11. Дослідження структури і функцій ди- та полісахаридів

Додано: 6 травня
Предмет: Хімія, 11 клас
41 запитання
Запитання 1

1. Вибрати дисахарид, який при окисленні здатний утворювати кислоту, подібну до мальтобіонової кислоти, що утворюється при окисленні мальтози:

варіанти відповідей

целобіоза

сахароза

Лактоза і целобіоза

лактоза

Немає вірної відповіді

Запитання 2

2. Вказати полісахариди, що за ознаками первинної і вторинної будови подібні до

амілопектину

варіанти відповідей

За первинною і вторинною будовою – амілоза і глікоген

За первинною будовою – амілоза і целюлоза ,за вторинною- глікоген

За первинною будовою – аналогів немає, за вторинною будовою – глікоген

За первинною будовою – амілоза і глікоген, за вторинною будовою - глікоген

За первинною і вторинною будовою- глікоген і целюлоза

Запитання 3

3. Враховуючи, що полісахаридний ланцюг утворюється за рахунок глікозидних зв’язків,

вказати, які моносахариди або їх похідні здатні утворювати полісахаридні структури:

варіанти відповідей

О-метилглюкопіранозид і N-глікозид D-рибози

N-глікозид D-рибози і О-метилглюкопіранозид

D-глюкуронова кислота і О-метилглюкопіранозид

D-галактозамін і О-метилглюкопіранозид

D-глюкуронова кислота і D-галактозамін

Запитання 4

4. Вибрати групу полісахаридів, до складу якої входять нерозгалужені

гомополісахариди

варіанти відповідей

Хітин, амілоза

Глікоген, целюлоза

Глікоген, гіалуронова кислота

Гепарин ,целюлоза

Амілопектин, целюлоза

Запитання 5

5. Вказати, скільки видів моносахаридів утвориться при гідролізі суміші мальтози і

сахарози(без урахування α і β-ізомерії):

варіанти відповідей

1

2

3

4

5

Запитання 6

6. Вибрати групу полісахаридів, що мають елементарні моносахаридні ланки

однакового складу і просторової будови

варіанти відповідей

Хітин, целюлоза

Целюлоза, амілоза

Амілопектин, глікоген

Целюлоза, амілопектин;

Гепарин, амілопектин

Запитання 7

7. Який з термінів застосуємо до лактози?

варіанти відповідей

Моносахарид, пентоза, кетоза

Моносахарид, гексоза, альдозами

Моносахарид, гексоза, кетоза

Вуглевод, полісахарид (гомополісахарід

Вуглевод, дисахарид

Запитання 8

8. Який з термінів застосуємо до сахарози?

варіанти відповідей

Вуглевод, полісахарид (гомополісахарід)

Моносахарид, гексоза, кетоза

Вуглевод, дисахарид

Моносахарид, гексоза, альдозами

Моносахарид, пентоза, кетоза

Запитання 9

9. Який з термінів застосуємо до мальтози?

варіанти відповідей

Вуглевод, дисахарид

Вуглевод, полісахарид (гомополісахарід)

Моносахарид, гексоза, кетоза

Моносахарид, гексоза, альдозами

Моносахарид, пентоза, кетоза

Запитання 10

10. Який з термінів застосуємо до глікогену?

варіанти відповідей

Вуглевод, полісахарид (герерополісахарід

Вуглевод, полісахарид (гомополісахарід

Моносахарид, гексоза, кетоза

Моносахарид, гексоза, альдозами

Моносахарид, пентоза, кетоза

Запитання 11

11. Який з термінів застосуємо до гепарину?

варіанти відповідей

Моносахарид, пентоза, кетоза

Вуглевод, полісахарид (гетерополісахарид)

Вуглевод, полісахарид (гомополісахарід)

Моносахарид, гексоза, кетоза

Моносахарид, гексоза, альдозами

Запитання 12

12. Який з термінів застосуємо до крохмалю?

варіанти відповідей

Моносахарид, гексоза, альдозами

Моносахарид, пентоза, кетоза

Вуглевод, полісахарид (гетерополісахарид

Вуглевод, полісахарид (гомополісахарід)

Моносахарид, гексоза, кетоза

Запитання 13

13. Який з термінів вживають щодо клітковині?

варіанти відповідей

Вуглевод, полісахарид (гетерополісахарид)

Вуглевод, полісахарид (гомополісахарід)

Моносахарид, гексоза, кетоза

Моносахарид, гексоза, альдозами

Моносахарид, пентоза, кетоза

Запитання 14

14. Який з термінів застосуємо до декстрану?

варіанти відповідей

Моносахарид, пентоза, кетоза

Моносахарид, гексоза, альдозами

Моносахарид, гексоза, кетоза

Вуглевод, полісахарід (гетерополісахарид)

Вуглевод, полісахарид (гомополісахаріди)

Запитання 15

15. Який з термінів застосуємо до гіалуронової кислоти?

варіанти відповідей

Моносахарид, гексоза, альдозами

Моносахарид, пентоза, кетоза

Вуглевод, полісахарид (гетерополісахарид)

Вуглевод, полісахарид (гомополісахарід)

Моносахарид, гексоза, кетоза

Запитання 16

16. Який з термінів вживають щодо хондроитинсульфату?

варіанти відповідей

Вуглевод, полісахарид (гетерополісахарид)

Вуглевод, полісахарид (гомополісахарід

Моносахарид, гексоза, кетоза

Моносахарид, гексоза, альдозами

Моносахарид, пентоза, кетоза

Запитання 17

17. Продуктами гідролізу сахарози є:

варіанти відповідей

Фруктоза, рибоза

Дезоксирибоза, рибоза

Етанол, фруктоза

Рибоза, оцтова кислота

Глюкоза, фруктоза

Запитання 18

18. Продуктами гідролізу лактози є:

варіанти відповідей

Рибоза, оцтова кислота

Глюкоза, галактоза

Етанол, фруктоза

Дезоксирибоза, рибоза

Фруктоза, рибоза

Запитання 19

19. Продуктами гідролізу мальтози є:

варіанти відповідей

2 глюкози

Рибоза, оцтова кислота

Етанол, фруктоза

Дезоксирибоза, рибоза

Фруктоза, рибоза

Запитання 20

20. Біоорганічні речовини, які за хімічною будовою є альдегідо- і кетопохідні

багатоатомних спиртів, або поліоксіальдегідами і поліоксікетонами - це:

варіанти відповідей

Гетероциклічні сполуки

Ліпіди

Вуглеводи

Нуклеїнові кислоти

Білки

Запитання 21

21. Які з перерахованих нижче ферментів гідролізують О-глікозидні зв'язку вуглеводів?

варіанти відповідей

Трипсин

Ліпаза

Карбоксипептидаза

α-Амілаза

Уреаза

Запитання 22

22. В якій з похідних сполучної тканини не міститься гетерополісахарид

(глікозаміноглікан) - кератансульфат?

варіанти відповідей

Кісткова тканина

Хрящ

Спінальні диски

Рогівка ока

Шкіра

Запитання 23

23. Який клас глікозаміногліканів, завдяки наявності значної кількості карбоксильних

груп, зв'язує велику кількість води і катіонів і підтримує тургор тканин?

варіанти відповідей

Гіалуронова кислота

Дерматансульфат

Кератансульфатів

Гепарин

Хондроітінсульфат

Запитання 24

24. Який клас глікозаміногліканів грає важливу роль в мінералізації дентину і цементу?

варіанти відповідей

Гіалуронова кислота

Гепарин

Хондроітінсульфат

Дерматансульфат

Кератансульфатів

Запитання 25

25. Яку функцію виконує гепарин?

варіанти відповідей

Підтримує тургор тканин

Антикоагулянт

Пінералізація твердих тканин зуба

Коагулянт

Структурний компонент кісткової тканини

Запитання 26

26. Які з перерахованих речовин є гетерополісахаридами?

варіанти відповідей

Гепарин

Кератансульфатів

Дерматансульфат

Всі перераховані

Гіалуронова кислота

Запитання 27

27. Яку функцію виконують ГАГ?

варіанти відповідей

Забезпечують механічну пружність органів і тканин

Забезпечують еластичність в тканинах

Фізіологічне мастило для суглобів

Утворюють міжклітинний матрикс сполучної тканини

Всі перераховані

Запитання 28

28. З яких фракцій складається крохмаль?

варіанти відповідей

Амілоза, амілопектин

Амілоза, мальтоза

Мальтоза, амілопектин

Амілоза, арахродекстріни

Арахродекстріни, амілопектин

Запитання 29

29. Вкажіть вірне твердження:

варіанти відповідей

Дисахариди - це N-глікозиди (повні ацетали), в яких друга молекула моносахариду

виконує роль аглакона

Дисахариди - це О-глікозиди (неповні ацетали), в яких друга молекула моносахариду

виконує роль аглакона

Дисахариди - це О-глікозиди (повні ацетали), в яких друга молекула моносахариду

виконує роль аглікона

Дисахариди - це О-глікозиди (повні ацетали), в яких перша молекула моносахариду

виконує роль аглікона

Дисахариди - це S-глікозиди (повні ацетали), в яких друга молекула моносахариду

виконує роль аглакона

Запитання 30

30. Назвіть представників відновлювальних дисахаридів:

варіанти відповідей

Всі перераховані

Мальтоза, сахароза, лактоза

Мальтоза, сахароза, декстрани

Мальтоза, лактоза

Мальтоза, сахароза

Запитання 31

31. Назвіть представників невідновлюваних дисахаридів:

варіанти відповідей

Целобіоза

Лактоза

Мальтоза

Сахароза

Всі перераховані

Запитання 32

32. Виберіть правильне твердження:

варіанти відповідей

Полісахариди (поліози) - високомолекулярні вуглеводи, які є продуктами

поліконденсації моносахаридів або їх похідних

Полісахариди (поліози) - високомолекулярні ліпіди, що є продуктами поліконденсації

спиртів або їх похідних

Полісахариди (поліози) - високомолекулярні білки, які є продуктами поліконденсації

амінокислот або їх похідних

Полісахариди (поліози) - високомолекулярні нуклеопротеїни, що є продуктами

поліконденсації моносахаридів або їх похідних

Полісахариди (поліози) - гаг, які є продуктами поліконденсації моносахаридів або їх

похідних

Запитання 33

33. Назвіть продукти гідролізу крохмалю:

варіанти відповідей

Всі перераховані

Целобіоза

Лактоза

Сахароза

Мальтоза

Запитання 34

34. Назвіть структурну одиницю клітковини:

варіанти відповідей

Лактоза

Мальтоза

β-Д-глюкопіраноза

α-Д-глюкопіраноза

Всі перераховані

Запитання 35

35. Речовина, структурна формула якого С12Н22О11, відноситься до:

варіанти відповідей

Похідні моносахаридів

Полісахаридів

Олігосахаридів

Дисахаридів

Моносахаридів

Запитання 36

36. Речовина, структурна формула якого С6Н12О6, відноситься до:

варіанти відповідей

Похідні моносахаридів

Дисахаридам

Полісахаридів

Олігосахаридів

Моносахаридів

Запитання 37

37. Які типи зв'язків є в глікогені?

варіанти відповідей

α -1,4-глікозидні і α-1,6-глікозидні

α-1,4-глікозидні

α-1,6-глікозидні

β-1,4-глікозидні

α-1,3-глікозидні

Запитання 38

38. Які типи зв'язків є в мальтозі?

варіанти відповідей

β-1,4-глікозидні

α-1,4-глікозидні і α-1,6-глікозидні

α-1,4-глікозидні

α-1,6-глікозидні

α-1,3-глікозидні

Запитання 39

39. Речовина, структурна формула якого (С6Н10О5)n, відноситься до:

варіанти відповідей

Олігосахаридів

Полісахаридів

Дисахаридів

Моносахаридів

Похідні моносахаридів

Запитання 40

41. Які вуглеводи належать до гетерополісахіридів?

варіанти відповідей

Гепарин

Галактоза

Крохмаль

Глікоген

Запитання 41

40. Які вуглеводи належать до складних?

варіанти відповідей

Фруктоза

Глюкоза

Глікоген

Галактоза

Маноза

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест