Тема: Вибір та обґрунтування проєкту. Основи технології виготовлення свічок: Виготовлення найпростішої свічки. Основні техніки декорування. Способи оздоблення свічок.

Про матеріал
: ознайомити учнів з історією свічки та свічникарства в Україні, значення кожного кольору свічки, видами свічок, виготовлення свічки власноруч; розширити кругозір дітей про свічки; збагачувати словниковий запас учнів; розвивати пам'ять, увагу, творче мислення, вміння робити висновок; залучати дітей до духовних надбань нашого народу; виховувати інтерес до народних традицій, культурної спадщини українського народу; пошану до людей праці; сприяти розвитку естетичного смаку. Обладнання: зошит, олівці, зразок свічки, матеріали для виготовлення свічок (вощина, нитки), ножиці, матеріали для декору (глітер, стрічки, мереживо, декоративні квіти, тощо) презентація, кросворд.
Перегляд файлу

Т.Б. Мельник

 

Міні-проєкт : Декоративна свічка ( 2 год)

https://i.pinimg.com/736x/7a/dd/45/7add45bcb2127bac1d275fe9c49d6d96.jpgОсновна технологія: технологія виготовлення свічок

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Клас: 6                                                                                                         Дата: 23.02.2024

Тема: Вибір та обґрунтування проєкту. Основи технології виготовлення свічок: Виготовлення найпростішої свічки. Основні техніки декорування. Способи оздоблення свічок.

Мета: ознайомити учнів з історією свічки та свічникарства в Україні, значення кожного кольору свічки, видами свічок, виготовлення свічки власноруч; розширити кругозір дітей про свічки; збагачувати словниковий запас учнів; розвивати пам'ять, увагу, творче мислення, вміння робити висновок; залучати дітей до духовних надбань нашого народу; виховувати  інтерес до народних традицій, культурної спадщини українського народу; пошану до людей праці; сприяти розвитку естетичного смаку.

Обладнання: зошит, олівці, зразок свічки, матеріали для виготовлення свічок (вощина, нитки), ножиці, матеріали для декору (глітер, стрічки, мереживо, декоративні квіти,  тощо) презентація, кросворд.

Міжпредметні зв'язки: образотворче мистецтво, історія, народознавство.

 https://www.youtube.com/watch?v=CS7AJrfCb04  відео

Перебіг  заняття

Орієнтовний план проведення уроку

І. Організаційна частина ( 2 хв)

ІІ. Актуалізація опорних знань та життєвого досвіду учнів (7 хв)

ІІІ. Мотивація навчально-трудової діяльності ( 2 хв)

ІV. Оголошення теми й мети уроку ( 2 хв)

V. Вивчення нового матеріалу ( 22 хв)

VI. Практична робота ( 45 хв)

VІІ. Підсумок уроку ( 10 хв)

 

Хід заняття:

І. Організаційний момент.

  • Перевірка присутності учнів на уроці.
  • Призначення чергових.
  • Перевірка наявності спецодягу.

ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ ТА ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО

  1. Який проєкт ми завершили на попередньому уроці? ( паперова лоза)
  2. Які вироби можна виготовляти з паперової лози?
  3. Які інструмент та матеріали необхідні для виготовлення виробів з паперової лози?
  4. Який папір використовують?
  5. Яка ширина смужки ? 

III. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ.

 На свята люди завжди прикрашають свої домівки. В наш час на прилавках магазинів дуже багато різних прикрас, декору для оздоблення вашого помешкання. Але сьогодні ми з вами будемо виготовляти власноруч прикрасу,  оберіг для вашого дому. Сьогодні ми з вами будемо виготовляти свічки.

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

 Інколи ми навіть не замислюємося, яке велике значення має воскова свічка у нашому житті і який великий і складний шлях пройшла вона в історії людства. Восковими свічками освячували оселі, їх ставили у весільний коровай. Свічки були обов'язковим атрибутом під час похорону. Кожна обрядова свічка мала свою назву – громнича, страсна, хрищенницька, вінчальна тощо. Свічки в обрядах використовують і нині. Вони запалають життєдайним вогнем і під час новорічно-різдвяних свят.

 Свічникарство – важлива ланка бджільничого промислу. В минулому, у повсякденному житті людей вона займала значне місце. Цією справою займалися пасічники разом зі своїми родинами. Для цього обирали теплий сонячний день, припиняли будь-які господарські роботи, зазвичай, діти допомагали дорослим.

 У домашніх умовах відомі три способи виготовлення свічок – сукані (качані), литі та мокані.

 Ось як їх описує відомий народознавець Василь Скуратівський: «Качані (сукані) свічки виготовляли в такий спосіб. Шмат білого воску розм'якшували у теплій воді, розминали руками. Потім на рівненькій дощечці чи столі розкачували віск у продовгувату трубочку, яка нагадувала форму свічки. Натомість, спеціальною дощечкою катанням довершували виріб, щоб свічка набувала відповідної форми. Коли ж було зроблено певну кількість заготовок, на них спеціальним ножем робили поздовжні розрізи, в які рівненько укладали гніт, тоді свічки знову качали дерев'яною дощечкою, щоб не було видно слідів прорізу.

 Литі свічки виготовляли кількома способами. Первісно робили спеціальні форми з бляхи чи видовбували юрки з пустотілих рослин та дерев. Для цього осереддя в бузині, стеблах соняшника чи кукурудзи очищали від серцевини. Розмістивши гніт, в порожнину повільно наливали віск. Коли ж він застигав, його витягували, при цьому стінки форми змащували спеціальним розчином.

 Досить практичним був процес виготовлення моканих свічок. Спочатку гніт занурювали у розтоплений віск і піднімали, коли він охолоджувався, знову опускали, повторюючи цей процес кілька разів. Такі свічки набували приємного зовнішнього виду, ошатності. Наостанок робили рівненьку і блискучу поверхню. Нерідко такі вироби фарбували різноманітними рослинними барвниками. На жаль, ця технологія на сьогодні майже втрачена»...

 Крупні свічкові заводи почали діяти лише на початку XVIII століття. Ці підприємства приносили значні прибутки державній казні. Уряд видавав спеціальні укази про заборону виготовлення свічок кустарним способом.

 Як засвідчують дані «Топографічних описів Малоросійської губернії» в 1786 році в Україні налічувалося десять свічкових заводів, а в 1869 році їх було вже 68.

 Найбільші свічкові заводи в Україні діяли у Харківській та Чернігівській губерніях. До крупних підприємств належав і свічковий завод Києво-Печерської Лаври, збудований у 1821 році. Щорічно тут обробляли до 1400 пудів воску.

 Свічникарство було обов'язковим атрибутом цехових, церковних та парубоцьких братств. Кожен цех чи братство мали власні свічки, виготовляли їх за спеціальним приписом і досить великих розмірів – висотою до 1-1,5 метра та до 30 см у діаметрі. Таку ритуальну свічку ставили на почесному місці, коли відбувалися зібрання, коли до братств приймали нових членів, які проголошували урочисту клятву, а також на великі свята. Зазвичай виробничі цехи тричі на рік дарували церквам і містові по великій свічці.

 Отже, виготовлення і побутове призначення свічок має давні традиції. I не випадково київські князі, віддаючи своїх дочок у сусідні країни, на згадку про рідну землю дарували свічки, щоб  вони нагадували їм «запах рідного краю». Адже за народними традиціями свічки символізують незгасну пам'ять про тих, хто відійшов у небуття, духовну єдність поколінь, життєдайний вогонь майбутнього.

 Свічка – це маленьке хатнє сонце. У їх мерехтінні є щось первісне, таємниче…  Колись ці нехитрі ужиткові речі допомагали освітлювати житло наших предків. Зараз же свічки переважно слугують елементом окраси інтер’єру чи використовуються під час служінь у церквах.

  Свічка зачаровує. Вона дарує тепло та спокій, захищає від грому та поганих думок. Нині на полицях магазинів є чималий асортимент різноманітних свічок, що відрізняються формою, кольором та ароматом. У той же час, завжди цінуватиметься те, що зроблено власноруч. Виготовлення свічок власними руками – захоплююче і водночас нескладне заняття. Хоча хтось може спитати: «Навіщо робити їх своїми руками, якщо можна придбати?». Та в цьому і є особливість, адже придбати може кожен, а от зробити власноруч, та ще й надати виробу свій стиль – справа індивідуальна та оригінальна.

 Навчитись свічковому ремеслу неважко. До того ж , працювати з воском – велике задоволення.  Декоративну ексклюзивну свічечку у домашніх умовах може зробити будь-хто.

 Свічки асоціюються із затишком, із чимось природнім. Виготовляються вони з воску, а цілющі та релаксаційні властивості воскових свічок відомі людству дуже давно. Уже сотні років їх використовують як під час богослужінь, так і в домашніх умовах. Колись ними користувались виключно заможні люди. Нині ж натуральні декоративні вироби стали популярними в широких колах. Під час спалювання воскові свічки не токсичні, зовсім не виділяють диму чи шкідливих для організму запахів, не викликають алергічних реакцій, а навпаки – від них віє тонким ароматом меду та прополісу, полегшують дихання, здатні знімати астматичні синдроми, лікувати нежить та багато інших недуг. Кімната наповнюється цим неповторним ароматом. Їх добре ставити біля телевізорів та комп’ютерів, на дні народження в торт.

Різноманітність сучасних свічок просто заворожує. Кожен має можливість вибрати за своїм смаком форму, колір, призначення свічки. Адже сьогодні свічкові прикраси і композиції – незамінний атрибут романтичної вечері, урочистого свята, душевної зустрічі друзів і багатьох інших значущих подій нашого життя.

Значення кожного кольору свічки (Відповіді дівчат)

Медовий колір - це колір великої сили, яку можна використовувати для досягнення успіху, залучення у своє життя корисних доброзичливих людей та хороших речей. Помаранчеві (медові) свічки застосовують у ритуалах посилення привабливості та залучення дружби, підвищення здатності до адаптації, життєвого добробуту.

Колір чайна троянда символізує м'якість, духовну реалізацію, єдність душ, піднесену любов, честь і доброту. Цю свічку запалюють для успішного розв'язання сімейних ситуацій, приваблення істинної любові, посилення ніжної прихильності. Також їх використовують для зцілення, здебільшого духовного. Це колір чуттєвого задоволення, взаємності.

Індиго (синій) - колір неба і моря. Колір, який впливає на наш розум, дає ясність мислення. Асоціюються зі спокоєм розуму, допомагає зосередитись, покращує концентрацію.

Білий колір - універсальний. Він створює потужну позитивну вібрацію. Білі свічки завжди доречні на вівтарі. Крім того, вони можуть бути заміною свічкам будь-якого кольору, якщо тих немає під рукою. Тому при поповненні своїх запасів насамперед робіть запас білих свічок. Колір символізує чистоту, щирість, чесноту, духовність та правду.

Лавандові свічки надають допомогу в ясновидінні та передбаченнях. Також цю свічку можна запалювати при спіритичних контактах. Підходить для роботи з 7 чакрою. Лавандовий колір – це колір інтуїції та розуміння суті речей. Сприяє успіху та захисту, допомагає у бізнесі, розвитку ділових контактів. Зміцнює гарну репутацію. Також добре при медитації та самопізнанні.

Мокко - це колір землі, колір грунту самої планети. Його вібрації повністю зосереджені на матеріальному плані. Коричневі свічки часто запалюють у періоди фінансових криз, оскільки вважається, що вони залучають гроші та фінансовий успіх.

Оливковий колір - це колір родючості, природного достатку та росту. Символізує природу, матеріальне благополуччя, міцне здоров'я, оновлення, співпрацю, щедрість та удачу. Запалюють у ритуалах на залучення грошей, матеріального благополуччя, набуття багатства будь-якого роду, а також для вдалого заміжжя, повернення та утримання молодості та привабливості.

Чорні свічки особливо підходять для духовних практик: медитацій, розвитку екстрасенсорних здібностей. Часто чорну свічку використовують, коли просять про щось неможливе, для досягнення неймовірної, практично недосяжної мети. Ще одна важлива особливість чорних свічок — вони найефективніші при очисних ритуалах аури людини і дому, навіть найсерйозніших.

Червоний колір - це колір життя, життєвої сили та сексуальної пристрасті. Має сильну, позитивну вібрацію. Це колір мужності, здоров'я, бурхливої енергії. Червоні свічки використовують в обрядах захисту від психічних атак, фізичної шкоди, а також для подолання внутрішніх страхів та лінощів.

Рубіновий колір - це символ величі, незалежності, гідності та мудрості, а також психічних проявів різного роду, ідеалізму та спіритичних контактів. Використовуються в тих випадках, коли потрібна велика духовна сила, а також для езотеричних сеансів, очищення простору.

Так які ж бувають свічки в асортименті сучасної свічкової індустрії? Ось найбільш популярні види свічок серед покупців: презентація

     Воскові свічки.

     Парафінові свічки. 

     Стеаринові свічки. 

     Свічки з функціональної свічкової маси.

     Гелеві свічки

Відео https://www.youtube.com/watch?v=CS7AJrfCb04

Інструменти та матеріали.

  1. Вощина - це тонкий восковий лист, в якому з двох сторін видавлені воскові шестикутні осередки. Допомагає бджолам швидше відбудовувати стільники. У природі натуральна вощина це сот, який служить для накопичення меду. Її будують бджоли самостійно для свого потомства, майбутніх маток і трутнів.
  2. Гніт
  3. Декор
  4. Ножиці
  5. Клей – пістолет
  6. Ніж

ІY.Практична робота.

1.Правила техніки безпеки під час роботи з ножицями

1) Ножиці – це небезпечний інструмент. Поводитись з ним треба обережно.

2) На робочому місці поклади ножиці так, щоб вони не виходили за край парти.

3) Не тримай ножиці вістрями догори.

4) Не ріж на ходу. Під час різання не вставай з місця.

5) Передавай ножиці закритими і кільцями вперед.

6) Під час роботи з ножицями притримуй матеріал лівою рукою так, щоб він не

    потрапляв на лінію різання.

Безпека праці при роботі з клейовим пістолетом

  1. Не користуватись мокрими руками,  який під напругою.
  2. Ніколи не доторкайтеся до нагрівального елемента пістолета. Він може бути дуже гарячим і спричинити опіки.
  3. Використовуйте підставку під пістолет, яка не може розтопитися або загорітися.
  4. Завжди користуйтесь пістолетом на робочому столі, при гарному освітленні.
  5. Не використовуйте занадто багато клею. Завжди використовуйте лише необхідну кількість.
  6. Пам'ятайте, що клей може дуже швидко затвердіти, тому намагайтеся рухатися швидко і зосереджено.
  7. Не класти пістолет на бік, щоб запобігти затікання клея.
  8. При несправностях – повідомити вчителя
  9. Після завершенні роботи, вимкнути пістолет

 

  1. Намалювати задекоровану свічку

Правила декору:

  • Декору не повинно бути занадто багато
  • Колір для декору повинен бути або в одному тоні, або якщо контрастні кольори, то у співвідношенні 1: 4
  • Спосіб кріплення: приклеїти або прив’язати
  • Не бійтесь експериментувати!!!
  1. Виготовлення найпростішої свічки

Поділ на три групи, по черзі підходять і виготовляють свічки, інші  - роблять малюнок свічки.

2.Виготовлення гноту.

 Першим ділом виготовляємо гніт для свічки. Його можна зробити з будь-яких чисто бавовняно-паперових ниток (без синтетичних домішок), щоб він згорав повністю та не залишав запахів. Можна використати, наприклад, муліне різних кольорів.

 Ідеальний гніт для кожної свічки свій. Товщина і фактура гнота залежить від товщини свічки, від матеріалу, з якого свічка виготовлена. Якщо гніт виявиться занадто тонким, то він буде постійно гаснути, а якщо сильно товстим, то свічка буде надто плавитися і коптити. Для вощини ми візьмемо товсті нитки і переплетемо їх не дуже туго. (для свічки кожного типу і розміру ідеальний гніт поступово підбирається методом проб і помилок).

 Гніт можна просто скрутити або заплести кіскою. Бажано просочити його воском. А ми його натираємо воском настільки, щоб гніт (нитка) стояв, наче паличка.(Діти роблять натирку)

 Гніт повинен йти в свічці строго вертикально і проходити через її середину. Це забезпечить краще та більш рівномірне її горіння.

Від гноту зверху залиште відрізок приблизно в 1 см, решту обріжте.

3.Виготовлення свічки методом скручування.

 Бджолиний віск – це зерниста речовина, яка має вишуканий прополісний аромат і специфічний смак. Саме він і є основою для диво-витворів, які зачаровують з першого погляду.

 Тепер ми беремо вощину, лист. На самісінький край прикладаємо гніт, аби він був всередині нашої свічки та рівномірно загортаємо. Далі обережно скручуємо лист вощини в трубочку, злегка натискаючи. (Діти виготовляють свої свічки).

 При виготовленні свічок можна використовувати і знання ароматерапії, додаючи есенціальні масла: масло лаванди, м'яти, кориці, лимона тощо. Капати їх потрібно безпосередньо на віск. З масел не рекомендують використовувати тільки рожеве, тому що воно при горінні свічки змінює запах на дуже неприємний, задушливий. Зайвий гніт обрізуємо.  Наша свічка готова.

4.Оздоблення свічки.

 Залишилося її лише декорувати, надати певного святкового вигляду. Для цього можна використовувати спеціальні наклейки для свічок, або обклеїти готову свічку бамбуком чи корицею, або виконате на свічках декупаж.

 Елементи декорування – це вже справа власної фантазії кожного.(Діти декорують, оздоблюють свої свічки та підсвічники).

 Для дотримання пожежної безпеки  при запалюванні свічок вдома декор бажано зняти. Запалювати свічки тільки в присутності дорослих. Та дотримуватись правил пожежної безпеки.

Y. Завершення роботи. Підсумок заняття.

 Вам сподобалось? А що найбільше?

 Що нового дізналися?

 Виготовлення свічок може стати улюбленим заняттям кожного, особливо перед святами. Такий сувенір може стати чудовим подарунком для рідних та друзів: виготовлення свічок обійдеться недорого, часу займе мало; людині не обов'язково зберігати подаровану свічку під шаром пилу на полиці, а можна просто запалити і насолодитися недовгим спогляданням. Тож не баріться ї створюйте власну неповторну свічку. Мені лишається лише побажати Вам успіху у Вашому свічковому виробництві!

 (Оформлення виставки робіт здобувачів освіти)

1

 

docx
Додано
28 лютого
Переглядів
131
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку