Термінологічний диктант. Тема «Селекція та біотехнологія» 11 клас (профільний)

Про матеріал
Одним із видів поточного контролю є виконання біологічних диктантів. Дана робота містить термінологічний диктант, який можна використовувати в курсі біології 11 класу (профільний) під час вивчення теми: «Селекція та біотехнологія» , що дозволить швидко перевірити засвоєння біологічних термінів і понять, які складають основу теми.
Перегляд файлу

Термінологічний диктант. Тема «Селекція та біотехнологія»

11 клас (профільний)

  1. -------------------- це сукупність особин у межах певного виду тварин, яка має генетично обумовлені стабільні характеристики (властивості та ознаки), що відрізняють її від інших сукупностей особин цього виду тварин, стійко передають їх потомкам та є результатом інтелектуальної, творчої діяльності людини.
  2. --------------------група культурних рослин, які в результаті селекції отримали певний набір характеристик (корисних або декоративних), які відрізняють цю групу рослин від інших рослин того ж виду. Кожен сорт рослин має унікальну назву та зберігає свої властивості при багаторазовому вирощуванні.
  3. --------------------чиста культура певного виду мікроорганізмів, морфологічні і фізіологічні особливості якої добре вивчені.
  4. --------------------це вибір людиною найцінніших у господарському відношенні особин рослин і тварин даного виду, сорту або породи для отримання потомства з бажаними ознаками.
  5. --------------------заснований на збереженні за фенотипом цілої групи особин з потрібними ознаками і вибракування всіх інших, що не відповідають сортовим або породним стандартам.
  6. -------------------- заснований на збереженні окремих особин організмів з урахуванням спадкової стійкості їх ознак.
  7. --------------------це схрещування (поєднання генетичного матеріалу) різнорідних організмів із метою одержання якісно нових, кращих нащадків (гібридів).
  8.  --------------------це схрещування організмів, що мають безпосередніх спільних предків.
  9. --------------------гібридизація організмів, які не мають тісних родинних зв’язків, тобто представників різних ліній, сортів чи порід одного виду.
  10. --------------------схрещування особин, які належать до різних видів і навіть родів із метою поєднання у гібридів цінних спадкових ознак представників різних видів.
  11. --------------------штучне повернення в певну місцевість видів живих організмів, які раніше там існували, але за певної причини зникли.
  12. --------------------переселення окремих сортів і видів рослин та тварин за межі їхніх природних ареалів на території, де вони раніше не існували.
  13. --------------------1940-1960 рр. проведено комплекс змін в сільському господарстві країн, що розвиваються, привели до значного збільшення світової сільськогосподарської продукції в Мексиці, Пакістані, Індії.
  14. --------------------своєрідні сховища, де зберігають генетичний матеріал (насіння чи спори рослин, заморожені статеві клітини або культури тканин), який можна використати для отримання життєздатних рослин чи тварин.
  15.  --------------------виведення гомозиготних особин з однаковим генотипом за великою кількістю генів.
  16. --------------------схрещування особин однієї породи або навіть однієї родини.
  17. --------------------схрещування особин різних порід.
  18. --------------------явище, коли перше покоління гібридів, одержаних у результаті неспорідненого схрещування, має підвищену життєздатність, продуктивність, ріст, стійкість проти шкідників, хвороб тощо. 
  19. --------------------форма штучного добору, коли   людина зберігає найкращі екземпляри без встановлення певної мети. Здійснювався людиною вже на перших етапах одомашнення тварин та окультурювання рослин. Був основним фактором появи порід тварин та сортів рослин.
  20. --------------------форма штучного добору, коли людина цілеспрямовано підходить до створення нової породи або сорту, ставлячи перед собою  завдання. Сформувався до другої половини XVIII ст., є творчим процесом, що дає швидші результати, ніж несвідомий

 

Відповіді . Термінологічний диктант. Тема «Селекція» 11 клас

  1. Порода тварин.
  2. Сорт рослин
  3. Штам мікроорганізмів.
  4. Штучний добір
  5. Масовий відбір.
  6. Індивідуальний відбір
  7. Гібридизація
  8.  Інбридинг
  9. Аутбридинг
  10. Віддалена гібридизація
  11. Реакліматизація видів
  12. Інтродукція видів-
  13.  «Зелена революція».
  14. Генні банки
  15.  Створення чистих ліній
  16. Споріднене схрещування (інбридинг)
  17. Неспоріднене схрещування (аутбридинг)
  18. Гетерозис,
  19. Несвідомий
  20. Методичний 

 

 

 

 

docx
Додано
2 лютого 2023
Переглядів
455
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку