонації голосу.

Номер слайду 17

ПОРАДИ

Номер слайду 18

ПОРАДИ

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Опорні точки. (виписати)Психіка допомагає людині спілкуватися з  іншими, про­дуктивно працювати, протистояти стресовим ситуаціям. Психічне й  емо­ційне здоров’я мають значення для кожної людини. Для особистості є  важливим розвиток психічних процесів, таких як мислення, мова, пам’ять, логіка, воля. Домашнє завдання: Опрацювати матеріал § 25 Упишіть правильні слова, користуючись матеріалом параграфа. Особистість — це людина, яка має певні _________, переконання, світогляд; Розвиток — це такі зміни, які свідчать про __________людини; Індивід — це окремий _________ людського роду.

Номер слайду 21

3. Перепишіть у зошит та позначте ВСІ правильні твердження.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Унгурян Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
19 березня
Переглядів
265
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку