Амінокислоти. Білки

Додано: 2 квітня 2023
Предмет: Хімія, 9 клас
Тест виконано: 58 разів
15 запитань
Запитання 1

Які функціональні групи входять до складу амінокислот:

варіанти відповідей

-COOH

-NO2

-NH2

-COH

Запитання 2

Оберіть формулу аміноетанової кислоти:

варіанти відповідей

NH2-(CH2)2-COOH

NH2-CH2-COOH

NH2-(CH2)4-COOH

NH2-CH2-CH2-COOH

Запитання 3

Карбоксильна група у складі молекули амінокислоти проявляє властивості:

варіанти відповідей

основні

ароматичні

кислотні

амфотерні

Запитання 4

Аміногрупа у складі молекули амінокислоти проявляє властивості:

варіанти відповідей

основні

ароматичні

кислотні

амфотерні

Запитання 5

Оберіть фізичні властивості кислот:

варіанти відповідей

газоподібні речовини

безбарвні

кристалічні речовини

рідини

більшість добре розчиняється у воді

нерозчинні у воді речовини

Запитання 6

Який учений вперше висловив думку, що білки побудовані з амінокислот?

варіанти відповідей

Фішер

Лайнус

Зінін

Горбачевський

Запитання 7

Хто сформулював пептидну теорію білків?

варіанти відповідей

Лайнус

Фішер

Горбачевський

Зінін

Запитання 8

Мономерами у складі майже всіх природних білків є залишки:

варіанти відповідей

α-амінокислот

α- і β-амінокислот

β-амінокислот

ε-амінокислот

Запитання 9

Оберіть, які характеристики відносяться до амінокислот?

варіанти відповідей

нітрогеновмісні речовини

оксигеновмісні речовини

органічні речовини

неорганічні речовини

"цеглинки" білків

Запитання 10

Атоми яких хімічних елементів найчастіше входять до складу білків?

варіанти відповідей

Ca

C

O

Mg

H

Ba

N

Запитання 11

Який зв'язок утворюється під час взаємодії аміногрупи однієї молекули амінокислоти з карбоксильною групою іншої молекули амінокислоти?

варіанти відповідей

металічний

йонний

ковалентний

пептидний

водневий

Запитання 12

Яка сполука є побічним продуктом під час утворення пептидного зв'язку?

варіанти відповідей

амінокислота

білок

вода

амоніак

Запитання 13

Який процес відбувається під час нагрівання білка?

варіанти відповідей

гідроліз

денатурація

випарювання

дегідратація

Запитання 14

Які з речовин можуть спричинити денатурацію білка?

варіанти відповідей

H2SO4

H2O

CO2

PbCl2

KOH

Запитання 15

Кінцевим продуктом гідролізу білків є:

варіанти відповідей

спирти

гліцерол та вищі карбонові кислоти

оцтова кислота

амінокислоти

вуглеводи

жири

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест