Тема: Веселий свій таночок танцює снігопад.

Про матеріал
Мета: Розширити уявлення дітей про красу природи взимку; розвивати позитивно-емоційне ставлення до пізнання навколишнього, розвивати читацькі уміння і навички, творчу уяву; вчити дітей правильно, виразно читати поетичні твори, зв’язно висловлювати свої думки; збагачувати словниковий запас учнів; виховувати спостережливість, любов до природи, бажання допомагати пернатим друзям; формувати навички пошукової діяльності на основі спільної праці; узагальнити знання учнів про зміни в життті тварин взимку; вчити класифікувати та систематизувати ознаки; вчити працювати в групах; навчити учнів самостійно опрацьовувати матеріал з обраної теми;
Перегляд файлу

 

 

Тема: Веселий свій таночок танцює снігопад. 

Мета: Розширити уявлення дітей про красу природи взимку; розвивати позитивно-емоційне ставлення до пізнання навколишнього, розвивати читацькі уміння і навички, творчу уяву; вчити дітей правильно, виразно читати поетичні твори, зв’язно висловлювати свої думки; збагачувати словниковий запас учнів; виховувати спостережливість, любов до природи, бажання допомагати пернатим друзям; формувати навички пошукової діяльності на основі спільної праці; узагальнити знання учнів про зміни в життті тварин взимку; вчити класифікувати та систематизувати ознаки; вчити працювати в групах; навчити учнів самостійно опрацьовувати матеріал з обраної теми;

Хід уроку 

І. Постановка проблеми

- Відгадайте загадку?

Стало біло навкруги -

 Я розтрушую сніги,

 Наганяю холоди,

Води сковую в льоди,

 В дружбі з дітьми я всіма.

 Здогадались? Я.... (Зима)

 

  • Чи хотіли б ви дізнатись більше про цю пору року?

Гостює в нас зима 
Гостює в нас зима 
Летять, летять сніжинки 
На поле, ліс і сад, 
Веселий свій таночок 
Танцює снігопад. 
Надворі – лютий холод, 
Тепла давно нема. 
Заліз в копичку зайчик 
І солодко дріма. 
Мете хвостом лисичка 
Сніжок біля сосни. 
В барлозі спить ведмедик, 
Солодкі бачить сни. 

 

Вчитель  -Сьогодні до нас на урок завітали веселі, пухнасті подружки зими  - сніжинки. Вони розкажуть нам цікаві зимові історії, пограють з нами у ігри і обов’язково перевірять ваші знання.  А перед тим як розпочати веселі ігри сніжинки хочуть перевірити ваш настрій.

 

 

 

 

 

 «Сніжинки настрою»

D:\МАЙО\Школа\4 клас\Літ чит\зима позак чит\Сніжинки\апвпв.jpgD:\МАЙО\Школа\4 клас\Літ чит\зима позак чит\Сніжинки\авпролдж.jpgD:\МАЙО\Школа\4 клас\Літ чит\зима позак чит\Сніжинки\a75124eb975647c727f97dd5c3a1a2f4.jpg

-Ось перша наша гостя хоче перевірити чи знаєте як називаються зимові місяці?

-Що ви знаєте про зимові місяці?


Повідомлення 1. 

Грудень рік кінчає, зиму починає. Зима розпочинається в грудні, і в народі цей місяць назвали «першозимник», грудень-студень (на всю зиму землю вистужує). В цьому місяці дні найкоротші, а ночі найдовші. Тому його ще іменували «ніч року». 
Грудень - від слова груддя. Після осінніх дощів розтоптані возами грунтівки замерзали. Їздити такими дорогами було важко - заважали замерзлі грудки. 
Сховав грудень під кригою водоймища, розмалював шибки сріблом, повдягав у білі мережива ліси, кожну грудочку землі перетворив на міцну грудку. 
У народі його звали: лютень, хмурень, стужайло, мостовик, трусим. 

Повідомлення 2. 

Січень — найсуворіший з усіх місяців. Славиться тріскучими морозами й дошкульними завірюхами. Українська назва цього місяця походить від словосполучення «січе сніг». Січень - середина календарної зими, її верхівка. За народними прикметами, якщо в січні буває тепло, то в лютому слід чекати великих тривалих морозів. Часті іноді сильні вітри. 
Свою назву місяць дістав, мабуть, за тріскучі морози і люті хуртовини, характерні для цієї пори. У давнину казали: у січні і снігом лице, і морозом вуха пече. Стверджують: січень весні дідусь, а зимі цар. 
У народі відомі й інші назви, переважно регіональні: «студень», «просинь», «просинець», «сніговик», «тріскун», «вогневик», «льодовик». 
 

Повідомлення 3. 

Лютий — останній місяць зими. Називали його у народі сніжень, крутень, лютий. Його українська назва свідчить про погоду, поширену взимку. Зима силкується втримати свої права, нагадує про себе завірюхами, снігопадами та морозами, дошкуляє вітрами. 
Назва лютий закріпилася за місяцем у кінці позаминулого століття. Адже він люту вдачу має. Про це свідчать і попередні назви місяця: крутень, зимобор, криводоріг, казибрід, межень (межа між зимою та весною). 

Вчитель  - Молодці! Гарно впоралися із завданням! Дякую! 
Природа взимку надягає білі шати, вкриваються білим простирадлом галявинки, на яких нещодавно цвіли квіти, лісові стежки стають непрохідними. Зимова природа тиха, безслівна… 

 

Поетична сторінка.

Вчитель  -  Відомі в усьому світі поети, художники, композитори оспівували зиму -красуню , білу чарівницю. Ось завдання від другої сніжинки. Пригадайте вірші про зиму

 

Діти декламують вірші

1 –а дитина.

Білий сніг пухнастий

Падає, кружляє

І на землю тихо

Стелиться, лягає.

І на ранок поле

Білим – білим стало,

Ніби пеленою

Все його заслало

 

2 –а дитина.

Темний ліс накрила

          Шапка – чарівниця,

І деревам нині

Ще солодше спиться.

Дні такі короткі,

Світить сонце мало.

Ой, прийшли морози,

І зима настала…                  

( І. Суриков)

 

3 –а дитина.

Я люблю веселий ранок

Холоднючої зими,

Як на двір, на стіни, ганок

І на шлях за воротьми

Упаде із неба промінь,

Дим пов’ється з димарів,

На току підніме гомін

Зграя галок і граків.

Сніг ясним кришталем блище,

Лютий холод допіка;

Сонцев гору плине вище,

Та не гріє здалека…

Вчитель.  – А чи зможете ви уявити себе поетами і дібрати риму до віршованого рядочка? ( прикметники)

 

 

 

 

Творча гра « Вдале слово »

 

Мороз у лід озера кута, зима, тоді всі кажуть,…. ( люта).

Зима! Зима! Усякий знає, вона холодною буває.

     Летять, кружляють, як пушинки, легкі… ( білесенькі сніжинки ).

От випав сніг! Яка обнова! Зима тоді така… ( чудова).

Міста чистенькі, білі села – зима і радісна, й…. ( весела ).

Кружляють вальс сніжинки ніжні, зима пухка і … ( білосніжна).

Вона буває і серйозна; суха, і вітряна, й … ( морозна).

 

 - Чула, як ви гарно розповідали вірші, а загадки і ребуси ви вмієте розгадувати? Я думаю що з наступним завданням від сніжинок ви точно впораєтесь.Давайте, перевіремо.

 

Зима для тварин – важкий час: холодно, обмаль їжі. Численні птахи, які мешкають у парках, скверах і біля житлових будинків, опинилися під загрозою загибелі, тому що сніг приховав місця, де можна знайти корм. Тому пережити складні умови зими міські птахи можуть тільки за допомогою нас, людей. Для синиць та інших дрібних птахів можна спорудити звичайну годівницю з порожнього пакета з-під кефіру або соку, вирізавши в ньому дірку, і насипати туди насіння – найкраще несмажене гарбузове або соняшникове. Або ж повісити на нитці за вікном шматочок сала. Воно має бути обов’язково несолоним, інакше синиці загинуть. Бажано це робити, доки лежить сніг і не спадає мороз
Такими заходами можна врятувати чимало птахів. Звичайно, якщо будуть прилітати ворони, голуби і горобці, бажано погодувати і їх, тому що кожна тварина потребує нашої підтримки. 

 

D:\МАЙО\Школа\4 клас\Літ чит\зима позак чит\Kr_656.jpg

 

 

 - Дякую вам усім, гарно відповідали. Я приготувала для вас чарівний подарунок « Мелодії  кришталевої зими».

 

Фізкультхвилинка

 

Вчитель: Зиму ще називають веселою .( Малюнки на дошці) В народі говорять: "Зима прийшла і празничків привела”. І дійсно: взимку майже щодня – свято.
Так, молодці! А ще зима — це не тільки сніги та морози, але ще й велика радість дітям. Адже тільки взимку можна покататися на ковзанах, на лижах, на санчатах. Діти радіють, неначе сніг спеціально створений для дитячої радості .

- Наступна наша гостя цікавиться  які зимові свята ви знаєте? (відповіді дітей) А яке свято найулюбленіше? Чому? 

Зимові свята

4 грудня - Свято Введення (Третя Пречиста)

13 грудня - День Андрія Первозваного
17 грудня - Варвари

19 грудня - День Святого Миколая

22 грудня - День святої Анни

1 січня - Новий рік. Новорічна коляда

6 січня - Святвечір

7 січня - Різдво Христове

13 січня – Меланки, Щедрий вечір, щедра кутя

14 січня - Новий старий рік та свято Василя 

18 січня - Голодна кутя або Другий Свят-вечір (Голодний Святвечір)

19 січня - Свято Водохреща (Йордан) 

20 січня - Івана Хрестителя

15 лютого - Стрітення

«Пригадай прислів’я»

- Які ви молодці, свята ми пригадали, а от наступна гостя сніжинка цікавиться чи знаєте прислів’я про зиму?

(Відповіді дітей)

 

«Впізнай казкового героя»

А на завершення нашої зустрічі сніжинки приготували цікаву гру. Вам потрібно відгадати назву мультфільму за його одним із героїв.

D:\МАЙО\Школа\4 клас\Літ чит\зима позак чит\Мультфільми\original-photo.jpgD:\МАЙО\Школа\4 клас\Літ чит\зима позак чит\Мультфільми\olenenok-rudolf.jpgD:\МАЙО\Школа\4 клас\Літ чит\зима позак чит\Мультфільми\Olaf_flor.pngD:\МАЙО\Школа\4 клас\Літ чит\зима позак чит\Мультфільми\Niko2_800.jpgD:\МАЙО\Школа\4 клас\Літ чит\зима позак чит\Мультфільми\MV5BYTJkN2FjZTYtZjgwOS00NTY5LWE0OTEtNDg5YzNiYjliNGQ2XkEyXkFqcGdeQXVyNTAyNDQ2NjI@._V1_.jpgD:\МАЙО\Школа\4 клас\Літ чит\зима позак чит\Мультфільми\ec4aa848-94b8-4bf5-9ca8-ff26224cdd80.jpgD:\МАЙО\Школа\4 клас\Літ чит\зима позак чит\Мультфільми\balto-screen-shot-2.jpgD:\МАЙО\Школа\4 клас\Літ чит\зима позак чит\Мультфільми\a_christmas_carol_cover.jpgD:\МАЙО\Школа\4 клас\Літ чит\зима позак чит\Мультфільми\1289696732_snezhnaya2.jpgD:\МАЙО\Школа\4 клас\Літ чит\зима позак чит\Мультфільми\1421372897_10-1.jpgD:\МАЙО\Школа\4 клас\Літ чит\зима позак чит\Мультфільми\1338871027_4_schelkunchik-i-myshinyy-korol_2004.jpgD:\МАЙО\Школа\4 клас\Літ чит\зима позак чит\Мультфільми\1034167446.jpgD:\МАЙО\Школа\4 клас\Літ чит\зима позак чит\Мультфільми\371304_60534nothumb650.jpgD:\МАЙО\Школа\4 клас\Літ чит\зима позак чит\Мультфільми\455d03a31bc1b16fa2e059b4041237a3.jpg

(Відповіді дітей)

 

 Підсумок.

  -  Діти, вам сподобалась наша бесіда?

Скажіть, що ви цікавого дізналися про ознаки зими ?

Чи сподобалось вам бути у ролі поетів ?

Хто завітав до нас на гостини ?

Що вам особливо запам’яталось, викликало позитивні ємоції ?

Завантаження...
docx
Додано
6 лютого 2019
Переглядів
909
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку