Тест "Фізико-географічне положення Євразії"

Про матеріал
Знайдіть помилки та виправте їх. Тест "Фізико-географічне положення Євразії"
Перегляд файлу

  Євразія – другий за розмірами материк на Землі. Його площа (з островами) перевищує 53 млн. км2, що становить 1/3 частини суходолу. На материку і прилягаючих до нього островах розташовані три частини світу – Європа,Азія та Індонезія.

  Крайні точки материка: південна — мис Челюскін (77°43' пн. щ., 104° 18' сх. д.), північна— мис Піай (1°16' пн. ш., 103°30' сх. д.). Крайньою західною точкою материка є мис Рока (38°47' пн. ш., 9°34' зх. д.), а східною — мис Дежньова (66°05' пн. ш., 169°40' зх. д.).

  Материк цілком міститься у Північній півкулі. У Південній півкулі цілком або частково лежать тільки острови Індонезії. Переважна частина Євразії розташована у Західній півкулі.

  Євразія - материк, що омивається океанами крім Тихого.На заході материка моря Атлантичного океану (Балтійське, Чорне, Азовське) глибоко вдаються в сушу. З північної сторони Європу відокремлює від Африки внутрішнє Середземне море. Особливістю берегової лінії Європи є наявність великої кількості півостровів (Скандинавський, Піренейський, Апеннінський, Валканський, Кримський та ін.), заток, проток, островів.

  На південному заході, півдні і південному сході Євразії виділяються малі за розмірами півострови (Мала Азія, Аравійський, Індостан, Малаккський, Індокитай), що омиваються водами ряду морів (Чорного, Середземного, Червоного, Аравійського, Андаманського) і значних заток (Перської, Бенгальської). Малаккська протока і Південно-Китайське море відокремлюють материк від найбільших у Євразії архіпелагів - Великих Зондських і Філіппінських островів.

  На сході Євразії глибоко вдаються в суходіл Аравійське й Карське моря. Далеко в море виступають півострови Корея, Камчатка. Особливістю Східної Азії є наявність островів (Японських, Курильських, Сахаліну). Багато островів і біля північного узбережжя Євразії (Новосибірські, Північна Земля, Земля Франца-Іосифа, Шпіцберген та ін.). Острови відокремлюють один від одного ряд окраїнних морів - Чукотське, Східносибірське, Лаптєвих, Карське, Баренцове. З півостровів найбільш значними є Таймир, Ямал і Кольський та Каліфорнійський.

docx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
888
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку