Тест по темі "Індивідуальна, репродуктивна, соціальна і територіальна поведінка тварин. Еволюція поведінки"

Про матеріал
При створенні тесту використано компетентнісний підхід. Учням пропонується знайти правильну відповідь, проаналізувавши інформацію, розглянувши малюнок чи виявивши закономірності. Даний тест не тільки допоможе перевірити рівень засвоєння знань учнями по даній темі, а й допоможе сформувати навички виконання тестових завдань у форматі ЗНО.
Перегляд файлу
  1. Зебра бурчеллова , або саванная зебра - ссавець роду коней ряду непарнокопитних ; найбільш звичайний і поширений вид зебр . Названа на честь британського ботаніка і натураліста Вільяма Бурчелла. Зебри - стадні тварини, що живуть сімейними табунами. Табун очолює жеребець не молодший 5-6 років, решта - це самки і молодняк, що йому підпорядковуються. Вони тримаються разом до кінця життя. Яку рису соціальної поведінки описано для цих тварин?

а) ієрархію;

б) територіальність;

в) ритуальність;

г) паразитизм.

  1. На птахофермах, що спеціалізуються на виробництві яєць, взимку вмикають світло з шостої ранку і вимикають близько десятої. Це сприяє більшій продуктивності курей. Яку властивість поведінки тварин використовують у птахівництві?

а) збільшення світлового дня покращує апетит тварин, а значить і несучість яєць;

б) великі порції світла покращують здоров'я тварин, тому продуктивність вища;

в) збільшення світлового дня стимулює тварин до розмноження;

г) світло не має відношення до тварин, воно необхідно для виконання великої кількості робіт на птахофермі.

  1.  Однією з найбільш поширених причин всихання соснових насаджень на Чернігівщині останнім часом є зростання чисельності верхівкового короїда.  У пошуках різних методів боротьби із стовбуровими шкідниками, науковці виявили, що шкідники чутливо реагують на феромони, які під час шлюбного періоду виділяють самки.  Це і послужило ідеєю використовувати їх, щоб заманити шкідників у пастки. Яку мову тварин використали науковці для заманювання короїдів у пастки? (на фото: лісівники і науковці при установці пасток на короїда на Чернігівщині):

а) мову звуків;

б) мову запахів;

в) мову жестів;

г) міміку тварин.

  1. Кажуть: "Брудний,як свиня".Проте навіть бруд може бути корисним: тварини використовують його, щоб позбутися паразитів. Таку форму індивідуальної поведінки називають...

а) захисною;

б) ігровою;

в) дослідницькою;

г) гігієнічною.

  1. Восени і взимку шпаки віддають перевагу зграйному способу життя. Число птахів у зграях дуже різне (від сотень до декількох десятків тисяч). Формування зграї може різнитися від густої сфери до дуже розтягнутих плескатих форм без наявності будь-якого лідерства у зграї. В центрах міст можуть групуватись зграї до півтора мільйона шпаків, створюючи дуже великі проблеми з послідом. А в сільській місцевості вони завдають значної шкоди аграріям: можуть за декілька хвилин з їсти ціле поле винограду, пошкодити плоди яблуневого саду. Така ненажерливість характерна для тварин перед відльотом у теплі краї. Який вид угруповань характерний для шпаків в осінній період?

а) анонімні;

б) персоніфіковані;

в) персоніфіковані у складі анонімних;

г) анонімні у складі персоніфікованих.

  1. На світлині зафіксовано такий приклад стратегії поведінки мавпи по відношенню до гризуна. Оскільки по фото неможливо достеменно встановити точний тип стратегіі її поведінки, то вкажіть ДВІ відповіді, що найбільш точно характеризують поведінку мавпи по відношенню до жертви, яку захопила змія.

а) антагонізму;

б) егоїзму;

в) співпраці;

г) альтруїзму.

  1. Тримається бурий ведмідь одинаком, а самки — з ведмежатами різного віку. Самці та самки територіальні (живуть окремо), індивідуальна ділянка в середньому має площу від 50 до 400 км² (в основному розмір залежить від концентрації харчових ресурсів), причому у самців ділянка у 6—7 разів більша, ніж у самок. Кордони ділянки відмічаються запаховими відмітками та «задирами» — подряпинами на примітних деревах. Який прояв територіальної поведінки у бурих ведмедів?

а) погроза;

б) мічення;

в) облаштування;

г) хомінг.

  1. Яка стратегія поведінки домашньої курки відображена на світлині?

а) конфліктів;

б) співпраці;

в) жертовності;

г) виживання.

  1. Виберіть прояв поведінки, що сформувався у тварин найпізніше.

а) прикріплення до поверхні за допомогою підошви (коралові поліпи);

б) таксиси;

в) кінези;

г) рефлекси.

  1. Ми усі знаємо кажанів. Багато розповідей про їх унікальну властивість орієнтуватися у темряві за допомогою звуків - ехолокацію. А що ми знаємо про репродуктивну поведінку тварин? Часно - абсолютно нічого. То ж давайте дізнаємося. Запліднені самки утворюють в місцях ночівлі колонії, що налічують від 20 до 300 особин. Після шлюбного періоду самці переселяються до інших районів і живуть окремо. У перший тиждень липня самка народжує двох дитинчат. Вночі, коли мати вирушає на годування, дитинчата залишаються в колонії.   Деякі самки під час полювання носять одного малюка на собі. В цьому випадку самка полює недалеко від колонії і не пізніше, ніж за годину, повертається назад. Малюка, залишеного в „дитячому садочку", мати знаходить за голосом. При зустрічі з ним самка вилизує писок дитинчати: така поведінка сприяє зміцненню відносин між самкою і малюком. Іноді трапляється, що дитинча падає зі стелі додолу. Своє невдоволення воно виражає гучними криками. Мати впізнає його за голосом і поспішає йому на допомогу. Вкажіть форму репродуктивної поведінки у колоніях кажанів.

а) шлюбний період;

б) залицяння;

в) парування;

г) догляд за потомством.

  1.  Дотики відіграють істотну роль у житті тварин, особливо під час залицяння. Самець і самка китів плавають пліч-о-пліч і торкаються один одного плавниками. Ведмеді, сівши навпроти один одного, торкаються лапами. Коли дельфін Чорного та Азовського морів - афаліна, знаходить партнера, обидві тварини разом плавають у воді, плескаючи одне одного ластами і погладжуючи по голові. Часто дельфіни всім тілом труться об ніс партнера. Усе це приклади такої форми поведінки тварин:

а) індивідуальної;

б) репродуктивної;

в) соціальної;

г) інтелектуальної.

  1. На формування індивідуальної поведінки тварин найбільше впливає:

а) спадковість;

б) чинники середовища;

в) чинники середовища і спадковість в однаковій мірі;

г) не впливають вказані фактори.

 

docx
Додано
2 квітня 2023
Переглядів
507
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку