1. Вітаміни в організмі необхідні для
а) структурної функції б) енергетичної функції
в) обміну речовин і перетворення енергіїї г) дихання
2. За властивостями вітаміни бувають
а) солодкі б) водорозчинні
в) солоні г) жиророзчинні
3. Вітаміни, які можуть в невеликих кількостях синтезуватися в організмі людини
а) вітаміни В1, В3 б) вітамін А
в) вітамін Д г) вітамін С
4. Міститься в значних кількостях в цитрусових, капусті, ягодах, плодах шипшини
а) Вітамін А б) Вітамін В6
в) Вітамін Д г) Вітамін С
5. Недостатня кількість того чи іншого вітаміну
а) авітаміноз б) гіпервітаміноз
в) гіповітаміноз г) всі відповіді невірні
6. Не є причиною біоелементозів
а) надлишок біоелементів б) нормальна кількість біоелементів
в) нестача біоелементів г) дисбаланс біоелементів
7. Ендемічний зоб - відноситься до біоелементозів
а) ятрогенних б) техногенних
в) природних ендогенних г) природних екзогенних
8. Причиною сечокам'яної хвороби є
а) надлишок біонеорганічних речовин б) нестача біонеорганічних речовин
в) гіпервітамінози г) техногенні біоелементози
9. Плаваючі предмети, сміття, листя рослин - забруднювачі води, що відносяться до групи основних
показників
а) біологічних б) хімічних
в) фізичних г) до жодної групи не відносяться
10. Для правильного харчового раціону необхідні білки, жири і вуглеводи у співвідношенні
а) 2:3:6 б) 3:2:5
в) 2:1:6 г) 1:2:6
11. Виділіть групу поживних речовин, що входять до складу харчових продуктів
а) білки, жири, вуглеводи, вітаміни б) білки, жири, вуглеводи
в) вітаміни, мінеральні солі г) білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі
12. Назвати принципи раціонального харчування
а) режим харчування визначається масою,
віком та рівнем рухової активності людини
б) різноманітність їжі
в) дотримання енергетичого балансу г) інтервал між споживанням їжі має не
перевищувати 6 год