Тематична лінійка «Найбільше багатство - здоров’я»

Про матеріал

Виховувати серйозне ставлення до свого здоров'я; переконувати учнів у тому, що здоров'я кожного великою мірою залежить від способу їхнього життя.

Перегляд файлу

Сценарій проведення тематичної лінійки до Всесвітнього Дня  здоровя

 «Найбільше багатство - здоров’я».

Мета: виховувати серйозне ставлення до свого здоров'я; переконувати  учнів  у тому, що здоров’я кожного великою мірою залежить від способу їхнього життя.

Вед. 1.     Доброго дня!

Вед. 2.    Лінійку до Дня здоровя   ми розпочинаємо ,
Здоров’я    Вам  усім  бажаєм ,
Хай на планеті мир і радість буде.

Вед. 1.  Ми – шкільна родина, - 
Даємо слово гідно берегти своє  здоровя,
Бо ми – майбутнє України!

Вед. 2.   Здоров’я – найдорожчий скарб, який дає  людині природа від народження і на довгі роки життя.  Отже,  найголовнішим  є закріплення у свідомості і у повсякденному житті важливої ідеї здорового способу життя і формування навичок відповідної поведінки.

Вед.1. 7 квітня ми відзначаємо Всесвітній День Здоров’я. Цей день відзначається вже досить давно,  починаючи з 1948р.

Вед. 2.         Всесвітня організа́ція охоро́ни здоро́в'я (ВООЗ)— спеціалізована установа Організації Об'єднаних Націй. 1945 року на Конференції у Сан-Франциско ухвалене рішення щодо створення міжнародної організації з питань охорони здоров'я. 1946 року Міжнародна конференція охорони здоров'я, яка проходила у Нью-Йорку, схвалила Статут Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

День набуття чинності Статуту ВООЗ  7 квітня 1948 р. — вважається Днем заснування цієї організації і щорічно відзначається як Світовий день здоров'я.

 Вед.1.       Всесвітній День здоров’я -  відзначається  і  в  Україні. За даними дослідження, стан здоров’я населення України істотно погіршився. Це відображається у зростанні рівня захворюваності, смертності та скороченні тривалості життя. Не сприяє збереженню здоров’я молоді й високий рівень вживання спиртних напоїв, тютюнопаління, вживання наркотичних речовин, проблема здорового харчування тощо.

Вед. 2.  «Буде здоров’я - решта все, додасться», - так звучить це багатовікове спостереження. І дійсно, наявність або відсутність у людини цього найціннішого стану, докорінно визначає його повсякденне життя, соціальне і суспільне оточення. Здоров’я - це справжнє багатство, наявність якого ми з вами інколи ігноруємо. Здорові люди здебільш рідко замислюються про те, як правильно і розумно влаштувати свій побут і життєдіяльність, щоб їх здоров’я залишалося міцним і надійним на тривалу перспективу.

Вед.1. Працівники клінік, лікарень і госпіталів, ті хто так чи інакше з обов’язку професії і служби надає медико-санітарну допомогу всім, хто її потребує, як найкраще розуміють цінність здоров’я. Профілактика та увага до нашого власного здоров’я, - є основною метою проведених медиками в цей день акцій та заходів.

Учень читає вірш

Здоров’я

 Здоров’я — розкіш для людини,

Найбільша цінність у житті.

Як є здоров’я день при днині,

Можливість є йти до мети.

Тоді є радість, щастя, диво,

Краса у крапельці роси.

Тоді людина йде щасливо

Серед безмежної краси

Й чарівність світу відчуває.

Для неї в хмурість — дні ясні.

Вона всі труднощі долає

Й співає радісні пісні.

Вона — здорова! Це чудово,

Бо їй нічого не болить.

Вона добро творить готова.

І це прекрасно! Можна жить!

 

Загальні  поради  для   збереження   здоров'я

Правильний спосіб життя - ключ до збереження здоров'я. Тільки ми, і ніхто інший можемо зробити своє життя повноцінним, його зберігши, або - зруйнувати курінням, алкоголем та іншими шкідливими звичками. 

Головним правилом, що сприяє збереженню здоров'я, є свіже повітря.

Багато людей працюють у закритому приміщенні. А на роботу і назад зазвичай їдуть на автомобілі, практично не буваючи на свіжому повітрі. 

По можливості влаштовуйте прогулянки або роботу на свіжому повітрі. Робити це слід якомога частіше.

Ще одним, безперечно, важливим принципом збереження здоров'я є вода. Бажано пити не менше 6 - 8 склянок на день, і будете почувати себе помітно краще.

Також, збереженню здоров'я сприяє повноцінний сон. За даними дослідження, оптимальним за тривалістю є 6 - 7 годинний сон.

Ще одним, необхідним для здоров'я людини принципом є зарядка. За тими ж даними дослідження, всього 15-20 хвилин зарядки в день, роблять вас більш здоровими і збільшують тривалість життя.

Вед. 2.Упродовж останніх  років серед молоді  відбулося  значне  поширення  соціально  зумовлених  хвороб;  погіршилася епідемічна ситуація  щодо  ВІЛ/СНІДу;  кількість хворих  на наркоманію  серед неповнолітніх  збільшилася  у 6-8 разів.

Вед. 1.Слід памятати,  що, в першу чергу, сама людина  відповідає  за своє здоровя.

Тому, варто якомога раніше,  особливо  школярам,  почати дотримуватися  цих  простих,  але  здатних  зберегти   здоров'я принципів.

  • Не економ час за рахунок сну.
  • Прокинувшись, відкрий фрамугу чи кватирку і провітри кімнату.
  • Щоранку за будь-якої погоди роби зарядку.
  • Почисти зуби, вмий з милом обличчя, ноги, руки, шию, під пахвами, якщо є можливість - роби холодні обтирання.
  • Влітку ходи босоніж. Поступово привчай себе виходити на холод навіть взимку на декілька хвилин.
  • Поснідай і лише після цього йди до школи.
  • У школі перед уроками провітрюй класну кімнату.
  • Читаючи і пишучи - сиди правильно, тримай голову на відстані 35 см від книги чи зошита. Для цього використовуй підставку.
  • Дбай про чистоту голови, вух, ніг та рук.
  • Періодично мийся в лазні чи вдома. Обов'язково коротко стрижи нігті.
  • Мий руки після вбиральні та перед вживанням їжі.
  • У класній кімнаті та вдома знімай верхній одяг та взуття.
  • Готуй уроки після провітрювання кімнати або при відкритій кватирці.
  • Не читай у ліжку. Кожні 35 хвилин роби перерву.
  • Щодня проходь не менше 3 км. Бажано робити прогулянки серед природи (в лісі, саду, на квітучих луках чи в полі).
  • Ходіння, біг, стрибання із скакалкою, рухливі ігри, катання на велосипеді, ковзанах, лижах і взагалі активний відпочинок - наснажують здоров'ям.
  • Жодного дня без фізичної праці. В праці - довголіття людини.
  • Перед сном почисти одяг та взуття, приготуй зошити і книги, зроби прогулянку на свіжому повітрі, почисти зуби та помий ноги, провітри кімнату; а якщо можеш - спи з відкритою кватиркою, а влітку - на подвір'ї, саду чи на балконі.

Вед.2. Здоров’я – це дар. Його  треба  шанувати, не витрачати, а  примножувати.  Людина,  яка не хворіє ,  почувається впевнено,  бо вона  усвідомлює,  що керує  своїм   здоров’ям, є його господарем. Саме тому з раннього дитинства треба дотримуватися здорового способу життя.

Учень

 Найбільше багатство — здоров’я людини!

 А люди здорові — багатство країни!

  А будуть здоровими діти рости,

 То буде країна багатством цвісти.

 

Вед.1.        Уміймо розважливо, врівноважено ставитися до всіх навколишніх подразників, вирішуймо проблеми   без істерики та впадання у відчай. Це збереже здоров’я не лише нам, але й оточуючим.

Вед.2.  Здоров’я може мати дуже дорогу ціну. І в основному це стосується спроб повернути його на своє місце. У Всесвітній день здоров’я ми бажаємо всім його надійного зберігання. Всім хворим - якнайшвидшого одужання. Всім нам - бути здоровими і життєрадісними!

Пісня  «А  я  бажаю  Вам добра!»

Вед. 1.  Памятайте про своє  здоровя,  піклуйтеся про нього і тоді житимете щасливо!

Вед. 2.  Бережіть своє  здоровя і будьте  здорові!

Завантаження...
docx
Додано
23 квітня 2018
Переглядів
4054
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку