тематичне планування курсу за вибором "Осноови біоорганічної хімії"

Про матеріал
календарно-тематичне планування розроблене до авторської програми "Основи біоорганічної хімії" С. Орлової
Перегляд файлу

Планування  курсу за вибором ОБХ для 11 – Б класу

№ з/п

Дата

Зміст уроку

Лабораторні та практичні роботи

Примітка

Розділ І. Вступ. Теоретичні основи будови та реакційної здатності біоорганічних сполук ( 3 год )

1/1

 

Предмет біоорганічної хімії. Класифікація органічних сполук за будовою карбонового ланцюга  та за природою функціональних груп. Номенклатура органічних сполук.

 

 

2./2

 

Ізомерія

 

 

3/3

 

Ізомерія

 

 

4/4

 

Реакційна здатність біоорганічних сполук. Природа хімічного зв’язку.

 

 

5/5

 

Реакційна здатність біоорганічних сполук. Природа хімічного зв’язку.

 

 

Розділ ІІ. Біологічно важливі класи органічних сполук ( 29 год )

Тема І. Карбонові кислоти та ліпіди ( 9 год )

6/1

 

Класифікація та номенклатура карбонових кислот. Будова та властивості карбоксильної групи.

 

 

7/2

 

Хімічні властивості насичених та ненасичених монокарбонових кислот.

Лабораторні роботи. 1. Відкриття оксалатної кислоти у вигляді кальцієвої солі. 

 

8/3

 

Функціональні похідні карбонових кислот (гідрокси - , кето - , фенолоксикислоти). Фенолоксикислоти та їх похідні

 

 

9/4

 

Класифікація ліпідів та вищих жирних кислот. Структура та властивості аліфатичних карбонових кислот.

 

 

10/5

 

Структура та властивості триацилгліцеридів. Хімічні властивості нейтральних ліпідів.

Л.Р.2. Утворення розчинного мила.

 

11/6

 

Структура та властивості триацилгліцеридів. Хімічні властивості нейтральних ліпідів.

 

 

12/7

 

Ліпіди в живих організмах. Клітинні мембрани. 

 

 

13/8

 

Омилювані ліпіди. Воски. Фосфоліпіди. Лецитини. Неомилювані ліпіди.

Л.Р. 3. Властивості нейтральних ліпідів (розчинність у воді та в деяких органічних розчинниках)*

 

 

14/9

 

Низькомолекулярні біорегулятори ліпідної природи: ізопреноїди; терпени; каротиноїди. Простагландини

 

 

15/10

16/11

 

Узагальнення знань. Семінарське заняття

 

 

Тема ІІ. Амінокислоти. Пептиди. Білки (6 год)

17/1

 

α – амінокислоти. Замінні та незамінні амінокислоти. Фізичні властивості амінокислот.

 

 

18/2

19/3

 

Хімічні властивості амінокислот. Ідентифікація α – амінокислот. Пептиди. Пептидний зв'язок. Дисульфідні, естерні та амідні зв’язки в пептидах.

 

 

20/4

21/5

 

Білки. Структурні рівні білкових молекул. Денатурація й ренатурація білків.

Лабораторні роботи. 4. Виготовлення розчину білка 5 . Денатурація та ренатурація білків.

 

22/6

 

Функції білків в організмі. Окремі представники білків. Фізико – хімічні властивості білків у розчинах. 

 

 

23/7

 

Практична робота. Кольорові реакції на амінокислоти та білки.

 

 

24/8

 

Узагальнення знань. Семінарське заняття

 

 

Тема ІІІ. Вуглеводи (6 год)

25/1

26/2

 

Вуглеводи в природі. Класифікація вуглеводів. Моносахариди. Класифікація. Стереоізомерія.

 

 

27/3

28/4

 

Структура глюкози, галактози, фруктози, рибози та дезоксирибози. Утворення циклічних форм моносахаридів.  Цикло –оксо –таутомерія глюкози. 

 

 

29/5

 

Мутаротація. Хімічні властивості моносахаридів

Лабораторна робота .6. Якісні реакції на виявлення моносахаридів

 

30/6

31/7

 

Структура ди – та полісахаридів.

Л.Р.7. Якісна реакція на крохмаль

 

32/8

 

Гетерополісахариди.

 

 

33/9

34/10

 

Узагальнення знань. Семінарське заняття

 

 

Тема ІV. Біологічно активні гетероциклічні сполуки ( 8 год )

35/1

 

П’ятичленні гетероцикли з одним та двома гетероатомами.

 

 

36/2

 

Шестичленні гетероцикли з одним та двома гетероатомами. Група піримідину. Пурини та нуклеїнові основи.

 

 

37/3

 

Характеристика нуклеозидів та  нуклеотидів – структурних компонентів нуклеїнових кислот. Зв’язки, що їх утворюють. Біохімічні функції вільних нуклеотидів.

 

 

38/4

 

Коферменти НАД+ , НАДФ+.

 

 

39/5

40/6

 

Особливості структури нуклеїнових кислот. Будова та властивості ДНК. Первинна, вторинна та третинна структури ДНК

 

 

41/7

42/8

 

РНК: будова, типи та їхня роль у біосинтезі білка.

 

 

43/9

44/10

 

Вітаміни (В126,РР,С):загальна характеристика. Поняття про коферментну дію вітамінів

 

 

45/11

46/12

 

Узагальнення знань. Семінарське заняття

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Планування
Додано
1 листопада 2023
Переглядів
293
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку