теплові машини та іх вплив на навколишнє середовище

Про матеріал
матеріал для роботи з дітьми на уроках фізики по темі : "Теплові машини та ііх вплив на навколишнє середовище."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Типи теплових машин Тепловий двигун — теплова машина для перетворення теплової енергії в механічну роботу. Для виконання двигуном роботи необхідно створити різницю тисків між обома сторонами поршня двигуна чи лопастей турбіни. Процеси, що відбуваються при роботі теплового двигуна описуються законами термодинаміки.

Номер слайду 2

Парові машини Поділяються:за призначенням:стаціонарні;нестаціонарні (пересувні і транспортні).

Номер слайду 3

Парові машини поділяються:-За робочим тиском пари, що використовується-За швидкістю обертання валаза тиском пари, що випускається-За розташуванням циліндрів-За числом циліндрів

Номер слайду 4

За типом передавалього механізму парові машини багатократного розширення діляться на тандем-машини і компаунд-машини. Особливу групу складають прямотічні парові машини, в яких випуск пари з порожнини циліндра здійснюється кромкою поршня.н

Номер слайду 5

Теплова електростанція (ТЕС), електростанція, в якій первинна енергія має хімічну форму і вивільняється шляхом спалювання вугілля, рідкого палива чи газу; на парових електростанціях (з паровими турбінами) у топці парового котла відбувається перетворення хімічної енергії палива в тепло газів — продуктів згоряння; це тепло передається теплоносію, пара з котла надходить до парової турбіни, де тепло перетворюється на кінетичну енергію обертання турбогенератора; відпрацьована в турбіні пара конденсується і віддає тепло охолоджувальній воді (наприклад, з річки).

Номер слайду 6

ТЕС

Номер слайду 7

Двигун внутрішнього згоряння. Це тип двигуна, теплова машина, в якій хімічна енергія палива, що згоряє в робочій зоні, перетворюється на механічну роботу. ККД = 10-42%. Нарівні з електричним двигуном двигун внутрішнього згоряння є одним із найпоширеніших типів двигунів. Найчастіше він використовується у транспортних засобах: автомобілях, мотоциклах, поїздах, авіації, водному транспорті тощо. Двигуни внутрішнього згоряння застосовуються також в автономних електричних генераторах для виробництва електроенергії.

Номер слайду 8

Двигуни внутрішньго згорання: Карбораторні , дизельні: Авіаційний турбоактивний двигун:

Номер слайду 9

Небезпечні викиди: Найвагомішими небезпечними викидами даного типу двигунів є такі: Оксиди сірки. Оксиди азоту. ВуглеводніСажа. Оксиди вуглецю. Зменшення викидів за рахунок газодизельного режиму при переході на скраплений природний газ може досягати до 80 %.

Номер слайду 10

Основною сферою застосування парових турбін є вироблення електроенергії. Приблизно 86 % електроенергії, виробленої у світі, виробляється з використанням парових турбін. Крім того, вони часто використовуються як двигуни суден (у тому числі на атомних кораблях і підводних човнах).

Номер слайду 11

Атомний підводний човен та атомний крейсер

Номер слайду 12

Вико­ристання теплових двигунів відкриває перед люд­ством фантастичні можливості. Ми запускаємо в космос ракети, створюємо швидкісні автомобілі, наше небо розсікають надшвидкі літаки, в світі працює величезна кількість ТЕС, що забезпечу­ють нас електроенергією, а які, здавалося б, пер­спективи відкриває нам майбутнє! Але, як кажуть екологи: «Не можна досягти лише чогось одного»..

Номер слайду 13

Використання теплових двигунів привело людство до глобальної екологічної кризи. Звичайно, ця криза спричинена дією сукупності негативних чинників людської діяльності, але чи не найбільша роль у її появі належить використанню теплових машин.

Номер слайду 14

Збережемо навколишнє середовище!

pptx
Додано
22 листопада 2021
Переглядів
1053
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку