Тема : Спирти . Згубна дія спиртів на організм людини її психічну діяльність і соціальну поведінку.

Про матеріал
ознайомити учнів з небезпечними наслідками вживання алкоголю, навчити приймати свідомі рішення, показати практичне застосування спиртів, їх місце у життєдіяльності людини, підкреслити їх згубну дію на організм; поглибити знання про біологічну дію етанолу на організм, сформувати уявлення про механізм дії алкоголю на основні органи й системи людини
Перегляд файлу

Тема : Спирти . Згубна дія спиртів на організм людини її психічну діяльність і соціальну поведінку.

 

Мета:

навчальна : ознайомити учнів з небезпечними наслідками вживання алкоголю, навчити приймати свідомі рішення, показати практичне застосування спиртів, їх місце у життєдіяльності людини, підкреслити їх згубну дію на організм; поглибити знання про біологічну дію етанолу на організм, сформувати уявлення про механізм дії алкоголю на основні органи й системи людини.

 

розвиваюча: розвивати мовлення, логічне та критичне мислення, вміння працювати у групі, закріпляти навички роботи з джерелами інформації.

 

виховна: продовжити формування в учнів сучасного уявлення про здоровий спосіб життя і життєві навички, сприятливі для здоров'я, необхідність в організації дозвілля, виховувати негативне ставлення до алкоголю та через міжпредметну інтеграцію знань показати важливість відповідального відношення до свого здоров’я та здоров’я майбутніх дітей.

 

Епіграф : «Вино губить тілесне здоровя , розумові здібності, добробут сімї,губить душі людей і їхніх нащадків»

 

Девіз уроку: «Вважаю нещасливий той день, коли ти не засвоїв нічого нового». 

                                                                                                          Я.А.Коменський.

Хід уроку

 

Вступне слово вчителя біології.

 

1.На сьогоднішньому уроці ми розглянемо спирти, їх будову, хімічні властивості, застосування , а також звернемо увагу на негативний вплив алкоголю на організм людини, з’ясуємо які саме речовини гублять здоров’я і є отрутою, наркотиком, а які ліками. Чому ці речовини відбирають у дітей здоров’я і навіть життя, калічать молоде покоління та спричинюють народження хворих дітей.

Здоров’я – найбільше багатство людини, бережіть його змолоду, не вживайте речовини, які згублять його. Народна мудрість говорить:» Щоб подолати ворога, треба знати його в обличчя». Тож дізнаємося про підступних ворогів людини, щоб зуміти їх здолати.

Виникнення людської цивілізації призвело не тільки до розвитку і вдосконалення суспільства, але й до появи таких вад, як пияцтво та алкоголізм, що виникають на фоні нових технологічних досягнень у виробництві алкоголю.

Алкоголь-отрута. Це загальновідома істина. Чому ж людство до сьогодні не може побороти цього одурманюючого монстра?.

Існує викривлена думка, що алкоголь у малих дозах і слабоалкогольні напої не шкідливі. Вони піднімають настрій, роблять людину активнішою, безпечнішою. На жаль, це не так. Більшість людей, які стверджують це, не володіють інформацією про цю згубну звичку. Насправді, всі людські органи є мішенями алкоголю. Через високу розчинність він швидко всмоктується в кров і спричиняє поступове отруєння організму. Під впливом спиртного у людини послаблюється увага,загальмовується реакція, порушується координація рухів, з’являється  розв’язаність. Людина стає не лише неприємною, ай небезпечною, скажімо, за кермом автомобіля, коли треба швидко приймати рішення й точно їх виконувати. Наслідки вживання алкоголю ще згубніші коли людина п’є постійно: вона звикає до нього, і зрештою настає важка хвороба-алкоголізм. Спирт у разі тривалого впливу на організм викликає глибоке порушення нервової системи, серцево-судинної, травного тракту…

Особливо небезпечний алкоголь для молодих людей, бо в організмі, який росте, інтенсивно відбувається процес обміну речовин, і він особливо чутливий до токсичної дії алкоголю. Тому підлітки швидше, ніж дорослі, можуть підірвати здоров’я, захворіти на алкоголізм, і деградувати як особистість.

З глибини століть до нас дійшла інформація про те, що діти наших пращурів вживали як напої тільки молоко і воду. У давніх греків вино було під суворою забороною до 18 років. На жаль у сучасному світі ми маємо тенденцію до зменшення віку осіб які вживають алкоголь.

 

Проблемне запитання: Що ж таке алкоголь? Чому, знаючи про його небезпеку, людство не відмовляється від його вживання?Алкоголь - це друг чи ворог?

 

 

На сьогоднішній урок учні мали завдання підготувати міні- проекти з даного питання. Сьогодні ми постараємося дослідити це на уроці і розпочнемо з історії виникнення спирту.

 

2.Історія виникнення спирту

 

 

 

У 1842 році німецький хімік Якоб Генріх Вільгельм Шіль (1813-1889) відкрив, що спирти утворюють гомологічний ряд, відрізняючись на деяку постійну величину. Щоправда, він помилився описавши її як C2H2. Через два роки, інший хімік Шарль Жерар встановив правильне гомологічне співвідношення CH2 і передбачив формулу і властивості невідомого в ті роки пропілового спирту.

 

У 1850 році англійський хімік Олександр Вільямсон, досліджуючи реакцію алкоголятів з етилйодидом, встановив, що етиловий спирт є похідним від води з одним заміщеним Гідрогеном, експериментально підтвердив формулу  C2H5OH. .

 

Вчитель хімії:

 

Зараз ми дослідимо хімічну будову спиртів.

 

Крім молекул Карбону та Гідрогену органічні речовини можуть містити інші атоми хімічних елементів. Сьогодні ми познайомимося з найпростішими органічними сполуками, що містять атоми Оксигену. Їх ще називають оксигеновмісними. Це – спирти.

Спирти –  сполуки, похідні насичених вуглеводнів, де один або кілька атомів Гідрогену заміщені на групу –ОН.

 

Спирти, що містять одну групу –ОН, називаються одноатомними, від двох,

СН4            СН3-ОН

С2Н6             С2Н5-ОН

або більше – багатоатомні.

 

Результат пошуку зображень за запитом "структурна формула гліцерину"

 

 

Загальна формула одноатомних спиртів СnH2п+1ОН або СnH2п+2О.

 

 

Групу - ОН називають функціональною групою, так як вона визначає хімічні властивості даного класу речовин.

Назву спирту утворюють від назви відповідного насиченого вуглеводню, додаючи до неї суфікс -ол.

СН3ОН – метанол (метиловий спирт)

С2Н5ОН – етанол (етиловий спирт)

 

 Метанол і етанол – найбільш розповсюджені спирти . Вони практично не відрізняються за запахом , тому найчастіше трапляються випадки отруєння метанолом . Метанол , на відмінну від етанолу є сильнішою отрутою . Навіть невеликі його дози можуть призвести до сліпоти ,і навіть до смерті . Етанол є антидотом при отруєнні метанолом . Тому , після промивання шлунка , необхідно прийняти етанол .

За хімічним механізмом алкоголізм є окремим випадком наркотичної залежності , тобто порушує певні ланки обміну речовин .

 У малих дозах етанол присутній в організмі . Це є нормальним явищем , ферментні системи підтримують рівновагу між етанолом і ацетальдегідом , продуктом окиснення , що знешкоджується у печінці . Коли надлишок ацетальдегіду , створюється навантаження на печінку , спричиняючи тяжкі захворювання .

Метанол

Метанол широко застосовується для добуван­ня формальдегіду, необхідного для виробництва пластмас. Він використовується як розчинник та для багатьох органічних синтезів. Розробляється багато нових технологічних процесів на основі використання метанолу як вихідного продукту для добування потрібних речовин і матеріалів тому, що він є дуже активною хімічною речовиною.

Перспективним є використання метилового спирту як паль­ного для двигунів, оскільки добавка його до бензину підвищує октанове число і знижує утворення шкідливих речовин у ви­хлопних газах. Двигуни, які працюють на метанолі, вважаються екологічно чистими, а це сприятиме збереженню  стану довкілля.

 

Етанол

Етанол — багатотоннажний продукт хімічної промисловості. За об'ємом виробництва він посідає перше місце серед інших органічних продуктів. У дуже великих кількостях його використовують для добування синтетичного каучуку і вироб­ництва пластмас.

Етанол використовується як розчинник для виготовлення одеколонів, духів, лаків, для консервування анатомічних пре­паратів. Його застосовують для добування багатьох органічних речовин: діетилового естеру, барвників, харчової оцтової кисло­ти, бездимного пороху тощо. Етиловий спирт у суміші з бензи­ном може використовуватися як паливо для двигунів внутрі­шнього згоряння. Дуже часто його денатурують, тобто до спир­ту додають інші речовини чи барвники, щоб зробити його непридатним для вживання.

Крім того, етанол застосовують у медицині як засіб дезінфекції та приготування багатьох препаратів, що являють собою спиртові розчини різних речовин: йодна настойка, «зеленка», борний спирт і т.п.

 

 

       Гліцерин

 

Застосування гліцерину

                  

 

3. Робота в групах

 

Назва спирту

Властивості  і застосування

Етанол

- Антисептик: 70% розчину спирту застосовують у хірургії для обробки операційного столу, рук хірургів, хірургічних інструментів;

- Зовнішньо для лікування опіків І-ІІ ступенів, для компресів і як дезінфікуючий препарат;

- Для одержання діетилового етеру, харчової оцтової кислоти та інших органічних речовин;

- Для виготовлення спиртових настоянок, екстрактів рослинних речовин, розчинів; 

- Як розчинник у виготовленні одеколонів, парфумів, лаків;

- Для консервування анатомічних препаратів;

- Для приготування спиртових напоїв;

- У суміші з бензином – пальне для двигунів внутрішнього згоряння.

Метанол

- Для виробництва формаліну, карбамідних смол, синтетичних канчуків, полівінілового спирту, для хімічного захисту рослин, виробництва фотоплівки, барвників, фарб, лаків;

- Як паливо (в Японії запропонували повністю перейти на метанол як паливо), додавання його до бензину збільшує ступінь стиснення, підвищує октанове число;

- Як фіксуючий засіб у гістологічних дослідженнях мазків крові та інших лабораторних препаратів;

- Як розчинник у клініко-біологічних лабораторіях

- Для виготовлення уротропіну – лікарського засобу, протизапальна й бактерицидна дія якого зумовлена утворенням формальдегіду у кислому середовищі.

Гліцерин

- У текстильній промисловості, у ткацтві, прядінні, друкуванні. Він надає тканинам м’якості й еластичності;

- У харчовій промисловості: для виробництва екстрактів кави, чаю, імбиру та інших рослинних речовин;

- Є ефективним лікарським засобом (підвищує осмотичний тиск)

- Міститься у великій кількості мил, що надає їм посиленої миючої здатності;

- Важлива складова процесу отримання пластмас і смол;

- Застосовують у косметології. Він активно зволожує шкіру.

 

  • Підсумок роботи в групах.

 

Вчитель біології

 

Здавна людині відома велика кількість отруйних речовин , всі вони відрізняються силою дії на організм. Серед них виділяють речовину, яка відома в медицині як протоплазматична отрута, - це етиловий спирт.

 - Етиловий спирт – це отрута чи ні?

 - Що ми розуміємо під словом «отрута»?

 - Що таке алкоголь?

 

 

 

 

 

 

Сьогодні на уроці ми розглянемо дію етилового спирту на організм людини , особливу увагу звернемо на негативний вплив на  системи органів .

Як ви гадаєте , чому на сьогоднішньому уроці ми звернемо увагу на саме цю проблему?

Смертність від алкоголізму перевищує число смертельних випадків , викликаних всіма інфекційними хворобами разом.

Алкоголь губить майбутнє покоління .

 

 Про негативний вплив вина відомо із старовини . В стародавній Греції та Риму молодим людям забороняли вживати алкоголь , а на Русі з давніх пір вважалося поганою звичкою пити на власному весіллі.

 

То який же шлях долає алкоголь в нашому організмі?

 

 

Учитель біології А зараз розглянемо, які наслідки вживання алкоголю для організму людини. Деякі учні завчасно отримали завдання підготувати міні-проекти про вплив алкоголю на різні системи органів людини..

 

4. Міні-проекти учнів

 

1.Міні –проект вплив алкоголю на травну систему

 

Органи, що відносяться до цієї системи, першими стикаються з агресивним середовищем, яким і є алкоголь . Причому, що цілком зрозуміло, верхні відділи кишкової трубки, а саме стравохід, шлунок, дванадцятипала кишка і підшлункова залоза, страждають найбільше.

Оскільки етиловий спирт, навіть у невеликих концентраціях, може чинити сильну подразнюючу дію, людина,яка  постійно вживає ці напої, буде мати проблеми, так чи інакше пов'язані з ураженням цих анатомічних утворень.

Ураження  шлунка

Виражатися це може по-різному. У більшій частині випадків, буде спостерігатися порушення травлення. Секреторна діяльність слизової оболонки буде значно порушена. Як наслідок, виникне дефіцит багатьох ферментів, необхідних для розщеплення їжі.

У результаті цього страждати буде вже весь організм, адже кожен орган має потребу в постійному надходженні поживних речовин, які потрібні для здійснення специфічних функцій.

Ураження підшлункової залози

Вплив алкоголю на підшлункову залозу, мабуть, ще більш значніший. Під дією етилового спирту відбувається омертвіння і подальше рубцювання цього органу.

Так як біологічна роль цього анатомічного органу полягає не тільки в продукуванні травних ферментів, але ще й у виділенні гормону інсуліну, цілком прогнозовано, що любителів непомірних вживань може підстерігати дуже серйозна напасть, що називається цукровий діабет.

Відомо, що при цьому захворюванні в патологічний процес втягуються всі без винятку органи нашого тіла. І серед причин смертності населення цукровий діабет міцно утримує одну з лідируючих позицій.

Ураження печінки

Вплив етилового спирту на печінку - досить значний. Багато фахівців вважають алкоголь прямою  гепатотропною отрутою, а це означає, що цей орган при алкоголізмі страждає, мабуть, найбільше. Внаслідок ураження печінкових клітин, відбувається поступове заміщення паренхіматозної тканини рубцевою.

Цілком зрозуміло, що такий орган вже не може виконувати покладені на нього функції, пов'язані, насамперед, із знешкодженням багатьох токсичних речовин, що є кінцевими продуктами обмінних процесів.

З плином років, патологічний процес охоплює більшу частину печінки, яка зморщується, зменшується в розмірах, повністю перестає виконувати властиві їй функції. Це захворювання називається цироз печінки.

Зрозуміло, що за один день воно не виникне, як правило, йому передує алкогольний гепатит, який без належних заходів, в більшості випадків трансформується в дану патологію.

 Не можна не згадати про те, що алкоголь, будучи речовиною токсичною, небезпечно впливає не тільки на шлунок, а й на кишечник. Оскільки в кишечнику накопичується перероблена їжа, яка з часом виводиться з організму, то при змішуванні їжі з алкоголем виходить безліч шкідливих речовин, які при розпаді затримуються в товстому кишечнику, всмоктуючись в його тканини. При цьому відбувається постійна інтоксикація і значно підвищується ризик розвитку ракових пухлин в товстому кишечнику і шлунку. Пухлини в шлунково-кишковому тракті діагностуються досить складно і часто на вже  на неоперабельних стадіях. Рак в травній системі на порядок частіше зустрічається у людей, які регулярно вживають алкоголь.

2.Вплив алкоголю на нервову систему

Згубний вплив вживання алкоголю на організм людини

Вплив алкоголю на головний мозок Величезну небезпеку становить алкоголь для такого складного і чутливого до будь-яких подразників органу, як головний мозок. Мозок відповідає за функціонування всього організму, рухові функції і розумові процеси. У ньому мільярди нейронів і мікроскопічних капілярів. Потрапляючи в кров, алкоголь має властивість склеювати еритроцити (червоні кров'яні тільця), що особливо небезпечно для мозку, оскільки такі кров'яні згустки закупорюють дрібні кровоносні судини, перекриваючи доступ кисню до мозкових клітин, в результаті чого вони гинуть від кисневого голодування. Кора головного мозку руйнується, це впливає на мозкову діяльність, утворюються тромби і підвищується ризик інсульту, наслідки від якого можуть бути дуже і дуже важкими, до повної втрати контролю над своїм тілом і моментальної смерті внаслідок перерваного тромбу і крововиливу в мозок

Нервова система людини, як і травна, піддається найсильнішому впливу при вживанні навіть незначних кількостей алкоголю. Саме завдяки впливу на мозок, спиртні напої і стали такими популярними. Виникає почуття, легкості, безтурботності, все проблем відходять на задній план.

Після прийому етилового спирту, в центральній нервовій системі, точніше в корі головного мозку, відзначається найвища його концентрація. Навіть якщо його кількість в крові мізерна, його шкідливий вплив все одно проявляється. Будь-який  прийом алкоголю супроводжується відмиранням величезної кількості нейронів, які, як відомо, не відновлюються.Алкоголь зберігається в головному мозку до 90 днів.Якщо випити 20-40 г. спиртного то функції мозку повністю відновлюються лише на 12-20 –й день. У разі тяжкого отруєння алкоголем гине 10 млн. клітин сірої речовини головного мозку, який не відновлюється. У людини приблизно 17 млрд. клітин , отже, не важко порахувати , скільки років потрібно напиватися до безтями,щоб втратити людський вигляд.

Якщо вживати спиртне із завидною постійністю, процес ураження нервової тканини, з роками, стає досить значним. Проявляється це в зниженні розумових і інтелектуальних здібностей, порушенні пам'яті, може виникнути порушення функціонування багатьох органів, внаслідок зниження регулюючого впливу нервової системи. Така людина поступово стає інвалідом.

 

3.Вплив алкоголю на поведінку і психіку

 

Для того, хто випиває рідко і в міру, важко уявити, наскільки сильно вплив алкоголю на психіку людини. І тим не менше це так - часто той, хто відчуває сильну психічну залежність від спиртного, навіть сам собі не здатний в цьому зізнатися. І поки що п'є обманює себе (але не оточуючих), запевняючи у власній свободі від алкоголю, останній робить свою чорну справу.

Як впливає алкоголь на психіку на фізіологічному рівні ?

Випивши пару келихів вина, ви можете відчути незрозумілу радість і завзяття, поліпшення настрою і навіть ейфорію - це все відбувається за рахунок відразу двох процесів, що відбуваються в організмі, які запускає алкоголь:

1. Збільшення кількості морфіноподібних речовин у головному мозку і крові.

2. Посилення синтезу дофаміну - це нейромедіатор, який якраз відповідає за настрій, енергійність і працездатність і за тонус судин.

Як саме впливає алкоголь на ці процеси ? У першому випадку ендогенні опіанти (морфіноподібні речовини) виділяються з нейронів головного мозку, які розчиняє спирт. У другому випадку в організмі людини запускається складний механізм, пов'язаний із впливом етанолу на нервові імпульси, які проходять від центрів регуляції синтезу і назад.

Як виявляється зміна психіки при сп'янінні алкоголем ?

Спиртне може допомогти соромливому або відлюдкуватої людині в соціалізації, тобто встановленні більш близьких контактів з іншими людьми - під впливом алкоголю у багатьох проходить страх спілкування, скутість, невпевненість, нетоваристкість. Це пояснюється тим, що відбувається гальмування кори головного мозку, а адже саме вона відповідальна за усвідомлена поведінка, в тому числі це стосується особистісних чи соціальних заборон.

Але що ж трапиться при збільшенні дози спиртного?

Гальмування кори мозку посилюється і це може призвести до повного блокування моральних, етичних і соціально-значущих норм і заборон. Мало того, що людина втрачає контроль над собою , так він ще й виявляє всі свої (іноді вельми неприємні) підсвідомі прагнення. А адже саме свідомі процеси, за які відповідає кора головного мозку, і відрізняють людини від мавпи та інших тварин. І кому ж ми уподібнюємося, втрачаючи контроль над своєю свідомістю? Відповідь очевидна.

Іноді розвивається синдром психічного автоматизму - питущому здається, що ним керують, його переслідують.

Але найцікавіше - підступність алкоголю в тому, що складно точно визначити ту тонку грань, після якого людини може «понести» - втрата орієнтирів дуже індивідуальна і залежить від особливостей індивіда, стану здоров'я та стажу вживання алкогольних напоїв. Один вип'є стакан пива і через півгодини буде лежати обличчям в салаті, другий - і після пляшки коньяку може виразно і з виразом цитувати поеми Маяковського.

У чому виражається психічна залежність від алкоголю ?

Зверніть увагу - у людей, захоплених алкоголем, можна знайти безліч спільних рис, які вказують на їх психічну залежність від алкоголю:

1. Будь-які стреси і незначні напруги «запиваются» алкоголем,

2. Приводом для випивки також є добре чи погане настрій,

3. Людина втрачає контроль за кількістю випитого,

4. Втрата пам'яті при сильному сп'янінні,

5. Прагнення приховати захоплення алкоголем від тих, хто це засуджує,

6. Втрата нормальних малоп'ющих друзів і знайомих і прагнення оточити себе тими, «з ким можна добре посидіти».

7. Пояснення причин зловживання алкоголем невдачами і безперспективністю.

Особливо дикі розлади психіки відбуваються при білій гарячці - зазвичай вони наступають після припинення запою, на 2-3 день, на тлі страху, неспокою, галюцинацій, вегетативних розладів. Людина повністю втрачає орієнтацію в просторі та часі, часом алкоголіки бачать страхітливі зорові галюцинації, через що вони починають вести себе самим непередбачуваним чином. Саме в такі моменти п'яні люди скоюють злочини й самогубства.

 

4.Серцево-судинна

 

Вплив алкоголю на серце .

Алкоголізм та його наслідки для серця вельми негативні і небезпечні, оскільки серце є головним органом, за допомогою якого здійснюється кровообіг в нашому організмі, при попаданні алкоголю в кров воно першим отримує на себе удар. За статистикою, більше третини всіх смертей від хвороб серця пов'язано з вживанням алкоголю. Переганяючи кров наповнену алкоголем, воно працює в посиленому режимі, при цьому навантаження на нього зростає в кілька разів, саме тому у людей в стані алкогольного сп'яніння спостерігається прискорене серцебиття, при цьому відбувається порушення нормального кровообігу, підвищується кров'яний тиск, що веде до руйнування найдрібніших кровоносних судин. Саме наочне тому підтвердження це почервоніння в області носа у часто питущих людей і почервонілі очні білки, як правило, на ранок після прийняття дози алкоголю. Алкоголь викликає в досить ранньому віці серцево-судинні захворювання, вже в 35 - 40 років питущі люди починають відчувати ознаки гіпертонії, помічають перебої в роботі серця, або неприємні поколювання. Все це із за того, що серце під впливом алкоголю помітно слабшає, покривається жиром і  йому стає все важче переганяти цілодобово кров. Звідси інфаркти та інсульти, які нерідко призводять до передчасної смерті людей у досить молодому і продуктивному віці. Часто після прийняття алкоголю вранці людина відчуває болі в серці,брак повітря,присутній стан страху,підвищене потовиділення,задишка,набряки нижніх кінцівок,паморочиться голова.Серце людей, що зловживають випивкою, має потовщені стінки , розширені порожнини,порушується ритм серцевої діяльності. Це проявляється тріпотінням передсердь, миготливою аритмією,несвоєчасною деполяризацією та скороченням всього міокарда або його відсіків. Відновити колишню діяльність непросто,оскільки порушуються хімічні процеси в клітинах.

      Алкоголь викликає злипання тромбоцитарних клітин, яке відбувається внаслідок зневоднення плазми крові. Результатом може стати утворення тромбів.

      Постійний прийом спиртних напоїв послаблює імунну систему. Знижується кількість фагоцитарних клітин і лімфоцитів,що відповідають за захисні функції організму.

 

 
 

5.Дихальна

 

Вплив алкоголю на легені .

На перший погляд може здатися, що алкоголь не має ніякого відношення до дихальної системі і вплив на легені надавати не повинен, однак це не так. Алкогольні пари конденсуються в легенях і з диханням виводяться з організму, а оскільки алкоголь речовина агресивна, то вона руйнує легеневу тканину, що неминуче веде до погіршення роботи легенів. Під впливом алкоголю легені починають працювати в посиленому режимі, оскільки організму стає необхідним більше повітря. Однак посилена робота легенів ніяк не збільшує надходження в організм кисню, а скоріше навпаки, це веде до осушення слизових оболонок дихальних шляхів, які повинні захищати організм від попадання в нього шкідливих бактерій. Із-за цього імунітет організму слабшає, а найголовніше, що виникає підвищена небезпека розвитку туберкульозу. Перші симптоми його появи - це кашель, який відзначається у багатьох людей, що страждають алкогольною залежністю. Найчастіше це відбувається на наступний день після вживання алкоголю, він може бути сухим або з мокротою. За статистикою 65-70 % розвитку туберкульозу відбувається на тлі надмірного вживання алкоголю, який значно знижує природний захист організму. Туберкульоз протікає важко і виліковується довго, за умови повної відмови від усіх шкідливих звичок. Крім всього іншого, він є небезпечним захворюванням, що передається по повітрю, тому всіх хворих з відкритою формою туберкульозу в обов'язковому порядку ізолюють у спеціальні лікувальні заклади.

 

6.Видільна

 

Вплив алкоголю на нирки .

Роль нирок в організмі не менш важлива, ніж роль печінки. Вони виконують роль фільтра і виводять з організму велику частину відпрацьованих продуктів життєдіяльності і є головним органом сечовидільної системи. Вплив алкоголю на нирки не менш згубний ніж на всі інші органи, оскільки токсини виходять внаслідок переробки алкоголю печінкою, які перед тим як вийти з організму, проходять через нирки. Вплив алкоголю супроводжується постійною інтоксикацією нирок, а з часом знижує їх функції, що веде до недостатнього виведення з організму залишкових продуктів життєдіяльності. В результаті відбувається отруєння організму, зниження імунітету, з'являється сприятливе середовище для розмноження вірусів і появи багатьох хвороб, які зазвичай навіть не пов'язують з погіршенням роботи нирок. Крім того, відбувається підрив роботи всієї сечовидільної системи, з'являється ризик виникнення каменів у нирках і злоякісних пухлин, які можна усунути тільки шляхом хірургічного втручання, а в багатьох випадках пухлини діагностуються вже на стадії, коли їх усунення вже неможливе, що неминуче веде до втрати нирки або до смертельного результату.

 

 

7.Вплив алкоголю на репродуктивні органи людини

 

 Повноцінна робота статевих органів залежить не тільки від фізичного стану організму, але і від нормальної мозкової активності, а алкоголь негативно впливає на те й інше. Здоров'я статевих органів підривається в результаті вживання алкоголю не менше, ніж інші органи необхідні для нормального функціонування організму. Внаслідок порушення кровообігу, викликаного алкоголем, статеві органи починають страждати від нестачі крові, яка повинна постачати їх киснем, це порушення кровообігу помітно позначається на якості ерекції у чоловіків, які постійно вживають алкоголь

 

Як діє спирт на чоловічу репродуктивну систему?

 - зменшується секреція статевих залоз чоловіка . У хронічного алкоголіка виробляється 20млн. сперматозоїдів на 1мл. насінної рідини , коли у здорового чоловіка – 60-120 на 3мл.

 - Знижується активність сперматозоїдів.

 - Знижується в крові рівень тестостерону , що приводить до порушень в чоловічій статевій сфері .

 - Тривале споживання – необоротне безпліддя та імпотенція.

 

Як діє спирт на жіночу репродуктивну систему?

 - порушення циклів

 - жирове переродження яєчників

 - рідше вагітніють , важче зберегти вагітність

 - алкоголь руйнує мембрани статевих клітин , внутрішні елементи яйцеклітини зазнають глибоких змін , що призводить до різноманітних мутацій .

 Алкоголь та інші наркотичні речовини шкідливо впливають на статеву систему жінки і чоловіка , знижують вироблення статевих клітин .

 Дія алкоголю на етапі внутрішньоутробного розвитку приводить до недорозвинення плоду або окремих його органів , підвищення смертності новонароджених.

 

Алкоголь, що потрапляє в організм дитини через молоко матері, викликає нервові розлади (порушення психіки , розумова відсталість , захворювання органів травлення, серцево – судинної системи та ін..

 

В к.ХХ ст. . французький лікар Демме , вивчаючи нащадків сімей алкоголіків, встановив, що із 505 дітей – 18%- загинули в ранньому дитинстві , 10 % - страдали епілепсією та водянкою мозку, 12% росли ідіотами , 10% були здоровими , останні - мали незначні вади розвитку , фізично і розумово відсталі.

 Чи винні діти у діях їх батьків?

 

Висновок:

 Алкоголь та інші наркотичні речовини шкідливо впливають на статеву систему жінки і чоловіка , знижують вироблення статевих клітин .

 Негативно впливають на розвиток зародка і плоду ;

 Здорова, розумна і красива дитина народжується у здорових батьків .

 

Рефлексія

 

- Що найбільше мені запам’яталося ? Що мене вразило ?

 

- Продовжте думку :

 

-Алкоголь і вагітність - …. ( несумісні)

 

- Всі біди від …….. неправильного способу життя

 

- Метанол  для організму …   надзвичайно отруйна рідина.

- Потрапляння в організм людини 10мл етанолу викликає атрофію зорового нерва, внаслідок чого наступає сліпота.

- 25 мл метанолу …   спричиняють смерть.

- Етанол – …  головний компонент алкогольних напоїв.

- За фізіологічною дією на організм це …   наркотик,

- Який в невеликих дозах викликає    ….   стан сп’яніння,

  у великих навіть … - смерть.

- Вживання напоїв, що містять етанол (алкогольні напої), викликає страшне захворювання – …  алкоголізм.

- Особливо небезпечний алкоголь для    дитячого організму.

- Під дією алкоголю знижується …  швидкість реакції, здатність мислити, сповільнюється мовлення, втрачається контроль над координацією рухів.

 

 Крім того, вживання алкоголю призводить до неадекватних вчинків. Це і пояснює те, що найбільшу кількість злочинів люди скоюють в стані алкогольного сп’яніння. Саме через це в багатьох країнах світу існує сувора заборона на вживання алкоголю.

 

ІІІ. Узагальнення знань та вмінь учнів

 

Як практично провести надання першої допомоги при  алкогольному сп’янінні, яке ділиться на три ступені ? :

 

I ступінь(легка) – видимі ознаки алкогольного сп’яніння або відсутні, або виражені в незначній мірі і на наступний день ніяких наслідків немає.

 

IІ ступінь(при сп’янінні середньої важкості симптоми алкогольної інтоксикації явно виражені. Сп’яніння поступово переходить у сонливість, людина перестає говорити, намагається робити вигляд, що слухає співрозмовника, не може сконцентрувати увагу і погляд і з часом засинає. Після сну проявляються ознаки похмільного синдрому, що характеризується головним болем, в’ялістю, відсутністю апетиту, погіршенням настрою, невдоволенням собою і оточуючими,  непереносимістю яскравого світла, гучних звуків,роздратованістю, зниженням працездатності.

 

IІІ ступінь (при сп’янінні важкого ступеня часто (в 75% випадків) відмічається блювота, мимовільне сечовиділення, виражені всі симптоми інтоксикації, при наростанні яких розвивається кома.

 

Допомога:

 При алкогольному сп’янінні середньої важкості і важкому треба якомога швидше вивести токсичні речовини з організму. Крім промивання шлунку, яке проводиться шляхом штучного викликання блювоти, можна застосувати форсований діурез. Для цього потерпілому потрібно дати фуросемід і поїти водою, чаєм, соками.Також для проведення інтоксикації організму потрібно використати активоване вугілля в розрахунку 1 таблетка на 10 кг ваги тіла.

 

Учитель.

 

Наші дослідження в країну спиртів завершилася. Перепусткою через кордон знову стануть набуті вами сьогодні знання з  біології і хімії.

 

Проводжу бліц-закріплення вивченого матеріалу. (Учні повинні якомога швидше відповісти на запитання учителя).

 

1.  Функціональна група спиртів… (гідроксильна група).

2.  Спирт з найпростішою формулою… (метанол).

3.  Всі спирти мають спільну ознаку, яку можна визначити за допомогою нюху… (запах)

4.  Органічні речовини, у молекулах яких міститься гідроксогрупа, з'єднана з вуглеводневим радикалом… (спир­ти).

5.  Всі спирти за агрегатним станом… (рідини).

6.  Другий у гомологічному ряду насичених одноатомних спиртів… (етанол).

7.  Усі спирти для людського організму… (отруйні).

8.  Назва хвороби, що викликається залежністю від уживання спирт­них напоїв… (алкоголізм).

9. Галузь, яка використовує спирт для виготовлення духів, одеколону… (парфумерія)

10.  З етилового спирту одержують харчову оцтову… (кислоту).

11.  На основі спирту у фармакології виготовляють… (ліки)

12.  При повному окисненні спиртів утворюється вода і… (вуглекислий газ).

 

ІV. Домашнє завдання

 

1. Опрацювати параграф підручника, згідно вивченого матеріалу.

2. Творча робота. Виконати звернення до всіх людей з пропозицією, щодо впливу алкоголю на організм (гасло, малюнок, вірш, презентація на комп’ютері).

 

V. Підсумок уроку

 

Підсумок уроку проводжу у вигляді рефлексивного тесту

 

1.  Я дізнався (дізналася) про багато нового.                                           (Так)     (Ні)

2.  Мені це стане в пригоді в житті.                                                          (Так)     (Ні)

3.  На уроці було про що подумати.                                                          (Так)     (Ні)

4.  На всі запитання, що виникли на уроці, я одержав (-ла) відповіді.  (Так)     (Ні)

5.  На уроці я попрацював (-ла) сумлінно і мети уроку досяг (-ла).      (Так)     (Ні)

 

 

 

doc
Додано
1 березня 2019
Переглядів
10680
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку