1. Вибрати дисахарид, який при окисленні здатний утворювати кислоту, подібну до мальтобіонової кислоти, що утворюється при окисленні мальтози:
2. Вказати полісахариди, що за ознаками первинної і вторинної будови подібні до
амілопектину
3. Враховуючи, що полісахаридний ланцюг утворюється за рахунок глікозидних зв’язків,
вказати, які моносахариди або їх похідні здатні утворювати полісахаридні структури:
4. Вибрати групу полісахаридів, до складу якої входять нерозгалужені
гомополісахариди
5. Вказати, скільки видів моносахаридів утвориться при гідролізі суміші мальтози і
сахарози(без урахування α і β-ізомерії):
6. Вибрати групу полісахаридів, що мають елементарні моносахаридні ланки
однакового складу і просторової будови
7. Який з термінів застосуємо до лактози?
8. Який з термінів застосуємо до сахарози?
9. Який з термінів застосуємо до мальтози?
10. Який з термінів застосуємо до глікогену?
11. Який з термінів застосуємо до гепарину?
12. Який з термінів застосуємо до крохмалю?
13. Який з термінів вживають щодо клітковині?
14. Який з термінів застосуємо до декстрану?
15. Який з термінів застосуємо до гіалуронової кислоти?
16. Який з термінів вживають щодо хондроитинсульфату?
17. Продуктами гідролізу сахарози є:
18. Продуктами гідролізу лактози є:
19. Продуктами гідролізу мальтози є:
20. Біоорганічні речовини, які за хімічною будовою є альдегідо- і кетопохідні
багатоатомних спиртів, або поліоксіальдегідами і поліоксікетонами - це:
21. Які з перерахованих нижче ферментів гідролізують О-глікозидні зв'язку вуглеводів?
22. В якій з похідних сполучної тканини не міститься гетерополісахарид
(глікозаміноглікан) - кератансульфат?
23. Який клас глікозаміногліканів, завдяки наявності значної кількості карбоксильних
груп, зв'язує велику кількість води і катіонів і підтримує тургор тканин?
24. Який клас глікозаміногліканів грає важливу роль в мінералізації дентину і цементу?
25. Яку функцію виконує гепарин?
26. Які з перерахованих речовин є гетерополісахаридами?
27. Яку функцію виконують ГАГ?
28. З яких фракцій складається крохмаль?
29. Вкажіть вірне твердження:
30. Назвіть представників відновлювальних дисахаридів:
31. Назвіть представників невідновлюваних дисахаридів:
32. Виберіть правильне твердження:
33. Назвіть продукти гідролізу крохмалю:
34. Назвіть структурну одиницю клітковини:
35. Речовина, структурна формула якого С12Н22О11, відноситься до:
36. Речовина, структурна формула якого С6Н12О6, відноситься до:
37. Які типи зв'язків є в глікогені?
38. Які типи зв'язків є в мальтозі?
39. Речовина, структурна формула якого (С6Н10О5)n, відноситься до:
41. Які вуглеводи належать до гетерополісахіридів?
40. Які вуглеводи належать до складних?
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома