Тематична робота з біології 8 кл « Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини. Травлення.» Варіант I

Про матеріал
Тематична робота з біології 8 кл « Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини. Травлення.» Варіант I
Перегляд файлу

Тематична робота з біології 8 кл

« Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини. Травлення.»

Варіант I

I рівень (Виберіть одну правильну відповідь,максимальна кількість балів – 3)

 

1. Укажіть вітамін, відсутність якого є причиною порушення процесу зсідання крові:

а) Е в) А

б) К г) С

2. Укажіть кількість великих кутніх зубів, розташованих на одній щелепі в дорослої людини:

а) 6 в) 2

б) 4   г) 12

3. Укажіть речовину, яка відсутня в хімічному складі слини:

а) пепсин          в) муцин

б) лізоцим           г) амілаза

4. Укажіть орган, виділяє травний сік у дванадцятипалу кишку:

а) апендикс                               в) товстий кишечник

б) шлунок              г) підшлункова залоза

5. Укажіть речовину, що здатна розщеплюватися ферментом ліпазою:

а) жири               в) вуглеводи

б) білки                              г) нуклеїнові кислоти

6. Укажіть захворювання, яке виникає в разі потрапляння в організм токсинів з несвіжих м’ясних консервів:

а)  карієс           в) гастрит

б) сальмонельоз             г) ботулізм

 

II рівень (максимальна кількість балів – 3)

7. Опишіть біологічну роль вітамінівА ,Е(2б)

8.  Дати визначення: 1) збалансоване харчування;(1б)

III рівень (Максимальна кілкість балів 3)

9. Опишіть заходи профілактики захворювань зубів.(1б)

10. Встановіть відповідність між речовинами та органами травної системи, де вони секретуються:(2 бали)

1) хлоридна кислота  а) шлунок

2) амілаза слини  б) слинні залози

3) жовч  в) підшлункова залоза

4) трипсин  г) печінка

 

IV рівень (Максимальна кілкість балів - 3)

 

11. Опишіть будову та функції тонкого кишечника.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

« Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини. Травлення.»

Варіант II

I рівень (Виберіть одну правильну відповідь,максимальна кількість балів – 3)

 

1.Укажіть кількість зубів, розташованих на нижній щелепі дорослої людини:

а) 16 в) 20

б) 18 г) 14

2. Укажіть шар, який вкриває коронку зуба:

а) емаль        в) пульпа

б) цемент        г) дентин

3. Укажіть поверхневий шар, який вкриває зуб:

а) емаль       в) дентин

б) пульпа      г) цемент

4. Укажіть захворювання, яке виникає в разі потрапляння в організм паразитичних червів:

а) гельмінтоз            в) дизентерія

б) сальмонельоз    г) гастрит

5. Укажіть речовини, які здатні розщеплювати ферменти протеази:

а) жири          в) вуглеводи

б) білки                          г) нуклеїнові кислоти

6. Укажіть речовини, які є біологічно активними :

а) білки          в) вуглеводи

б) вітаміни г) жири

 

 

II рівень (Максимальна кількість балів - 3)

 7. Опишіть біологічну роль вітамінів D,С(2б)

8.  Дати визначення: 1) метаболізм;(1б)

 

III рівень (Максимальна кілкість балів - 3)

. 9. Опишіть заходи профілактики захворювань травної системи.(1б

10. Встановіть відповідність між речовинами та рідинами травної системи, у складі яких вони містяться: ( 2 бали)

1) ліпаза                         а) шлунковий сік

2) пепсин         б) жовч

3) лізоцим         в)слина

4) солі жовчних кислот         г) сік підшлункової залози

 

IV рівень (Максимальна кілкість балів - 3)

 

11. Опишіть будову та функції товстого кишечника.

 

 

 

 

 

«

« Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини. Травлення.»

Варіант II

I рівень (Виберіть одну правильну відповідь,максимальна кількість балів – 3)

 

1.Укажіть назву, яку має вітамін А:

а) тіамін                 в) токоферол

б) ретинол                 г) кальциферол

2. Укажіть амінокислоти, які потрапляють до  організму людини лише з їжею, а не утворюються в ньому:

а) незамінні                      в) основні

б) замінні            г) біогенні

3. Укажіть основне джерело вітаміну D:

а) лимон                                      в) чорна смородина

б) шипшина               г) риб’ячий жир

4. Недостатнє надходження вітамінів в організм – це:

а) авітаміноз                                 в) гіповітаміноз

б) гіпервітаміноз                г) вітаміноз

5. Укажіть залозу травної системи:

а) печінка                      в) шлунок

б) кишечник           г) стравохід

6. Укажіть, де в організмі відбувається розщеплення білків:

а) тонкому кишечнику                                           в) у ротовій порожнині

б) товстому кишечнику                     г) шлунку

 

II рівень (Встановити відповідність, дати відповідь на питання, дати визначення, максимальна кількість балів - 4)

 

7. Дати визначення словам: 1) метаболізм; 2) ензими; 3) харчова цінність. ( 1 бал)

 

8. Встановіть відповідність між вітамінами та захворюваннями, що виникають унаслідок їх нестачі: ( 2 бали)

1) бері – бері                                                               а) D 

2) виразки на слизових оболонках                           б)В2

3) рахіт                                                                        в) В1

4) анемія                                                                      г) В12

 

9. Дайте відповідь на питання: У чому полягає профілактика захворювань органів травлення? (1 бал)

 

III рівень (Максимальна кілкість балів - 2)

 

10. Опишіть будову і функції ротової порожнини.

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Контрольні роботи
Додано
4 лютого 2022
Переглядів
715
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку