Планування курсу за вибором ОБХ для 11 – Б класу
№ з/п |
Дата |
Зміст уроку |
Лабораторні та практичні роботи |
Примітка |
Розділ І. Вступ. Теоретичні основи будови та реакційної здатності біоорганічних сполук ( 3 год ) |
||||
1/1 |
|
Предмет біоорганічної хімії. Класифікація органічних сполук за будовою карбонового ланцюга та за природою функціональних груп. Номенклатура органічних сполук. |
|
|
2./2 |
|
Ізомерія |
|
|
3/3 |
|
Ізомерія |
|
|
4/4 |
|
Реакційна здатність біоорганічних сполук. Природа хімічного зв’язку. |
|
|
5/5 |
|
Реакційна здатність біоорганічних сполук. Природа хімічного зв’язку. |
|
|
Розділ ІІ. Біологічно важливі класи органічних сполук ( 29 год ) Тема І. Карбонові кислоти та ліпіди ( 9 год ) |
||||
6/1 |
|
Класифікація та номенклатура карбонових кислот. Будова та властивості карбоксильної групи. |
|
|
7/2 |
|
Хімічні властивості насичених та ненасичених монокарбонових кислот. |
Лабораторні роботи. 1. Відкриття оксалатної кислоти у вигляді кальцієвої солі. |
|
8/3 |
|
Функціональні похідні карбонових кислот (гідрокси - , кето - , фенолоксикислоти). Фенолоксикислоти та їх похідні |
|
|
9/4 |
|
Класифікація ліпідів та вищих жирних кислот. Структура та властивості аліфатичних карбонових кислот. |
|
|
10/5 |
|
Структура та властивості триацилгліцеридів. Хімічні властивості нейтральних ліпідів. |
Л.Р.2. Утворення розчинного мила. |
|
11/6 |
|
Структура та властивості триацилгліцеридів. Хімічні властивості нейтральних ліпідів. |
|
|
12/7 |
|
Ліпіди в живих організмах. Клітинні мембрани. |
|
|
13/8 |
|
Омилювані ліпіди. Воски. Фосфоліпіди. Лецитини. Неомилювані ліпіди. |
Л.Р. 3. Властивості нейтральних ліпідів (розчинність у воді та в деяких органічних розчинниках)*
|
|
14/9 |
|
Низькомолекулярні біорегулятори ліпідної природи: ізопреноїди; терпени; каротиноїди. Простагландини |
|
|
15/10 16/11 |
|
Узагальнення знань. Семінарське заняття |
|
|
Тема ІІ. Амінокислоти. Пептиди. Білки (6 год) |
||||
17/1 |
|
α – амінокислоти. Замінні та незамінні амінокислоти. Фізичні властивості амінокислот. |
|
|
18/2 19/3 |
|
Хімічні властивості амінокислот. Ідентифікація α – амінокислот. Пептиди. Пептидний зв'язок. Дисульфідні, естерні та амідні зв’язки в пептидах. |
|
|
20/4 21/5 |
|
Білки. Структурні рівні білкових молекул. Денатурація й ренатурація білків. |
Лабораторні роботи. 4. Виготовлення розчину білка 5 . Денатурація та ренатурація білків. |
|
22/6 |
|
Функції білків в організмі. Окремі представники білків. Фізико – хімічні властивості білків у розчинах. |
|
|
23/7 |
|
Практична робота. Кольорові реакції на амінокислоти та білки. |
|
|
24/8 |
|
Узагальнення знань. Семінарське заняття |
|
|
Тема ІІІ. Вуглеводи (6 год) |
||||
25/1 26/2 |
|
Вуглеводи в природі. Класифікація вуглеводів. Моносахариди. Класифікація. Стереоізомерія. |
|
|
27/3 28/4 |
|
Структура глюкози, галактози, фруктози, рибози та дезоксирибози. Утворення циклічних форм моносахаридів. Цикло –оксо –таутомерія глюкози. |
|
|
29/5 |
|
Мутаротація. Хімічні властивості моносахаридів |
Лабораторна робота .6. Якісні реакції на виявлення моносахаридів |
|
30/6 31/7 |
|
Структура ди – та полісахаридів. |
Л.Р.7. Якісна реакція на крохмаль |
|
32/8 |
|
Гетерополісахариди. |
|
|
33/9 34/10 |
|
Узагальнення знань. Семінарське заняття |
|
|
Тема ІV. Біологічно активні гетероциклічні сполуки ( 8 год ) |
||||
35/1 |
|
П’ятичленні гетероцикли з одним та двома гетероатомами. |
|
|
36/2 |
|
Шестичленні гетероцикли з одним та двома гетероатомами. Група піримідину. Пурини та нуклеїнові основи. |
|
|
37/3 |
|
Характеристика нуклеозидів та нуклеотидів – структурних компонентів нуклеїнових кислот. Зв’язки, що їх утворюють. Біохімічні функції вільних нуклеотидів. |
|
|
38/4 |
|
Коферменти НАД+ , НАДФ+. |
|
|
39/5 40/6 |
|
Особливості структури нуклеїнових кислот. Будова та властивості ДНК. Первинна, вторинна та третинна структури ДНК |
|
|
41/7 42/8 |
|
РНК: будова, типи та їхня роль у біосинтезі білка. |
|
|
43/9 44/10 |
|
Вітаміни (В1,В2,В6,РР,С):загальна характеристика. Поняття про коферментну дію вітамінів |
|
|
45/11 46/12 |
|
Узагальнення знань. Семінарське заняття |
|
|