Практична робота № 2 "Розв’язання типових генетичних задач"

Про матеріал
Практична робота складена згідно з програмою з біології і екології для 10-11 класів закладів загальної середньої освіти: рівень стандарту, затверджена наказом Міністерства освіти і науки України від 23.10.2017 № 1407 і містить різні типи генетичних задач ( 2 варіанти).
Перегляд файлу

Практична робота № 2

 

Тема. Розв’язання типових генетичних задач.

Мета: удосконалити навички складання схем схрещування і розв’язування генетичних задач.

Обладнання і матеріали: картки із завданнями.

 

Хід роботи

 

І варіант

 

Задача 1. (Моногібридне схрещування з повним домінуванням)

Кароокий чоловік, батько якого мав блакитні очі, а мати - карі, одру¬жився з кароокою жінкою, батьки якої теж мали різний колір очей. Троє дітей від цього шлюбу мали карі очі, а одна дитина - блакитні. Визначте генотипи батьків.

 

Задача 2. (Моногібридне схрещування з неповним домінуванням)

Жовта морська свинка після схрещування з білою народжує кремових нащадків. Схрещування кремових нащадків між собою дає 13 жовтих, 11 білих та 25 кремових морських свинок. Визна­чте генотипи всіх особин.

 

 

Задача 3. (Дигібридне схрещування)

 Чорне забарвлення у собак домінує над коричневим, а коротка шерсть над довгою. Яка кількість чорних цуценят з довгою шерстю буде одержана при схрещуванні гетерозиготних за обома генами тварин?

 

 

Задача 4. (Кодомінування)

 У пологовому будинку переплутали двох хлопчиків — Ігоря і Сашка. Батьки одного з них мають I та II групу крові, батьки іншого — II и IV. У Ігоря — I група крові, у Сашка— II. Визначте, хто чий син.

 

 

Задача 5. (Успадкування, зчеплене зі статтю)

Батько й син  гемофіліки, а у матері нормальне зсідання крові.  Від кого (матері чи батька) син  успадкував захворювання?

Чи можуть у цій сім’ї народитися діти, що мають нормальне зсідання крові?

 

 

 

ІІ варіант

 

Задача 1. (Моногібридне схрещування з повним домінуванням)

Ген ранньостиглості ячменю домінує над пізньостиглістю.

1. Якими будуть рослини в F1, одержані від запилення гомозиготної ранньостиглої рослини пилком пізньостиглої?

2. Яким буде ячмінь у F2?

 3. Які рослини можуть утворитись від схрещування однієї з пізньостиглих рослин другого покоління (F2) з гібридом F1?

 

 

Задача 2. (Моногібридне схрещування з неповним домінуванням)

При схрещуванні чорного півня з білою куркою всі курчата строкаті. В другому поколінні отримано 24 строкатих, 12 чорних і 10 білих. Яким буде потомство від схрещування: а) строкатих курей з чорними півнями; б) строкатих півнів з білими курми?

 

 

Задача 3. (Дигібридне схрещування)

У людини кароокість і наявність ластовиння – домінантні ознаки. Кароокий без ластовиння чоловік одружився з блакитноокою жінкою, яка мала ластовиння. Визначте, яких вони матимуть дітей, якщо чоловік гетерозиготний за ознакою кароокості, а жінка гетерозиготна за ознакою ластовиння.

 

 

Задача 4. (Кодомінування)

В сім’ї, де в батька ІV група крові, а у матері – ІІ група, народилося 4 дітей з І, ІІ, ІІІ, ІV групами крові. Судмедекспертиза встановила, що один з дітей позашлюбний. Встановіть генотипи батьків, та визначте, яка група крові у позашлюбної дитини.

 

 

Задача 5. (Успадкування, зчеплене зі статтю)

Вагітна жінка звернулась до генетичної консультації. Вона дальтонік.      У  її чоловіка — нормальний зір. У матері жінки зір нормальний, а батько — дальтонік. Ультразвукове дослідження виявило, що у жінки   буде різностатева двійня. Яким буде зір у дітей?

 

docx
Додано
5 лютого 2023
Переглядів
1353
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку